Špatný vztah s mámou

155
14.1.15 14:33

Špatný vztah s mámou

Ahoj holky. Mám už dlouho problém s mojí mámou. Před cca 4 lety prodělala mrtvici, rok na to zástavu srdce a i epileptický záchvat. Mohu děkovat Bohu, že měla štěstí v neštěstí a že pokaždé u ní někdo byl a zavolal jí pomoc! Kdyby v některerý okamžik byla sama, už by tu s námi dnes nemusela být. Ale bohužel ji toto všechno moc změnilo. Já ji na jednu stranu chápu, koho by to nechalo chladným žejo. Ale dřív to byla ženská plná života. Měla nějaké zájmy, pořád někde něco dělala a dneska? Jen sedí u televize, je naprosto bez života, nic ji nezajímá, odehnala od sebe už i své kamarádky. Snažila jsem se jí navést na nějaké nové aktivity, třeba aby si přečetla knížku, nebo se naučila na počítači a mohla „brouzdat“ po netu, ale ona vše kategoricky zamítá! :( Máme s manželem dvě dcery a ona se uplnula jen a jen na nás. Pořád nám volá kdy se stavíme, když se nestavíme je naštvaná, nebo zase přijede ona k nám. Ale holky, já potřebuju pro svou rodinu trochu soukromí a klidu. Chci si užít naše dcery s manželem a chceme je mít někdy jen pro sebe a ne mít mou mámu pořád za zadkem. Zkoušela jsem s ní promluvit a říct jí to narovinu. Vypadalo, že to pochopila, ale začíná se zase stavovat častěji a navíc se šílenou náladou, kterou následně zkazí i mě! :( co mám dělat, jak ji přimět, aby si našla nějaké koníčky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
36556
14.1.15 14:48

A jak často je moc často?
Co pes?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
398
14.1.15 14:48

Já ti asi neporadím, ale co bych za to dala kdyby moje mamka mi stála za zadkem, před rokem umřela na rakovinu a nikdy neuvídí vyrustat mýho syna :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
674
14.1.15 14:49

Zcela jistě máš maminku ráda. Určitě jí ráda pomůžeš a zajímáš se o ní.
Ona si ale také musí uvědomit, že i ty máš svůj život a své soukromí.
Psala jsi, že pokud nepřijedete, je naštvaná… to mi trochu zavání vydíráním. :think:
Je potřeba trochu nastavit hranice, které by měla respektovat.
Je to pro ni těžké, vyrovnat se se svým stávajícím stavem a tak by chtěla, aby jsi vše řešila s ní, za ní, byla vždy po ruce…
Pokud ji ukážeš, že se tu a tam bude muset naučit stát zase na svých nohou, pomůžeš tím i jí samotné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80178
14.1.15 16:31

Záleží taky hodně na jejím současném zdravotním stavu. jak na tom je po této stránce? Možná se taky hodně bojí se nějak víc namáhat, jestliže prodělala mrtvici, zástavu a epileptický záchvat, mělo by to logiku. Nic z toho není povzbudivé. A je pravda, že kdyby ji to potkalo znovu a byla zrovna sama, co se stane? S tímto se člověk musí hodně těžko srovnávat.
Zkus možná zajít za jejími starými známými a popros je, jestli by nechtěli mamince pomoci zase trošku žít. Vysvětli jim všechno, co ji potkalo, co si myslíš a jak to vidíš ty. Třeba si dají říci. At ji vyslechnou, třeba desetkrát, vypovídat se ze strachů pomáhá, proč by jinak byli tak oblíbení psychologové a psychiatři. Jistě je to nudné, ale dobří přátelé se jen tak nedají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
155
14.1.15 16:32

@Bábrdl často je téměř každý den, spíš výjmečně se nevidímě denně :( psa si pořídila před 3 měsíci, nejdřív super, chodila s ním ven, ted ho jen vyhodí na zahradku a nic :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
155
14.1.15 16:34

@Zuza30 To mě moc mrzí :( Díky tomu co se stalo mojí mámě, tak jsem s ní taky ráda a jsem ráda, že bydlíme ve stejném městě a nevidíme se jednou za měsíc, ale každý den, to je taky moc :( a myslím to i kvůli ní, vždyť si zaslouží mít záliby a koníčky ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
155
14.1.15 16:38

@babice Ano, taky už mi párkrát prolétlo hlavou, že mě v podstatě vydíra :( Samozřejmě že ji mám ráda a moc! Ráda ji pomůžu když bude potřeba, ale ona už vše bere automaticky. Ráda bych určitě hranice, ale netuším jak. Nedávno jak jsem psala jsem se o to pokusila a fungovalo to pár dnů a najíždíme do starých kolejí a já se toho děsím! :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
155
14.1.15 16:41

@inkakřivák Netuším, zda šlo o tak dobré přátele, když se na ní vykašlali. A i kdybych za nimi zašla, tak ona je k sobě nepustí. Vím to. Má sousedku, se kterou se zná více jak 20 let a ona ji třeba napíše at vezme psa a jde se s ní projít a ona řekne že ne, že by byla psovi zima :( když ji zve večer na kafe, tak prostě nejde a porad jen sedí doma. Ono je to s ní vážně těžké! Na každém začala hledat jen to nejhorší, nikdo se jí nazamlouvá, nikdo se jí nelíbí…zdravotně je na tom ted dobře, jestli se to tak dá napsat. samozřejmě se musí hlídat a nesmí mít těžkou zátěz, ale běžně fungovat může..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80178
14.1.15 18:56

Pak bych to tipovala na klasickou depresi, a to docela slušnou. Takže rada zní - honem s ní k lékaři. I za cenu velké hádky a třeba vydírání - nejsi v pohodě, nechci, aby tě tak vnouče vidělo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
155
14.1.15 19:53

@inkakřivák asi by to bylo nejlepší, jenže vidím nulovou šanci ji k něčemu takovému přimět :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3968
15.1.15 08:13

citové vydírání

Podle mě jde o jasné citové vydírání..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
155
15.1.15 08:36

@Heinich no jo, ale co s tím? Já bych si s ní klidně promluvila i za cenu hádky, ale trochu se bojím, aby se jí něco nestalo, protože pokud by k nějakému takovému rozhovoru došlo, byl by pro ní dost drsný :( Ona má budík na srdci a prostě díky tomu co vše prodělala se prostě bojím nějak rozrušovat, ale na druhou stranu si říkám, že když se takto užírá každý den, že je to pro ni mnohem horší, než kdybychom se pohádaly a všechno si vyříkaly.. Včera jsem mluvila s taťkou, co si o tom všem myslí a jaký na to má názor a souhlasil semnou ve všem 100% Ona prostě jen sedí u televize, cpe se neustále, je dost silná a to třeba konkrétně na její srdíčko vůbec není dobré :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
340
15.1.15 08:44

Tak bych ji taky zacla „vydirat“ - muzeme se videt, ale treba jen pri nejake cinnosti, mezi lidmi, na prochazce, jako aby to u vas nezapichla u kafe. Treba by ji to pk unavilo furt neco delat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26270
15.1.15 09:04

@jana247 nemáš to jednoduché, je dobré, že máš podporu taťky.
To vyříkání by asi stálo za to, nebo možná jí napsat dopis? třeba by jí to rozrušilo méně.
Je zvláštní, že jí všachna ta prodělaná onemocnění nevystrašila a nestrachuje se o svůj život v tom smyslu, že by se snažila dělat něco pro své zdraví.
Nešlo by to udělat tak, že by jí program „zajistil“ tatínek?
Prostě pravidelně po obědě by každý den chodili spolu na procházku s pejskem…
Ale pokud je ted zdravotně v normě - určitě bych to s ní řešila, neblaze to poznamenává vztahy v tvé vlastní rodině, což je určitě dostatečný důvod.
Držím palce! :kytka:
Bohužel nikoho k ničemu nelze přinutit, ten člověk musí chtít sám, ty akorát můžeš nastavit pravidla, aby vyhovovala tobě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová