Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, mám srpnovou holčičku - do školy za rok, a už to také řeším. Hlavní problém vidím v tom, že bude mít spolužáky, kteří měli odklad a jsou třeba narození v zimě, na jaře. Tzn. bude mít spolužáky o rok, o rok a půl starší. A to je v tomto věku o dost. Takže já to řeším z tohoto hlediska. Jinak mám v okolí holčičku, které doporučili odklad, maminka ji přesto dala do školy. Po půl roce trápení všech ji vzala pryč a dala ji do přípravné třídy na školu. Je to těžké rozhodování. Nebýt tolika odkladů a tedy starších spolužáků, dám dceru do školy v šesti letech.
@Marcelka146 píše:
@Katchi
Já myslela, že nástup do školy je možný až při dovršení 6 let?
Pokud bude mit doporuceni, muze jit i driv, musi mu byt 6let do konce roku…a kvuli 14 dnum ho nechavat ve skolce o cely rok dyl muze byt dost kontraproduktivni.
Nikolka byla u zápisu zda nás vezmou uvidíme ale asi logopedie ještě nevadí, že chodí no zjistila se pozdě máme takovou laxní dětskou která tvrdila, že ta dětská řeč se vstřebá. Mám nejupovidanější dítě ale přesto mluví ještě trošičku špatně. Denně pilujem a přihlášena je a uvidíme
zapíšeme ji i na předškolní lekce přímo ve škole a uvidíme jaká bude jestli taky vydrží sedět a tak u logopedie se za 30minut kroutí že už ji to nebaví.
A U sprnátka Neli tam je velký otázník ona je takový mamánek že nevím nevím pro ni by to možná byl šok ale třeba se brzy otrká ale ještě na šechny piští takže nevíme školku ji určo podáme do 12ti max ale těžko ji vezmou.
A škola je pak teda časem dle jak si bude vést v té školce Nikča je taková hrr proti Neli do všeho4
hodně štěstí při rozhodnutí ![]()
Jsem v srpnu a šla jsem od 6, ačkoli mamce furt vnucovali odklad
ale už jsem uměla počítat, podepsat se, jíst příborem, znala jsem milion barev a bůh ví co ještě, tak nebyl důvod
ty znáš svoje dítě nejlíp, v tom ti nikdo neporadí.
Někdy není zralé do školy ani lednové dítě a naopak srpnové je úplně v pohodě. V tomhle ti nikdo, kdo tvého syna nezná asi neporadí. Pokud se vyvíjí naprosto normálně, u zápisu bude v pohodě a řeknou ti, že to zvládne, tak bych ho určitě dala bez odkladu. Škoda roku ve školce, jestli je zralý pro školu ![]()
Otázka je, jestli ti vůbec někdo odklad dá, doba je to na tobě je pryč, loni ze srpnových dětí okolo nedostal odklad nikdo, ikdyž rodiče chtěli
Pokud to není vyloženě nutné a zvládne to, tak bych ho určitě dala do školy. Já mám holku v červenci byla nejmladší ve třídě a zvládla to výborně ![]()
@cica Pokud si myslíš, že vydrží v lavici sedět a soustředit se, tak proč ne. Tohle musíš vědět jedině ty a pak učitelky ze školky, jestli je schopen dělat to, co má i ve chvíli, kdy se mu nechce a tak. To je podle mě rozhodující. I chytré dítě může mít odklad, pokud je nezralé po ostatních stránkách. A jak tu někdo zmínil ty spolužáky, tak tím bych se taky řídila - pokud tam půjde s kamrády ze školky, bude to pro něj jednodušší, než když mu ti, se kterými se baví nejvíc, odejdou do školy a on zůstane ve školce ![]()
@cica píše:
Dobrý den dávali jste někdo srpnového kluka do školy v čerstvých 6ti letech? Stále více uvažuju o odkladu, je šikovný, ale prostě je to dítě asi by neudržel pozornost. Všude mi říkají, že je to na mě rozhodnutí. Máte někdo zkušenost? Nerada se rozhoduju sama. Pak mi v pedagogické poradně určitě doporučí odklad, ale kamarádka dala i když oni ji to nedoporučili a je spokojená, že šel. Ve školce říkají, že by to zvládl, ale všem jeho spolužákúm už je skoro sedum let. Jsem bezradná
Mám holku rozenou 13.srpana a měla odklad-byla skutečně dost hravá. Aleee upřimně, nevím jestli sjem udělala dobře- bo rok pro ni nic neznamenal takže sjem si asi ani nijak nepomohla. ![]()
Za návštěvu PPP každopádně nic nedáš. I já jsem tam se svým srpnovým synem šla celkem smířená, že doporučení pro odklad dostane, ale k mému překvapení se tak nestalo (ale kdybych chtěla, tak by nám ho dali, fakt, že se jedná o srpnového kluka, jim stačil sám o sobě). Ten test trval přes hodinu, už nevím přesně, a jeho poslední část byla zaměřena právě na udržení pozornosti (moje dítě dopadlo nadprůměrně, což nakonec asi byl i ten rozhodující faktor). Šli jsme tam pokud možno co nejpozději, tedy v květnu.
Momentálně je syn ve druhé třídě a určitě nelitujeme. Prospívá velice dobře a celkově jsme potíže se školou zatím neřešili žádné. Tak uvidíme.
Máme v rodině spoustu srpnových dětí a to naše je jediné, které nemělo odklad. Víceméně všude se objevuje názor, že kluci od května dál by odklad měli dostat. Samozřejmě s tím nesouhlasím a doufám, že i květnový syn půjde řádně.
Dali jsme odklad, byl by nejmladší a nejmenší ve třídě, když jsem viděl jeho budoucí spolužáky, docela mě to vyděsilo ![]()
Navíc ve školce ten předškolní rok měli opravdu o ničem, změnili jsme školku a teď chodí na jinam a tam je to super. Chodí na náslechy do 1. třídy, mají stejou jídelnu, uplně jiný přístup, úkoly, myslím, že mu to přijde vhod…
Co kluk? Těší se do školy? Chce tam? Jako důvody, že by byl mezi nejmladšími a aby si pomalu zvykal, jsou podle mě nesmyslené. Prostě ta změna nastane a nastane učení, v životě se s ním taky nikdo nebude serinkat.
@tadama píše:
Ahoj, mám srpnovou holčičku - do školy za rok, a už to také řeším. Hlavní problém vidím v tom, že bude mít spolužáky, kteří měli odklad a jsou třeba narození v zimě, na jaře. Tzn. bude mít spolužáky o rok, o rok a půl starší. A to je v tomto věku o dost. Takže já to řeším z tohoto hlediska. Jinak mám v okolí holčičku, které doporučili odklad, maminka ji přesto dala do školy. Po půl roce trápení všech ji vzala pryč a dala ji do přípravné třídy na školu. Je to těžké rozhodování. Nebýt tolika odkladů a tedy starších spolužáků, dám dceru do školy v šesti letech.
no právě, hodně dětí je starší než on, budou ve škole bystřejší a bude mu to líto. Sám si pořád něco vytváří a baví ho se učit, ale má svůj svět. Mele si blbosti, nějak extrémně si s ostatníma dětma nevyhraje, ale tvrdí, že chce jít s nima a druhý den, že klidně ještě bude ve školce a bude tam zase on ten nejstarší. Fakt nevím, hlavně skoro všichni spolužáci půjdou
Syn od kamarádky se narodil 31.8. a žádný odklad mu nedávala, od září nastoupil do 1. třídy a všechno bylo bez problémů (už je na gymplu)Já jsem taky narozená v srpnu, taky jsem šla normálně od září do školy a byla jsem mezi těmi, co se učili nejlíp. Je to individuální, Vy musíte nejlíp vědět, jaký syn je
Ale když Vám to doporučili i ve školce (kam chodí denně a učitelky ho znají), tak já osobně bych ho do školy dala.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.