Srpen 2006

Napsat příspěvek
Velikost písma:
926
24.1.06 13:20

Dani , oni mi tu genetickou krev brali zvlášť, strčili mi jí do tlapek a poslali mě s tím, abych si to osobně donesla do Gennetu a rovnou si tam domluvila ten UTZ a poradnu.
Takže buď ti tenhle test nebudou dělat vůbec, protože jsi mladá, nebo ti to vezmou rovnou tam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2058
24.1.06 13:22

Anajko,
já taky ještě za sebou žádné nemám, ale neboj, dělá se to v rozmezí několika týdnů, ta třeba na další kontrole. Já na ni jdu zítra a taky nevím, co všechno mne čeká.
Pak ti napíšu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
181
24.1.06 13:26

Triple test - to nám budou dělat všem
Laboratorní metoda využívající několik mililitrů Vaší krve k odhadu rizika vrozených vád Vašeho dítěte. Optimální doba: týden 16,5 - 17 (rozmezí 16-20). Pokud se test provede v pondělí, výsledky jsou k dispozici během 30 hodin. Účelem testu je stanovit hladinu tří sérových bílkovin:

• alfafetoproteinu (AFP)
  • lidského choriového gonadotropinu (hCG) a
  • estriolu (E3) v mateřské krvi a jejich vzájemný poměr přičenž se bere do úvahy váha pacientky, věk a délka těhotenství.
    Hladina AFP má vztah k vadám nervové trubice (mícha,mozek), hCG odráží riziko Downova Syndromu a hladina estriolu odráží celkové riziko těhotenství.
    Triple test může odhalit kolem 65 % všech chromozomálních abnormalit.

Měření nuchální řasy - nuchální translucence
Ultrazvukové měření ztluštění na šíji plodu. Ideálně provedeno v 13/14.týdnu gravidity. Tato metoda je založena na skutečnosti, že 70 % plodů s Downovým syndromem má významný otok na šíji způsobený nahromaděním tekutiny. Tento test je schopen odhalit přibližně 75 % chromosomálních abnormalit (včetně Downova syndromu), falešná pozitivita 5 %. - a na to jdeme jen někdo, myslím že „rizikovější“ skupiny kvůli věku, výskytu vad v rodině apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
181
24.1.06 13:35
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
354
24.1.06 13:38

Aha, to je dobře, že to není povinné.Možná si řeknete, že jsem nezodpovědná,ale stejně bych na to nešla. Výsledky jsou často zkreslené a pak se maminka zbytečně stresuje.
Danielat ty máš teda dost přehled :lol: ,já o polovině těch věcí, o kterých tam píšeš nemám ani páru.
Na kontrolu jdu už v pondělí a strááášně se těšíím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26856
24.1.06 13:42

Ahoj holky, dalo mi zabrat než jsem to všechno přelouskala. A teď jsem se začetla na těch stránkách do těch vyšetření. Tak yještě za sebou žádné nemám a uvidím, co mi řekne Dr. příští týden. Ale nestresujme se. Budeme mít krásná a zdravá miminka, uvidíte :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
181
24.1.06 13:44

Anajko: máma je porodní asistentka, takže mám spoustu věcí z „první“ ruky, ale spoustu věcí zase popletu :wink:
já tam jdu pro uklidnění, protože mě máma docela stresuje (neúmyslně, ale tím že to hodně řeší aby bylo vše OK, zažila toho docela dost…), ale jinak ti docela rozumím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1679
24.1.06 13:46

Evikku, při vyplňování průkazky se mě na tohle vůůbec neptala. Možná se ptala, když jsem k ní nastupovala na nějaký choroby v rodině, ale to už si nejsem jistá :?
Dani, takže ty výsledky tripple testu nemusí vyjít na jedničku?
Já o těch vyšetřeních asi přestanu číst, protože z toho začínám mít strach :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26856
24.1.06 13:57

Holky a vy víte o všech chorobách z manželovy strany? Já ne. A přiznám se, že z jejich rodiny znám jen jeho rodiče a bratra. Žádné tety, žádní strejdové, bratranci nebo sestřenice. Nějak se nevídají tak, jako třeba my.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1882
24.1.06 14:09

Ahoj holky,
prosím není z vás některá právník? Potřebuji nutně poradit s jednou věcí. V práci neteče voda a zaměstnavatel nás domů nepustí. Dovedete si určitě představit,když nejde spláchnout WC a nemůžete si ani umít ruce. Nevím,jestli na to existuje nějaký zákon,který by nařizoval, že nás tu nesmí držet? Moc prosím poraďte. Jako těhu se mi chce na WC každých 10min… :-( A jsem z toho vcelku zoufalá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
181
24.1.06 14:12

Já jsem se o vývoj. vadě (potratu) dozvěděla v podstatě náhodou, když to jednou manželova máma vyprávěla, pak jsem to pustila z hlavy a pak se o tom zmínila mámě, ale vůbec mě nenapadlo, že by to mělo ovlivnit nás - bylo to dítě s dalším partnerem (tedy ne otcem manžela), ona byla starší… ale máma to začla docela řešit, ptala se na to doktorů, genetika… a ti doporučili pro klid duše vyšetření

Cecetko: mynželova rodina se dost stýká (i když je jich hodně), takže máme docela přehled

Mostule: já myslím že (a teď nechci napsat často, protože nevím jak často) občas nevyjdou, třeba jedna hodnota se odchýlí - kamarádka to tak měla, byla na testech v Motole a sestra jí rovnou chtěla objednat na amnioc., ona že si to rozmyslí a chce to probrat s manželem (říkala že jí ani nevysvětlili o co jde a ona prostě chtěla jen čas zjistit víc info) a ta ženština jí začala říkat něco jako, no fajn, tak porodíte dementní dítě…
dost hrozný zážitek… a její gynekolog jí pak uklidnil, že ty hranice těch hodnot jsou nastavené hodně úzce a že by to mělo být OK…porodila krásného zdravého kluka…ale ty nervy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
926
24.1.06 14:13

Podle mě na manželovu stranu se vás normálně ptát nebudou, pokud nebude něco v nepořádku, nebo pokud nejste samy v té „rizikovější“ skupině. Alespoň jsem z toho měla takový pocit, že to není běžné, když mi doktorka říkala, že na té genetické poradně bude muset vyplňovat jakýsi dotazník i manžel.

To k té falešné pozitivitě triple testů - je to fakt, moje švagrová taky neměla testy na jedničku, byla z toho úplně na hadry asi 14 dní a pak amniocentéza byla v pořádku a mají nádhernou holčičku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
354
24.1.06 14:23

Já jsem slyšela opravdu hodně případů, kdy lékaři strašili, že dítě bude postižené. Stačí,aby byl nepřesný odhad v délce těhotenství a pak vychází jiné hodnoty. A tím stresem, co nastává pak, tím dítěti vůůbec nepomáháme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1679
24.1.06 14:35

Dani, moc děkuju za info :wink:
Já si absolutně nedovedu představit se od nějakého 16tt až do konce stresovat, jestli bude mimi v pořádku… Je to vyšetření z plodové vody nějak nebezpečné? Jsem v tomhle úplný analfabet :oops:
A ještě jedna hloupá otázka - od kterého tt začíná 2.trimestr?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
24.1.06 14:42

Ahoj holky,
omlouvám se, že vám se vpadám. Ale něco málo tuším o těch genetických testech.
Byla jsem na nich s manželem loni na jaře v Gennetu. Vzali nám oboum krev a hlavně vyplňovali dotazník, kde se ptají na závažná onemocnění v rodině. Bylo lepší, že tam byl i manžel, protože já jejich choroby moc neřeším. Sotva zvládám naší rodinu. Tím ale chci jen říct, že se určitě vyplatí se na to předem připravit. Ale byly to testy kvůli mému opakovanému potrácení, tak nevím, jestli v těhu to neprobíhá jinak, ale někdo z vás už dotazník zmínil, tak typuju, že to bude stejné. Jinak v Gennetu se nás vyptával moc sympatický pan doktor, furt vtipkoval, mažela označil za potomka neandrtálců, protože ty prý měli větší srážlivost krve, aby až je pokouše mamut, se jim to rychle zahojilo (tlumočím doslova).
Jinak vám sem nakukuju, protože zatím bych taky měla mít srpňátko, ale po mých zkušenostech to nechci zakřiknout.
 Janina

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí