Špatný triple test

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1180
17.10.09 18:24
Kamča.dalmatinka píše:
Také z názorem že při rizikovém těhotenství se nemá dodržovat klid na lužku,že to k ničmu nepomuže nesouhlasim a věřím že klidem se dá dítě udržet alespon o pár dní,týdnu déle

Tak přesně toto tvrdí i můj gynekolog. A jak já ho nervovala se svým častým tvrdnutím břicha (děloha reagovala i na sezení na židli) :lol: - hlavně v prvním těhotenství :lol: Ve druhém tvrdlo ještě víc, ale už tu bylo první dítě a já tentokrát klid na lůžku nedodržovala - rodila jsem normálně :wink: Kamarádka měla rizikové a ležela, později i v nemocnici, dělali, co mohli, ale malý se narodil dřív - ve 28tt. Naštěstí je v pořádku. Ale to samozřejmě nic nedokazuje. Jen říkám, že s tímto názorem jsem se setkala i jinde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9094
17.10.09 18:31

Paraplicko: Mimo jiné jsem ani jednou nepochybovala o odborných kvalitách pana doktora Kouckého, i když ho neznám. Příspěvek který jsem napsala narážel na to kdo pod jeho jménem může odpovídat a že to nemusí být vždy jen on, tak jako psala Kamča. Nikoliv na jeho odborné kvality. V žádném případě jsem ani neměla tu drzost ho ve svých příspěvcích nazvat felčarem jako ty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
48576
17.10.09 18:33

Hale mě kolikrát přijde že spousta lidí jsi myslí že Koucký je víc než buh. :D
a nevěřím tomu že při práci a nebo po práci je schopnej 5 hodin odpovídat na dotazy hysterickejch těhulí,to prostě nejde

Podrážděnost dělohy není stejná jako když máš rizikové těhotenství třeba kvuli placentě atd.. je spousta druhu tvrdnutí,nemocí atd.. a nevěřím že kolikrát takové rady na dálku když pacientku nezná,neviděl,nevyšetřoval jsou 100% a řídila bych se radou svého dr co mě zná,ale kolikrát vidim a nebo zde čtu jak někdo říká řekl to pan Koucký,tak to tak dělám :roll:

Tohle zde ale řešit opravdu není vhodné k autorce co založila tuhle diskuzi.

Já příště podstoupím zase vše podle plánu z Genetu
Takže Nt,tripl,ultrazvuk ve 20 týdnu + 3d ve 23 týdnu a nikdo mi to nevymluví.Raději se smířím s tím že mě muže potkat to že se budu pár dní nervovat když vyjdou falešně pozitivní triply,než se strachovat celé těhu že moje dítě muže bejt postižený(samozřejmě ani to není 100% jistota zdravého dítěte).

Je dobře že se každý muže rozhodnout jak chce a že ho nikdo do ničeho nenutí!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9094
17.10.09 18:37

Přesně tak jak píše Kamča. Nejvíc pro mě asi znamená posouzení lékaře, který zná moji celkovou anamnézu a ne pouze situaci vytrženou z kontextu.
Taky jsem byla a jsem v péči Gennetu, absolvovala jsem úplně stejný postup a jsem spokojená. I přesto, že jeden z výsledků byl pozitivní, test podle mě nebyl zbytečný.

Co největší pravděpodobnost odhalení VVV je pro mě důležitější než pár dní stresu z případně špatných výsledků :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9094
17.10.09 18:40

Je fakt, že pan Koucký opravdu vládne internetovým těhotenstvím :lol: Určitě je dobře, že se člověk může od počítače někoho zeptat… vůbec existenci těchto poraden neodsuzuju.

Ale pokud je pan Koucký jedním z předních porodníků, pracuje v poradně, slouží na porodnici, operuje a pokud vím i publikuje, pak taky marně hledám odpověď na to kdy by odpovídal pouze on na všechny naše dotazy… .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14015
17.10.09 18:52
Jackie píše:
Jedna věc, kterou si opravdu nedokážu představit je jak může tripple test 40% vrozených vývojových vad které testuje neodhalit???
To by totiž znamenalo, že ze všech těhulí, který tripple absolvují a vyjde jim negativně, tak 40% čeká dítě s vrozenou vývojovou vadou a neví o tom… .
Noo, to je hodně zajímavý tvrzení… . :lol:
Jackie - čistě z matematického hlediska vzato mi toto přijde jako naprosto překroucené. Podle mě to znamená, ne že 40% dětí, které „projdou“ má VVV, ale z opačného konce - z těch, které mají VVV, jich 40% projde.
Tj. připadá-li na 10000 těhotenství 50 vrozených vývojových vad (to jsem asi optimista, ale búno), pak 20 jich tripple neodhalí a projdou sítem.
Je-li navíc - pro jednoduchost - falešná pozitivita 10% - tak 1000 žen neprojde (ač dítě je zdravé), plus těch 30 (které mají vážně VVV), tzn. celkem neprojde 1030 žen, projde naopak 8970, takže Ty tvrdíš, že 3588 čeká dítě s VVV a neví o tom, a to je fest něco jiného.
paraplicko píše:
Je to tak, že pokud není podezření na základě tripple testů nebo kombinovaného testu, na genetický UTZ ve 20-21tt se neposílá. UTZ dělá většinou gynekolog sám. Nicméně drtivá většina gynekologů (ani v mnoha nemocnicích) nemá tak podrobné přístroje, které jsou potřeba na genetický UTZ (finanční důvody).

No, tak zrovna toto by pro mě mohl být důvod, proč tripply odmítnout, pokud mi bude proveden screening v 1. trimestru - u nás (Ostrava) se z důvodu většího výskytu srdečních vad posílá kolem 20. týdne na velmi podrobný UZ, jmenuje se to kardiotokografické vyšetření, které si jinak povětšinou těhotná hradí sama. Tady je to zadarmo, UZ se dělá na spec. pracovišti a z mojí zkušenosti (byla jsem na tom 2× na Fifejdách) doktor zkontroluje kromě srdce i celé miminko. Takže si umím představit, že pokud někdo předem ví, že na AMC by v žádném případě nešel a dítě bude chtít donosit, ať je vada jakákoli, že by tripple testy odmítnul.

Jinak si taky myslím, že nejslepší je kombinace PAPP-A, NT a tripplů, ale musí se to brát s rozumem, a né že těhotné z prvotrimestrálního screeningu vyjde pravděpodobnost postižení 1: 350 000, z tripplů 1:250 a doktor ženu žene na amniocentézu, aniž by jí nabídnul genetický UZ, jako se to stalo v mém velmi blízkém okolí :evil: . Naštěstí si genetik před píchnutím přečetl zprávu a poslal matku domů :roll: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mufina
17.10.09 18:56
Kamča.dalmatinka píše:Podrážděnost dělohy není stejná jako když máš rizikové těhotenství třeba kvuli placentě atd.. je spousta druhu tvrdnutí,nemocí atd.. a nevěřím že kolikrát takové rady na dálku když pacientku nezná,neviděl,nevyšetřoval jsou 100% a řídila bych se radou svého dr co mě zná,ale kolikrát vidim a nebo zde čtu jak někdo říká řekl to pan Koucký,tak to tak dělám :roll:

Vím, že je to OT, ale jsem ráda, že se nás ležáků někdo zastane. Já mám nízko uloženou placentu a dr. mi doporučil klidový režim s ležením. Od té doby, co tento režim dodržuju ustalo krvácení, ani nešpiním. Tak na tom asi něco bude.
Takže ono asi záleží kvůli čemu člověk na rizikovém těhotenství je a nejde jen paušálně říct, že to nemá cenu :wink:

• Citovat
  • Upravit
9094
17.10.09 18:58

Len-til-kah Ano, tohle je pro mě důvod proč pro mě tripply mají význam. Protože jak říkáš pokud člověk absolvuje Nt, tripple, Gen. utz celý se to posoudí jako soubor výsledků, pak je to to nejlepší. Teda aspoň pro mě :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14015
17.10.09 19:03
Jackie píše:
Len-til-kah Ano, tohle je pro mě důvod proč pro mě tripply mají význam. Protože jak říkáš pokud člověk absolvuje Nt, tripple, Gen. utz celý se to posoudí jako soubor výsledků, pak je to to nejlepší. Teda aspoň pro mě :wink:

Mně leží v žaludku jen ta AMC, protože kdykoli se tu na ni někdo zeptá, tak se obvykle vyrojí maminky, které ji (naštěstí!) zdárně absolvovaly a uklidňují tím, že to „jen píchne“, „nic to není“. Přitom je přece jedno, jestli to jen píchne, nebo jestli to bude bolet jak čert. Otázka stojí, jestli to může nebo nemůže ohrozit dítě.
Ale jak jsme se nedávno bavily v jiné diskusi, je to dobrý byznys, tak proč neposlat :roll: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9094
17.10.09 19:13

Je fakt, že hodně mamin o tom píše. Já sama musím říct, že můj gynekolog mi řekl ať se na ni objednám. Vůbec to se mnou neřešil. Ale když jsem přišla do Gennetu, tak jsem jim řekla že amnio neodmítám, ale preferuju neinvazivní metody a ať teda prvně dělají všechno co umí a potom, pokud by riziko pořád bylo vyšší než riziko potratu po AMC, tak že ji podstoupím. Nabrali mi krev na další různý specializovaný vyšetření, několikrát jsem byla na gen. utz a kardio UTZ. Po tom souboru všech vyšetření přišli na to, že výsledek ovlivnila budoucí špatná funkce placenty a bylo. Tím pádem jsem se rozhodla že AMC nepodstoupím.

Ale bohužel podle toho co občas těhulky píšou to ne tak všude funguje a mnohdy maminám neposkytnou dostatek informací proto aby se mohly správně rozhodnout jestli podstoupitt AMC nebo ne… .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1180
17.10.09 20:19
Jackie píše:
Paraplicko nezlob se, ale já si myslím, že ironická a arogantní debata opravdu není to co si zakladatelka představovala. Jediné o co jsem se snažila je poskytnout jí komplexní informace o testování, které se mi zatím podařilo zjistit. Samozřejmě že i zaujaté mým postojem k věci, ale toho se asi člověk vyvaruje jen těžko.
Proto se obávám, že toto asi neplní její očekávání a ani jí to nijak nepomůže.
Nezlob se, že se nenechávám ovlivnit všemi poradnami na internetu. To co si v nich přečtu si potom potvrdím nebo vyvrátím z pravdivých zdrojů, ale rozhodně to neberu jako bernou minci. Stejně vnímám i názor pana Kouckého.

Ano, máš pravdu - arogance není na místě - u mě, ani u tebe. Však to taky není myšleno arogantně, ale spíš mě naštval tvůj komentář, nezlob se. Já svůj problém nekonzultovala jen s virtuálním Kouckým, ale i se svým gynekologem a ještě s člověkem, který je odborník v certifikované laboratoři, kde se provádí testy kombinované i tripple testy. No, ty 4 týdny čekání na UTZ byly fakt dlouhé a tak jsem se ptala.
I tak ti sebelepší výsledky testů a vyšetření v těhotenství nezaručí, že dítě nemá VVV. Bohužel mluvím z osobní zkušenosti po tom, co se stalo loni švagrovi. Nikdo netušil, že se něco takového může stát a nešlo to odhalit v těhotenství. Jen kdyby se provedly testy speciálně na tuto vadu (vyšetření choriových klků nebo později amnio) :( Nicméně to byla vada vzácná (genetická) a neslučitelná se životem. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
308
17.10.09 20:57

Jejda holky to je mazec,až jsem z toho jelen.
Tak se tady nehádejte :wink: Já jsem jen chtěla vědět,co si myslíte.
Samozřejmě,že plodovku moc nechci,ale když bude potřeba půjdu.
Uvidím co mě ve středu řeknou,myslím že jsme velká nemocnice a zkušenosti tady maj.Akorát jsem z toho taková nešťastná,ale zas tady kolikrát čtu takový příběhy,že nevím jak bych to já ustála.Mám za sebou dvě těhotenství a obě bez problémů,na konci 2 děti narozený v termínu.
Teď ze začátku hematom,krvácení,pomohlo ležení a klidový režim.Když se tohle srovnalo tak zas testy.
Ale opakuju,že tady je spousta holek který si prošly peklem a jdou dál.
Tohe sem nepatří,ale chtěla jsem to napsat.
Ve stedu sem napíšu,jak to dopadlo.Věřím že to bude ok,jak říká můj manžel.
Holky moc děkuju a všem přeju pohodové a nestresové těhu(a to myslím fakt upřímně)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
308
17.10.09 21:00

Jééé a teď tady bučím a je mě líto všech ktrý maj nějaký trápení.
Asi založím bulící diskuzi :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2681
17.10.09 21:02

Myslím, že i doktoři se prostě liší názorem. Já byla těhotná v 37 letech, screening i tripply mi vyšly dobře až výborně a můj gynekolog mi odeslal do Genetu na „genetický pohovor“ jen kvůli věku. Byla jsem v Praze u Mudr. Eduarda KUlovaného, CSc., který je echt odborník hlavně asi na prenatální UZV, jak jsem pochopila z jeho CV. Dá se říct, že mi k amniocentéze přemlouval, udělal genetický uzv a na to bouchnul razítko, že ani toto vyšetření není 100% jisté. Amnio jsme nakonec opravdu odmítli, ale měla jsem z toho do konce těhotenství ne moc hezký pocit (z toho jeho chování). Asi jsme se trefili do špatné nálady. Šimon je v pořádku, váháme nad dalším těhotenstvím, ale teď bych na amnio už šla (39 let :cry: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9094
17.10.09 21:09

Klári na středu držím palečky a určo napiš jak jsi dopadla. Určitě to bude dobrý :wink:
Jo a s bulením, to bych si s tebou mohla podat ruku, taky mě to občas popadne :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí