Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ty znáš svoje dítě nejlépe, je někdy potřeba prosadit svůj názor. Zbytečným odkladem se nic nestane, předčasným zaškolením si zbytečně zhorší startovní pozici. Ve svém okolí mám několik příkladů. Švagrové kluk je po třetí třídě, je také srpnový, šel do školy od září v čerstvých šesti. Také zvažovali odklad, v PPP to nechala na nich. Já jim sdělila svůj názor, že bych mu odklad dala. Dcera šla stejně do školy jako on, ale ona je podzimní, takže šla normálně. Měli jsme tedy srovnání. Nakonec do školy šel a měl problémy a má je dosud. Švagrová s ním musí hodně doma pracovat, aby to dával. Sestra také musela v rodině manžela dost stát za rozhodnutím dát dceři odklad - je podzimní, ale později dozrává její mozková soustava. Její manžel byl také proti. Ale učitelky ve školce odklad doporučily, stejně tak v PPP. A zkraje jen já jsem jí v tom podpořila, to byly hovory a telefonáty.
I jsem jí říkala, co jsme se učili v psychologii. I druhá sestra učitelka jí chtěla do školy poslat, ale teď když to vidí, když s ní trávila více času, tak říkala, že je dobře, že ten odklad má. Jako být ve všem nejhorší ve třídě není zrovna motivace pro učení a pro následné sebevědomí.
@Anonymní píše:
@lleennttiillkkaa :jo a v tom pripade bych se divala i na vzdelani rodicu. Asi to nekteri neuslysi radi, ale dite vysokoskolaku ma proste vetsi pravdepodobnost mit taky VS oproti rodicum jen se ZS. Samozrejme jsou vyjimky, ale proste neco je v genech a podle toho bych i pristupovala… neberte to spatne, ale myslim, ze na to jiz probehly vyzkumy. Sama muzu rict, ze na gymplu jsem mela 5 spoluzaku s predcasnym zaskolenim a az na jednoho byli vsichni premianti. Navic vzdelani rodice maji proste ambice i na ty deti a mohou se s nimi pripravovat doma… ja to mam takhle a sve dite bych proste chtela dat do skoly co nejdriv.
Dobře, ale i dítě vysokoškoláků může toužit jít dělat třeba automechanika, kuchaře, číšníka…pokud se moje dítě rozhodně pro vyučení, tak mu bránit nebudu. Pokud ho to bude bavit…
Ja taky nejsem zastencem odkladů..Chapu, ze v některém pripade je to vhodne, ale nechat dite jedte rok ve skolce, aby si jeste prodloužilo detsvi, tak to proste nepochopim…
Dcera se narodila v zari a nastoupila do 1.tridy v 5-ti letech a ve tride na gymplu ma nejlepsi prospech
![]()
@lleennttiillkkaa píše:
Dobře, ale i dítě vysokoškoláků může toužit jít dělat třeba automechanika, kuchaře, číšníka…pokud se moje dítě rozhodně pro vyučení, tak mu bránit nebudu. Pokud ho to bude bavit…
Tak já taky dítěti v ucnaku branit nebudu, ale i tak po něm budu chtít, aby si udělalo i maturitu, takže nástavbu +2 roky, přes to u mě vlak nejede ![]()
A odklad bych fakt dala jen v krajním případě, rozhodně do první třídy dítě nemusí umět číst ani počítat, jediné co tak se podepsat a napočítat do deseti ideálně i ty čísla umět napsat… řekla bych že jako důležitější predpoklad je jestli se dítě dokáže soustředit a chvíli posedět na místě, určitá samostatnost
Příspěvek upraven 20.07.19 v 10:36
@welovefashion píše:
Tak já taky dítěti v ucnaku branit nebudu, ale i tak po něm budu chtít, aby si udělalo i maturitu, takže nástavbu +2 roky, přes to u mě vlak nejede
Mam to stejne
@welovefashion ano taky se mu budu snažit vysvětlit, že maturita není k zahození… @_.Emilyyy tady se nebavíme o prodloužení dětství, tady se bavíme o tom, že dítě je pro školu nezralé.
@lleennttiillkkaa Vzdyt ano, chapu, ze je to nekdz nutné, ale jsou i prave rodice, ktery diteti prodlouží rok ve skolce, kvuli tomu aby si užilo detstvi..
Byla to trochu odbočka od tematu, pardon jdu se stydět do kouta
@hanka.br. já ho to neucim a odmítám ho to učit. Což je podle ní špatně. Když ho to naučím předem, tak to zvládne.
Ona je taky z oboru. Manžel je na její straně.
@_.Emilyyy píše:
@lleennttiillkkaa Vzdyt ano, chapu, ze je to nekdz nutné, ale jsou i prave rodice, ktery diteti prodlouží rok ve skolce, kvuli tomu aby si užilo detstvi..
Byla to trochu odbočka od tematu, pardon jdu se stydět do kouta
A já pořád přemýšlím jestli kluka nedat o rok dříve, ale je až lednový, takže bych s ním musela běhat všude možně, takže ho radši nechám jít normálně ![]()
@Anonymní píše:
@hanka.br. já ho to neucim a odmítám ho to učit. Což je podle ní špatně. Když ho to naučím předem, tak to zvládne.
Ona je taky z oboru. Manžel je na její straně.
Ono to asi nebude o tom, jestli dát nebo nedat syna do školy, ale o tom, že u vás rozhoduje tchýně, kterou manžel poslouchá na slovo. Neboli váš problém se školou je jen zástupný. Na řešení školní docházky máš rok, to bych asi teď neřešila a uvidíte při zápise. Vyřeš si svoje postavení ve vaší rodině, to je pro tebe důležitější.
@hanka.br. postavení v rodině mám dobré. Toto je první problém za 13 let. Poprvé si stojíme každý za svým názorem a odmítáme ustoupit. On se právě kvůli tomu už ptal i ve školce a učitelky byly obě proti odkladu. Takže se ptal své mámy.
S tchýní souhlasí poprvé. Nikdy dřív se na ni neodvolal a nikdy s ní nesouhlasil. Nikdy s ní nic nekonzultoval.
@Anonymní píše:
Jsem v rijnu a sla jsem v 5 a sve deti bych sw snazila dat take drive i ha cenu toho, ze bych je predem ucila doma. Vyjit driv skolu vidim jako obrovskou vyhodu a jsem proste proti odkladum. Jsem taky ucitelka. Uz jsem to tu jednou psala, ale skoncit skolu VS ve 26 totiz neni zadny terno.
On na to ale nemá. Absolutně ho nějaké učení netankuje. Mentálně a sociálně bude sotva na 4 roky. Pokud bych ho dala do školy, tak bude mít velkou nevýhodu. A učit ho to dřív, aby to dal, je podle mě blbost. Akorát mu to znechutim. Jasně, může to dohnat, ale když vidím děti, co teď budou taky předškoláci, tak jsou úplně někde jinde.
@hanka.br. on je problém, že si s manželem oba myslíme, že máme pravdu. Muž uznává, že se v tom vyznám a mám dobré argumenty, ale jeho máma učí déle, tak se přiklonil na její stranu.
Blbé je, že i ve školce nevidí důvod.
@Anonymní píše:
On na to ale nemá. Absolutně ho nějaké učení netankuje. Mentálně a sociálně bude sotva na 4 roky. Pokud bych ho dala do školy, tak bude mít velkou nevýhodu. A učit ho to dřív, aby to dal, je podle mě blbost. Akorát mu to znechutim. Jasně, může to dohnat, ale když vidím děti, co teď budou taky předškoláci, tak jsou úplně někde jinde.@hanka.br. on je problém, že si s manželem oba myslíme, že máme pravdu. Muž uznává, že se v tom vyznám a mám dobré argumenty, ale jeho máma učí déle, tak se přiklonil na její stranu.
Proč to řešíte teď? Rok je dlouhá doba, možná i ty sama poznáš, že k odkladu důvod není. No a když bude, tak to řešte na základě doporučení PPP.
@Anonymní píše:
On na to ale nemá. Absolutně ho nějaké učení netankuje. Mentálně a sociálně bude sotva na 4 roky. Pokud bych ho dala do školy, tak bude mít velkou nevýhodu. A učit ho to dřív, aby to dal, je podle mě blbost. Akorát mu to znechutim. Jasně, může to dohnat, ale když vidím děti, co teď budou taky předškoláci, tak jsou úplně někde jinde.@hanka.br. on je problém, že si s manželem oba myslíme, že máme pravdu. Muž uznává, že se v tom vyznám a mám dobré argumenty, ale jeho máma učí déle, tak se přiklonil na její stranu.
Ja to chapu… jsem ale v tomhle dost radikalni no… protoze v te 1. Tride se stejne deti tak moc neuci… kazdy den do 11.40, hodne si hraji a proste se uci hrou… takze to dle meho neni tak narocne (ucim na 2. Stupni takze pravda, ze tak dobre posoudit nemohu). Ja jsem v tomhle asi vyjimka no… doufam ze se mi jednou narodi zimni nebo jarni dite, abych to nemusela resit ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
@lleennttiillkkaa :jo a v tom pripade bych se divala i na vzdelani rodicu. Asi to nekteri neuslysi radi, ale dite vysokoskolaku ma proste vetsi pravdepodobnost mit taky VS oproti rodicum jen se ZS. Samozrejme jsou vyjimky, ale proste neco je v genech a podle toho bych i pristupovala… neberte to spatne, ale myslim, ze na to jiz probehly vyzkumy. Sama muzu rict, ze na gymplu jsem mela 5 spoluzaku s predcasnym zaskolenim a az na jednoho byli vsichni premianti. Navic vzdelani rodice maji proste ambice i na ty deti a mohou se s nimi pripravovat doma… ja to mam takhle a sve dite bych proste chtela dat do skoly co nejdriv.