Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
@Lendeš školka byla do poslední chvíle pro nástup do školy. Ale na začátku března jsem si byla pro papír do PPP a máme tam doporučení k odkladu kvůli vysoké nemocnosti. Což je podle školky jediný důvod.
Pokud vy se nemůžete dohodnout a školka jiný důvod nevidí, tak bych názor školky brala jako argument ve prospěch nástupu. Vy se nedohodnete, názor PPP nemáte, názor školky jo. Nemocnost bych zohledňovala jen pokud by to doporučil pediatr.
@Lendeš jsem učitelka a syn je dítě, kterému bych u zápisu okamžitě doporučila odklad.
Je šikovný, o tom žádná. Jak jsem psala, zvládl by to, ale bylo by za tím hodně práce. Přijde mi to zbytečné. Jednu dobu mě muž nahlodal. Ale prostě to na to není. Já jsem typ, co se nerad hádá a často raději ustoupím, nebo se snažím najít kompromis, ale tentokrát to na to není a kompromis nejde.
Nemocnost je významná (chyběl celý říjen, půl listopadu, celý prosinec a půlku ledna). Pediatr kvůli nemocnosti je jednoznačně pro odklad. Už jsme řešili loni.
Ale manžel mi řekl, že není problém, abych doucila, když bude chybět.
@Anonymní píše:
@Tojsemja3 já psala, že to je kravina
Já si jsem jistá, že chci pro něj odklad. Manžel si je jistý, že nemá mít odklad. Patová situace. No a tím jak je karanténa, je víc času a prostoru to řešit. V březnu jsem ho měla už zpracovaného, začala karanténa, jsme doma na HO, manžel syna víc sleduje a ukazuje mi, jak je šikovný a jaké dělá pokroky. Je šikovný, dělá pokroky, ale prostě na školu to nestačí. On by ji zvládl, ale za rok to bude méně práce.
Naprostý souhlas.
Já jsem speciální pedagog a mám červencové děti. Kluk měl odklad a na vzdor školky a školy při zápisu odklad dostal. I přesto, že v pěti letech četl, ale nikdy jsem odkladu nelitovala.
Mám kluka v půli prázdnin. Jistá jsem si nebyla a nejsem ani teď. Stihli jsme PPP. Ve školce byli napřed pro odklad, později, že by ho do školy dali. V PPP nevidí velký problém, až na sociální stránku danou povahou, která se za rok nezmění. Ve školce se mu nelíbí, tak jde do školy. Problémy čekám, ale to by přišlo i za rok a možná i ve větší míře.
Třeba vám ještě v PPP poradí. Nejlépe tam zajít i s manželem, ať si to vyslechne taky. Ale kdo ví jestli to nedopadne stejně nerozhodně.
Dcera je dubnová. Já měla pocit už na začátku předškolní třídy ve školce, že to není úplně pro vstupu do školy. Během roku se mi to jen potvrdilo. Stihli jsme PPP, jednoznačně pro odklad.
Ve školce 50/50.
Měla jsem obavy, že to nevysvětlim manželovi, ale stačilo nechat ho trenovat jednou logopedii a měl jasno i on.
Dala bych na sebe.
@bublinek já bych taky dala na sebe, ale teď jsme v pozici, kdy si oba myslíme, že máme pravdu. Manžel dělá logopedii, jezdí na logopedii, takže ví. Syn je chytrý a šikovný. Co se znalostí a dovedností týká, tak do školy může a zvládne to, což uznávám i já, ale bylo by to hodně práce. Pokud rok počkáme, tak dozraje a práce ubude. Dovedu si to představit, protože první dítě ve škole bylo naprosto bezúdržbové. Kdybych nemusela dělat svačiny a úkoly, tak ani nevím, že nastoupil. Školka řekla, že nebýt nemocnosti, tak může do školy a tu nemocnost tam vypsali na moji žádost. Jedna učitelka je rodinná známá, tak jsem jí o to poprosila. Když přijdu s doporučením o odkladu do PPP, tak nebude PPP nijak odporovat.
My toto přesně řešili před rokem. Bylo tu u nás téma každý den, nakonec jsem to řešila s kamarádkama srpnových starších kluků a všechny se shodly, že odklad nikdy ještě neublížil, ale předčasný vstup ano. Dali jsme odklad a rozhodně nelituji. Ptali jsme se i syna a ten nebyl ještě o škole přesvědčený a teď po roce se nemůže už dočkat a hlavní pozitivum vidím, že teď už není v předškolním kolektivu nejmladší a zapadá tam. To byl můj problém, jsem červnová a šla jsem v 6 a byla všude nejmlaší, určitě se to odráželo na mám sebevědomí a sama sebe bych dala o rok déle. Studium mi potíže nedělo (mám VŠ) ale není to vše, psychická stránka je myslím ještě důležitější. Rozhodně odkladu nelituji a udělala bych to znovu. Jakmile máte jen trochu pocit pro odklad, tak ho dejte.
@Ennyka my se nemůžeme shodnout. Já jsem jednoznačně pro odklad. Jsem učitelka a dítě, jako je syn, bych okamžitě doporučila k odkladu. Kdyby mi takové dítě přistálo v první třídě, tak bych si myslela něco o nesoudných rodičích. A ano, podobné dítě jsem učila a bylo to utrpení pro dítě, rodiče a i pro mě.
My se dohadujeme rok. Přistoupila jsem na kompromis, kdy jsem ho rok intenzivně připravovala na první třídu a byli jsme domluvení, že pokud ani po roce to neuvidím na první třídu, tak bude mít odklad. Bohužel se nám do toho začala motat tchýně. Podle mě to dělá schválně, protože mě nemá ráda, tak úmyslně podporuje tenhle naprosto zbytečný spor.
Syn je sice nejmladší v předškolním kolektivu, ale jeho nejlepší kamarád má odklad a je o rok a kus starší a další 2 jsou podzimní, takže starší o rok. Náš syn preferuje na hraní starší děti. Ve školce mají smíšenou třídu, takže zůstane s dětmi, co zná.
Navíc je vysoký a když jsem ho měla na školní akci, tak mi v pohodě zapadl do mé třídy (učím druháky) a nebyl nejmenší. Což je další z argumentů manžela a tchýně, že za rok bude vypadat, jak když tam propadl.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
@Tojsemja3 já psala, že to je kravina
Já si jsem jistá, že chci pro něj odklad. Manžel si je jistý, že nemá mít odklad. Patová situace. No a tím jak je karanténa, je víc času a prostoru to řešit. V březnu jsem ho měla už zpracovaného, začala karanténa, jsme doma na HO, manžel syna víc sleduje a ukazuje mi, jak je šikovný a jaké dělá pokroky. Je šikovný, dělá pokroky, ale prostě na školu to nestačí. On by ji zvládl, ale za rok to bude méně práce.