Srpnový kluk do školy?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
concetta
20.1.14 16:56

@Mišmiš
Jasně, každý to má jinak. Já zase nevidím žádnou výhodu v tom odkladu, pokud to tedy není z důvodu, že dítě na školu ještě nemá a potřebuje vyspět.
Já jsem měla první dítě ve 27, což je na dnešní dobu (pro vysokoškoláky) normální, možná spíš brzo. Před tím jsem udělala vysokou a tři roky pracovala. Často si ale říkám, že by bývalo bylo lepší mít děti ještě dřív. To jsem si však nemohla dovolit… pokud jsem tedy chtěla dělat tu práci, na kterou jsem studovala. Prostě s malým dítětem bych si tu praxi, kterou jsem musela získat, dělala velmi obtížně a pravděpodobně bych to nezvládla. Takže kdybych měla dítě třeba v 25, určitě bych dnes nedělala tu práci, kterou dělám. Nejde o karieru v tom hanlivém slova smyslu, ale prostě o práci, která mě baví.
A také si pamatuju, jaký opruz byl pro mě poslední ročník gymnázia. V 19 jsme byli dospělí, já jsem chtěla na vejšku a ne sedět ve školní lavici.
Nevím, jaké budou moje děti, až vyrostou. Jestli budou studovat nebo ne, jaké si zvolí povolání. Ale s tím rokem „navíc“ naloží podle svého. Tak to vidím já.

• Citovat
  • Upravit
6453
20.1.14 17:08

@concetta diky-ano dava mi to smysl. Budu se ridit podle ditete. Toho jak bude do skoly chtit nebo ne (ja nechtela) jak bude fixovana na deti co automaticky prechazeji z MS do ZS, jak bude sikovna…zatim jsem opravdu zavazny duvod proc odklad ne neprecetla takze se priklanim k variante odkladu.
Nepredpokladam, ze by mi moje dite nekdy vycetlo, ze prislo o rok v praci :lol: zvlast, kdyz se zatim jevi, ze softwarove je po me.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25180
20.1.14 17:12

@Mišmiš Však já píšu, že každé dítě je jiné… jen je jasné, že odkladů je více než je nutné… každý si bude tvrdit „to svoje“… takže tak
(o škodlivosti zbytečného odkladu se bavila nějaká dětská psycholožka v Sama doma, ale to víš, že když budu chtít, tak ti najdu x článků o tom, jak je to špatné i tom, jak je to dobré… )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
20.1.14 17:33

Já jsem srpnová, ve škole jsem nebyla vůbec pomalejší, naopak vždycky jsem patřila mezi nejlepší a že jsem byla mladší mě teda nikdy netížilo. V poradně mamce bylo řečeno, že jsem dostatečně připravena na výuku a odkladem by se to mohlo pokazit. Podle mě záleží na konkrétním dítěti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.1.14 18:16

Zde je zajímavý článek. Naprosto souhlasím, že je taky důležité, v které části republiky dítě žije. Je rozdíl, zda je v první třídě 10 či méně dětí nebo 25 a více. Proto je tolik odkladů v Praze a Středočeském kraji. Nároky kladené na děti jsou tam vyšší, ani tak nejde o školní znalosti. Největší rozdíly vidím dále potom v té sociální oblasti, hlavně v době puberty, kdy děti chodí do třídy i s o dva roky staršími dětmi, buď předčasně dospívají nebo si s dětmi nerozumí. Navíc za pár let bude problém se dostat na střední školu, protože teď místa ubydou a pak už je nikdo nevytvoří, tudíž větší konkurence. A tomu tlaku se těžko čelí. Sestra učila na gymplu v Praze a dost studentů má psychické problémy, protože zátěž na ně kladená je enormní.
Neznám ve svém okolí nikoho, kdo by litoval odkladu u prázdninových dětí, naopak většinou litují, že je dali do školy. Ať z jakéhokoli důvodu, velká výška, dítě starších rodičů atd. Už by to prý neudělali.

http://aktualne.centrum.cz/…clanek.phtml?…

• Citovat
  • Upravit
verulicek
20.1.14 18:22

Měaíc srpen přece není důvod k odkladu! :zed: kdyby tam nechodily srpnové děti, budou nad odkladem uvažovat červencové matky, aby jejich dítě nebylo nejmladší?? a pak červnové? a není květen pak nakonec brzo? :pocitac:

• Citovat
  • Upravit
4181
20.1.14 18:28

Myslim, ze je to dost o pristupu rodicu k zivotu vubec, o chuti necemu celit a za necim jit. Nektere prispevky zde jsou toho jasnym dokladem :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8151
20.1.14 18:33

Celá tahle debata o odkladech mi přijde šílená na jedné straně část rodičů kteří dávají dětem odklad proto, že mají právo o tom rozhodnout a na druhé straně část rodičů kteří odsuzují ty co ten odklad mají, není to jenom tato debata dnes jsem narazila ještě na jednu kde se valná část pisatelů shodla na tom že dítě které nezvládne 1. třídu má místo odkladu nastoupit do zvláštní školy :zed: :zed: :zed: a automaticky každý rodič který požádá dítěti o odklad to dělá za své lenosti a pohodlnosti. Zrušila bych povinnou školní docházku a byl by klid

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101710
20.1.14 18:35

Já bych řekla, že zásadní prblém je ten, že se odklady schvalují (pardon doporučují) jak na běžícím pásu, kdyby to fatk byli vyjímky, tak problém, že bude srpnové dítko skoro s o 2 roky staršími prostě nenastane a tedy není třeba ho řešit, protože by odklad měli fakt ti se závažným důvodem a u nich zas není problém, že jsou starší, protože budou na podobné úrovni, jako ti ostatní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8151
20.1.14 18:40

@j.a.n.i1 paradoxně já jsem chtěla pro syna odklad ze zdravotních důvodů a měli jsme problém ho dostat, asi jsme přišly zrovna v den kdy potřebovali nějaký zamítnout

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
699
22.1.14 13:06
@j.a.n.i1 píše:
Já bych řekla, že zásadní prblém je ten, že se odklady schvalují (pardon doporučují) jak na běžícím pásu, kdyby to fatk byli vyjímky, tak problém, že bude srpnové dítko skoro s o 2 roky staršími prostě nenastane a tedy není třeba ho řešit, protože by odklad měli fakt ti se závažným důvodem a u nich zas není problém, že jsou starší, protože budou na podobné úrovni, jako ti ostatní.
:potlesk: :potlesk: ták jsem to myslela, je šikovnej, dal by to asi, ale v porovnání se staršími bude pozadu
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1695
25.3.17 09:28

Duvod k odkladu by mela byt skolni nezralost - problemy s reci apod. Běžné 6lete dite skolu zvladne. Matky chteji aby jejich Pepik chodil do tridy se sousedovic Frantou, no tak daji odklad :roll: Nebo chteji prodloužit dětství, jen at si Marenka pěkně hraje a nemá starosti :roll: Chápu ze nekdy na skolu dite neni pripravene ale ve vetsine pripadu odkladu v mem okoli je to jen rodicovska lenost a zametani cesticky detem, aby nahodou nebyly chudinky přetížené

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.7.19 09:04

Obnovuji téma. Mám syna, kterému je čerstvých 5 let, takže od září bude předškolák. Jsem učitelka na prvním stupni, takže vím, jak co funguje, co se chce po predskolakach. Syn je trochu pomalejší.
Něco sice už umí, třeba pozná první písmeno ve slově, protože to díky logopedii trenujeme. Ale víc věcí neumí. Vím, že je brzy a že je určitá šance, že to dožene. I když je o 1-2 roky pozadu už od útlého věku, tak to není tak pravděpodobné.
Osobně jsem pro odklad a to je kámen úrazu, protože manžel a jeho strana rodiny je proti. Prý syna podceňuji a kdybychom začali s přípravou, tak to zvládne. Tchýně do mě opakovaně hučí, že ho mám učit, že máme začít písmenka a čísla, že to za rok zvládne. Je to taky učitelka a prostě se neshodneme a manžel je na její straně.
Jak jste řešili odklad, když jste se neshodli s manželem?

• Citovat
  • Upravit
smurfka
20.7.19 09:10
@Anonymní píše:
Obnovuji téma. Mám syna, kterému je čerstvých 5 let, takže od září bude předškolák. Jsem učitelka na prvním stupni, takže vím, jak co funguje, co se chce po predskolakach. Syn je trochu pomalejší.
Něco sice už umí, třeba pozná první písmeno ve slově, protože to díky logopedii trenujeme. Ale víc věcí neumí. Vím, že je brzy a že je určitá šance, že to dožene. I když je o 1-2 roky pozadu už od útlého věku, tak to není tak pravděpodobné.
Osobně jsem pro odklad a to je kámen úrazu, protože manžel a jeho strana rodiny je proti. Prý syna podceňuji a kdybychom začali s přípravou, tak to zvládne. Tchýně do mě opakovaně hučí, že ho mám učit, že máme začít písmenka a čísla, že to za rok zvládne. Je to taky učitelka a prostě se neshodneme a manžel je na její straně.

Nechala bych to tak a zatim neresila, v lednu bych pak zašla i s manželem do ppp aby si vyslechl nazor i jine nezaujaté osoby, kdyz doporučí odklad ppp tak by nemusel byt proti. Ja bych sprnoveho do skoly nedala, syn je cervnovy a nesel. Ale s muzem jsme meli nazor jednodny. Stacilo kdyz sel radne na zapis, bylo jasne ze by to nedal.

• Citovat
  • Upravit
27263
20.7.19 09:12
@Anonymní píše:

Jsi učitelka o to to máš jednodušší. Pokud vidíš, že k tomu není…na druhou stranu taky víš, že za rok může udělat pokrok. Já mám kluka červencovýho. Po pátých narozenínách nastoupil do školky jako předškolák a nakonec ten rok po poradě s učitelkou, jsme se rozhodli pro návštěvu PPP a odklad. Ten rok, co si pobyt ve školce prodloužil byl a je znát. Nepozorný je pořád, škrabe jako kocour, ale tehdy za ten rok dozrál. V PPP nám řekli, že jako do školy může už v těch 6, ale bude bojovat mnohem víc a bude mít zbytečně špatný známky. Taky jsem z příbuzenstva slyšela otázky typu,,on je hloupej, že má odklad?,, obrnila jsem se trpělivostí a odpovídala, že není, že prostě není zralý. Víc jsem nerozebírala. Mladší syn je rozený 2. září, taky tu vedeme s manželem debaty. Já si stojím za tím, že jako čerstvě šestiletý do školy nepůjde i i kdyby byl sebechytřejší. Manžel už to začíná chápat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin