Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@tronelka píše:
Ahoj, ja myslim, ze to vyresila maminka holcicky dostatecne. Kdyby nereagovala, rekla bych synovi, ze to bylo od holcicky oskliveta ze je nevychovana, tak aby to jeji mati slysela. Samotne cizi dite bych nijak nekarala, to je bohuzel vec jejich rodicu.
Zbytečně agresivní podle me.
@tronelka píše:
Ahoj, ja myslim, ze to vyresila maminka holcicky dostatecne. Kdyby nereagovala, rekla bych synovi, ze to bylo od holcicky oskliveta ze je nevychovana, tak aby to jeji mati slysela. Samotne cizi dite bych nijak nekarala, to je bohuzel vec jejich rodicu.
Vypadá to, že bys uvítala možnost to tříleté dítě řádně „vychovat“, protože ty přeci víš, jak na to. Tvé tříleté děti hlasitě zdraví, mluví zdvořile, nepoužívají neslušná slova, neboť již v tomto věku chápou, co je správné a co ne… ![]()
@softee
Já bych jí řekla, že kluk není zlej a ošklivej a že se to neříká.
Potom bokem bych klukovi řekla, že je šikovný a že holčička je ještĕ malá a neví co říká.
@surikataXY píše:
no s tím aby to slyšela mi to přijde přehnané…moje 2,5 letá má vztekaci období ana hristi jedna maminka vysvetlovalasvemu chlapeckovi, jak je holcicka skareda, zlobiva, krici apod. a hooodne nahlas, abych to prave asi slyšela i já, pomerne daleko stojící od maminky i chlapečka…
jedniný, co se mi honilo hlavou bylo, že nebýt tech decek kolem nás, poslala bych ji do prčic!
@surikataXY píše:
no s tím aby to slyšela mi to přijde přehnané…moje 2,5 letá má vztekaci období ana hristi jedna maminka vysvetlovalasvemu chlapeckovi, jak je holcicka skareda, zlobiva, krici apod. a hooodne nahlas, abych to prave asi slyšela i já, pomerne daleko stojící od maminky i chlapečka…
jedniný, co se mi honilo hlavou bylo, že nebýt tech decek kolem nás, poslala bych ji do prčic!
Jasne, to uz je vec nazoru. Me by nastvalo, kdyby ta jeji mama nereagovala, takze bych to rekla nahlas naschval. Me se zas stalo, ze mi na rocniho synka najizdel 3letej odrazedlem, mama stala opodal a jen cumela. Tak jsem malyho vzala a na plnou pusu pronesla, ze je ten chlapecek pekne nevychovanej a ze bude asi po mamince, kdyz ani ona nevi, ze se to nedela a nic mu ani nerekne. Po mem prednesu mama dite drapla a rekla mu, ze se to nedela. Bylo videt, ze je ji to trapny (posta k prasknuti) a jeste se omluvila. Jako ja bych svy dite taky nenechala aby si toto dovolovalo
…tva situace je neco jineho, tam tva dcerka nijak „nenapadala“ ostatni, aby to potrebovalo zasah dospeleho.
@hanka.br. píše:
Vypadá to, že bys uvítala možnost to tříleté dítě řádně „vychovat“, protože ty přeci víš, jak na to. Tvé tříleté děti hlasitě zdraví, mluví zdvořile, nepoužívají neslušná slova, neboť již v tomto věku chápou, co je správné a co ne…
Tak to urcite ne, vubec jsi mou reakci nepochopila, tak nemudruj. Muj prednes by byl cilenej na tu maminku, pokud by nereagovala a nerekla dcerce, ze takhle se nemluvi. Ona ovsem reagovala, takze situace, kterou zakladatelka popsala, vyresila, vzhledem k okolnostem na jednicku
@tronelka píše:
Tak to urcite ne, vubec jsi mou reakci nepochopila, tak nemudruj. Muj prednes by byl cilenej na tu maminku, pokud by nereagovala a nerekla dcerce, ze takhle se nemluvi. Ona ovsem reagovala, takze situace, kterou zakladatelka popsala, vyresila, vzhledem k okolnostem na jednicku
No mě spíš pobavilo to tvé BOHUŽEL ve větě o tom, že výchova je věcí rodičů. Tohle slovo používám obvykle v případech, že bych byla ráda, aby to bylo jinak. No já jsem dost ráda, že to není jinak a ty bys jistě taky nebyla ráda, aby tvé dítě vychovávala kdejaká paní chytrá.
Ale ona ta holčička vůbec nemusela být „nevychovaná“, asi opakovala větu z nějakého animáku nebo to, co slyší doma, ve školce…a zkouší a čeká na reakci..a nebo se jí ten prcek fakt nelíbil
takhle malé dítě fakt ještě nemusí vědět, „co se říká a co se neříká“…navíc nepoužila žádné sprosté slovo, že je někdo ošklivý a zlý děti běžně slýchají bud o jiném dítěti nebo sami o sobě ![]()
Příspěvek upraven 24.06.15 v 20:28
@terinka4444 OT, co to mas na ty profilovce, evokuje se mi malinovy jazyk při spale, nemuzu se toho zbavit, kdykoli ji vidim
![]()
@hanka.br. píše:
No mě spíš pobavilo to tvé BOHUŽEL ve větě o tom, že výchova je věcí rodičů. Tohle slovo používám obvykle v případech, že bych byla ráda, aby to bylo jinak. No já jsem dost ráda, že to není jinak a ty bys jistě taky nebyla ráda, aby tvé dítě vychovávala kdejaká paní chytrá.
Jo rikam bohuzel, kdyz vidim, jak nektery rodice na vlne volny vychovy ku.rvej detem charakter a utvrzuj je v tom, ze muzou beztrestne co se jim zlibi. Treba i ublizovat zviratum a slabsim. V takovych pripadech by byla takova chytra pani, jak ty rikas, potreba.
@tronelka píše:
Jo rikam bohuzel, kdyz vidim, jak nektery rodice na vlne volny vychovy ku.rvej detem charakter a utvrzuj je v tom, ze muzou beztrestne co se jim zlibi. Treba i ublizovat zviratum a slabsim. V takovych pripadech by byla takova chytra pani, jak ty rikas, potreba.
Nějak mi uniká spojitost mezi těmi, kteří někomu beztrestně ubližují a mají volnou výchovu a zmíněnou holčičkou z knihovny. Její maminka přeci reagovala - no a i kdyby ne, pak to není důvod zvýšeným hlasem „aby maminka slyšela“ ji označit za nevychovanou. Určitě by se dalo předpokládat, že to třeba nezaslechla, byla zaměstnána knížkami nebo něčím jiným. Mě tyhlety přechytralý poznámky na oko dětem, ve skutečnosti dospělým přijdou směšný. Když člověk nemá dost odvahy postavit se dospělému, tak si schladí žáhu na dítěti, na které si troufne.
@Eemii píše:
@terinka4444 OT, co to mas na ty profilovce, evokuje se mi malinovy jazyk při spale, nemuzu se toho zbavit, kdykoli ji vidim![]()
![]()
třpytící se kapky rosy na kosatci ty spálo
![]()
@hanka.br. píše:
Nějak mi uniká spojitost mezi těmi, kteří někomu beztrestně ubližují a mají volnou výchovu a zmíněnou holčičkou z knihovny. Její maminka přeci reagovala - no a i kdyby ne, pak to není důvod zvýšeným hlasem „aby maminka slyšela“ ji označit za nevychovanou. Určitě by se dalo předpokládat, že to třeba nezaslechla, byla zaměstnána knížkami nebo něčím jiným. Mě tyhlety přechytralý poznámky na oko dětem, ve skutečnosti dospělým přijdou směšný. Když člověk nemá dost odvahy postavit se dospělému, tak si schladí žáhu na dítěti, na které si troufne.
Ale jdi, nevim sice, proc to co jsem napsala zas prekrucujes, ale zrejme k tomu mas sve duvody. A pokud vazne nechapes spojitosti s laxnim chovanim rodicu a tim, jaky to ma vliv na jejich deti, tak to je smutne. Kdybys pozorne cetla mou reakci a nehledala jen duvod proc se prit, tak sis mohla vsimnout, ze jsem psala, ze se maminka holcicky zachovala dobre a neni tedy co resit…a ze cizi dite bych nevychovavala, takze nevim, co to tu vypisujes o chlazeni zahy na cizich detech a podobne kraviny.
@terinka4444 píše:
třpytící se kapky rosy na kosatci ty spálo![]()
Jo takhle
![]()
@hanka.br. píše:
podepisuju ![]()