Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@janvana problém je, že teraz som sa dosť do toho zabrala a narazila som na iný problém - ČR síce umožňuje dvojité občianstvo, ale Slovensko zatiaľ nie. Oni to v tom zákone aj uvádzajú - že žiadateľ si musí sám preveriť, či to legislatíva jeho krajiny umožňuje.
A zatiaľ som nikde neobjavila, že by Slovensko dvojité občianstvo legalizovalo, i keď niečo sa chystá
Prehliadla som? Máš nejaké info k tomu?
Je asi otázka, či to niekto skúma, keď Česi netrvajú na zrušení povodného občianstva
Ale asi by som si to neriskla… susedu sfúkli na letisku, že nemala zmenené meno v pase, takže evidencia je
(myslela si, že o svadbe nemajú ako vedieť…)
Slovensko určite uznáva dve občianstva mám príbuzného v zahraničí a ten má dve občianstva. Predtým bol problém na českej strane ak si chcela získať české musela si sa vzdať slovenského. Toľko info čo mám k danej problematike ja. ![]()
@janvana to je pravda, pokiaľ to druhé občianstvo získal do roku 2010. Potom totiž začala platiť novela zákona o št. občianstve a podľa nej sú len dva prípady kedy ti po nadobudnutí českého (alebo iného) zostane aj slovenské občianstvo - ak si vezmeš občianstvo podľa krajiny manžela, alebo narodením, čo sa nás už netýka, iba našich detí
Inak ho stratíš.
@zuzineckah no takže je to ako som vravela vdala som sa a zostane mi aj slovenské, nie je čo riešiť. A deti budú mať automaticky obidve.
@janvana prosím ťa, ako budú mať deti obidve, ak majú trvalý pobyt v ČR? ako potom môžu získať slovenské občianstvo?
Donesiem rodný list na slovenskú matriku a oni vystavia slovenský rodný list, upozornila ma pani na matrike keď som vybavovala sobášny list. Občianstvo sa nevzťahuje na TP to zdedí po mne.
@simanska
Občianstvo može dieťa mať podľa rodiča, takže ak je otec občan ČR a ty SR, nie je s tým problém.
@janvana Získanie občianstva je podmienené už udeleným trvalým pobytom. A práve ten TP získaš v súvislosti so svatbou - a myslím, že až nejakú dobu po svatbe, tuším 3 roky?
@zuzineckah O slovenské občianstvo neprídeš, ak získaš české v súvislosti so svatbou.
@kattie ja som TP mala už 3 roky pred svadbou, myslím po 5 rokoch pobytu som žiadala, mala som nárok na získanie občianstva aj bez svadby, akorát by som stratila slovenské.
@janvana píše:áno, áno, pokiaľ si vydatá za Čecha, je to tak ako hovoríš
@zuzineckah no takže je to ako som vravela vdala som sa a zostane mi aj slovenské, nie je čo riešiť. A deti budú mať automaticky obidve.
a inak áno, deti CZ/SVK majú automaticky dve občianstva, a preukázateľným dokladom toho je až pas.
@janvana Je to pre mňa akademická otázka, ale netuším, aké sú podmienky pre získanie TP bez svatby? Ja som ho dostala po svatbe bez problémov, a teraz som sa konečne dokopala k požiadaniu o občianstvo, TP mi platí do budúceho roku a nechce sa mi to znovu vybavovať
(bola to otrava)..
@zuzineckah A zaisťujete dieťaťu obidva pasy? Moje má len český, slovenský sa mi nechcelo riešiť, dostanem sa na Slovensko dosť málo ![]()
@kattie no my máme takú dosť špecifickú situáciu. Máme spoločného syna a ja mám dcéru z predošlého vzťahu, ktorú si manžel osvojil nedávno (zápisom do RL, nemala tam bio otca). Syn má iba jeden pas, český, slovenský RL sme nevybavovali, nebol dovod zatiaľ. Ale dcéru práve riešim, pretože všetky behačky okolo pobytu sa týkajú aj jej, takže som sa rozhodla, že požiadam o zápis do špeciálnej matriky a nechám jej vyhotoviť český RL, čím automaticky získa TP. A potom jej nechám vystaviť český pas ![]()
Ale zisťujem, že so mnou to nebude také jednoduché - chcem si tiež zažiadať o občianstvo, keď už teraz Česi umožňujú dvojité, ale nemám zatiaľ TP. Takže to bude musieť rok počkať… Ešte sa poinformujem, keď pojdem na CP.
Mimochodom, neviete ako to funguje? - pas vystavia len na základe českého RL? Nestačí slovenský, keď je tam uvedený otec CZ? ![]()
@kattie inak keby si veľmi chcela, tak pas ti vybaví aj slovenská ambasáda v Prahe
Ale myslím, že majú o niečo dlhšiu lehotu na vybavenie a platí sa 400,– Kč konzulárny poplatok. Už som to preverovala
Ja si nechám urobiť pas tam, pretože cestovať domov sa mi ani náhodou kvoli tomu neoplatí
@zuzineckah Aha, tak tá ambasáda ma fakt nenapadla, díky. Ale asi to nechám zatiaľ plávať, nevidím k tomu moc dovod. Inak u vás je tá situácia dosť komplikovaná, s pasom to bolo tak, že syn dostal niečo jako potvrdnie o občianstve sa to tuším volalo, to sme dostali na základe RL a s tým potom dostal bez problémov pas. Ak tam má dcerka napísaného jako otca občana ČR, tak by to mala byť tá istá situácia, to, či ste/nie ste manželia, nemá význam. Myslím, že slovenský RL s uvedením otca stačiť nebude ![]()
A ty dostaneš český TP, keď nie ste manželia? Teda ja fakt neviem, aké sú teraz pre jeho udelenie podmienky ![]()
@kattie My sme manželia
Ale TP by som dostala aj keby sme neboli, pretože by som spĺňala tie podmienky pre udelenie ![]()
To potvrdenie o občianstve vám dali kde? A malý ma slovenský RL, keď vám ho dávali?