Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahojky, moje mamka se chystá založit obchod s kojeneckým oblečením a včera jsme se dohadovaly nad sortimentem. Mamka pořád slídí po dodavatelích klasických dupaček, košilek, kabátků atd.
Mně teda přijde praktičtější mimčo šupnout do body a punčocháčků, nebo tepláčků, nějaké kabátky, dupačky a košilky jsme využili minimálně. Jak jste na tom Vy?
Co nakupujete pro svá mimi?
A taky mamka bude otvírat obchod na vesnici - myslíte, že tím má být sortiment ovlivněn? Tvrdí mi, že tam budou více frčet dupačky atd., ale podle mě už dnes jdou všichni s dobou i na vesnici je net a děti se oblékají tzv. trendy:-) Já nyní žiju ve městě, ale malou bych oblékala stejně i na vesnici.
Mám strach, aby mamka rychle nekrachla:-)
Díky za odpovědi ![]()
Jé, košilky nééé. Ty byly k vzteku i ty tři dny v porodnici ![]()
Malinkou jsem nejraděj oblíkala do bodýčka-nátělníku a na to overal (nejlíp se mi přebalovalo) a potom body a punčocháčky/polodupačky, tepláčky moc ne, aspoň ne teď při chladnějším počasí, furt si sundává ponožky ![]()
Vrchní vrstvy mikinky, manš(ž??)estáčky, flís. Čepičky se šňůrkama!
Mamce držím pěsti ![]()
Edit: nemyslím, že složení sortimentu by mělo být ovlivněno vesnicí? Naše obec má nějaým 13tis. obyvatel. Košilky chtěla nakupovat akorát babička ![]()
no tak do košilek už bych taky dnes nešla, myslím v obchodě, jednoznačně body.
Co se týče dupaček tak na malinké mimi jo, já měla velikosti 56 a 62 a ty jsme docela unosily, malá byla zmrzlá a tohle bylo super. Větší dupačky teď používám na spaní, ale jen kvůli tomu, že jsem je měla koupené od mamky, na doma už mi to přijde divné.
Jinak nosíme - body, polodupačky (ty jsou super, protože nepotřebuješ ponožky)punčocháče, hodně trička s dl. rukávem. Tepláčky taky nic moc, jen co se moc nemrskala, ale pak začali padat ponožky a je to naprd, leda s punčocháčema, ale to už je na nás moc teplé.
No a co se týče sortimentu tak bych taky neviděla rozdíl, naopak možná maminy na vesnici budou rády že seženou i něco hezčího u nich a nemusí do města ![]()
Ja teda dupacky pouzivala hodne, mne se puncochace na miminu nelibily
A teplaky do pul roku vubec ne, to by ji tahlo na nozky a jak se porad hemzila, to by se ji svlikaly. A navic se vztekat s ponozkama, to by me mohlo
Hodne jsem vyuzila i overaly.
Taky at mamka sezene bodycka ne lodickovyho vystrihu, ale radsi na patenty nebo knofliky u krku, aspon ja jsem to vzdycky marne shanela a stvaly me ty vytahavy vystrihy.
Tak košilky jsme měli jen dvě - po manželovi a z nostalgie jsem je malé oblíkala
Ale bodýčka jsou bodýčka, dupačky jsme používali taky, připadnou mi praktičtěhší než ponožky s teplákama - ale každá maminka to vidí samozřejmě jinak
Hlavně když pak malá začala lozit, věčně měla nožky holý, bo si ponožky sundala nebo jí samy spadly. Takže jsem pak byla radši za dupajdy a overálky i s ťapičkama
Punčocháče jsem malé dávala až jako vrstvu pod kalhoty (v zimě) nebo třeba k sukýnce. Ale na doma je nenosíme, míváme tu chladněji.
Košilky ne!!
Ale dupačky jsme používali převážně a dlouho.Nesnáším punčocháčky na miminkách.Zvlášť na větších a silnějších miminkách,které mají faldíčky a v nich zařezanou gumu od punčocháčků ![]()
Dál nesnáším na novorozencích a ležících kojencích kalhoty do pasu a ponožky,zvednu dítě,nohy má do kolen holé,kalhoty vyhrnuté.
Adámek je letní.Když se narodil,měl body a dupačky bez živůtku,ale ne ty na gumu ale ukončené pružnou bavlnou.Na podzim jsme najeli na dupačky,kabátky.Na noc a když byl malý tak i na den celkové overálky,ty jsem mu dávala i v zimě pod oblečení místo punčocháčků.Poprvé měl na sobě pučocáče,rifličky a všelijaké zmenšeniny oblečení dospělých snad v 10 měsících,kdy jsem mu koupila rifličky s laclíkem a menšestráčky s laclíkem.Vyjímka byla ve 2 měsících na Vítání občánků,to jsem mu dala kalhoty místo dupaček.
Emička je zimní - body,dupačky,celkové overaly,v těch dodnes spí nebo spí v body a dupačkách.Na ven má zateplené kalhoty s laclem.
Já sama nemůžu udělat statistiku,jak „trendy“ oblékají moje kamarádky své děti.Ale většina z nich se snaží vymodit dítě,když někam jde,doma je to hlavně o pohodlnosti a praktičnosti.
A myslím si,že moje děti mají pěkné oblečení,skoro vše nové.
My určitě bodýčka, s krátkým i dlouhým rukávem. Do půl roku vůbec ne trička, potom občas s dlouhým rukávem místo tenké mikinky. Na ty asi dojde, až začne chodit.
Dupačky pro malé miminko ano, do velikosti 62 jsme nosili hodně, 68 málo, větší už ne. Teď má na doma tepláčky, ale stejně je skoro nenosí, je jen v bodýčku a ponožkách. Punčocháčky máme jedny, na ven pod kalhoty, když vím, že budeme někde vevnitř a budu ho svlékat. Pokud jdeme jen na procházku, má teplý overálek a přes něj kombinézku.
Na spaní overálky, my nedáme dosputit na ty, co se zapínají na zip.
Čepičky na tkaničky!! Kalhoty užijeme dost, nejlépe lacláčky, když jdeme někam na návštěvu nebo do MC a podobně.
Určitě ne košilky a cokoliv na knoflíčky… ![]()
Sice to není moc téma pro chlapy, ale taky si přisadím. Uvažovat o vlivu vesnice by mělo význam, pokud by obec měla míň jak 3 tisíce obyvatel (asi) a byla od větších měst dál jak 40-50 kilometrů. Pak je tam vliv na každodenní život už jasně vidět.
A měl bychjen praktickou poznámku: ať se mamka poptá u velkoobchodů na rychlost vyřízení dodávky v případě netypických požadavků zákaznic. Co jsem viděl, zanikají kamenné obchody právě kvůli nepružnosti…
tak to ještě upřesním - vesnice má 2000 obyvatel a vzdálenost od okresních měst 20, 30 km a od Brna cca 40 km. Výhodou je, že obchod bude mít doma, tak nebude platit žádný nájem, což taky položí hodně obchodů. Díky za každou radu i za radu chlapa ![]()
Já malé ráda oblékám body, punčocháčky a polodupačky. Malá je souměrná - není ani cvalík ani hubená, tak jí sedí vše. Ještě ráda kombinuju trika a body - třeba body s dlouhým rukávem na to triko s krátkým. Nebo triko s dlouhým a na to body s krátkým. Teď přes zimu jsem si to hodně oblíbila a malá tak využije trička s krátkým, které dostala a v létě už by jí třeba nebyly.
Mamce držím palce, ale rozhodně bych se vyvarovala košilek. To je opravdu nepraktický přežitek. Ale na druhou stranu mám kolegyni, která se košilek nemohla nabažit, tak bych možn měla skladem 1 až 2 a v případě zájmu na objednání.
Dupačky bych nezvarhovala, pro novorozeně mi přijdou mnohem praktičtější než tepláčky nebo kalhoty, punčocháčky s gumou do pasu. A když jsou pěkné, třeba sametové, tak je to mimčo krásně vymazlený.
Karolínko,to je těžké
Každé dítě je jiné,každá maminka má jiné požadavky,ale nemyslím si,že by jeden způsob oblékání byl vyloženě „in“ a druhý „out“..
Já jsem měla jedno dítě cvalíka,ale velkého.V půl roce měl 8600g/73cm,Emička má teď v 15 měsících! 8400/asi 80cm..Ona nosí oblečení,které Adámek nosil v půl roce!!
A ještě navíc,bodýčka po Adámkovi moc dědit nemůže,jsou jí širší,protože mu vyhovovali body širšího střihu,pro ni sháním dlouhá,úzká - nedostatkové zboží,zlatý MMB
Taky záleží na teplotě v bytě a ročním období.Adámek měl jako letní mimi jen jednu vrstvu a na spaní taky.I v zimě - bydleli jsme ještě u našich,kde bylo 24stupňů.Emička jako zimní mimi a bydlíme v chladném bytě měla vstvy 2 - buď body s dlouhým rukávem a dupačky nebo body s krátkým rukávem a overálek s ťapičkami.
Nedá se dopředu určit,co budou nebo nebudou maminky chtít a potřebovat.Jak už někdo psal,aby se takový obchod udržel,důležitá je pružnost a ochota objednat podle požadavků..
Jinak známá v našem 50 000 městě loni rušila obchod s dětským zbožím.Měla ho na náměstí,takže návštěvnost dobrá.Ale konkurovat MMB a supermarketům se prostě nedá.Ani cenami.A internet mají na vesnici už všichni
My,co jsme o tom věděli,jsme vytěžili.Jsem měla před porodem a nakoupila jsem celou novou výbavu pro Emču za polovinu.To po Adámkovi mi bylo nahouby.První jeho novorozenecká body oblekla ve 3 měsících..No,a známá prodává záclony a je spokojená..
Vím,že je to trochu mimo,jen jsem chtěla říct,že tady nezjistíš žádné paušální podmínky.
Příspěvek upraven 12.03.10 v 14:07
Jo,a ještě k těm košilkám,taky jsme jich pár měli.Oni jsou totiž na houby ty starodávné,které většiná z nás zdědí po nás..Ale já jsem Adámkovi koupila pár moderních,šly krásně zavinout,připínání na suchý zip a ještě měli nevím jak to nazvat - rukavičky - dítě se neškrábalo..Pro Emču jsem je už nepoužila,v zimě těžko..Nezavrhovala bych nic.
vím že se to nedá hodit do jednoho pytle. Spíš se mně jednalo třeba o ty košilky - protože nechci, aby toho zbytečně nakoupila a pak jí to tam zůstalo.
Já malé taky nakupuju přes MMB nové věci v multipacích nebo sem tam použitou neopotřebovanou věc - třeba za nové rifličky Next nevyhodím 700, ale koupím si je za 100 ve 100 pro stavu a nebo hodně nakupujeme v Tescu.
U nás ve městě je kojenecké, kde prodávají 1 body z multipacku Early Days za 85 Kč a já koupila celý multipack se 7 body za 199 Kč od jedné paní na MMB. tak si říkám, že by to taky tak mamka mohla dělat a prodávat třeba 1 body za 50 Kč. Našla si české výrobce a tam se cena pohybuje kol. 100 Kč za 1 body, což mi přijde hodně.
Jinak mamka bude brát zboží od českých dodavatelů a anglický textil. Tak jestli někdo máte tipy na pěkné české oblečení - sem s nimi ![]()
Ještě mě napadlo… Bude mamka mít i hračky? Mohla bych dát kontakt na dovozce Lamaze, Maš. Tomáš, Bořek stavitel, a spoustu dalších firem pro miminka a taky Fischer Price - kojenecká řada. Manžel dělá u výhradního dovozce a sám má na starosti netové obchody. Tak není problém. ![]()
Nee, hračky ne. Bude mít malinkatý obchůdek, tak to by tam už nedala - ale díky za tip!!!