Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Kejdík
Je. Pokud si dobře pamatuji, tak si byla ve skupině tp srpen 2017 ![]()
Hned jsem klidnější ![]()
Když bude třetí dítě, také budou všechny spolu. Neřeším to. Musí se spolu naučit vycházet.
Jinak, když jsem byla já malá, bydlela s námi babička v 3 + 1 panelákovém bytě, byly jsme taky tři děti. Segra starší spávala s ní v pokoji a já s bráchou jsme spali v ložnici s našema na letišti. Hrůza. Doteď nechápu, jak jsme tak mohli spát, až do mých 13 nebo 14 let. ![]()
To, co budou mít tvé děti, je komfort!
Příspěvek upraven 11.05.18 v 21:50
@Malaga
To je pravda. Teď přemýšlím, jak to vymyslet se spaním. Dceři bude teprv rok až se narodí.
Souhlas s tím co tu přede mnou ostatní napsaly.
Moje generace takhle normálně vyrostla, někteří spali i s rodiči. A myslím, že to na nás negativní vliv nemělo ![]()
Jen mi to trochu připomnělo návštěvu PPP, kterou jsem před 3 lety absolvovala s dvojčaty (stejné pohlaví) jako předškoláky. Paní doktorka chtěla vědět jak to mají s pokojíky a povídá: „Předpokládám, že každý má svůj pokoj?“ Já na to „Ne, spí v jednom.“ a evidentně jsem jí zarazila, což zase zaskočilo mne. Utkvělo mi to v paměti, protože dodnes nevím jestli to nepovažovala za ubližování dětem. ![]()
@topkiss píše:
@Malaga
To je pravda. Teď přemýšlím, jak to vymyslet se spaním. Dceři bude teprv rok až se narodí.
Tímhle se teď nezatěžuj, řeš to, až to přijde, na to máš fakt ještě čas ![]()
@topkiss píše:
@Malaga
Já měla normálně dvě postýlky. Obě teda v ložnici. Vlastní pokoj mají kluci teprve chvíli.
@andelka83
Já mám strach, aby to mladších dceru nebudilo. Má docela lehký spaní
My máme možnost, aby měli vlastní pokoje, ale zcela umyslně chci, aby dokud jsou malí, byli v jednom pokoji (který je tedy větší), samostatný dostanou, až budou větší (tak devět, deset let minimálně). Mně to naopak přijde super, když mohou být sourozenci spolu, i když na to uspávání to bude asi sranda, no
Vzpomínám na dětství, jak jsem jako prcek lezla bráchovi do postele a ty společný pikle.. prostě bych chtěla, aby zažili to samý
U nás se teda teprv uvidí, jakého pohlaví bude druhé, ale at to bude holka nebo kluk, ze začátku budou ve společném. I si říkám, že ten vlastní pokoj pak i víc ocení ![]()
PS: do toho roku určite bude miminko u nás v ložnici, sestěhovávat je budeme, až budou starší.
Ale to víš že to zvládnou, akorát jednou přijdou do věku, kdy z toho nadšení nebudou. A upřímně holka-kluk by v určité době měli mít každý své.
Vždyť je to úplně normální, takhle jsme vyrostli všichni
. Pokud je dětský pokoj dost velký, tak nechápu proč by se rodiče měli vzdávat své ložnice a soukromí a spát v obýváku na gauči a ničit si tam záda. To mi hlava nebere. Dětem by se nemělo podřizovat úplně všechno. Naučíš je díky tomu toleranci… Když jsme byli s bratrem v pubertě, tak nás rodiče rozdělili a udělali mi pokoj v bývalé pracovně. Když se na to teď dívám zpětně, tak vidím, že nám to úplně pokazilo vztahy. Od té doby se spolu skoro nebavíme, je to už 15 let. Teď zpětně si myslím, že to byla chyba a měli jsme spolu zůstat v tom jednom pokoji. Do té doby jsme k sobě měli blízko a pak se to těmi rozdělenými pokojíky pokazilo, přestali jsme se spolu bavit, skoro jsme se nepotkávali… teď lituji toho, že jsem si to vydupala a naši mi to dovolili.
@Kejdík
Já si to myslela
a v kolika letech si děti,,odsunula" do pokojíku?
S bráchou jsme v jednom pokoji vyrůstali, bylo to fajn, ALE když jsme byli pak oba v pubertě a adolescenci, brácha si pak našel holku, ta u nás občas spala, já později pak kluka, to stejný. No prostě brácha chtěl poslouchat hudbu, já se chtěla na něco dívat, jedna televize, atd.. no ty poslední léta to prostě konfortní vůbec nebylo. Ale tak přežít se to dá. Pokud na to budou podmínky ráda bych dětem až budou starší dopřála každému pokoj zvlášť, pokud nebudou holt to budou muset přežít.
Stejně jiná možnost není. ![]()
Máme kluka a holku, 7 a 4 roky a maji spolecny pokoj. Dlouho spali dokonce na letisti spolu, ted uz syn chtel soukromi, tak jsme trochu postelovali skrine a postele. Stejne by kazdy sam v pokoji nespal, lezli by k nam, takhle jsou od malinka spolu. Vecer kdyz uz je vypakujeme z obyvaku, tak dokonce vetsinou spolu hrajou hry v posteli u jednoho z nich nebo koukaj na pohadku nebo starsi cte segre. Nemenila bych. Cekame brzy posledni prirustek do rodiny a ten uz se tam teda nevejde ![]()
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.