Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@monca114 me napsali do zpravy:
Koureni matky vyznamne snizuje hodnotu PAPP-P / a to kourim 2 cigaretky R1 denne / a nastesti jsem vysledek triplu mela negativni…
Testy-netesty, kouření v plánování či vůbec těhoteství je špatně
Sama si teď i předtím cigáro ráda dám (nemůžu však říct, že bych byla závislá), ale nikdy kolem těhu a ni kojení ![]()
@superandrysek To je dobře, ale tyto testy nejsou stoprocentní. Nechci strašit, známá měla taky testy OK a dítě se narodilo postižené.
My měli zase naopak.. 1.trim OK, tripletest špatně, také že bude DS 1 z 9, pak jsem přemýšlela, uvažovala a věděla, že na potrat bych stejně nešla, takže jsem to dál neřešila, jen se pak občas na UZ zeptala, jak to vypadá, vše OK. Vroucně jsem si přála, aby malá byla klidně čertisko, ale zdravá!! A vyšlo to
Triple test má pravdivost cca 50/50, jak je již zmiňováno, tak i maminkám s dobrými výsledky se narodily nemocné děti
Na amniocentézu jsem nešla, neb jsem si vynásobila riziko potratů po ní.. potraceno 1 dítě ze 100, vynásobeno počtem nemocnic v ČR a vyšetřovaných maminek za týden.. vyšlo mi příšerné číslo potracených miminek- i zdravých
![]()
@verusuvi Hele, já se ptala na konkrétní otázku
Mě poučovat nemusíš ![]()
@superandrysek Tobě děkuji
Kouřila jsem první i druhé těhu
v jednom mi tripl test vyšel hraničně proto jsem raději byla odeslána na plodovku. U druhého těhu jsem s plodovkou tak nějak počítala a test vyšel ukázkově.
Myslím, že kouření tyto testy nijak výrazně neovlivnuje.
@Uju No mě to zajímá proto, že mým 3 kamarádkám vyšel špatně, z toho 2 kouřily, tak mi připadalo, že by to spojitost mít mohlo… ale fakt nevím, je to jen můj pocit
@monca114 No, ono se říká, že tyhle testy jsou děsně nespolehlivé. Znám dost ldií, ktrým test vyšel poz. a jsou to vzory pro správnou životosprávu a také znám dost lidí, kteří na tom s tou životosprávou nejsou nijak valně a kouří a test jim vyšel v pořádku. FaKT si myslím, že tohle testy neovlivňuje ![]()
Zdravím ženy, na prvotrim scr. mi vyšlo šíjové projasnění 2,5. Celkové výsledy mi doktor dal až po víkendu a můžu řict, že ten víkend jsem se dost naklepala. Doktor mě vybláznil, že jsem na hranici a že to chce ještě jeden ultrazvuk v 17tt. Jinak v ČR je hranice uměla snižovaná, kdo ví proč, jinde ve světě je hranice 3 někdy i 3,5. Dle mého zbytečné bláznění maminek (natož vyjukaných prvorodiček) Celkové výsledky dopadly dobře..uff. Další testy tirple ( zase se člověk klepe)…vyšly dobře riziko 1:50 tis…nicméně jelikož genetik usoudil, že projasnění mám větší jak 2,2 honem mě chtěl poslat na plodovku. No upřímně ať jdou genetici do háje, zřejmě potřebují na někom trénovat. Doktor sám řekl, že kdybych chtěla tu plodovku odebrat od něj, tak mi to neudělá..ale je to na mě. No člověk se těší až bude těhotný…ale pak nastanou tyhle maratony o čísla a nic příjemnýho. Takže ženy, držte se. ![]()