Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@karlitaa borelioza se přenáší až po nějaké době přisátí (cca půl dne až spíš 24 hod.), proto přenos z komára je spíš teoretický. Viry encefalitidy se naproti tomu přenášejí okamžitě a tím víc, čím déle klíště saje. Ale proti encefalitidě existuje očkování. S nasazením ATB má @MartinKa36 pravdu. V momentě, kdy jsou pozitivní testy, je už pozdě. Když se objeví flek, musí se nasadit hned, na protilátky se v tu chvíli nečeká. Problém je, že flek se neobjeví vždy. Není to pravidlo.
Pokud máte klíště, i když napůl snědené a chcíplé, tak je možné jej zaslat do laboratoře na rozbor, zda je infikované nebo ne. http://protean.cz/…osti_klistat
Jen bych to doplnil, doba infikace od přisátí není podložená studii nyní se předpokládá se že je to mnohem kratší doba. Jinak některé laboratoře neprovádí analýzu testem DNA ale pod mikroskopem a to bývá falešně negativní. Jinak LB se dá léčit i když blbec doktor čeká na protilátky jenže potom místo jednoho druhu ATB musí pacient zobat mix dvou ATB a k tomu třeba Entizol a minimálně 6 týdnů. Navíc klesá pravděpodobnost vyléčení z 90 na 50%
Nečetla jsem celou diskuzi, ale myslím, že HCl v žaludku to klíště dokonale rozloží. O infekci po snězení klíštěte jsem zatím neslyšela.
Asi tady řešíme něco víc, než snězené klíště… Jasně, že pokud se objeví flek, tak se ATB nasadí, ale nevím kterej doktor by Vám nasadil ATB z důvodu, že to klíště snědl…hned do 24h, myslím, že žádnej pokud je trochu lucidní…Mj, mám po prodělané borelce a ne z klíštěte… A pochybuji, že ve dvou fakultních nemocnicích a u obvoďáka by byli naprosto klidní při dotazu co s tím…kdyby to fakt bylo tak nebezpečný.
@karlitaa píše:
Asi tady řešíme něco víc, než snězené klíště… Jasně, že pokud se objeví flek, tak se ATB nasadí, ale nevím kterej doktor by Vám nasadil ATB z důvodu, že to klíště snědl…hned do 24h, myslím, že žádnej pokud je trochu lucidní…Mj, mám po prodělané borelce a ne z klíštěte… A pochybuji, že ve dvou fakultních nemocnicích a u obvoďáka by byli naprosto klidní při dotazu co s tím…kdyby to fakt bylo tak nebezpečný.
No tady nejde o polknuti, ale o to že ho mohl rozkousnout a přišlo so styku se sliznicemi v puse
@MartinKa36 píše:
No tady nejde o polknuti, ale o to že ho mohl rozkousnout a přišlo so styku se sliznicemi v puse
a co bys teda navrhovala? Dát ATB preventivně?
Stále nechápu, pokud není porušena celistvost ať už kůže nebo sliznice, jakou cestou se přenese?
"LB přenášejí klíšťata (v České republice je to zejména druh Ixodes ricinus). V podezření z přenosu je i krev sající hmyz, jako komáři nebo muchničky.
Při sání klíště vypouští do krve hostitele látky proti srážení krve, proti svědění a také látky snižující imunitní odezvu. Ty umožňují snazší průnik infekcí - nejen borelií, ale i dalších patogenů přenášených klíšťaty. Borelie přežívají ve střevě nenasátého klíštěte a v průběhu sání krve klíštětem přecházejí do jeho slinných žlaz a poté i do těla hostitele. K přenosu je tedy potřeba určitý čas, čím déle je klíště přisáté, tím větší je riziko infekce. Z člověka na člověka je přenos možný jen z matky na dítě během nitroděložního vývoje. V placentě byly spirochety nalezeny ve velkém množství, ale pokud je infekce u těhotné ženy důkladně léčená, dítě bývá většinou zdravé. Ve výjimečných případech je možný i přenos krevní tranfuzí.
@karlitaa syn co mi snědl klíště loni je úplně ok. nic mu není, takže neplašit ![]()
Jo podle lokality mas 1 až více než 20% šanci že je klíště infikovany, pokud jseš v té nejhorší oblasti kde je minimálně každé 5. klíště infikované tak dej mladému ATB.
@Granda dekuji,ja jsem celkem v klidu, ale ostatni mamky by hned nasazovaly ATB…
@MartinKa36 píše:
Jo podle lokality mas 1 až více než 20% šanci že je klíště infikovany, pokud jseš v té nejhorší oblasti kde je minimálně každé 5. klíště infikované tak dej mladému ATB.
a co doporučuješ mým dětem, pokud žijeme rizikové oblast a mají v průměru 5 klíšťat týdně? půl roku profylakticky ATB? ![]()
Kazdy mame hold jiny nazor, pokud je mi znamo opodstatneny duvod profylakticke lecby antibiotiky je pouze u traumat nebo u imunokompromitovanych osob. Jinak kdyz uz jsme u tech klistat…jake mate kdo zkusenosti ci naziry na ockovani proti encefalitide?
@karlitaa píše:
Kazdy mame hold jiny nazor, pokud je mi znamo opodstatneny duvod profylakticke lecby antibiotiky je pouze u traumat nebo u imunokompromitovanych osob. Jinak kdyz uz jsme u tech klistat…jake mate kdo zkusenosti ci naziry na ockovani proti encefalitide?
běží tu ted někde diskuze. já jsem naočkovaná. teda přeočkovaná kdysi dávno, ale protilátky furt drží. děti zatím neočkuji, staršího možná za rok