Špatný triple test

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
308
17.10.09 09:01

Špatný triple test

Včera jsem dostala výsledky testů,dr po telefonu říkala,že když mě dobře vyšel prvotrimestrálni skrining,že by to mohlo být dobré.Na středu jsem objednaná na genetiku,na pohovor.Nikde v rodině nic není,ale jsem úplně šílená a středa je daleko.Nechápu proč to všechno trvá tak dlouho.
Prosím poraďte,je to hodně špatný?
Riziko M.Down-1 z 81000(v termínu)
Poznámky-I když je riziko M.Down pouze vzhledem k věku matky vyšší(1 z 280),po kombinovaném zhodnocení MS-AFP,uE3,T-hCG,PAPP-A a NT a věku je výsledné riziko sníženo.
Věk 36 let,snížené HCG,Doporučeno odběr pl.vody.
Moc děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymni
17.10.09 09:19

já vzteky nevidím!!!!

proč tě posílají na tripl testy, když máš za sebou negativní prvotrimestriální screening, který se považuje za mnohem mnohem přesnější ve stanovení možného rizika a když všichni vědí, že tripl testy jsou velmí nepřesné, tedy že velmi často vycházejí falešně negativně??? to zaprvé.

a zadruhé: 1:81000!!!! chápeš co to znamená? že na 81000 dětí, které bys počala, by jedno z nich mělo Dawna. já teď v tom rozčílení nejsem schopna vypočítat, kolik to je procent, tedy promile nebo spíš ještě něco menší.

Ty tripl testy vyšli naprosto v pořádku, máš jen 1:280 vzhledem k věku, to je odvozeno ze statistiky, nemá to žádnou souvislost se stavem tvého organismu.

prosím tě buď úplně úplně v klidu!!!
na tvém místě nešla bych na amnio ani omylem, došla si na tzv. velký genetický utz k někomu, kdo se zabývá diagnostikou vvv a hotovo.

ta masírka s amniocentézou je příšerná příšerná příšerná, byť v tvém případě maličko omluvitelná věkem.

neboj, všechno je v pořádku.
Aghata nepřihlášená

• Citovat
  • Upravit
9094
17.10.09 10:02

Ahoj,
tak já vzteky nešílím. Je sice pravda, že tripple testy jsou někdy falešně pozitivní a podotýkám že i já jsem se s pozitivním tripplem potkala a svoje chvilky hrůzy jsem si užila, jenomže tripple testy nejsou zbytečný. 1. screening jsem měla taky v pořádku a potom z tripple testu mi vxšla pravděpodobnost 1:25 na rozštěp páteře, což je pravděpodobnost dost velká. Být to sportka, tak bych si v:,–(ila :wink:
Taky jsem šílela, objednací termíny do Gennetu dlouhý, čekala jsem víc než týden. Tam mi hlavně podrobně na genetice vysvětlili o co jde a poslali na podbrobný genetický UTZ včetně srdce a doporučili plodovku. Na UTZ bylo naštěstí vše v pořádku a na plodovku jsem ani nemusela. Zjistili tam totiž, že placenta prcka sice vyživuje jak má, ale ke konci těhotenství by to tak být nemuselo a budou si mě víc hlídat, ale žádná tragédie. A to bylo to co způsobilo zkreslený výsledek tripple testu. Žádná falešná pozitivita. On signalizoval problém, který potom lékaři specifikovali. naštěstí mnohem mnohem menší než by byla VVV.

Určitě se ničeho neboj, ta pravděpodobnost která ti vyšla vůbec není tak strašidelná! Na genetice si s tebou hlavně promluví a doporučí možný postup. Je potom na Tobě, aby jsi zvážila jestli je pravděpodobnost potratu po odběru plodové vody (1:200 u zdravých těhu) vyšší nebo nižší než to procento na Down. který ještě přesně stanoví ten genetik a podle toho se rozhodla.
Ale zase, jak tu občas někdo píše s tím, že plodovka je jistota. Nenech se klamat. Plodovka je jistota tak max v určení pohlaví. Výsledky z plodové vody nebudou vypadat tak, že ti přijde zpráva že vyloučili všechny VVV. Zase ti přijde papír s pravděpodobnostma 1:...... . Výsledky by ale samozdřejmě měly být mnohem přesnější. Pokud se jedná o chromozomální vady jako je Down, můžeš si požádat o tvz. Amino PCR a tvoje výsledky vyhodnotí do druhého dne právě na tyto VVV a budeš mít klid a nemusíš čekat 14 dní až 3 týdny.

Vím že se to lehko říká, buď klidná. Taky jsem nebyla. Ale uvidíš, že všechno bude nakonec ok a potom už si budeš těhu jenom užívat :wink:

Držím palečky :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9094
17.10.09 10:11

Jinak ještě jedná odpověď na otázku která tady padla… .
Proč se posílá na tripple testy po 1. screeningu i když je v pořádku?
Protože 1.screening a tripple test není totéž a oba dva testují společnou pouze dvě hladiny ze čtyř. 1.screening nemá šanci odhalit rozštěpové vady, jelikož hladina AFP a uE3 se zjišťuje poprvé až tripple testem. Zatím co HCG a Papp zjišťuje už 1.screening.
Tyto dvě vyšetření prostě nejsou stejné a nemají za cíl odhalit stejné možné VVV. Společné mají pouze ty chromozomální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1709
17.10.09 10:32

Já myslela,že po 35 roku matky se chodí na plodovku normálně-at už vyjdou testy jakkoliv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
290
17.10.09 10:41

Mě taky vyšel rozštěp páteře na 1:50 !!!(to zní jako moc) Ale jsou to jen 2% !!! A riziko koplikací po odběru plodové vody je podobné. Na plodovku jsem nešla a mám zdravé dítko, které je nejšikovnější z mých dětí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14015
17.10.09 10:41
Libuška píše:
Já myslela,že po 35 roku matky se chodí na plodovku normálně-at už vyjdou testy jakkoliv.
Často ano, a to je ta tragédie.
Jackie píše:
Protože 1.screening a tripple test není totéž a oba dva testují společnou pouze dvě hladiny ze čtyř. 1.screening nemá šanci odhalit rozštěpové vady, jelikož hladina AFP a uE3 se zjišťuje poprvé až tripple testem. Zatím co HCG a Papp zjišťuje už 1.screening.
Tyto dvě vyšetření prostě nejsou stejné a nemají za cíl odhalit stejné možné VVV. Společné mají pouze ty chromozomální.

Tak to jsem nevěděla, každopádně zatímco prvotrimestrální screening je stále fakultativní vyšetření, tripple testy jsou pro lékaře ze zákona povinné, aspoň tak mi to vysvětlovala moje gynekoložka, když jsem čekala druhého syna.

V této diskusi jen výstřel do vzduchu - AMC NENÍ RUTINNÍ VYŠETŘENÍ :evil: :evil: :evil: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4618
17.10.09 10:59

Klaro , vůbec nechápu, proč tě na amnio posílají 8O To, že máš sníženou jednu hodnotu, vůbec nic neznamená. Navíc máš ok screening v 1. trimestru. Dříve bylo dáno, že pokud je ti 35 a víc, tak se chodilo na plodovku, nyní ti to můžou pouze doporučit. Žádný vyšetření v těhotenství není povinné, všechno můžeš odmítnout. Mně vyšly triply taky špatně, ovšem riziko byl 1:55, věk 35, takže jsem s plodovkou souhlasila. Nejhorší bylo čekat měsíc na výsledky. Všechno dobře dopadlo. Bohužel znám holku, která takový štěstí neměla, a přes všechny negativní výsledky se jí postižené dítě narodilo (na plodovku nešla). Od té doby jsem nadbytečnost plodovky přehodnotila a pokud bych byla ještě někdy těhotná, tak bych si ji v tomhle věku vyžádala automaticky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
17.10.09 11:04

Neboj, uvidíš, že to bude v pohodě!!! Ty čísla nemáš vůbec velká, kamarádka měla na Downa 1:7 (taky jí zohlednili věk, nějak jak ty asi měla???) a mají zdravého krásného chlapečka.

Já jsem měla zase rozštěpy 1:90, na genetický ultrazvuk jsem čekala 14 dní, to byla fakt hrůza. Nejhorší na tom bylo, že můj doktor jenom viděl zvýrazněné pozitivní a hnal mě tam, ani neuměl nebo nechtěl ty výsledky interpretovat (jakože na co je to pozitivní atd. - to jsem si našla sama na netu :evil: ), já jsem se 14 dní nervovala, přijdu na genetiku, doktor se podíval do papíru, vyptal se na VVV v rodině a říká „jo, to je jenom trošičku zvýšené, to bude v pohodě“. To kdyby mi řekl už tehdy můj gynekolog, tak jsem se nemusela 2 týdny stresovat (a to mu ještě 14 dní přišlo jako krátká doba :roll: )

A ten genetický ultrazvuk je fajn, všecko je tam krásně vidět a u nás (nevím jestli všude) to můžou přepnout i na 3D :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
17.10.09 11:19

Jinak u nás dělají první ultrazvuk a až když se jim ještě něco nezdá, tak potom doporučí plodovku. I ta kamarádka, co měla 1:7 byla jen na ultrazvuku - doktor jim sám říkal, že mají sice tu pravděpodobnost vysokou, ale podle utz je všecko v pořádku, tak je to na nich - že podle něho je to zbytečné…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
308
17.10.09 11:20

Holky díky,už jsem celkem klidná.Vím že mě nemůžou k ničemu nutit,že rozhdnutí je na mě.Taky mě ty hodnoty nepřišli nějak velký,ono jistotu stejně máme až když se mimčo narodí.
Sláva internetu a e-miminu,jinak už bych byla šílená.
Moc děkuju,a pěkně mě sere,že řeší ten věk,když já se cítím na 25 :lol: Takže vlastně mladá holka :wink:
Ještě jednou díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
308
17.10.09 11:24

Já myslela,že ten genetický utz je spíš na vady typu rozštěp atd.Že Down se pozná jen z plodovky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
17.10.09 11:30
Jackie píše:

To je pravda, ale rozstepove vady lze zase casto odhalit ultrazvukem, ktery se kolem 20.tt dela pri kazdem tehotenstvi. DS se ultrazvukem casto nepozna. A jestli posilaji na plodovku jen kvuli veku - nepatri mezi vstupni hodnoty tripple testu i vek rodicky? Neni tedy vek zahrnut i v tom „vysledku“?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9094
17.10.09 11:33

Downův syndrom i Edwards lze poznat z UTZ. Můžou tam být různé zmény, které Down provází a podle kterých ho lze potvrdit u z UTZ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
463
17.10.09 12:44

Ahojky,
tak já jsem byla jen na screeningu jen v prvním trimestru, ten mi vyšel 1:32000. Genetik doporučil další vyšetření, protože v době porodu mi mělo být 35let. Můj gynekolog, řekl, že je to zbytečné a pak mě ani neposlal na triple testy, s tím, že pokud první screening vyšel dobře, tak prý se triple dělat nemusí. měla jsem strach, protože u prvního mi dělal oba, ale řekla jsem si, že snad ví co dělá, pracuje přímo v porodnici, a nechala jsem to být. Narodil se nám krásný a hlavně zdravý chlapeček.
Tak bych ráda věděla, jak to tedy je, jsou ty druhé povinné nebo ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí