Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Pravdepodobna varianta je, ze se vzbudi to mladsi, zacne rvat a to starsi dite v panice neco vyvede - prasti batole necim do hlavy, vypadne z okna, apod.
Ahoj, tohle také nerada slyším. Sama sice s manželem občas zajdeme večer k sousedům na skleničku a kávu, ale máme chůvičku a ještě chodíme dítě pravidelně kontrolovat. Vzhledem k tomu, že jsme o barák vedle, tak jsme doma hned, když se mi dítě vzbudí. Ale nechat je takhle úplně bez dozoru, to bych si nikdy netroufla. Zrovna včera jsem se podivila, když jsem zjistila, že sousedka nechává dvouleté dítě doma samotné, když jede pro starší dítě do školky. Prý to mladší spí a je to chvilka. ![]()
Mě teď čeká něco podobného, taky budou muset holky chvíli vydržet doma samy, kvůli práci. Mám jen víkendové směny, v sobotu mě musí na noční vozit manžel a v neděli ráno zase vyzvednout, je to tak třičtvrtě hodinky cesty
Nemám z toho vůbec dobrý pocit, ale nic jiného nám nezbývá, děti jsem upozornila, starší je devět, tak to snad nějak zvládnou, doufám že večer už by mohly spát a ráno ještě taky, ale i tak je to nepříjemné ![]()
@rozmary Tak já myslím, že devítileté dítě už by to mohlo vydržet. A kdyby se něco dělo, bylo by snad i schopné někoho kontaktovat. Třeba sousedy. Ale chápu, že se bojíš. Taky bych nebyla ve své kůži.
Ahoj zakladatelko, nečetla jsem si názory ostatních, pouze co jsi připisovala Ty.. Určitě bych to hned nahlásila na sociálku, anonymně to jde..sice s tím nemám zkušenost, ale tady na emiminu se už pár věcí řešilo a vím že o té anonymitě psali.. Každopádně mě napadla otázka, zda si to o těch víkendech nebudou vybíjet na dětech, že nikam nesmí.. Je to prekérní situace, ale na druhou stranu když matka nechá svoje děti a ještě takhle malé doma celou noc samotné a pak jistě přes den vyspává, nebudou mít moc dobrou péči ![]()
A nemáš třeba ochotnou sousedku, která by chvilku pohlídala?
@Oter píše:
@Ter85 - hele tak tohle dělala maminka z našeho centra a měla opletačky s policií. Tedy je hezké, že ji měla vlastně pod dohledem, ale tenkrát ji vysvětlovali, že pokud by ji přejelo auto nebo doma začlo hořet, nikdo by se o dítě nepostaral atd. Měla z toho jen nějakou pokutu, ale co 3 měsíce k ní chodí sociálka na kontrolu.
Socialka k nam v te dobe chodila na kontroly-jak jsem tu psala, meli jsme do pece sverene 2 deti. Jako uznavam, ze jsem asi sveraz a nebylo to koser, byt mame zabezpecenej proti pozaru, mame cidla, ktere by hned volalo, dcera spala v postylce, sama z ni nevylezla. Behala jsem mimo silnice, ale nemam rada tyhle kastrofalni scenare. Kdyz budu mit uraz doma a budu v bezvedomi, tak me taky najde az vecer manzel a dite bude cely den bezprizorni. Tim se nechci omlouvat, ale moji kamaradce se to stalo, zamotala se ji hlava, upadla ve sprse, nasel ji az po 6 hodinach manzel a mela male mimco.
Kazdy vidi spatnost v necem jinem, jestli chodi ozrali z hospody, pari 5× do tydne, volala bych policajty. Jestli chodi 1-2× do mesice, chodi strizlivi a deti doma nebreci, spi, tak bych to nahlasila na socialce, at to posoudi.
Určitě volej PČR a oni poté zkontaktují sociální pracovnici OSPODu, vždy má někerá „pohotovost“ a jsou na telefonu pro případ, že by PČR zasahovala ve věci ohrožení nezletilých dětí.
S exmanželem jsme jednu dobu dělali na směny a jednou za 6 týdnů se nám oběma sešly odpolední. Syn býval sám doma, ale na telefonu, občas zaskočila sousedka na kontrolu a když bylo hezky, býval s další sousedkou a jejíma dětma venku (taky jsme to měli přes mobil ošéfované, zda tam je, kdy ho má poslat domů atd.)
Jelikož je ted puboš, kontroluji ho mobilem i teď, ale naštěstí je pohodář a kliďas, nevyvádí a po venku se nefláká.
@Ter85 - já to chápu. Sama chodím s košem a občas nakoupit přes ulici do večerky, když Kuba přes poledne spí. Jen jsem chtěla říct, že úplně košér to není, protože když se do toho zapojí sociálka (popř. policie) a někdo ze sousedů se toho chytne, tak je problém. U nás je sociálka taky jako doma (můj biologický otec se baví tím, že posílá udání), takže vím, že obcházejí i sousedy atd.
@HATI píše:Řekla jsem starší, kdyby se cokoliv dělo, ať dojde dolů za sousedkou, nebo ať hned volá. Ono by se nic dít nemělo, ale už mám takové představy, náhlé zvracení, malá spadne z postele, prostě vidím černě
A nemáš třeba ochotnou sousedku, která by chvilku pohlídala?
@rozmary Chápu, také bych se necítila. Z tohohle mám strach.
@rozmary a co tu sousedku rovnou požádat o hlídání? nebo pořídit chůvičku a že by jí alespoň měla u sebe ona? my chůvičku nemáme, ale když jsme na baráku u rodičů, tak malá spí nahoře v pokoji a jdeme si sednout ke krbu a mám telefon na uchu, zadarmo volání a s přítelem si telefonujeme.. jeden je u ní, druhý mám nahlas puštěný a ztlumený náš zvuk a kontroluju.. to by šlo i na dálku, ale hovor trvá max hodinu deset minut..
@NikiNaty To je dobrý nápad
U nás sousedku nechci, je to stará důchodkyně, drbna už vidím jak mi to tu celé projíždí, to fakt ne
ale ta chůvička by šla.
@rozmary píše: Řekla jsem starší, kdyby se cokoliv dělo, ať dojde dolů za sousedkou, nebo ať hned volá. Ono by se nic dít nemělo, ale už mám takové představy, náhlé zvracení, malá spadne z postele, prostě vidím černě
A myslím, že oprávněně. Pamatuju si případ, kdy se sice jednalo o mimča, ale dvojčata, která taky podobná dvojice nechávala doma. Miminka se vnoci vzbudila a plakala, plakala až se zadusila tím co vyzvracela z pláče.