Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@Šílená Sonja Flek se dělá jen v 80 % případů, protilátky se u některých pacientů vůbec nemusí objevit, takže se probíhající borelia nezjistí, pozdě léčená borelioza může spustit i jiná onemocnění nervového systému a vést třeba až k plné invaliditě (zkušenost z rodiny).
A teď si vyber k jakému scénáři se spíš přikloníš… ![]()
@Wiolla píše:
@Šílená Sonja Flek se dělá jen v 80 % případů, protilátky se u některých pacientů vůbec nemusí objevit, takže se probíhající borelia nezjistí, pozdě léčená borelioza může spustit i jiná onemocnění nervového systému a vést třeba až k plné invaliditě (zkušenost z rodiny).A teď si vyber k jakému scénáři se spíš přikloníš…
stejně tak pokud podáš antibiotika, dítě může mít alergickou reakci, šok a umřít.
To jsou prostě extrémy.
Pravděpodobnost, že došlo k infekci pozřením byť infikovaného klíštěte mi přijde natolik nepravděpodobná že bych dítěti zbytečně antibiotika preventivně ( na základě vyšetření klíštěte) nepodávala.
@Lama Lama No to já taky ne! V tom jsme ve shodě.
Ale ne proto, že by mohlo umřít na alergickou reakci, ale protože preventivní podání už tak hojně nadužívaných antibiotik mi přijde… jak to říct? Jako, než bych nechala otestovat klíště, tak raději podám preventivně ATB? No nevím… ![]()
@Lama Lama píše:
stejně tak pokud podáš antibiotika, dítě může mít alergickou reakci, šok a umřít.To jsou prostě extrémy.
Pravděpodobnost, že došlo k infekci pozřením byť infikovaného klíštěte mi přijde natolik nepravděpodobná že bych dítěti zbytečně antibiotika preventivně ( na základě vyšetření klíštěte) nepodávala.
Vzhleddem k tomu že je borelióza tak závažné onemocnění které se v pozdějších stádiích téměř nedá vyléčit tak bych zvolil ATB, bezprostředne po podezžení bude stačit jeden týden na ATB.
Urcite by meli dite vysetrit na infekcnim po inkubacni dobe a kliste zmraz. dej ho do ziplocu, takoveho toho utahovaciho pytliku.
Jinak tohle nepodcenuj, jestli to kliste krvacelo, dite urcite bude treba vysetrit.
To snad nemyslíte vážně
![]()
No tak snědlo klíště, a co jako?
Co s tím má doktor dělat? ![]()
Vy opravdu běháte k lékaři, jezdíte na pohotovosti a pořádáte podobné potrhlé akce pokaždé, když svému dítěti najdete zakousnuté klíště?
Teď ho teda nemá zakousnuté, holt ho nedopatřením snědlo, no…
![]()
Příspěvek upraven 19.06.13 v 23:46
@Wiolla píše:
@Lama Lama No to já taky ne! V tom jsme ve shodě.Ale ne proto, že by mohlo umřít na alergickou reakci, ale protože preventivní podání už tak hojně nadužívaných antibiotik mi přijde… jak to říct? Jako, než bych nechala otestovat klíště, tak raději podám preventivně ATB? No nevím…
ATB jsou levnější než PCR test na boreliózu, a pokud je šance 1/10 že je to klíště infikovaný tak ti garantuju že ten jeden pacient kterej mněl dostat ATB a nedostal je sežere za rok několikanásobně víc ATB než těch 9 lidí kteří je dostaly zbytečně, pozdní fáze boreliózu se léčí mixem dvou ATB po dobu 6-8 týdnů a k tomu dostane pacient ještě Entizol, a za rok těchto koleček může být i několik. Až poznáš někoho kdo má boreliózu tak na ti to dojde.
PS Problém je že doktoři předepisují ATB špatně, a pacienti je špatně berou je běžné že pacient dostane pouze bakteriostatickou dávku a díky tomu vznikají rezistence.
@martin 35 takže doporučuješ každému kousnutému klíštětem podat ATB?
Já jsem jako malé dítě též snědla pěkně vypasené klíště
moje mamina se mnou uháněla k doktorovi, kde jí řekli-že to je situace, kdy se nedá dělat prakticky nic-v tu danou chvíli, takže jak píšou holky určitě neplašit a ráno zavolat pediatrovi ![]()
@Lama Lama píše:
@martin 35 takže doporučuješ každému kousnutému klíštětem podat ATB?
Já jenom říkám že je to levnější když 9* doktor střílí na slepo jen aby zachránil jednoho člověka. V čr máš oblasti kde je přes 20% klíšťat nakaženo boreliózou, PS pokud se bude jednat o tvoje dítě tak bych mu ATB nedal.
PS nech otestovat to klíště a psa na boreliózu ideálni je test PCR(hledaji DNA boreliózy) Podle mně váš pes boreliózu má při tom množství klíštat co chytil a jejich promořenosti boreliózou je témněř nemožné aby ji nemněl, když bude doktorka čekat zda malej má protilátky tak prošvihnete dobu kdy se dá borelióza dobře léčit a navíc se mu nemusí protilátky vytvořit.
@martin 35 píše:
Já jenom říkám že je to levnější když 9* doktor střílí na slepo jen aby zachránil jednoho člověka. V čr máš oblasti kde je přes 20% klíšťat nakaženo boreliózou, PS pokud se bude jednat o tvoje dítě tak bych mu ATB nedal.
nerozumim. Komu bys je dal?
@martin 35 píše: …Až poznáš někoho kdo má boreliózu tak na ti to dojde. …
Asi nečteš pozorně. Já znám někoho, kdo měl boreliozu a vím, jak to s ním dopadlo!
Je mi jedno, kolik stojí test, stejně ho platím já! (a tím nemyslím z veřejného zdravotního pojištění, ale ze svého, protože nevím o pojišťovně, která by ho proplácela) A raději nejdřív nechám otestovat klíště a až potom prevnetivně podám ATB. Protože i když je test pozitivní, tak to neznamená, že dítě nemoc dostalo, takže stále by se jednalo o prevenci. Ale nevím, proč bych udělání testu měla vynechat a ládovat do dítěte po každém klíštěti několik týdnů ATB!
@Granda píše:
@martin 35 proč myslíte, že pes má boreliozu?
Protože pes chytil hodně klíštat které jste odstranily už napité. při promořenoti klíštat cca 10% a 50% šanci že se borelióza přenesla z klíštěte které bylo hodně dlouho přisáté se dá říct že pokud mněl 100klíšťat tak je šance 0.95100=0,005= 0,5% že boreliózu nemá. Pokud by byla promořenost jen 0,2% a šance na přenos 50% tak při 100 klíšťatech je šance že je pes zdravej 36%, to je zhruba spolehlivost testu na protilátky na boreliózu.
@Wiolla = nemusíš do dítěte cpát ATB několik týdnů, dlouhá léčba pomocí ATB je nutná pouze pokud se ATB nepodají bezprostředně.