Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@bibie píše:
tohle je prave dite, ktere to sve matce nemuze rict. Jako pedagog by jsi mela mit s ruznymi typy socialneho prostredi vic zkusenosti a vedet, jak se ktere chovaji. Dite, kteremu doma nenalozi hned nakladacku za kazde slovo, nemusi pred tridou machrovat urazkami. Vychova neni o fyzickych trestech, ale o vysvetleni a ovlivneni. Jak chce zakladatelka ovlivnit svou dceru, aby se to neopakovalo z duvodu, ze vi, ze se nikomu nenadava natoz matce. Zatim co tady jsi mohla vzit akorat to, ze se nedadava, protoze ma matka vic fyzicke sily. To si pak muzou s kamoskami ze „spatne“ party vymenovat zkusenosti a nove nadavky. Pokud by byla spravne ovlivnena-vychovana, nemela by si s takovymi, co rict…
Četla jsi to vůbec? Zakladatelka píše, že s dcerou dlouho promlouvala a fyzický trest následoval, až když všechny ostatní nápravné prostředky selhaly. Ty hrdinko ![]()
@Russet píše:
Tak to bylo teda hrozný…„Dívenka“ se před tím nijak zle neprojevovala?
Hrozný je, když Vám matka při výchovné komisi řekne, že její dítě někoho ohrozilo nůžkami (hodilo ostré nůžky na hlavu druhému spolužákovi, se kterým NEMĚLO žádný konflikt), protože jste Vy před půl rokem potratila…Lidé jsou opravdu zlí…a dnešní děti opravdu nemají žádné zábrany a neberou si servítky. Kolikrát řešíme u nás na prvním stupni, že řekne dítě učiteli do očí, že je krá.. nebo de… A to mluvíme o učitelích s 20 lety praxe, které obecně děti mají rádi…Ale prostě přijde nějaká osobnost a je to.
Že autorka reagovala, je správně, protože právě z té ignorace takového chování vznikají děti bez zábran. Samozřejmě lepší se obejít bez facek, nicméně pokud vysvětlování absolutně nezabralo, tak já bych se taky neudržela. Protože něco dítěti po dobrém vysvětlovat s dobrým úmyslem, aby to ona zopakovala…
Držím pěsti! Jinak to, že zkouší hranice, právě přichází v tomto věku. Stejně jako skupinkování ve třídách, už nejsou všichni jedna velká parta a kamarádi. Začíná skupinkový boj, některým hodně trvá, než se s tím smíří…
@Monanina Nejdříve bych jí nařezal pr.el, s tím že to moji kamarádi taky dělají a tudíž je to normální a potom s ní probral téma zda je v pořádku chovat se „hloupě“ jen proto že se tak chová mé (její) okolí. ![]()
@Russet píše:
Omylem ji trochu ušpinila moukou a chova se „hlupo“?!
omylom? Ja som pochopila ze to urobila naschval.Je hlupe niekomu prasit muku na tricko ako v tych americkych filmoch
@Gita17 píše:
omylom? Ja som pochopila ze to urobila naschval.Je hlupe niekomu prasit muku na tricko ako v tych americkych filmoch
Kde jsi ve větě „Když jsem sypala mouku, poprášila jsem jí tričko“ našla, že to bylo schválně. Mouka docela dost práší, hlavně hladká. A cukroví je hlavně z hladké. Ale jde to dolů dobře. Navíc předpokládam, že dcerunka nezaklekne po pečení a nevytírá, takže bordel by si dělala zakladatelka.
@Russet píše:
Kde jsi ve větě „Když jsem sypala mouku, poprášila jsem jí tričko“ našla, že to bylo schválně. Mouka docela dost práší, hlavně hladká. A cukroví je hlavně z hladké. Ale jde to dolů dobře. Navíc předpokládam, že dcerunka nezaklekne po pečení a nevytírá, takže bordel by si dělala zakladatelka.
hm, tak ak to naozaj nebolo schvalne tak to meni celu situaciu. Keby mi niekto zo srandy poprasil tricko, tak by som si myslela ze je blby, nech je to hocikto…ale teda ak to bola nahoda…to je nieco ine ![]()
@Gita17 píše:
hm, tak ak to naozaj nebolo schvalne tak to meni celu situaciu. Keby mi niekto zo srandy poprasil tricko, tak by som si myslela ze je blby, nech je to hocikto…ale teda ak to bola nahoda…to je nieco ine
třeba se zakladatelka ještě ozve. Blbou bych mámu v devíti letech nenazvala nikdy, dostala bych facku hned. Jinak se člověk baví s kámoškou a jinak s mámou. Ale kámošk blbky taky nemám ![]()
@Monanina Teda řezat devítiletou na zadek by mi už přišlo trochu trapné, ne? Normálně zákaz PC, vzít telefon, sebrat kapesné atd. A jasně dát najevo, že takhle ne. Holka zkouší hranice, brzy puberta takže tak.
Děkuju všem za rady a názory
bylo to samozřejmě omylem. Asi jsem to měla napsat.
@Gita17 píše:
hm, tak ak to naozaj nebolo schvalne tak to meni celu situaciu. Keby mi niekto zo srandy poprasil tricko, tak by som si myslela ze je blby, nech je to hocikto…ale teda ak to bola nahoda…to je nieco ine
Ty by sis dovolila matce říct v devíti letech že je blbá? Já nikdy.Ani jako dospělá.
@bibie píše:
@Gita17 naprosty souhlas! Neumim si predstavit, ze zbiju 9 letou dceru(ani tu 6letou). Bych se ohradila a promluvila o chovani, dokonce bych se omluvila za tu mouku. S partnerem by jsi to takhle neresila a „sorry jako“ 9 ti leta uz partner je.
Bože, ta dnešní moderní výchova, kde se bere 9 leté dítě jako rovnocenný partner, mi nahání husí kůži. Učitelky, moc vás lituji a smekám před vámi. Říct mi skoro 11letá dcera, že jsem blbá, tak by taky dostala. Maminky mají potřebu být kamarádky s dcerami a pak se diví, že ty děti jim přerůstají přes hlavu a zkoušejí to i ve škole s učitelkami. Děti mají kamarády své vrstevníky, rodiče by měly brát jako autoritu.
@Monanina píše:
Děkuju všem za rady a názorybylo to samozřejmě omylem. Asi jsem to měla napsat.
Já to tak pochopila. Přece si nebudeš dělat bordel
Snad jen pevné nervy, bude hůř
A tak za deset let líp…
@karinka píše:
Bože, ta dnešní moderní výchova, kde se bere 9 leté dítě jako rovnocenný partner, mi nahání husí kůži. Učitelky, moc vás lituji a smekám před vámi. Říct mi skoro 11letá dcera, že jsem blbá, tak by taky dostala. Maminky mají potřebu být kamarádky s dcerami a pak se diví, že ty děti jim přerůstají přes hlavu a zkoušejí to i ve škole s učitelkami. Děti mají kamarády své vrstevníky, rodiče by měly brát jako autoritu.
Souhlasím.
Její kamarádky si prostě vymýšlejí. Učitelce to určitě neříkají. Hlavně jí ale nezakazuj chodit ven, hlavně jí nezakazuj, aby se s nimi kamarádila. Tím by si ublížila jí i jejím kamarádkám a ona sama musí pochopit, že lidé by si neměli nadávat. Samozřejmě se proti tomu ohraď a vysvětli jí to, protože by si to třeba mohla zkusit i ve škole a to by nebylo dobré.
Tak unás jsme asi střed..
Mě taky čerstvě 9 lety něco řekl, že jsem snad blbá nebo tak nějak.. Hned jsem si odchytila a rázně jsem mu řekla, že takto se rodičům chovat nebude a prostě jsem mu řekla svoje, určitě jsem mu hned nevlepila..
Vlepila bych mu, kdyby věděl, že se to říkat nemá a proč, a uzavřel by to, že jsem stejně blbá, jak psala zakladatelka, to by asi dostal, protože si myslím, že poprvé se stát může- ujede to dítěti a je dobré mu říct že tak se nemluví, že teda tak ne, ale když to nerespektuje.. tak prostě…