Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@martin 35 to ano, ale nějaké kliště má každý rok, podle tvé statistiky by už na tu boreliozu několikrát zemřel ![]()
FMě teda přijde absurdní, že bych měla děvět dětí ládovat preventivně antibiotiky, jen proto aby pojišťovna nemusela dělat drahé testy
myslím, že jsem docela sociálně uvědomělá, ale zisk pojišťovny je mi dost lhostejný. Kvůli otmu platíme nehoráné pojištění, doplatky, poplatky. Právě proto, aby se mohly dělat takovéto drahé testy.
@Šílená Sonja Tak to je docela diskutabilní, protože u nějakého víc nemocného člověka to zdravotní pojištění ani nepokryje náklady na léčbu. Jedna moje známá má za sebou tolik operací, že to v životě nemůže pojišťovně zaplatit, a to za ní ještě po většinu času platí pojištění stát. Ale to je úplně OT, jen jsem si na to tak vzpomněla ![]()
POdle této teorie by moje děti už měli jeden 4 dávky ATB, druhý 5. Já sama už 3. Manžel 2. ![]()
@Lama Lama A já klíště od mala neměla a na manželovi bych ho stejně nenašla, protože je chlupatej ![]()
I když teda zrovna v tomhle období bych byla trochu nalomená, protože známý teď ležel v nemocnici s klíšťovkou, tak to člověka trochu ovlivňuje.
@martin 35 píše:
ATB jsou levnější než PCR test na boreliózu, a pokud je šance 1/10 že je to klíště infikovaný tak ti garantuju že ten jeden pacient kterej mněl dostat ATB a nedostal je sežere za rok několikanásobně víc ATB než těch 9 lidí kteří je dostaly zbytečně, pozdní fáze boreliózu se léčí mixem dvou ATB po dobu 6-8 týdnů a k tomu dostane pacient ještě Entizol, a za rok těchto koleček může být i několik. Až poznáš někoho kdo má boreliózu tak na ti to dojde.
PS Problém je že doktoři předepisují ATB špatně, a pacienti je špatně berou je běžné že pacient dostane pouze bakteriostatickou dávku a díky tomu vznikají rezistence.
No, tak toto „projistotufláknuATB“ přispěje k resistenci úplně stejně ![]()
Zakladelto nic, jen dítě sleduj a za 6týdnů na protilátky, jinak asi nic.
@RadkaC Ale to jo, to souhlasím. Jsou lidé, kteří tráví život po nemocnicích a určitě nás všechny stojí spoustu peněz. Ale pak je tu moje babička, která celý život pracuje, a celoživotně placeného pojičtění si dopřála jen operace očí. TAk ta zase nechala nějaké peníze na ty rakoviny.
No a já třeba lékaře téměř nenavštěvuji, tak mi myslím můžou dopřát jeden test. ![]()
Co šílíte?
je to nechutný, to jo, ale riziko nákazy není větší, než kdyby ho kouslo. Akorát se to hůře pozná, protože nebude máít erytema migrans - ten flek. takže na to v případě podivných příznaků upozornit. teď se stejně už nic nenadělá, jedině že bys chtěla ten zbytek klíštěte vyšetřit. Volat toxikologii —
-klíště jedovaté není.
Hele nepletete si náhodou borreliosu se vzteklinou?
Udělejte si testy, beztak 80% z vás už borreliosu mělo (budete mít protiálty v IgG třídě)
Dávat po každém klíštěti ATB je blbost. Testovat klíšťata je buďto pro boháče, nebo pro měšťáky co na přírodu koukají z pátého patra, člověk, co se pohybuje v přírodě si to 10× za rok dovolit nemůže. Smysl by to ale mělo. Podle mě je rozumné sledovat místo vpichu, jestli se dělá flek. A polejvat se preventivně repelentem.
V tomhle vedru bych nikam neběžela. Případně zbytek klíštěte se dá nechat vyšetřit na státním zdravodním ústavě, tak se vyhnete preventivním antibiotikám.
@Pudloslava na tý lince jsou dost zvyklí a nějak takhle by jí odpověděli, tím pádem by jí uklidnili.
![]()
@Pudloslava píše:
Hele nepletete si náhodou borreliosu se vzteklinou?Udělejte si testy, beztak 80% z vás už borreliosu mělo (budete mít protiálty v IgG třídě)
Dávat po každém klíštěti ATB je blbost. Testovat klíšťata je buďto pro boháče, nebo pro měšťáky co na přírodu koukají z pátého patra, člověk, co se pohybuje v přírodě si to 10× za rok dovolit nemůže. Smysl by to ale mělo. Podle mě je rozumné sledovat místo vpichu, jestli se dělá flek. A polejvat se preventivně repelentem.
no, hurá.
No takhle najít dítě, jak dlabe klíště, tak se asi
Dneska jsem si zrovna jedno vytáhla, nějak se mi tyto příšerky příčí, ale vzhledem k tomu, že žiju na vesnici a klíšťata se u nás hold vyskytují častěji než na sídlišti, tak mi nezbývá nic jiného než prevence v podobě repelentu a i tak se stane. A podávat ATB po každém klíštěti, tak je celá rodina žereme nonstop od jara do zimy. Hlídej teplotu a kdyby se ti po inkubační době něco nezdálo, tak můžeš jít na krevní testy. Je to asi pro tebe šok, ale neplašila bych.
@BellinkaX píše:
No, tak toto „projistotufláknuATB“ přispěje k resistenci úplně stejně
Zakladelto nic, jen dítě sleduj a za 6týdnů na protilátky, jinak asi nic.
Sice se ti to nelíbí ale je to tak, BORELIOZA je vážná nemoc která se s tvým dítětem může táhnot celý život sice to není nemoc smrtelná, ale je to nemoc velmi vážná díky které můžete tvé dítě skončit ochrnuté. A šance na vylečení klesá s dobou infikace. A a když nasadíš ATB až v okamžiku kdy bude mít protilátky (testy jsou navíc z 20% falešně negativní ) tak ti garantuju že i když dostane mix dvou ATB na 6 týdnů a k tomu Entizol tak šance na vyléčení je nižší než když mu na týden dáš ATB.
Hele je to čistě na vás co je větší riziko jestli 10% šance že vaše dítě skončí a vozíku, bude mít zničené klouby, chronický unavový syndrom… nebo jestli radši bude tejden papat ATB která na 90% nepotřebuje.
@martin 35 píše:
Sice se ti to nelíbí ale je to tak, BORELIOZA je vážná nemoc která se s tvým dítětem může táhnot celý život sice to není nemoc smrtelná, ale je to nemoc velmi vážná díky které můžete tvé dítě skončit ochrnuté. A šance na vylečení klesá s dobou infikace. A a když nasadíš ATB až v okamžiku kdy bude mít protilátky (testy jsou navíc z 20% falešně negativní ) tak ti garantuju že i když dostane mix dvou ATB na 6 týdnů a k tomu Entizol tak šance na vyléčení je nižší než když mu na týden dáš ATB.Hele je to čistě na vás co je větší riziko jestli 10% šance že vaše dítě skončí a vozíku, bude mít zničené klouby, chronický unavový syndrom… nebo jestli radši bude tejden papat ATB která na 90% nepotřebuje.
Dobrý, to může fungovat na městký dítě, co chytne klíště na hřišti 1-2× do roka. Co děti, co jsou v lese téměč denně, klíště maj několikrát do měsíce. Podávat ATB kontinuálně?