Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@andreiika píše:
Já si ale nemyslím, že by to neuměla pojmout a ustát. Ona ráda hlídá a chce hlídat. Chce být velká sestřička, která se postará a je jako maminka.V tomhle si my dvě prostě neporozumíme.
Ta moje se taky chvilku postará a asi dobře, jen nedomýšlí takové věci, jako že někde nechá položené nůžky, nebo když chce udělat snídani, malá ji pomáhá stojí na židli a drží v ruce kudlu, nebo si položí vařící čaj nakraj stolku.To jsou takový blbosti, ale není to o tom že to nedojde těm dětem, nedojde to ani dospělému co už má děti odrostlé, nebo kamarádce která ještě děti nemá, ty už to dáváš pryč automaticky. U nás to ještě úplně nedošlo ani tatínkovi
no jo, má teprve čtyři děti ![]()
@andreiika To uz je velmi trapne zakonceni prispevku. Ale na druhou stranu docela vypovidajici. ![]()
@andreiika
Není za co, já sama nechápu proč se na tebe tak sesypaly, když už nic jinýho tak je to tvoje zodpovědnost a pokud starší věříš tak nevidím problém. Já si prostě vybavuju sama sebe a tu svojí důležitost u který jsem vůbec nic nechtěla podcenit takže třeba na rozdíl od její mámy já jsem s ní byla pořád jenom aby neupadla, nic na sebe neshodila apod. Vážně na tom neshledávám nic špatnýho ![]()
@rozmary píše:
Ta moje se taky chvilku postará a asi dobře, jen nedomýšlí takové věci, jako že někde nechá položené nůžky, nebo když chce udělat snídani, malá ji pomáhá stojí na židli a drží v ruce kudlu, nebo si položí vařící čaj nakraj stolku.To jsou takový blbosti, ale není to o tom že to nedojde těm dětem, nedojde to ani dospělému co už má děti odrostlé, nebo kamarádce která ještě děti nemá, ty už to dáváš pryč automaticky. U nás to ještě úplně nedošlo ani tatínkovino jo, má teprve čtyři děti
Dcera si rozhodně nevaří sama čaj, ačkoliv jí je 9 let. Když hlídá mladší tak nic nekrájí, nic nestříhá ani nešije - věnuje se plně dceři. A protože máme tuhle malou všetečku, tak všechny nebezpečné předměty jsou z dosahu.
Nezlob se, ale tohle opravdu není tvoje věc..Jsou to jejich děti, a oni si za ně nesou zodpovědnost. POkud ti to opravdu tak vadí, tak tu sociálku prostě zavolej. Nebo jim nabídni hlídání. Nebo se na to vykašli a řeš svoje problémy.
Já jsem to sem především psala proto, abych ukázala, že prostě každý to má jinak. Nechávat děti 10 hodin bez dozoru mi rozhodně nepřijde v pohodě, ale oni na to můžou mít jiný názor a můžou být 100% přesvědčeni že dětem nic nehrozí.
A tím bych to asi uzavřela. Můžete tisíckrát psát, že 9ti leté nepřísluší hlídat 1,5 starou, ale já si myslím a budu myslet své. Nic proti nikomu.
Takhle male deti i 10 hodin samotne? No to je strasny. Ja mam 7leteho syna a obcas ho nechavam do pul hodiny samotneho..pokud je nemocny a nechce se mnou vyzvednout dceru..dele bych ho ale jeste nenechala.
@andreiika píše:
Dcera si rozhodně nevaří sama čaj, ačkoliv jí je 9 let. Když hlídá mladší tak nic nekrájí, nic nestříhá ani nešije - věnuje se plně dceři. A protože máme tuhle malou všetečku, tak všechny nebezpečné předměty jsou z dosahu.
Tak to jo
,já už mám tříletou, takže když si spolu hrají, tak jsou v permanenci pastelky, nůžky atd…Jinak manželův syn si vrazil fix do oka, ještě mu nebyly ani dva, držel ho v ruce a spadl na něj ze sedačky, prodělal tři operace aby očičko zachránili, prý to jít o cenťák vedle, byl by mrtvý, takže já jsem na takovéhle věci hodně opatrná.
@Natálka26 píše:
Není za co, já sama nechápu proč se na tebe tak sesypaly, když už nic jinýho tak je to tvoje zodpovědnost a pokud starší věříš tak nevidím problém. Já si prostě vybavuju sama sebe a tu svojí důležitost u který jsem vůbec nic nechtěla podcenit takže třeba na rozdíl od její mámy já jsem s ní byla pořád jenom aby neupadla, nic na sebe neshodila apod. Vážně na tom neshledávám nic špatnýho
A teď si představ, že by si - i přes tuto Tvou úzkostlivou péči dotyčné děťátko způsobilo úraz… (to se může stát i rodičům nebo dospělým hlídačům, komukoli, nelze všechno uhlídat)…
„tak moc jsem se snažila, hlídala jsem ji, dělala jsem, co jsem mohla a stejně to nebylo dost… a teď kvůli mně třeba bude kulhat. Radši už ji nikdy hlídat nebudu. A vůbec nikoho radši hlídat nebudu. Zklamala jsem, všechny, jsem vlastně docela k ničemu.“
Vystavit dítě riziku takovéhohle psychického traumatu je na tom to nejhorší…
Ne riziko, že starší sestra neuhlídá batole - to v tomto věku není zas tak pravděpodobné.
Tak proto jsme „se na ni tak sesypaly“.
@BohunkaP
Já tě chápu jak to myslíš, ale jelikož jsem byla velice zodpovědná(víc než teď jako matka) tak jsem prostě k tomu tak přistupovala a představovat si coby kdyby.. kde bysme to byli? Co když teď půjdu ven a srazí mě auto? Co když mi v domě uniká plyn, já si zapálim cigaretu a vyhodím to tu do povětří? Co když jí dám teď do školky a ona upadne a zlomí si nohu? Takhle to nejde. A já ani teď takhle nepřemýšlím, kdybych měla tak mám doma vypolstrovanou místnost, bez ostrých hran, vody, židlí apod. Takhle fakt nejde myslet ![]()
@Natálka26 jj, já si prostě problém nepřipouštím, vím (věřím) že bude vše ok, vůbec o tom nepřemýšlím. Kdybych myslela na to co by se mohlo stát, tak snad nemám ani děti.
@Natálka26 píše:
@BohunkaP
Já tě chápu jak to myslíš, ale jelikož jsem byla velice zodpovědná(víc než teď jako matka) tak jsem prostě k tomu tak přistupovala a představovat si coby kdyby.. kde bysme to byli? Co když teď půjdu ven a srazí mě auto? Co když mi v domě uniká plyn, já si zapálim cigaretu a vyhodím to tu do povětří? Co když jí dám teď do školky a ona upadne a zlomí si nohu? Takhle to nejde. A já ani teď takhle nepřemýšlím, kdybych měla tak mám doma vypolstrovanou místnost, bez ostrých hran, vody, židlí apod. Takhle fakt nejde myslet
Ne, bohužel mě evidentně nechápeš - pořád to posouváš do jiné roviny.
„Uniká plyn, dám si cígo, vyhodím to do vzduchu…“
„Dám dítě do školky, zlomí si nohu…“
„Půjdu ven a srazí mě auto…“
To jsou příklady úplně mimo mísu, vůbec nesouvisí s tím, co jsem psala. Jak to můžeš vůbec srovnávat?
![]()
Tyhle příklady jsou o zodpovědnosti Tebe samotné - Tys šla ven, Tebe srazí auto, Ty poneseš následky. Jsi dospělá ženská.
Půjde-li devítiletá holka dělat příjímací zkoušku do baletu a na schodech přitom zakopne a zlomí si nohu, je to JEJÍ baletní (a určitá životní) zkouška. Jen její vlastní.
Ovšem hlídá-li devítiletá holčina batole, ono uklouzne a tužkou si vypíchne oko, tak si holka s sebou celý život ponese vinu „máma mi ho dala na starost, já jsem se měla starat - a já jsem to nezvládla a on teď kvůli mně nevidí. Jsem k ničemu.“ A přitom se do té situace nedostala vlastní vinou - dostala se do ní vinou matky, která na ni naložila něco, co jí nepřísluší, k čemu ještě nedozrála a do čeho se nadšeně hrnula jenom proto, že je to atraktivní a že kvůli chybějícím životním zkušenostem nedokázala předvídat možné následky.
@BohunkaP Takže vlastně ani nemůžu poslat dceru na SVŮJ nákup
![]()