Smradlavé ručníky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
20677
18.2.17 13:36

Ručnky měním asi co druhý den a co jsem si pořídila šušičku, tak mám konečně klid :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
495
18.2.17 13:46

Nečetla jsem všechny příspěvky, takže možná napíšu totéž, co už někdo přede mnou.
Všimla jsem si toho u babičky před pár lety, když si nechala udělat novou koupelnu. V té staré měla velký radiátor a na něm naskládané všechny ručníky a bylo to v pořádku, protože u nich se celoročně topí. V nové koupelně jí všechny ručníky smrděly jako siláž. :poblion:. Očichala jsem pračku, nesmrděla. Očichala jsem jiné prádlo, nesmrdělo. A pak jsem viděla, jak to babi dělá: Aby si ulehčila práci, ručníky ze šňůry stahovala nedoschnuté, v rychlosti je přelítla žehličkou, poskládala a ještě teplé a vlhké nastrkala do skříňky. Evidentně se zapařovaly.
Odjela jsem do města, koupila jí otevřené drátěné police, namontovala jí je jako dárek, ručníky přeprala (na 60°C, samozřejmě) a úplně suché a na balkoně vyvětrané jí tam naskládala. Zmínila jsem se, že výrobci ručníků doporučují ručníky pořádně vysušit, aby vydržely (babi je šetřílek). Od té doby už jsem nikdy necítila, že by jí ručníky smrděly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6721
18.2.17 14:10

Neskladuji v koupelně, peru občas na 60 občas na 90, ručník používám max dva dny, před praním namáčím v dezinfekci na prádlo nebo lehkého roztoku sava nebo octu, občas přežehlím (cca každé třetí praní) a po žehlení nechám zase „odležet“ ještě neposkládané do komínku. i tak se občas stane, že zasmradnou (jen červené, jiné tmavé ani světlé ne :nevim: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6160
18.2.17 14:35
@el.leanor21 píše:
Vyprat na 90 v octu, pak znova na 90 v obyč jelenu a aviváži, a pořádně žehlit… Nic jiného mi nepomohlo. Nejhůř na ručníky hodnotím kaplsle

Rucniky se nesmi prat v avivazi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
856
18.2.17 14:46

Mě to taky ručníky dělaly. ani ne tak v létě, když se sušily venku, jako spíš v zimě, když jsem sušila vevnitř v baráku - a to i přesto, že jsem je sundávala až úplně suché i po několika dnech a u toho měla zapnutý ještě i odvlhčovač :(. praním to podle mě určitě není, spíš sušením. od té doby, co mám sušičku, mám klid a ani jeden ručník mi nesmrdí. takže moje rada zní, pořádně vysušit a nejlépe si pořídit sušičku :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3767
18.2.17 19:37

To se mi nikdy nestalo, ale já všechny ručníky vždy vyvařím na 95 a úplně suché pořádně vyžehlím, nechám alespoň půl dne „vydýchat“ a teprve potom uklízím. Jsou krásně voňavé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
495
18.2.17 19:59

@PavlaHr, nemají ty červené ručníky vyšší gramáž, že prostě víc drží vlhkost? O ručníky evidentně pečuješ dobře. (jen to savo moc nepoužívej, ničí vlákna, za chvíli se ti ty ručníky začnou rozpadat). Nemáte v koupelně vlhko a/nebo chladno?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6721
18.2.17 20:16

@nani77 jo,to jjá vím, že savo to časem rozežere :-/ no ale zase holt se vymění časem. jinak jo, je to možné. ten jeden určitě je hrubší, ty další dav ani ne. ale je fakt, že ted už dlouho to bylo celkem ok. ale jo, i tím, že občas je tam vlhčeji, to může být, jk visí na háčku (a spíš teplo, večer pro maluchy přitápím).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
495
19.2.17 13:02

@PavlaHr, tak to bude tím přitopením… na koupání zvedneš teplotu a vlhkost, všechno krásně navlhne, pak to rychle vychladne a nemá čas dostatečně a rychle proschnout. Sestra to dělá také tak, mají dům po rekonstrukci, celý den zima v koupelně, večer narychlo zatopí zářičem, ale děti utírá do vlhkých studených ručníků :-(
Buď suš ručníky jinde, kde je tepleji, nebo koupelnu pořádně odvětrávej ještě dlouho po koupání, nebo zvyš teplotu v koupelně permanentně, stačí o trochu (el. topný žebřík, podlahové el. topení apod. A lepší, než pověsit na háček, je přehodit narovnané přes nějakou tyč, šňůru nebo šprušli na topném žebříku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6721
19.2.17 19:22

@nani77 jo, ted mi došlo, že to bude určtiě tím, protože to chytlo právě po prvním okoupání, kdy byly vlhké a už asi pověšené do druhé dne nestihly pořáděn vyschnout. tak jsem zase přišla na něco dalšího :-) musím tam víc větrat, ale to už jsem si říkala i předtím, ale v zimě tam máme většinou okno zavřené pravda. a taky je prvda, že ty na žebříkovém topení nesmrdí, ale ty na tyči jo (sice na tyči, ale jakože nevyhřívané).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
94
17.3.17 17:07

S tím se peru už hodně dlouho a zjistila jsem že víc aviváže a teplejší program a je to lepší, ale nic moc vlastně nepomáha.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
495
17.3.17 22:21

@PavlaHr, existují věšáky - jako tyče přímo na žebříky, viděla jsem to v Globusu, asi to bude i jinde. Zahákne se to mezi šprušle, jsou to 2 takové tenké šprušličky před šprušlema, možná by to pomohlo s těmi dalšími ručníky. Nevím, jak to lépe popsat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6721
18.3.17 07:09

@nani77 jj,chápu. už jsem něco pdobného taky zvažovala :-) hlavně jak je oblast úzkých šprušlí vedle sebe na tom žebříku, tak se to stejně moc nepoužívá, tak tam to rozšířit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
138
23.9.19 09:57
@Hančíí píše:
Ja mam ted cerstvou zkusenost. Rucniky smrdely po prvnim utreni.
Ted jsme se prestehovaly a v koupelne mame topeni, ktere nelze vypnout a jakmile je topna sezona, tak hreje porad. Tudiz v koupelne je pretopeno. A rucniky prestaly smrdet :-) A to pouzivam ty stejne…
Že tu oživuji starou diskuzi. Ale řeším tyhle smradlavé ručníky po jednom použití pořád. Stupačky v koupelně máme taky, ručníky vysí hned u nich, schnou a stejně smrdí. Vyprala jsem všecky postupně na 90 s octem a stejně po jednom utření děsný smrad. Schnout je nechávám dlouho, spíš až přesušené, jen abych je nedala vlhké do skříně a stejně je to hrůza..
Tak já už nevím :(
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3487
23.9.19 10:00
@Tiny85 píše: Že tu oživuji starou diskuzi. Ale řeším tyhle smradlavé ručníky po jednom použití pořád. Stupačky v koupelně máme taky, ručníky vysí hned u nich, schnou a stejně smrdí. Vyprala jsem všecky postupně na 90 s octem a stejně po jednom utření děsný smrad. Schnout je nechávám dlouho, spíš až přesušené, jen abych je nedala vlhké do skříně a stejně je to hrůza..
Tak já už nevím :(

Na to pomůže jedině sušička. Taky jsem s tím měla problém a od té doby, co máme sušičku ručníky krásně voní, i když jsou vlhké po utření.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný