Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Kdyby si našla práci a CHTĚLA žít běžný život, tak jo. Ale očividně jí to takhle vyhovuje, když to trvá dva roky. Tady je pomoc naprosto zbytečná. ![]()
Můj manžel za svých mladých let jezdil po Evropě a bydlel po squatech. Já se ho na to moc nevyptávám, neni mi to příjemný. Co vim, tak spal každou noc oblečenej, v botách, batoh pod hlavou…kdyby něco, aby hned mohl vypadnou, případně aby mu spolubydlící neukradli doklady. Vyprávěl mi, že ve Francii žil s bandou Poláků, kteří se jednou opili a kopli do jeho psa, on se ho zastal, tak zkopali i jeho, několikrát. Že to byla nejhorší noc jeho života, protože ho tam drželi, nechtěli ho pustit, pili, pili a jednou za čas ho chodili zmlátit. Pak utekl, ale pes byl pořád uvnitř. Nakonec ho nějak dostal ven, oni za nim běželi, on zdrhnul na nádraží, sedl do vlaku a odjel.
Já mám squat spojen se špínou, zvláštníma lidma a podle mě v mnoha případech i s drogama.
Ale určitě může existovat squat, kde maj daný pravidla, chovaj se slušně a klape jim to.
Zapomněla jsem dodat, že manžel takhle bydlíval v cizině. V čechách žil podle mě hodně podobně, jen né ve squatu
Ted už je zcela normální, zodpovědnej, umytej, pracující.
Já jsem se to dozvěděla právě náhodou, protože mi slečna měla hlídat pejska na 14 dní, myslela jsem že bydlí zase někde na ubytovně nebo podnájmu, ale řekla, že hlavně potřebuje jeho granule a pelech, protože tam je na zemi hrozná zima. Tak mi zatrnulo, ona si myslím že by mu neublížila, ale nemůžu se ubránit dojmu, že někdo jiný by mohl. Také mám squat spojený se špínou, odpadky, drogami - ale nechci těmto lidem křivdit, o jejich životě nic nevím.
Já si zrovna myslim, že timhle lidi maj psy rádi…a když se podíváš, jaký typy lidí tam bydlívaj, tak takový maj psa skoro ve 100%. Takže psů tam bude plno. Ale manžel teda řikal, že tam je místnost, kam se chodí kadit a čůrat…ven nechoděj, když je to v zástavbě, kde jsou jiný domy, aby na sebe neupozorňovali. Já bych se bála, kde se tam na co pejsek napíchne, co sežere.
Jeden kluk ze sousedství tak žil, ale teď normálně pracuje - ač má dredy, chodí oblečený jako když byl ve squatu - jen je čistý. Celkově mi je jedno, jak kdo žije - problém vidím spíš v tom, že tím, že nepracují a nejsou nikde vedeni, tudíž si neplatí zdravotní ani sociální. Soc není povinné, ale nebude se to započítávat do důchodu, ale zdravotní je a roste jim na tom dluh a jestli dotyčná kašle i na případné pokuty od dopravního podniku, může se lehce stát, že se z toho nikdy nevyhrabe, a to ani s pomocí rodiny. Ale v budoucnu může přijít průšvih, pokud by otěhotněla a nechtěla změnit způsob bydlení
Jsou aquaty a squaty. Existují doupata, kde prostě žije banda mladých bezdomovců a pak jsou squaty, kde fungují pravidla a ti lidi žijou celkem normálně pospolu. Prostě akorát jim nevyhovuje mainstream. Třeba velké pražské squaty (třeba Ladronka, Milada) fungovaly dlouho právě díky tomu, že ti lidi si stanovili pravidla, společně se o barák starali, uklízeli, sháněli jídlo, jedli, vlastně žili docela normálně.
Pokud tam pravidla nejsou, tak to prostě nebude fungovat a je to jenom parta bezdomovců, kteří se okrádají a časem se poperou a rozejdou. Ale jinak ti lidi bývají docela normální a můžou pak žít „normální“ život, když je to takhle přestane bavit.
To, jestli se postaví na nohy nebo ne, se squatterstvím nijak nesouvisí. Zodpovědná za svůj život může být u rodičů, v podnáju i ve squattu. Pokud nepracuje, dělá dluhy, tak na to časem dojede, lhostejno, zda žije u maminky nebo ve squattu.
Právě z důvodu dluhů jí bylo zrušené trvalé bydliště, teď ho má na úřadu městské části. Za poslední rok zhubla minimálně 20 kg, vždycky patřila mezi silnější postavy, teď je kost a kůže a nosí oblečení po mé 14.leté dceři. O koupeli si můžou asi nechat jen zdát, tedy co jsem cítila včera z nich. Dala jsem jí nějaké svíčky, o které mě požádala, asi si s nimi topí.
Já bych do takového prostředí psa NIKDY nedala. Muže něco chytnout nebo ho někdo zbije zblbej drogama
Nu, tak když si seká dluhy, místo aby si našla normální práci s normálním bydlením, tak to je na ní. Ono změnit jde všechno, když člověk chce - kor v jejím věku.
@KattyKMcom píše:
Já bych do takového prostředí psa NIKDY nedala. Muže něco chytnout nebo ho někdo zbije zblbej drogama
No právě, vždycky mě štve, když vidím, jak takoví podobní týpci vysedávájí ve městě a vedle sebe mají ty psy. Jaká se těm zvířatům asi tak dostane péče, raději nedomýšlet
.
@Terez77 lásky se těm psům dostane hodně a volnýho a pohodovýho života taky. Nejsou u boudy, mnohdy chodí bez vodítka a poslouchají. Podle mě maj hezkej život. A základní očkování budou mít taky. Manžel teda, když bydlel ve squatech, tak vždycky pracoval a pes měl co jíst a jedl dobře.
Mě jich je též strašně líto. Jsou to chudáci. Bez kvalitních granulí a péče veterináře
@KattyKMcom nevím, nemyslím si, že kvalitní granule jsou základem pro šťastný život psa. Moje psiska granule neměli ani nepamatuji, Žerou to co vaříme, když uvařím rýži, dostanou ji večer s masem a pod.
Jinak sestra žila ve squatu několik let, jinak po podnájmech s nějakým frajerem. Pak začla šlapat a teď čeká dítě. Naprosto si nedovedu představit, jak takhle dokáže vychovat dítě. teď je v domě na půl cesty, ale stejně tam věčně není a je v bordelu. Je v 6. měsíci. Už s ní nechci nic mít, ne pro její styl života, ale proto, že už mi několikrát ublížila. Vždycky přijde, když je na dně a pak zase zmizí…a takhle to jde furt dokola. Nějak mě to po těch letech přestalo bavit. Jen doufám, že hodně brzy zjistí, že prostě dítě nezvládne a malý se dostane do fajn rodiny. Ona je uvažováním na úrovni 12. letého dítěte, neumí se postarat sama o sebe. V 18. letech ani nevěděla, co je to pošta, kde ji najde, nic.
Mně velmi blízký člověk mi včera řekl, že bydlí ve squatu. Měla by to být nějaká stará nevyužívaná železnice. Co si mám pod tím představit? Jedná se o holčinu, které je 21 let, odešla z domova před 2 lety, od té doby je na ulici, chvilku po podnájmech, pro jejich neplacení musela vždy bydlení ukončit. Práci nemá, seká si dluhy - dopravní podniky za jízdu načerno, sem tam koupě nových věcí. Z domova má už zrušené trvalé bydliště. A tak se ptám, zažil jste někdo tuto situaci? Bydlení? Partu těchto lidí? Má šanci se takový člověk ještě postavit znovu na vlastní nohy bez podpory rodiny, začít žít jiný život? Děkuji moc za jakékoliv reakce.