Sousedské vztahy

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
891
3.5.10 14:39

Sousedské vztahy

Ahojky, chtěla jsem se poradit jestli s tím máte někdo zkušenosti a jak jste to řešili. Náš soused na svém dvoře v krbu pálí kde jaký bordel, včetně folii a dřeva napuštěného kdovíjakým sajrajtem. Sice má komín, ale ve výšce tak 3-3,5 m a všechen ten smrad pak jde k nám na dvůr a zahradu, kde zůstává, protože soused z druhé strany tam má zeď baráku, která brání tomu, aby to letělo pryč. Takže já pak nejenže nemůžu být s dítětem na zahradě, nemůžu ho tam nechat ani samotného v kočárku, ale nemůžu ani nechat otevřené okno, protože pak mám plný barák toho smradu. Kdyby to bylo dřevo tak mi to nevadí, ale ten zápach plastu je fakt děsnej. Na slušné domluvy nedá, pořád jen slibuje, že už nic pálit nebude, že zvýší komín a podobně, ale nic se neděje.
Dneska zas, to už jsem se fakt vztekla a nadala mu. Malý spinkal venku v kočárku sotva půl hodinky a já ho musela vzít zpátky domů, takže se vzbudil a samozřejmě je teď hrozně nevrlý. Nemáte nějakou radu jak na něj. Jedná se o důchodce, promluvení s jeho ženou taky nepomáhá. Mluvili jsme i s jejich dcerou která bydlí přes ulici ale taky to nepomohlo. Už prostě nevím co s tím. :cry:

Příspěvek upraven 03.05.10 v 18:08

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
teresa20
3.5.10 14:45

Idusko, řešili jsme podobný problém, možná méně závažný než tvůj. Soused celé loňské jaro a léto denodenně řezal dříví motorovou pilou, i když mi venku spalo dítě (viděl ho). Absolutní nezájem, když jsme mu to řekli, tak nám na to odpověděl, že děti mají být na takový randál zvyklý :cert: Neudělali jsme s tím nic, nakonec to řešili tak, že jsme malého dávali spát dovnitř pod otevřené okno na druhé straně baráku :cert:
Pokud nepomáhají domluvy horem dolem, šla bych si stěžovat na obecní úřad, přece jen tím ohrožuje vaše zdraví!

• Citovat
  • Upravit
12154
3.5.10 14:51

Ahojky, moc asi neporadím. Jen, že s tebou soucítím, taky znám. Sousedka topí i v létě (prý na vodu :roll: ), náš dvůr je nustále pod kouřem, sušit prádlo je skoro nadlidký výkon a vyvětrat nebo hodit peřiny do okna? Sen. :-( Z druhé strany máme taky čupr souseda, ten pálí trávu i gumy. Paráda. Moc nechybělo, a už jsem chtěla volat hasiče, jako že u sousedů hoří… 8-) :-P . Otázkou ale je, kdo by nakonec ten výjezd platil…Při mé smůle asi já.
Jediné, co mě napadá, jsou nějaké naschvály. Až to bude soused nejmíň čekat, udělat si ohýnek zrovinka u plotu? Počkat si na dobré povětrnostní podmínky anebo až budou mít taky vypráno?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
3.5.10 14:56

Podle toho co popisuješ asi bydlíš na malé vesnici nebo městě. My jsme měli taky takový problém a to že soused měl snad 1000 holubů jako holubář a když to vypustil a všechno na náš dům… Bylo to strašné, řešilo se to několik let, pak si dal na barák nějaké bidla aby ptáci na nich seděli a když nám přistál na domě, jeden, dva, tak jsme to nehrotili, ale bylo to řešní na roky, protože domluvy, nikdy neklapnou, protože každý si dělá na svém co chce, jedině Městský úřad, ale počítej, že to budou jenom hádky…Nedávno to samé měli moji prarodiče nevím, co, se sousedem roky vycházeli a taky, jak se jednou o nějaký takový problém je zle, a teď to jsou jenom hádky, jak se někde už napíše dopis a nebo se osobně zajde si postěžovat, tak sousedské vztahy jsou … někdy začnou i naschváli, pokud jsou lidi … :twisted: pokud ti nepomohou na úřadě, takže pevné nervy, taky by mě to hodně toto štvalo :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1133
3.5.10 15:09

Pokud dobré slovo nepomůže,tak asi úřední cestou přes OÚ či MÚ. S „příjemnými“ sousedy máme sice bohaté zkušenosti už několik let,ale jsou to spíše slovní útoky a věčné sledování nás,které vychází zřejmě ze závisti a zloby. Takže my to zatím řešíme absolutní ignorací těchto lidí,což však ve vašem případě nic neřeší..
Třeba se tady najde někdo,kdo má s řešením sporu úřední cestou zkušenosti. Také by mě to zajímalo, i když zatím to zvládáme sami, do budoucna se ráda poučím :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1133
3.5.10 15:20

Tak vidím,že než jsem příspěvek odeslala,pár podobných rad už mě předběhlo..no nezbývá,než přát hodně sil a štěstí a hlavně asi pevné nervy :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17609
3.5.10 16:16

Pálit plasty, dřevotřísku a jiné umělotiny se nesmí. S tím měli problém manželovo příbuzní, které někdo udal na MÚ. Už si nepamatuju, jestli dostali poprvé jen důstku s výstrahou nebo rovnou pokutu. Z MÚ jim neřekli, kdo je udal, to se prý nesmí, ale je fakt, že blízko nich je vícero bytovek, tak to mohl být kdokoliv, ty pokud uděláš to samé, asi bude jasné, kdo za tím stojí :zed: Přeju pevné nervy!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
341
3.5.10 16:38

No trošku mám podezření, že tak horké to nebude - pracuji na odboru živ. prostředí a prokázat někomu, že skutečně spaluje takový odpad, je nemožné. Takže v ČR je vlastně toto nepokutovatelné. Jiná věc je, pokud má v místě Vašeho bydliště obec svoji vyhlášku, kde je toto nějakým způsobem ošetřené, pak můžou vést řízení či udělit pokutu oni sami. Snad… Úředníka odboru živ. prostředí nemusí onen člověk pustit dovnitř, čili nemůže nic zkontrolovat a zvenku je to nezměřitelné. takže asi tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
891
3.5.10 16:45
BlanulaK píše:
No trošku mám podezření, že tak horké to nebude - pracuji na odboru živ. prostředí a prokázat někomu, že skutečně spaluje takový odpad, je nemožné. Takže v ČR je vlastně toto nepokutovatelné. Jiná věc je, pokud má v místě Vašeho bydliště obec svoji vyhlášku, kde je toto nějakým způsobem ošetřené, pak můžou vést řízení či udělit pokutu oni sami. Snad… Úředníka odboru živ. prostředí nemusí onen člověk pustit dovnitř, čili nemůže nic zkontrolovat a zvenku je to nezměřitelné. takže asi tak.

Nejde to změřit ani když je ten komín cca 2 metry od našeho plotu, kouř je černý a je vidět jak valí k nám?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
3.5.10 16:47

:nevim: Napadá mě, pokud to tak jde vidět, tak to vyfotit nakamerovat.Kdykoliv kdy soused zapálí oheň úředník nemusí mít čas přijít se podívat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
891
3.5.10 16:52

No uvidíme snad se umoudří a nechá toho. Nechtěla bych to hnát až někam na úřady a doufám, že nebudu muset :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
3.5.10 18:48

BlanulaK: když děláš na tom odboru životního prostředí, zkus prosímtě prošťárat, jestli ještě platí vyhláška Ministerstva živ. prostředí č.117/1999 Sb. Ta by se možná dala napasovat i na tento případ… Nejsem si jistý, ale snad jo. Mluví se v ní o znečišťování živ. prostředí emisemi, v příloze jsou vyjmenované sledované emisní látky (CO2, NOX, uhlovodíky atd.), je směřovaná na velké znečišťovatele, ale hlavně si z ní pamatuju slova o „nepřípustné tmavosti kouře“! Takže tudy by to možná šlo… Ale není to bohužel přesně můj obor… Tak nevím… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
3.5.10 19:34

Ta tmavost kouře, nedávno bylo ve zprávách, jak strážníci v Ově chodili kontrolovat baráky s nějakou „stupnicí“ právě barvy toho kouře… A případní „hříšníci“ museli podat vysvětlení. Většinou, že právě zatopili vlhkým polínkem :twisted: Takže nějak právně ošetřené to myslím bude… Otázka je spíš v dokládání těch důkazů :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
341
4.5.10 07:33

Musela jsem konzultovat, zas takový odborník nejsem - jsem tu nováček. Ale: Měřitelnost kouře není jen tak, docela je zajímvavé, jak šikovně to zvládli strážníci v Ostravě :lol: Kouř musí být měřen v přesné odstupové vzdálenosti 150 - 400m a cituji"směr kouřové vlečky vystupující z komína má být přibližně v pravém úhlu na směr pozorování. Pozadí kouřové vlečky má tvořit rozptýlené světlo oblohy během dne, pozorování není možné provádět proti slunci ani okolní zástavbě či terénu" atd., což například v zástavbě domů, kde jich topí současně víc je nezměřitelné. Pokud se vede řízení - žádá se kontrola v domácnosti u nějakého hříšníka, ten musí s vedením řízení souhlasit a podepsat, že se jej zúčastnil, koná se však prohlídka kotle a topiva, což nemusí opět naznačit nic. Novým návrhem ministerstva /který ovšem ještě není v platnosti/ je to, aby se prováděly v domácnostech pravidelné roční revize komínů - a tím posuzovala podle spadu kvalita topiva, což zas nebude jen tak.....Vyhláška o které píše Jura nevím nevím, č. 117/1999 se týká léčiv - tady bude nějaká chyba.
V roce 2002 vyšel nový zákon o ovzduší a od té doby jsou také novelizované i všechny vyhlášky.
Co se týče těch důkazů, pak je to šikovné si kouř natočit či nafotit, ale s tímto jít k soudu, to je ztráta času a nervů, nakonec i peněz. Soudit se - to je ale jediná možnost, dle metodické rady MŽP. Tedy zahájit občansko-právní řízení dle §127 Občanského zákoníku.
Takže snad pokud jste menší obec, vyřešit věc DOMLUVOU, např. si s nafocenými důkazy postěžovat starostovi apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
341
4.5.10 08:22

a ještě dodatek - co se týče pálení mimo kotel

Pro spalování na volném prostranství platí ustanovení § 3 odst. 5 zákona č.86/2002 Sb., o ochraně ovzduší - „v otevřených ohništích, zahradních krbech nebo grilovacích zařízeních lze spalovat jen dřevo, dřevěné uhlí a plynná paliva určená výrobcem, přičemž uvedená paliva nebo materiály nesmějí být kontaminovány chemickými látkami“. Je-li prokázáno porušení zákona, lze uložit pokutu právnické osobě i občanovi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný