Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@tejuho Ahoj, tak je to úplně stejné, jako by jsi psala o našem. Jenomže my to po měsíci zabalili sami. Kluk chodil už 3/4 roku do soukr. školky a žádné problémy nebyly. Teď začal chodit do státní, kterou máme hned vedle domu. Sice školka moc pěkná, ale ono to je vše v lidech, pořád jsem poslouchala stížnosti na syna, vím, že není dítě kam ho dáš, tam ho odpoledne najdeš, ale co je moc, to je moc. Takže je kluk zpátky v soukr. školce, jsme spokojený všichni a nějaký starý pančelky mi můžou vlézt někam. Ráno to ani nedokáže pozdravit a jít se s dítětem přivítat, koukaj jak puci a že má na klíně uřvana mě opravdu nezajímá, můj kluk není uřvan, zase potřebuje aby se mu někdo věnoval a projevoval zájem. Bohužel, realita byla jiná. Pokud se mi dítě nudí, tak zlobí, tak jsme teď jinde a všichni spokojený a kluk mi opět chodí dom s dojmama ze školky a ráno se opět do školky těší.
@jopo píše:
@bramburka81 Tak žádná tříměsíční zkušební lhůta v zákoně není a pokud si ji stanovila školka, tak má stejně smůlu, protože zákon je zákon a paní by se mohla soudit a samo by vyhrála.
přesně.. teta si konkrétně stěžovala, že podmínkou přijetí, je dítě bez plen. Ale i kdyby po měsíci nakrásně zjistili, že dítě se počůrává, že plínu ještě občas mívá, nemůžou s tím vůbec nic dělat, jedině jednat s rodiči..
Ale školky si do svého školního řádu občas snaží protlačit věci navíc a ovce rodiče je ší. většinou poslouchají a na to se právě hřeší
@jopo píše:
@bramburka81 Tak žádná tříměsíční zkušební lhůta v zákoně není a pokud si ji stanovila školka, tak má stejně smůlu, protože zákon je zákon a paní by se mohla soudit a samo by vyhrála.
Zákon nastudovaný nemám, ale ve školním řádu určitě mohou být uvedeny důvody, kdy může být dítě vyloučeno (třeba jen na přechodnou dobu), v tom nevidím žádný problém. Kamarádka to teď tak má, dítě zralé nebylo - brečelo (resp. vřískalo) celou dobu, co tam bylo, škrábalo a kousalo učitelku atd. S tím učitelka nic dělat nemohla
.
@lekarnicka28 píše:
přesně.. teta si konkrétně stěžovala, že podmínkou přijetí, je dítě bez plen. Ale i kdyby po měsíci nakrásně zjistili, že dítě se počůrává, že plínu ještě občas mívá, nemůžou s tím vůbec nic dělat, jedině jednat s rodiči..
Ale školky si do svého školního řádu občas snaží protlačit věci navíc a ovce rodiče je ší. většinou poslouchají a na to se právě hřeší
No ale co potom učitelky mají dělat, když tam mají 15 z 20 nesoběstačných dětí, počůravajících se, neschopných se obléknout, najíst apod. Potom trpí ty ostatní děti, které nemohou jít na vycházku, protože než učitelky obléknou těch 15 dětí, tak aby se už pomalu vraceli zpátky. Já to vidím teď u nás, mají tam plno 2 a 2,5 letých dětí, které jsou prostě ještě malé a nesoběstačné. Když je jich ve třídě 5, tak proč ne, ale pokud je jich více než půlka, tak to musí být pro učitelky dost náročné. Včera jsem zažila jednoho 2 letého chlapečka, který neuměl mluvit, učitelka smutná, že mu nerozumí, chlapeček smutný, že to neumí říct…
@bramburka81 Tak pokud tam ale berou tak maly deti, tak s tim, ze budou castecne nesobestacny, prece musi pocitat ![]()
Nevim, prijde mi hrozny, kdyby kvuli tomu, ze oni tam syna nejsou schopni ukocirovat, by ho vyloucili.
@tejuho píše:
@bramburka81 Tak pokud tam ale berou tak maly deti, tak s tim, ze budou castecne nesobestacny, prece musi pocitatNevim, prijde mi hrozny, kdyby kvuli tomu, ze oni tam syna nejsou schopni ukocirovat, by ho vyloucili.
Jasně, já myslím, že kvůli toho by ho určitě nevyloučili
. U té kamarádky to bylo tím, že je malý (2,5 roku), vystresovaný, doma se začal pokakávat, ve školce byl nezvladatelný, tak se prostě dohodli, že zůstane ještě doma. Jiné kamarádky syn měl taky problémy s jednou učitelkou, tak ho přeřadili do jiné třídy. Zatím je tam měsíc, to se ještě utřepe
.
malé děti - to záleží na školce, někde to striktně vyžadují, jinde učitelky pomáhají. U nás jsou hodné učitelky, ale vidím, že toho mají moc. Ve školce, kam chodil starší syn, tak tam fakt nepomáhali, oni byli schopni v zimě nedat dítěti punčocháče, protože si je dítě samo neobléklo
. A ještě to vyvěsili na nástěnce, že rodiče mají trénovat, že učitelky v oblékání nepomáhají. To už mi přijde extrémní
.
@bramburka81 no ale to je problém té školky, že bere 2leté děti! Ze zákona smí do školky nastoupit dítě, které dovršilo 3 roky.. 2leté dítě patří do jeslí, kde se s jejich nesamostatností počítá a je tam vyšší počet učitelek na třídu.. tuším že jedna učitelka na 5 dětí nebo tak něco. U nás ve školce jsou dvě na 28 dětí a to ještě ne po celý den. To je problém té školky, že si nabrali dvouleté děti a musí to tedy zvládnout.
@lekarnicka28 Ta hranice se snížila na ty dva roky, ne? Já myslím, že je to jen dobře, pořád si ženy stěžovaly, že nemohou dříve do práce, protože jim nemá kdo pohlídat dítě, dneska tady ta možnost je. Akorát to dítě musí být na školku zralé. A např. můj prostřední v tom věku rozhodně nebyl, nastoupil měsíc před třetíma narozeninama, teď už bude ve školce rok a stejně to stále není to pravé ořechové…
@bramburka81 já myslím, že je to výjimka.. ale nic to nemění na tom, že typické dvouleté dítě ještě potřebuje se spoustou věcí pomoct. Ne nadarmo je do třech let v jeslích daleko vyšší počet učitelek. To je takový paskvil, dát ke starším dvouleté. V tomhle věku je ještě každý půlrok propastný rozdíl. To si musí uvědomit rodiče i školka.
@bramburka81 Hranice se snížila na 2 roky s tím, že pokud dáš dítě do státního zařízení, nepřijdeš o rodičák, ale není to o tom, že dáš dítě do školky, dvouleté patří do jeslí.
@lekarnicka28 píše:
Ze zákona smí do školky nastoupit dítě, které dovršilo 3 roky.. 2leté dítě patří do jeslí, kde se s jejich nesamostatností počítá a je tam vyšší počet učitelek na třídu.. tuším že jedna učitelka na 5 dětí nebo tak něco. U nás ve školce jsou dvě na 28 dětí a to ještě ne po celý den. To je problém té školky, že si nabrali dvouleté děti a musí to tedy zvládnout.
To už není pravda, do školky může i dítě mladší 3 let. Nevím, proč by to měl být problém školky, školka vychází rodičům vstříc, dítě mladší tří let přijme, ale musí být zralé. Pokud není zralé, může chodit až v těch 3 letech.
@bramburka81 To máš pravdu, ale u nás ve městě by se mladší dítě nedostalo, protože je přetlak starších dětí, mě loni nevzali ani tříleťáka, takže u nás jsou jesle pro mladší děti, sice míst minimum, ale dvoje tu jsou. Ale já to psala spíš kvůli té mateřské, že od dvou je můžeš dát do státní a nepřijdeš o mateřskou, což dříve nešlo, jediná možnost, jak o ni nepřijít, bylo dát dítě do soukromé. Ale jestli u vás berou i mladší děti než 3 roky do školky, tak to jste asi docela vyjímka, co já vím, je veliký přetlak na školku převážně dětí 3 až 4 letých, alespoň teda ve velkých městech.
@jopo Loni byl přetlak, letos už některé školky ani nenaplnily kapacitu. Loni se můj syn taky nedostal v našem městě, ale vzali ho ve vedlejší vesnici. Každopádně Ostrava bere mladší děti už delší dobu (některé městské části, není to tak všude).
@bramburka81 já se před rokem a půl vrtala ve vyhláškách na stránkách ministerstva školství. A byla tam taková složitá definice, ze které vycházel požadavek na 3 roky, a le mohlo se to nějak měnit, ale nevím o tom. Podle mně je to jen nějaká další úprava, kterou se hasí nejhorší požár, řekne se A zapomene na B a podle toho to pak taky v těch školkách vypadá. Já nesouhlasím, když jdou ženské ve 2 letech do práce, to je věk, kdy dítě ještě přirozeně patří k matce a ne do kolektivu na 45-50 hodin týdně. Ale chápu, že bez peněz to nejde a že leckdy prostě jiná možnost není. A pak ta matka nemůže řešit, zralé nezralé, zkrátka musí do práce a školka bere. Většina dětí ve 2,5 letech tak úplně zralé nebudou (ve smyslu požadavků na děti 3-6 let) a spoustu věcí ještě sami nezvládnou a nebo ano, ale tak nějak svým způsobem a to dospělé oko či ruce jsou potřeba. A pokud školka přijímá ve větším měřítku 2,5leté, musí s tím stupněm zralosti průměrného 2,5leťáka počítat a ne je pak vylučovat. Některé děti nejsou zralé ani v 6 a co se dá dělat, musejí si poradit. Já si prostě myslím, že nelze svádět „vinu“ na dítě, že od toho je ta dospělá učitelka, aby si poradila a našla způsob - v součinnosti s rodičem ideálně.
Myslim, ze za tim zlobenim muze byt bud nuda - ucitelka ho neumi spravne zamestnat, potom to, ze nevi, jak se pridat k druhym detem (socialni nezralost, coz pokud uz chodil, tak asi spis nebude) a pak klasicka trileta puberta…
ze se nechceoblekat aritom to normalne zvlada, muze byt forma trucu.
mam ted dve kamaradky, jejichz deti (3,5 roku) zacaly ted chodit dostatni skolky, pritom pul roku loni uz chodily skolky, ale soukrome.
a maji obe ty deti problem. pritom v soukrome nic. je to urcite o nedostatku individualniho pristupu, ucitelky tady maji na starost az 28 deti, kdezto v soukrome treba o polovinu mene… a pak osobnost ucitelky…
chce to cas a trpelivost a nedat se ucitelkama rozhodit. je pravda, ze obe ty kamaradky po cca 14 dnech skolky uvazovaly o odchodu zpet do soukrome (jejich deti chodi ted sice domstejne skolky, ale do jinych trid).