Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Obnovuji téma. Mám syna, kterému je čerstvých 5 let, takže od září bude předškolák. Jsem učitelka na prvním stupni, takže vím, jak co funguje, co se chce po predskolakach. Syn je trochu pomalejší.
Něco sice už umí, třeba pozná první písmeno ve slově, protože to díky logopedii trenujeme. Ale víc věcí neumí. Vím, že je brzy a že je určitá šance, že to dožene. I když je o 1-2 roky pozadu už od útlého věku, tak to není tak pravděpodobné.
Osobně jsem pro odklad a to je kámen úrazu, protože manžel a jeho strana rodiny je proti. Prý syna podceňuji a kdybychom začali s přípravou, tak to zvládne. Tchýně do mě opakovaně hučí, že ho mám učit, že máme začít písmenka a čísla, že to za rok zvládne. Je to taky učitelka a prostě se neshodneme a manžel je na její straně.
Jak jste řešili odklad, když jste se neshodli s manželem?
Srpnové dítě a navíc ve vašem případě bych do školy nedávala. Mám dítě konec jara a je nejmladší ve třídě, odkladů je spousta, spousta dětí chodí do školy v 7 a někomu táhne už na 8. Jsou to pak rozdíly, ale to jako učitělka určitě víš. Jinak bych si tvrdě prosadila, že je to věc vás rodičů, nikoli babiček a tet.
Sla bych s manzelem do PPP a to nekdy v dubnu, kdyz uz nebude moct říct, ze to syn dozene. A melo by se manzelovi vysvetlit, jak se bude syn citit, pokud bude ve vsem nejhorsi, nejpomalejší a nejmensi…
@Kfětoslava někdy je odklad na škodu. Je hodně dětí, co jsou v srpnu a školu dají s přehledem. Naše dítě to ale není.
A ne, u nás není zas tolik odkladů. Pravidelně tak 4 děti ve třídě a většina letní.
@sediza nejmenší nebude. On bude precuhovat už teď. Ale to je jedno.
Manžel nechce ani PPP.
Pokud máš pochybnosti, poradte se v PPP. Oni posoudí školní zralost, a ta jak jistě víš, není o tom, jestli zná písmena a číslice, ale je to celkový stav. Pokud půjde do školy příliš brzo, bude to už pořád dohánět. Pokud mu dáte rok na dozrání, bude z něj třeba premiant třídy.
@sediza v dubnu je pozdě. Zápisy se schválně posunuly na duben a chtějí, aby už rodiče přišli rozhodnutí, pokud možno s papírama.
@Anonymní píše:
@Kfětoslava někdy je odklad na škodu. Je hodně dětí, co jsou v srpnu a školu dají s přehledem. Naše dítě to ale není.
A ne, u nás není zas tolik odkladů. Pravidelně tak 4 děti ve třídě a většina letní.
@sediza nejmenší nebude. On bude precuhovat už teď. Ale to je jedno.
Manžel nechce ani PPP.
Manzel nechce..hele jeho souhlas nepotrebujes. Prvni trida je dulezita pro celou skolni dochazku ditete..jestli mu chce znicit zivot, jen aby si okoli nemyslelo ze je jeho dite blbe nebo opozdene kdyz nekde do školy…sla bych tvrde proti, do poradny sla sama, nasbirala nazory, i treba co reknou ve skolce ucitele, jestli chodite na logo, taky se k tomu vyjadrovala, doporucovala…a proste pres tyhle dukazy to prosadila i kdyby mel byt nastvany..si ucitelka proboha, znas to, mel by ti v tomhle verit..
@lleennttiillkkaa moje dcera je taktéž 2. Září a ta do školy jako šestileta ani jit nemohla. Museli bychom do ppp pro potvrzení, že naopak může jít o rok dřív
Hele, také jsem v minulosti učila prvňáčky. Dcera je srpnová, zvládá více, než většina dětí, které v září fakticky do školy nastupují, ale ona má odklad. Chceme, aby emočně více dozrála. Naše pediatrička s dlouholetou praxí je pro odklad všech dětí narozených od června dále. Byla jsem s dcerou i v PPP, a na všem jsem se s paní psycholožkou shodla. My ale jedeme v domácím vzdělávání a budeme s největší pravděpodobností pokračovat i v rámci prvního stupně ZŠ.
@pidalina píše:
@lleennttiillkkaa moje dcera je taktéž 2. Září a ta do školy jako šestileta ani jit nemohla. Museli bychom do ppp pro potvrzení, že naopak může jít o rok dřív
Vím vím. On má manžel pocit, že syn bude trpět. On je totiž taky 2. září a vždycky prý trpěl tím, že byl nejstarší…nicméně vím, že tím to nebylo a bylo to tím, že měli hned v 1. třídě blbou učitelku.
Jsem v rijnu a sla jsem v 5 a sve deti bych sw snazila dat take drive i ha cenu toho, ze bych je predem ucila doma. Vyjit driv skolu vidim jako obrovskou vyhodu a jsem proste proti odkladum. Jsem taky ucitelka. Uz jsem to tu jednou psala, ale skoncit skolu VS ve 26 totiz neni zadny terno.
@smurfka píše:
Nemusi..rozhodnuti jde dolozit pozdeji po zapise.
jde. Ale je to problém pro školu, protože pak neví, jestli dítě nastoupí nebo ne. Tím, že je zápis až v dubnu, je to na poslední chvíli kvůli úvazkům a tak. U nás z osmi odkladů bylo 7 rozhodnuto předem. Je to prostě lepší.
Nevím, jak to funguje v jiných městech, ale tady u nás chodí do MŠ v průběhu celého roku psycholog, a ten v lednu předem vytipované děti do PPP sám objednává. Rodiče se s dítětem nikam objednávat nemusí, mají to zprostředkovaně přes MŠ. Pouze rodiče dětí na IV si řeší případné vyšetření v PPP bez součinnosti s MŠ.
@Anonymní píše:
Obnovuji téma. Mám syna, kterému je čerstvých 5 let, takže od září bude předškolák. Jsem učitelka na prvním stupni, takže vím, jak co funguje, co se chce po predskolakach. Syn je trochu pomalejší.
Něco sice už umí, třeba pozná první písmeno ve slově, protože to díky logopedii trenujeme. Ale víc věcí neumí. Vím, že je brzy a že je určitá šance, že to dožene. I když je o 1-2 roky pozadu už od útlého věku, tak to není tak pravděpodobné.
Osobně jsem pro odklad a to je kámen úrazu, protože manžel a jeho strana rodiny je proti. Prý syna podceňuji a kdybychom začali s přípravou, tak to zvládne. Tchýně do mě opakovaně hučí, že ho mám učit, že máme začít písmenka a čísla, že to za rok zvládne. Je to taky učitelka a prostě se neshodneme a manžel je na její straně.
Jak jste řešili odklad, když jste se neshodli s manželem?
Obě jste učitelky, měly byste vědět, že je blbost učit dítě písmena a čísla a také byste měly velmi dobře znát úskalí předčasného zaškolení. Ty jsi máma, měly bys být schopná svůj názor obhájit a prosadit. Jestli to tak nastavené nemáte, my to tady nevyřešíme. Argumenty máš, jsi z oboru.
@Anonymní píše:
Jsem v rijnu a sla jsem v 5 a sve deti bych sw snazila dat take drive i ha cenu toho, ze bych je predem ucila doma. Vyjit driv skolu vidim jako obrovskou vyhodu a jsem proste proti odkladum. Jsem taky ucitelka. Uz jsem to tu jednou psala, ale skoncit skolu VS ve 26 totiz neni zadny terno.
ale skončit učňák v 17 taky ne.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.