Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Úplně nové, krásně lesklé stříbrné šperky, jak je udržet jako nové? Nebo začnou černat v každém případě? Má někdo radu, jak udržovat stříbrný šperk tak, aby nezačal černat? Budu ráda za jakýkoliv tip ![]()
@Borůvka1990 Ja si koupila primo ve zlatnictvi pripravek na cisteni zlata i stribra a sperky jsou stale krasne ![]()
@Borůvka1990 Občas ho namočit do vody s mořskou solí
Dřív jsem nosila jen stříbro a když jsem na dovolené vylezla z moře, stříbro bylo jako nové.
Dá se koupit speciální roztok, hadřík, nebo na netu jsou všelijaké babské rady, jak vyčistit. Ale velký vliv na černání má nositel šperku sám. Nejvíc černání způsobuje agresivní pot, síra v ovzduší a některá antibiotika. Velmi dobrou zkušenost mám s vyčištěním ultrazvukem + leštičkou. Ty co se prodávají v běžné síti nejsou nic moc, vyplatí se radši dát vyčistit u zlatníka, který by měl mít tu profi.
@Ketris píše:
@Borůvka1990 Ja si koupila primo ve zlatnictvi pripravek na cisteni zlata i stribra a sperky jsou stale krasne
No dopr… Mi ho tam mohli nabídnout při koupi
Nejbližší zlatnictví mám 50km
Zkusím co nejdřív zajet nebo přes net. Jmenuje se nějak?
@NikysekR píše:
@Borůvka1990 Občas ho namočit do vody s mořskou solíDřív jsem nosila jen stříbro a když jsem na dovolené vylezla z moře, stříbro bylo jako nové.
Vím že se sůl používá, já kdysi zkoušela vyčistit solí prstýnek a moc to nešlo ![]()
@Borůvka1990 A byla ta sůl mořská?
Já to potom tak praktikovala i doma a super. Teď už stříbro nenosím. Ale doma ho mám spoustu. Mohla bych ho taky vyčistit, už jsem to dlouho nedělala
.
@Romilda píše:
Dá se koupit speciální roztok, hadřík, nebo na netu jsou všelijaké babské rady, jak vyčistit. Ale velký vliv na černání má nositel šperku sám. Nejvíc černání způsobuje agresivní pot, síra v ovzduší a některá antibiotika. Velmi dobrou zkušenost mám s vyčištěním ultrazvukem + leštičkou. Ty co se prodávají v běžné síti nejsou nic moc, vyplatí se radši dát vyčistit u zlatníka, který by měl mít tu profi.
Takže namáčení při koupání nevadí? Tedy není asi horší než pot
To s tím ultrazvukem slyším poprvé, to si vyhledám a uložím ![]()
@NikysekR píše:
@Borůvka1990 A byla ta sůl mořská?Já to potom tak praktikovala i doma a super. Teď už stříbro nenosím. Ale doma ho mám spoustu. Mohla bych ho taky vyčistit, už jsem to dlouho nedělala
.
Byla jsem v pubertě a zřejmě asi nebyla
Takový vymoženosti jako mořská sůl se u nás nevedli, mám takový pocit
![]()
@Borůvka1990
Tak a problém je vyřešen
Ne vážně, když tak to vyzkoušej, za to nic nedáš ![]()
Pasta na zuby a kartáček.
Joa ještě mám ze zlatnictví za dvacku takový hadřík, podobný jako bývá na brýle, a to je lesk jak blesk. ![]()
@NikysekR píše:
@Borůvka1990Tak a problém je vyřešen
Ne vážně, když tak to vyzkoušej, za to nic nedáš
To si piš že vyzkouším, mám zásoby hrubé mořské sole na pečivo, který peču dvakrát do roka
Takže jí aspoň využiju. Děkuju ![]()
@Huk píše:
Joa ještě mám ze zlatnictví za dvacku takový hadřík, podobný jako bývá na brýle, a to je lesk jak blesk.
Ten hadřík asi koupím, docela si ho chválí. Ale pasta mi kdysi taky nefungovala ![]()
@Huk píše:
Joa ještě mám ze zlatnictví za dvacku takový hadřík, podobný jako bývá na brýle, a to je lesk jak blesk.
záleží na povrchové úpravě šperku, některé tohle dokáže poškodit ![]()