Špatný triple test

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
14597
17.10.09 12:48
Libuška píše:
Já myslela,že po 35 roku matky se chodí na plodovku normálně-at už vyjdou testy jakkoliv.

Nebyla jsem na plodovce ani v 39-ti letech…nemůže mě nikdo nutit k invazivnímu vyšetření, pokud jsou výsledky všech možných neinvazivních v pořádku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14597
17.10.09 12:53
inap píše:
Klaro Bohužel znám holku, která takový štěstí neměla, a přes všechny negativní výsledky se jí postižené dítě narodilo (na plodovku nešla). Od té doby jsem nadbytečnost plodovky přehodnotila a pokud bych byla ještě někdy těhotná, tak bych si ji v tomhle věku vyžádala automaticky.

A nechala si udělat všechna možná neinvazivní vyšetření? (včetně prenatálního kardia?)

Pokud se nevyčerpají všechna dostupná neinvazivní, ani já bych nebyla v klidu, ale pokud ano, na plodovku by mě nikdo nedostal

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
17.10.09 12:57

I DS se dá poznat z ultrazvuku, jsou tam nějaké markery, třeba větší srdce, něco s nosní kůstkou, možná i stehenní kostí (nechci si úplně vymýšlet, už je to dýl, co mi to ten kolega vyprávěl), podle kterých se to dá poznat. Jak spolehlivě si říct netroufnu, každopádně ten doktor si tehdy věřil asi dost, když tam nic nenašel… A můžu potvrdit, že hledal fakt pečlivě - u nás teda…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
17.10.09 13:08

Nekdo tu psal, ze Tripple je povinny ze zakona?!? No nevim, ale uz u druheho ditete mi byl provedeny POUZE prvotrimestralni screening. V Podoli. U tretiho jsem mela vysledky hranicni, tak jsem chodila na castejsi UZV, kde se vsechno vyloucilo. Amnio mi doporucena ani nebyla. Riziko jsem mela vyssi, na Edwardsuv syndrom.

Snaz se nepanikarit. Na tvym miste bych si vyzadala dalsi vysetreni genetickym UZV.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9094
17.10.09 13:25

O tom jestli jsou tripple testy povinné ze zákona nevím. Pokud jsou tak by to musela obsahovat vyhláška Ministerstva zdravotnictví a tu jsem nikde nenašla. Nicméně si ale myslím, že to není podstatné. Alespoň pro mě nebylo. Myslím si, že pokud stát hradí takovéto vyšetření, nemám důvod ho neabsolvovat. On je sice plnej web falešnejch pozitivit, ale asi málokdo si dokáže přepočítat, co ty výsledky vlastně znamenají. A navíc pokud je výsledek pozitivní a VVV se nepotvrdí, dost často se zjistí jiný důvod proč byl takovýto výsledek a upozorní to na možný jiný problém.
Takže za mě ať povinné jsou nebo nejsou, pokud na něj dostanu žádanku, ráda tam znova půjdu. I přesto že i mě jak jsem psala přinesl týden strachu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8297
17.10.09 14:07

Je to moje krev, kterou mi berou, takže já si snad mohu rozhodnout, na co se bude nebo nebude testovat.

Takže u příštího těhu tripply nebudou, jen vyšetření na nemoci (hiv, žloutenka a já nevím co), aby se případně v porodnici nebáli, že ode mě něco chytí.

(ale já to chci mít celé speciální, asi přivedu gyndr předčasně do důchodu :lol: žádná vnitřní vyšetření, žádné KO po měsíci, žádný cukrtest, no já nevím, možná mě zavřou :lol: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3492
17.10.09 14:14

Věř screeningu v 1. trimestru. Je opravdu hodně přesný. U dcery jsem na tomto testu byla hlavně teda z důvodu Downova syndromu v prvním těhotenství (tehdy mi bylo 23let) protože jsem už nechtěla jít na odběr plodové vody jako v 1. a 2. těhotenství. Bohužel když jsem čekala syna tak se ještě sreening v 1. trimestru nedělal a po mém prvním těhotenství bych strachy nevydržela takže amniocentéza byla jasná volba. Uspokojivé tripple testy mi tehdy klid nezaručily, ALE u dcery tedy v mém třetím těhotenství už jsem na amniocentéze nebyla protože gynekolog i genetik mě přesvědčili, že tento test v 1. trimestru je velmi spolehlivý a můžu mu věřit. Takže pokud ti vyšel test v 1. trimestru tak dobře jak píšeš, myslím, že můžeš být klidná.

Jen tak mimochodem každý se tady rozčiluje na tripple testama v 16. týdnu, ale právě tyto před skoro šesti lety odhalily DS u mého miminka. (riziko 1:360) Amniocentéza diagnózu potvrdila, ale je pravda, že i kardio vyšlo velmi špatně ještě před výsledkem amnia. Kardiolog hned věděl aniž bych mu něco říkala o co se asi jedná.

Díky za kombinované testy v prvním trimestru, které se teď dělají!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14015
17.10.09 14:39

asho - tehdy jsem se svojí lékařky ptala a ona mi řekla, že má povinnost mi ten test napsat (že já ho můžu odmítnout je něco jiného, ale podobně jako Jackie jsem nechtěla - je to pro mě jen info navíc - odmítla jsem pouze oGGT, ale to je zas o něčem jiném), a přímo řekla, že ze zákona. To je info, které jsem dostala v ordinaci, příslušné ustanovení jsem určitě nečetla. Řekla mi, že pokud se doktor spokojí jen se screeningem v 1. trimestru, tak to dělá pouze na svoji zodpovědnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
48576
17.10.09 14:52

Znám 2 případy kdy NT dopadl výborně a tripl špatně(i když je to spíše vzácné ) a dítě bylo postižené.Nevim proč nepodstoupit oba testy ,když se jedná o test který dítě neohrozí.Zda jít či nejít na plodovku at se pak každý rozhodne sám.

Sama jsem od začátku byla vedena na genetu a postoupila jsem na doporučení lékařu oba testy.

Zakladatelce držím palce :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9094
17.10.09 15:04

Kamčo, Len-til-kah, Ajjaa
jsem vážně ráda, že se tu najde někdo kdo dokáže docenit to proč se tripple testy dělají a nenechá se jen oblbnout internetem a módou slova „falešná pozitivita“.
Je to vyšetření z krve a mě ani miminko nijak neohrožuje, tak nevidím důvod proč se zabývat tím jestli je ze zákona povinej (i když by mě to docela zajímalo, jen tak pro info).
Pro mě má přece jen pozitiva. Nijak mě ani prcka neohrožuje a dává mi možnost zjistit případné potíže včas. Díky za vyšetření tohoto typu!
Plodovka je samo o něčem jiným. Tam už přece jenom nějaká rizika jsou a je na každým aby se po konzultaci s odborníkem sám rozhodl jestli podstoupí nebo ne.
Ale proč odmítat neinvazivní vyšetření… to opravdu nechápu… .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1180
17.10.09 15:10

Holky, jak tak čtu, že někdo čekal na genetický UTZ dva týdny a šílený - uf, já musela čekat 4 týdny se Sašou :( To bylo něco. I. trimestrální screening byl v pořádku, tripple test nebyl ani negativní a ani pozitivní - byl asymetrický :? Hodnota hCG byla vyšší, než bývá :? Byl mi doporučen podrobný genetický UTZ, prý by to mohlo ukazovat na VVV srdce. Nicméně mě trochu uklidnili, že ta pravděpodobnost je malá, ale je lépe to zkontrolovat. To bylo v 17tt a na UTZ mě objednali až na 21tt, protože dříve by to ještě nemuselo být vidět. To čekání byl děs. Nicméně genetický UTZ byl v pořádku (amnio nám bylo řečeno, že by bylo zbytečné) a máme zdravého kluka.
Psala jsem tehdy i Kouckému a ten mi napsla, že právě tripply mají velkou falešnou pozitivitu (vzhledem k pokročilosti těhotenství) a zase naopak hodně toho neodhalí (cca 40%) a pokud je I.trimestrílní screening v pořádku, nemá cenu tripple dělat, že je to pak jen zbytečné nervování. Uklidnil mě a že se nervovat nemám, že pravděpodobost VVV je minimální. Za přesnější se považuje I. trimestrální screening.
Jo a DS není na UTZ vidět. Nosní kůstka je jen jedna z hodnot, která o něm může něco říct, ve 20tt ale už vůbec ne. Většina DS se na UTZ tváří jako bez problémů. Odhalí jedině amnio nebo choriové klky.
Nedávno mně kamarádka říkala, že se její kolegyni narodil chlapeček s DS, na I.trimestrální screening nešla, tripple vyšel negativně, všechny UTZ byly OK a překvapení je čekalo po porodu :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1180
17.10.09 15:13

Že by byl tripple test povinný, o tom tedy nevím. Mně můj gynekolog řekl, že pokud nechci, že na něj nemusím. Ale že se dělá rutinně, protože ho platí pojišťovna. I. trimestrální screening je i podle něj přesnější, ale je to stále ještě bráno jako nadstandard - tedy u nás.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9094
17.10.09 15:18

Jedna věc, kterou si opravdu nedokážu představit je jak může tripple test 40% vrozených vývojových vad které testuje neodhalit???
To by totiž znamenalo, že ze všech těhulí, který tripple absolvují a vyjde jim negativně, tak 40% čeká dítě s vrozenou vývojovou vadou a neví o tom… .
Noo, to je hodně zajímavý tvrzení… . :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
308
17.10.09 15:21

Teda vy jste se rozepsal .Na tripl test se chodit nemusí,může se odmítnout.Já si teda myslím,že když to není život miminka ohrožující tak je to dobry podstoupit,i když je to někdy o nervy.Vím že někteří dr je nedělají když jde mamča na prvotri.skrining.Mě když ho dr dělal a vyšel ok,tak jsem se ho ptala má cenu chodit na tripl,a on mě řekl že jo,že kadé další vyšetření,je dobré.Takže bych šla zas,akorát mě mrzí že tripl se dělá až v 16tt,pak dejme tomu plodovka další 2 tydny.Je to dlouho,už mám velké břicho a cítím pohyby.Kdyby existoval test hned ze začátku,dokud člověk ještě není tak zžitej s mimčem,tím nechci říct že by se mš s mimčem loučilo lépe třeba v 10tt,ale teď už je to hodně krutý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
48576
17.10.09 15:26

Paraplíčko to je divné že to neodhalil ani velký ultrazvuk :roll: .Pokud vím tak znaky D jsou velké palce u nohy,špatné nožičky,kolikrát i špatné srdce atd..
Já jsi nechala udělat i 3d ultrazvuk navíc ze zaměřením na vývojové vady,kde dr prověřil opravdu každou část těla i když po většinu času nám ukazoval pindoura malého,byl unešenej z toho jak je velkej :lol: (klasická velikost :lol: ).

Já jsem ráda že v dnešní době je tolik možností zjistit zda je dítě zdravé i když ani to nezaručí že se narodí 100% zdravé dítě.
Já ale jsem spokojenější,nebo spíš klidnější když podstoupím vše co mužu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí