Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Jackie díky
Určitě dám vědět.
Emanko,právě že řeší ten věk.A seš teda frajerka v 39.
Jenom přidám aktuální zkušenost mé sestry.
1.screening - vyšel pozitivní,v poměru 1:10! Narazila na debila doktora,který ji řekl,že je to horší,ale to je jen způsobený věkem (má 34).
V 16tt přišla na triply a UZ k jinému lékaři - ten se zděsil výsledků z 1.Screeningu a řekl,že to opravdu není dobré a že amnio je nevyhnutelná a co nejdřív!
Takže moje ségra na nerv,teprv ted si uvědomila,co to 1:10 znamená…o tom zda plodovku ano či ne ani neuvažovala,prostě to bylo nutné…
.
Výsledky triplů.. 1:6
Ted ve středu byla na odběru plodové vody - a do 24h jí řekli,že mimi je v pořádku!!!!
![]()
Takže u ní měl odběr plodové vody určitě opodstatnění,a díky tomu nám všem spadl veeelký kámen ze srdce ![]()
No frajerka, hodně o tom přemýšlím …
Zjišťuju, že jsem jakoby nenasytná, že si říkám, že mám ještě šanci „vyrobit“ nějakou úžasnou lidskou bytost a mám na to krátkou dobu. A nechci, aby Šimonek byl něco jako druhý jedináček. No dám vědět, jak to dopadlo
Ale zrovna v mém okolí asi před měsícem známá potratila po amniocentéze. Byla o rok mladší než já a šla na ní jen preventivně, testy jí taky vyšly dobře. Je to strašně těžké rozhodnutí. Sophiina volba skoro.
Befano, tak tomu se říká Happy end! To je až neuvěřitelná story, skoro si to štěstí, co sestra prožívá, neumím představit.
Kamarádka měla triply asi 1:50 a amnio taky vyšla dobře, kluk už je na světě OK. Krvácela v 6. týdnu a i to prý mohlo mít vliv na špatné výsledky triplů.
Beafno, obrovská gratulace k tomu, že ségra čeká zdravýho mimíska!
Musela si projít fakt peklem, než ji uklidnila plodovka!
Ahoj holky, tak si tu pročítám vaše názory, protože příští týden bubu řešit stejný problém. V pátek se dozvím výsledky tripplů, I. screening i NT bylo v pořádku, ale je mi 36let. Prý výsledky tripplů můžou vyjít špatně už vzhledem k věku, navíc mi testy dělali už v 14+2tt. Není to moc brzo? Mám strach z falešné pozitivity a zbytečné amnio.
Ahoj Kvítko,
neboj, všechno to určitě zmákneš… .
Myslím, že falešné pozitivity není důvod se bát. Ta přece není žádnej problém. Skutečnej problém je možná falešná negativita… .
Ale neměj strach, máš za sebou 1.screening a ještě tě čeká genetický UTZ a to už je dostatečný soubor výsledků, aby věděli, jak na tom mimčo jo.
Držím palce ![]()
Já jsem NT vyš.naprosto v pořádku 1: 40 000, ale v tripple bylo riziko Downa 1:49. Taky mě to rozhodilo, ale dala jsem na výsledky NT a amnio nepodstoupila. Tripple je ZASTARALÝ, NAPROSTO MIMO TEST a za tím si stojím. Co vím, tak některé gynekol.ambulance už jej nedělají díky častým falešným výsledkům. Jo a mám naprosto zdravou dceru. Sice moje provní slova po porodu byla - prosím vás nemá downa???? takže neplaš a bud v klidu. Při druhém těhotenství tripple test no more… bud v pohodě…
Ahoj holky,v noci jsem nemohla spát a měla stavy úzkosti,ráno jsem byla snad 4krát na velký
Po půl 10 jsem vyrazila,vyzbrojena zásobou kapesníků na tu genetiku.Tam sestra nic moc,hned mě dala papíry na odběry propadala jsem zoufalstvi čím dál víc.Pak jsem šla k paní primářce,a ta na mě Jak jste se rozhodla,a já,Nevím.Tak mě řekla,že by mě plodovku nedoporučovala,že tam mám riziko asi tak půl%
Takže paráda,VŠECHNO JE V POŘÁDKU!!!
Jsem moc šťastná ![]()
Jo a taky říkala,že je dobře že jsem si zaplatila ten skrining v 1trimestru,že se to pak lépe určuje.
Všem vám děkuju všem za podporu. Šťastná Klára
Klárko velká gratulace. ![]()
Teď už si to těhulkování jenom užívej!!! ![]()
paraplicko píše:
Holky, jak tak čtu, že někdo čekal na genetický UTZ dva týdny a šílený - uf, já musela čekat 4 týdny se SašouTo bylo něco. I. trimestrální screening byl v pořádku, tripple test nebyl ani negativní a ani pozitivní - byl asymetrický
Hodnota hCG byla vyšší, než bývá
Byl mi doporučen podrobný genetický UTZ, prý by to mohlo ukazovat na VVV srdce. Nicméně mě trochu uklidnili, že ta pravděpodobnost je malá, ale je lépe to zkontrolovat. To bylo v 17tt a na UTZ mě objednali až na 21tt, protože dříve by to ještě nemuselo být vidět. To čekání byl děs. Nicméně genetický UTZ byl v pořádku (amnio nám bylo řečeno, že by bylo zbytečné) a máme zdravého kluka.
Psala jsem tehdy i Kouckému a ten mi napsla, že právě tripply mají velkou falešnou pozitivitu (vzhledem k pokročilosti těhotenství) a zase naopak hodně toho neodhalí (cca 40%) a pokud je I.trimestrílní screening v pořádku, nemá cenu tripple dělat, že je to pak jen zbytečné nervování. Uklidnil mě a že se nervovat nemám, že pravděpodobost VVV je minimální. Za přesnější se považuje I. trimestrální screening.
Jo a DS není na UTZ vidět. Nosní kůstka je jen jedna z hodnot, která o něm může něco říct, ve 20tt ale už vůbec ne. Většina DS se na UTZ tváří jako bez problémů. Odhalí jedině amnio nebo choriové klky.
Nedávno mně kamarádka říkala, že se její kolegyni narodil chlapeček s DS, na I.trimestrální screening nešla, tripple vyšel negativně, všechny UTZ byly OK a překvapení je čekalo po porodu
Tam loni mi právě na genetickém UTZ genetik zjistil,že má naše holčička DS,hodnota NT 5mm,nosní kůstka chyběla,měla poškozené srdíčko,pak mi byla doporučena časná amniocentéza,tam to bylo potvrzeno.
kvítko píše:
Ahoj holky, tak si tu pročítám vaše názory, protože příští týden bubu řešit stejný problém. V pátek se dozvím výsledky tripplů, I. screening i NT bylo v pořádku, ale je mi 36let. Prý výsledky tripplů můžou vyjít špatně už vzhledem k věku, navíc mi testy dělali už v 14+2tt. Není to moc brzo? Mám strach z falešné pozitivity a zbytečné amnio.
Tak stejně jako ty.Byla jsem na genetickém UTZ a vše dobrý,bez odběrů,bylo mi,ale doporučeno amnio,vzhledem k předchozímu postižení DS našeho miminka,tak se teď rozmýšlíme,že počkáme do těch triple testů a pak uvidíme co dál,na amnio jsem už objednaná,stačí to jen zrušit,takže vyčkáváme co dál.
Mně taky vyšel triple test špatně a byla jsem objednána na odběr plodové vody. Musím podotknout, že čekáme dvojčátka. Když jsem přijela na ten odběr, tak mi paní dokrorka říkala, že u dvojčat by se ten triple test neměl vůbec dělat. Tak jsem nakonec na žádný odběr nemusela. Je prý důležité, že byl screening v 1. trimestru negativní. Poslala nás ještě ke genetičce na konzultaci, která nám vše vysvětlila.