Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@rozmary píše:
@střízlik Řidičák mám, nejezdím, ale hodlám se k tomu vrátit. Jinak manžel auto potřebuje když jsem v práci, máme jen jedno.Na kole, mám to přes dvacet kilometrů, nevim jestli bych pak vydržela stát 8 hodin u pásuNo musím to nějak vyřešit, jedná se jen o jeden den, jinak je doma se starší sestřičkou.
a kolik je starší sestřičce let? Jsme v podobné situaci, také mám řidičák a neřídím a máme také jen jedno auto a druhé si jen tak nepořídíme. Přítel mě také vozil do práce, ale nemám to tak daleko, abych nedojela na kole. Jestli budete muset nakonec nechat holčičku samotnou doma, tak snad raději vypněte vodu a elektriku, eliminovat tak nebezpečí. Blbý je, že za těch 40 km (tam a zpět) se může cokoliv stát
I když byla by to velká náhoda, zrovna v ten jeden jedinný den
Manžel ti nemůže poslat ani sms, že dorazil domů v pořádku a ty si jí přinejhorším alespoň na záchodě přečíst? Lepší by opravdu bylo, kdyby pomohli sousedi, že by malou slyšeli nebo jim dát chůvičku, ale osobně si to neumím představit, že bych tohle po mých sousedech v půl šesté ráno požadovala
Je to těžký ![]()
Jeste me napadlo-jaky mas telefon? U chytrych telefonu jde stahnout aplikace chuvicka-nastavi se tam telefon, komu to zavola a neni to zavisle na dosahu metru, jen je mit potreba na obou telefonech signal. Slo by se dohodnout s kymkoli, kdo je pobliz, aby mu to zavolalo a on tam dobeh-kamaradka, strcit bombonieru sousedum…Kazdopadne by mel jeste nekdo vedet, ze je doma dite samo, kdyby vy jste treba meli nehodu nedej boze.
@Ter85 píše:
Jeste me napadlo-jaky mas telefon? U chytrych telefonu jde stahnout aplikace chuvicka-nastavi se tam telefon, komu to zavola a neni to zavisle na dosahu metru, jen je mit potreba na obou telefonech signal. Slo by se dohodnout s kymkoli, kdo je pobliz, aby mu to zavolalo a on tam dobeh-kamaradka, strcit bombonieru sousedum…Kazdopadne by mel jeste nekdo vedet, ze je doma dite samo, kdyby vy jste treba meli nehodu nedej boze.
Mohla bys prosím tu funkci chůvička na chytrém telefonu popsat trochu podrobněji? To se jako jeden telefon nechá doma, zapne se jako chůvička a odposlouchává místnost, kde je dítě? A druhý telefon mám u sebe a slyším, co se děje doma, i když jsem 20 km daleko? Který chytrý telefon tuhle funkci má?
@rozmary Tak jak jsi to rozmary vyřešila? Dnes je neděle a ty bys už měla být v práci. Řešíme tu půlhodinu a přitom tohle téma bylo založeno kvůli tomu, že někteří lidé nechávají od malička děti doma samotné a klidně popíjejí v hospodě. Jenže není půlhodina jako půlhodina, něco jiného je, když v době odpoledního spánku věším za barákem prádlo a svoje dítě slyším a něco jiného, když během stejné doby jedu někam autem ![]()
@40 píše:
Mohla bys prosím tu funkci chůvička na chytrém telefonu popsat trochu podrobněji? To se jako jeden telefon nechá doma, zapne se jako chůvička a odposlouchává místnost, kde je dítě? A druhý telefon mám u sebe a slyším, co se děje doma, i když jsem 20 km daleko? Který chytrý telefon tuhle funkci má?
Ano, je to presne tak, jak pises. Funguje to na jakymkoli chytrem telefonu, co ma android nebo iOS. Existuje vice aplikaci, mam stazenou v iPhonu aplikaci s nazvem Chuvicka. Funguje to klidne i pres ocean, jen oba telefony musi mit signal v mobilni siti. Telefon s aplikaci se necha v mistnosti u ditete, jakmile je tam hluk, tak ti to zavola a i slysis, co se tam deje-existuji i aplikace, kde na dite muzes mluvit.
@40 Nakonec se to vyřešilo, spal u nás manželův syn z prvního manželství(18)byl s toho celý nakřivo, že místo pařby bude hlídat ségru
,ale přežil to. Jinak se mi tu ozvala jedna kamarádka z emimina, že by pohlídala, Ilí ještě jednou díky ![]()
@rozmary Nemáš zač, nakonec mě nebylo potřeba…
Ale kdyby něco, tak se ozvi ![]()
@Meredit píše:
Já bych jí klidně zavolalaUrčitě přijedou, případně klidně i policii, opuštění takhle malých dětí je trestný čin.
Trestný čin to není. Resp. byl by to trestný čin, kdyby se přitom něco stalo, ale samo o sobě to není. Ale rozhodně to bude splňovat tu nedostatečnou péči a možnost odebrání dětí. Ale třeba v USA to trestný čin je.
@pletiplot píše:Nemáš pravdu.
Trestný čin to není. Resp. byl by to trestný čin, kdyby se přitom něco stalo, ale samo o sobě to není. Ale rozhodně to bude splňovat tu nedostatečnou péči a možnost odebrání dětí. Ale třeba v USA to trestný čin je.
§ 195
Opuštění dítěte nebo svěřené osoby
(1) Kdo opustí dítě nebo jinou osobu, o kterou má povinnost pečovat a která si sama nemůže opatřit pomoc, a vystaví ji tím nebezpečí smrti nebo ublížení na zdraví, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta.
(2) Odnětím svobody na jeden rok až pět let bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1
(3) Odnětím svobody na dvě léta až osm let bude pachatel potrestán, způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 těžkou újmu na zdraví.
(4) Odnětím svobody na tři léta až deset let bude pachatel potrestán, způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 smrt.
@BlueFairy
Je tam ta podmínka - vystaví ji tím nebezpečí smrti nebo ublížení na zdraví - podle mě by soud neuznal ponechání doma jako vystavení nebezpečí, je tím myšleno něco jako ponechání někde v mrazu nebo v lese nebo tak něco, ale neznám judikaturu, možná se pletu.
@pletiplot píše:
@BlueFairy
Je tam ta podmínka - vystaví ji tím nebezpečí smrti nebo ublížení na zdraví - podle mě by soud neuznal ponechání doma jako vystavení nebezpečí, je tím myšleno něco jako ponechání někde v mrazu nebo v lese nebo tak něco, ale neznám judikaturu, možná se pletu.
no, ale taky tam je - která si sama nemůže opatřit pomoc, a vystaví ji tím nebezpečí smrti nebo ublížení na zdraví - což malé dítě nemůže, a tudíž je vystaveno nebezpečí… v tomto tématu šlo o 4 a 1,5 leté dítě, ty si pomoc opravdu neobstarají, pokud by začalo např. hořet
@marti81 píše:
no, ale taky tam je - která si sama nemůže opatřit pomoc, a vystaví ji tím nebezpečí smrti nebo ublížení na zdraví - což malé dítě nemůže, a tudíž je vystaveno nebezpečí… v tomto tématu šlo o 4 a 1,5 leté dítě, ty si pomoc opravdu neobstarají, pokud by začalo např. hořet
@marti81 píše:
Ale ta věta je stavěná úplně jinak, úplně to převracíte, sledujte čárky. Ta věta říká, že „opustím osobu a tím opuštěním ji vystavím nebezpečí“. Ne tím, že si nemůže opatřit pomoc.
Tedy pokud někdo opustí uprostřed lesa mě, tak mě sice vystavuje nebezpečí, ale trestný čin tím nekoná, protože si můžu sám opatřit pomoc. Pokud opustí dítě někde, kde se mu nemůže nic stát, tak ho nevystavuje nebezpečí, a tedy nekoná trestný čin. Je na soudu, zda ponechání doma je místo, kde se mu nemůže nic stát Je možné (asi i pravděpodobné), že soud takové místo považuje za nebezpečné a trestný čin je tím naplněn. Neznám judikaturu, nevím jak bylo rozhodnuto v podobných případech.
Samozřejmě neříkám, že správné nechávat děti doma samotné, jen se snažím správně interpretovat ten zákon.
@pletiplot píše:
Ale ta věta je stavěná úplně jinak, úplně to převracíte, sledujte čárky. Ta věta říká, že „opustím osobu a tím opuštěním ji vystavím nebezpečí“. Ne tím, že si nemůže opatřit pomoc.
Tedy pokud někdo opustí uprostřed lesa mě, tak mě sice vystavuje nebezpečí, ale trestný čin tím nekoná, protože si můžu sám opatřit pomoc. Pokud opustí dítě někde, kde se mu nemůže nic stát, tak ho nevystavuje nebezpečí, a tedy nekoná trestný čin. Je na soudu, zda ponechání doma je místo, kde se mu nemůže nic stát Je možné (asi i pravděpodobné), že soud takové místo považuje za nebezpečné a trestný čin je tím naplněn. Neznám judikaturu, nevím jak bylo rozhodnuto v podobných případech.
Samozřejmě neříkám, že správné nechávat děti doma samotné, jen se snažím správně interpretovat ten zákon.
no, pokud si dobře vybavuju, tak v létě říkali někde v tv, že už nechání spícího dítěte v autě a sedačce, je tresný čin, tak nevím. A taky tam říkali, že do toho paragrafu spadají převážně děti do cca 5 let a pak osoby s různým postižením (což tedy není litera zákona.
Edit:jinak tedy místo, kde se nemůže dítěti nic stát, bych nebyla schopná charakterizovat, stát se může všude něco ![]()
@marti81 píše:V autě je něco jiného, v autě v létě může být teplota třeba 70 stupňů a tam dítěti hrozí smrt.
no, pokud si dobře vybavuju, tak v létě říkali někde v tv, že už nechání spícího dítěte v autě a sedačce, je tresný čin, tak nevím.
@marti81 píše:Ano, spadají do té části věty „…která si neumí sama zajistit pomoc…“. Ale ta část „vystavit nebezpečí“ se týká místa, ne osoby.
A taky tam říkali, že do toho paragrafu spadají převážně děti do cca 5 let a pak osoby s různým postižením (což tedy není litera zákona.
@marti81 píše:
Edit:jinak tedy místo, kde se nemůže dítěti nic stát, bych nebyla schopná charakterizovat, stát se může všude něco
Takové místo je spíš teoretické. Ale je jisté, že ponechání doma je rozhodně míň nebezpečné, než úmyslné ponechání někde v lese nebo v horách, jako v pohádce Jeníček a Mařenka, nebo v tom horkém autě a jistě by k tomu soud přihlédl.