Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Prosím tip o společenské hry nejlíp pro dvě. Já a dcera deset let. Mě hry nikdy nebavili. Ale vidím na dceři že je jí líto že nehrajeme moc. Máme doma aktivity… občas zahrajeme i s mužem, pak dětské dostihy, scrable… to jsem včera hráli. Nějaké doublekids, uno asi se tu ještě něco málo najde…
Nějaký tip, že by mě to taky zaujalo.
Osadnici z Katanu - mala verze pro dva hrace. Hrachouni - lehke a srandovni. Stezky - moc hezke vytvarne, pro dva hrace. Labyrint jde hrat ve dvou. Ted doma hrajeme Donjon - taky jee hrat ve dvou. A Lovci pokladu - klasika. Ja nejsem znalec her, tohle mame doma a bavi nas to.
Podívej se na web zatrolené hry. Mají filtry na pocet hráčů a věk a další kritéria a filtr je dicela odpovídající. Případně jsou různé obchody nebo kavárny, kde se daji hry půjčit a vyzkoušet na místě. Vím o Praze, ale pokud to máš z ruky, jistě v bližším větším městě něco taky bude.
V knihovně bývají půjčovny deskových her. Můžete si půjčit a vyzkoušet.
My hrajem: Labyrinth, Einfach Genial, zminovane Ubongo, Duch, Hanabi, Rummikub, Triomino, 7 draku, Minecraft karetni hru… Zalezi, co by vas tak zaujalo.
Našeho 10 letého baví spis karetní hry, máme similo, klasické prší ale vede
pak dobble, šachy, monopoly. Často ho baví ale i jen takové to město, jméno, zvíře, věc… k tomu stačí tužka a papír a vyhraje si nejvíc. Naopak ho vůbec neberou hry, kde se musí zdlouhavě studovat pravidla.
@Kriss Tina Jo, Similo taky u nas super
. Ja to nevylovim z pameti a do skrine s deskovkama se mi nechce, ale mame toho tak 50
. Jeste Tacco Kocka jednu dobu frcelo, ale to je lepsi ve vice lidech.
U nás hodně jede Dorf Romantik, frčí to i v pubertě. Teď ta nová verze Sakura je hodně komplexní, ale když si chceme zablbnout ve dvou, vytáhneme verzi Duel.
Edit - ta základní verze a Sakura jsou kooperativní, dle mého pro dva ideál, Duel hrajeme proti sobě.
Z těch jednodušších máme rádi Kingdomino, dá se hrát dobře ve dvou, třech i čtyřech a jedna partie je tak na 15 minut.
Hrávali jsme Port Royal (taky rychlovka), ale přijde mi, že se to docela rychle ohraje, na rozdíl od Kingdomina.
Klasika je Dobble, ale záleží, jestli máte rádi postřehovky. Ještě mě napadá třeba Panic Lab, to jde taky ve dvou v pohodě.
Hrajeme teda hlavně s manželem, dcera je ještě malá (i když třeba Dobble, Kingdomino nebo Panic Lab už zvládá, s menší dopomocí).
Záleží, jak je dcera (nebo ty
) deskovkově zdatná nebo celkově jak moc komplexní hry byste chtěly, v 10 letech už by pro ní bylo vhodné skoro cokoliv pro dva hráče kromě těch fakt složitých her.
Jinak taky doporučuju Zatrolené hry, je tam i fórum, kde se lze optat a lidi rádi poradí své oblíbence, případně se podívat, protože podobný dotaz tam už určitě byl mnohokrát řešen.
Já deskovky nesnáším, nerada studuju pravidla, mám z hraní stres. Ale dostali jsme Tik tak bum! a je to fakt bomba. Je to slovní hra, dá se hrát i v cizích jazycích, neháže se kostkou, nevyhazuje.
My jsme to hráli i s tříleťákem, i se seniorem a bavili se a chápali to všichni.
@KKK85 Biatlon. Nenaročné a kratšimi pravidly. Město moře kartičky. A Lodě, dělají ji v platové podobě. Procvičí si jemnou motoriku ![]()