Správný postup při prodeji auta

Anonymní
30.4.13 15:09

Správný postup při prodeji auta

Ahoj holky, musí anonymně, jinak bych dostala doma za uši :mrgreen: Prodávám auto, je psané na mě. Pozítří má přijet nějaký kluk ho odkoupit, jenže já mám strach aby nebyl nějaký problém s tím. Já budu v práci, takže u toho být nemůžu. Je správný postup tento? Přítel sepíše kupní smlouvy, já to podepíšu, pak to podepíše i ten klučina, dám přítelovi plnou moc aby zajistil to odhlášení apod. A pak s tím ten kluk může odjet? A nevadí, že není ještě odhlášená pojistka?
Omlouvám se, že je to napsané zmateně. Nechci aby přítel věděl o tom, že sem píšu, protože už jsme se doma chytli trošku, protože já mám z toho cizího kluka strach a přítel mi říká, že jsem jak prdlá. Prosím o rady, díky

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1748
30.4.13 15:15

Podepíšete kupní smlouvu a může odjet :D potom na úřad dát odhlášku na kupce a zrušit pojistku (tyhle dvě věci nehoří, jen ve vlastním zájmu neotálet)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.4.13 15:18
@mati píše:
Podepíšete kupní smlouvu a může odjet :D potom na úřad dát odhlášku na kupce a zrušit pojistku (tyhle dvě věci nehoří, jen ve vlastním zájmu neotálet)

Díky :-) No já bych ji šla odhlásit už dnes, ale co když si to ten kluk nakonec rozmyslí, že? Takže když budu mít v ruce podepsanou kupní smlouvu, tak mi nic nehrozí? Nemůže mi pak přijít nějaká pokuta nebo tak něco když on něco způsobí? Tan kluk bydlí 300km od nás.

• Citovat
  • Upravit
31278
30.4.13 15:19

Proč by mělo vadit, že není odhlášená pojistka?
ta beztak jde zrušit až s podepsanou kupní smlouvou.
Takže postup bývá takový, že původní majitel zajde s kup. smlouvou na MÚ, odhlásí vozidlo na nového majitele, pak skočí na pojišťovnu a zruší pojistku.
Dá se to dohodnout tak, že se tam nechá ještě nějaký ten den fóra, aby si nový majitel stihl pojistku zařídit a nejel bez pojistky, to už je pak na dohodě.

Nicméně protože k odhlášení vozidla je potřeba velký i malý techničák, tak se to dělá buď tak, že prodávající s kupujícím se sejdou na magistrátu, provedou přepis a nový majitel si rovnou odveze papíry, nebo původní majitel dá novému plnou moc k tomu převodu.
Podle mě je lepší první systém, máš jistotu, že ten převod udělá…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.4.13 15:19

Holky a dali byste plnou moc někomu jinému na to odhlášení?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.4.13 15:21
@Anonymní píše:

Jako aby to za vás odhlásil, když jste v práci?

• Citovat
  • Upravit
831
30.4.13 15:21

Tak já bych teda byla opatrná. Teď jsem taky prodávala auto a při odhlašování mi úředník doporučoval si okopírovat veolký techničák s tou změnou a řádně uschovat. Je to z důvodu povinného ručení. Já bych to asi nejdřív nechala odhlásit na nového majitele a hned s tím techničákem došla na pojišťovnu a pojistku zrušila. Nový majitel si může uzavřít pojistku už na svoje jméno. Pokud to zůstane na vás a on to nezruší a nebude platit, tak vás čekají akorát problémy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.4.13 15:22

A dostanu do ruky nějaké potvrzení, že je to auto odhlášené?

• Citovat
  • Upravit
8558
30.4.13 15:23
@Anonymní píše:

JIZ NIKDY! Jednou jsem toto udelala. Pan si auto neprepsal. Nahanela jsem ho rok. Pojistku jsem zrusila. Jezdil s tim buh vi kde, chodili mi domu pokuty, chodilo mi domu upozorneni, ze si mam prijet na odtahove parkoviste pro auto atd. Nikdy uz nedam pri prodeji vozidla velky technicak z ruky, aniz bych si sama byla na Magistratu auto na noveho majitele odhlasit. Fakt pozor na to!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1748

S platnou kupní smlouvou bych byla v klidu, co se týče pojistky snad taky ne (určitě by nechtěli nic přímo po tobě, ale po dotyčném). Tu stejně můžeš zrušit až auto odhlásíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8558

A jeste si me tehdy pozvali na financak, ze mam auto a nemam na nej udelany povinny ruceni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
@kopretina11 píše:
Tak já bych teda byla opatrná. Teď jsem taky prodávala auto a při odhlašování mi úředník doporučoval si okopírovat veolký techničák s tou změnou a řádně uschovat. Je to z důvodu povinného ručení. Já bych to asi nejdřív nechala odhlásit na nového majitele a hned s tím techničákem došla na pojišťovnu a pojistku zrušila. Nový majitel si může uzavřít pojistku už na svoje jméno. Pokud to zůstane na vás a on to nezruší a nebude platit, tak vás čekají akorát problémy

Co by mělo zůstat na nás, když tu pojistku zruším?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.4.13 15:25
@hanzy píše:
JIZ NIKDY! Jednou jsem toto udelala. Pan si auto neprepsal. Nahanela jsem ho rok. Pojistku jsem zrusila. Jezdil s tim buh vi kde, chodili mi domu pokuty, chodilo mi domu upozorneni, ze si mam prijet na odtahove parkoviste pro auto atd. Nikdy uz nedam pri prodeji vozidla velky technicak z ruky, aniz bych si sama byla na Magistratu auto na noveho majitele odhlasit. Fakt pozor na to!

I když jsi měla v ruce kupní smlouvu??

• Citovat
  • Upravit
1748
30.4.13 15:25
@Anonymní píše:
A dostanu do ruky nějaké potvrzení, že je to auto odhlášené?

ofot si velký techničák než ho pošleš kupujícímu (teda některé poj. ti zruší pojistku i na kupní smlouvu, některé vyžadují ten techničák s odhlášením)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
831
30.4.13 15:26
@Anonymní píše:
Co by mělo zůstat na nás, když tu pojistku zruším?

V tom případě nic :mrgreen: Ale nejdřív musíte udělat ten polopřevod na nového majitele. A pak s tím velkým techničákem zrušíte tu pojistku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová