Staří lidé

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
37127
6.6.19 09:25

@g.sandova jono když je pak lidi víc najednou je to na nic. Já dělala na ldnce, tam byli 4 lidi na pokoji a žádné soukromí, prevlekani, přebalování, vyprazdňování, krmení, ošetřování, prostě u všeho nějací diváci. To bych zažít nechtěla, tam uz jde nějaká důstojnost úplně do háje a hlavně čím víc lidí maj ty ošetřovatelka na starost, tím víc jsou ve stresu, maj na každého min času, všechno se dělá rychle rychle. V tom duchodaku sem měla třeba i čas se zastavit a s těma klientama chvíli pokecat, v nemocnici sem ještě dostala vynadano od kolegyni, když sem se někde chvíli zasekla… Hodně záleží i na těch lidech co tam pracujou, někdo to chce odflaknout a mít hotovo aby moh jít na pauzu a někdo se snaží to těm starým lidem zpříjemnit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
6.6.19 09:27
@Anonymní píše:
protože to rodiče třeba nechtějí? tohle aktuálně řeší moje kamarádka. nechci a nemohu rozebírat její stav, ale vzhledem k postoji její matky je problém i jen zařídit dovážku obědů. podotýkám, že dcera je u ní několikrát do týdne, ale nemůže u ní být několik hodin denně, protože chodí do zaměstnání a pečuje o děti (a je na děti sama). sestěhovat se nemohou, protože i kdyby kamarádka nějak pominula bytové podmínky a prostě se víc v bytě smrskli, tak její matka na to nepřistoupí. ona si chce za každou cenu uchovat zdání samostatnosti, protože taková byla celý život a teď je to jinak, to už buď není schopná postřehnout, nebo si to nechce připustit (což je, konečně, svým způsobem i pochopitelné). ostatně, vzpomínám si, jak před lety řešila úplně stejný problém moje teta s mojí babičkou. ta nakonec na dovážky jídla přistoupila, ale stálo to hodně času a tetu hodně nervů :nevim:

Ano, já vím, že je ti s nimi těžké. Někdy je nutné trošku zpracovat. Dost lidí nakonec pochopí, že pecovatelska služba je lepší než pobytové služba. Každopádně je to potom věc celé rodiny aby se na tom dohodla, aby všichni byli spokojeni

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
6.6.19 09:32

@Kriss Tina no prostě, umrit doma ve spánku a nikam se nedostat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
6.6.19 11:59
@Kriss Tina píše:
@g.sandova domov pro seniory. Nevím jak je to jinde, dřív sem dělala v nemocnici tam je to katastrofa, ale tady se mi to líbilo, fakt se tam k těm lidem přistupuje pěkně. Ale je to soukromé zařízení, dostat se tam je celkem náročné, je tam docela tlacenka a není to nejlevnější. Ale kolegyně co pracovaly jinde říkaly že ne všude je to tak fajn no, chce to to zařízení pečlivě vybírat a modlit se že bude místo.

My jsme meli babicku v normalnim Domove duchodcu a bylo to tam moc pekne. Pokoje max. po dvou (i kdyz ani to neni nic moc, pokud bydlis s cizim),babicka mela samostatny pokoj. Na chodbach klece s andulkami a velka akvaria s rybickami, zakouti s kresilky na posezeni, hezka vyzdoba z toho, co delali ubytovani seniori v rucnich pracech. Moznost aktivit a vystoupeni, na ktere vozili i nepohyblive, krasna zahrada, vsechno bezbarierove, coz pro nas bylo stezejni. Na navstecu jsme bravali naseho psa i na pokoj. Babicka vazila pres 100kg a byla spatne pohybliva, takze i kdybychom chteli sebevic, u nas by byla odkazana byt zavrena v byte, nedostala by se na zachod ani do koupelny, vubec si to nedovedu predstavit. Z DD jsme ji mohli kdykoliv bez pomoci vzit na prochazku nebo na zahradu, dovezli ji k doktorovi apod. Nad ramec jejiho duchodu jsme myslim nic neplatili. Jedina nevyhoda je ta, ze ti do pokoje muze kdykoliv vejit sestra, takze uplne soukromi jako doma nemas a nemuzes si vybrat, jestli tu protivnou posles pryc nebo ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37127
6.6.19 12:08

@Hoa Mai jojo tak to je podobné jako moje zkušenost. My měli celé patro nepohyblivych a ty se vozili všude, na jídla, na kulturní akce, na zahradu. Snažili sme se aby byli co nejméně zavření na tom svém pokoji, aby prostě jen nekoukali do zdi. Ale to pak bylo na těch lidech no, byla tam paní které bylo přes 100 let, skoro slepá, hluchá, na vozíku, ale ráda se účastnila všech akcí a pak tam byli lidi samostatní, kteří byli radši pořád zalezlí a nikam nechtěli. Když je pak někdo těžký a nepohyblivý tak to doma moc nejde no, chce to minimálně bezbariérové prostory. Výhoda taky že tam sestra obstará a ohlida prohlídky u doktorů, i zařídí převoz. To že má sestra přístup na pokoj je teda menší ztráta soukromí, ale u nás se teda klepalo, lidi se mohli na tom pokoji i zamknout (aspon teda ti samostatní) a třeba během návštěv tam nikdo nechodil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
6.6.19 12:14

Jánevím, já si dovolím říct, že spokojených starých lidí je dost.. Ale samozzřejmě musí mít zázemí a rodinu, co se o ni zajímá. Myslím i po citové strance, nemyslím zrovna výměna plen.
Samozřejmě zdraví, je zdraví, nemoce a bolesti jsou asi všude, ale mylsím, že těm starým lidem chybí prostě kontakt s lidmi a pocit, že jsou ještě potřební, že někoho zajímají..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
6.6.19 12:17

Známá dělá v domově důchodců. Já tam byla několikrát a opravdu to tam mají nádherné, přepychové, i aktivity, když někdo chce. mají různé předstvení i děti ze školky jim chodí dělat besídky a různé kapely hrát atd..
Ale taky říkala, že nejvíc se u nich dveře trhnou, když je období důchodů.. což mě přijde šílené.. mě by hanba fackovala jezdit si jenom po termínu na návštěvu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
6.6.19 12:26

@Kriss Tina ty jo a nestalo se vam nekdy, ze by se nekdo zamkl a pak treba zkolaboval? Ja teda ten neomezeny pristup sester na pokoj chapu, i kdyz chapu i ty stare lidi, ze jim to muze vadit. Ale nedovedu si predstavit, co bych treba delala ja, kdybych byla sestra a nejakemu sedouskovi ruplo v bedne, zamknul se a odmital by otevrit mnoho hodin, vice dni…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37127
6.6.19 12:30

@Hoa Mai ono vždycky měli jedny klíče oni a jedny byli pro takové nouzové případy v kanclu jako náhradní, takže kdyby někdo vyvadel, nebo spustil alarm že třeba někde padnul tak sme mohli odemknout. Oni zas nosi takový náramek co zmáčknou a tím si přivolaji pomoc. A minimálně 2× denně sme chodili zkouknout i ty samostatne lidi, jenom strcit hlavu mezi dveře a zeptat se jestli je vše ok a něco nepotřebuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.6.19 13:45

Díky všem za odpovědi. Nebylo to myšleno tak, že by mě obtěžovala ta paní a její stáří. Nebo že bych prahla po nějakých příspěvcích a důchodě, v podstatě o ní nic nevím a nějaké příspěvky jsou mi úplně ukradené. :nevim: Co vím, chodí za ní dcera, asi jako občas poklidit, zkontrolovat, také jí vozí služba obědy. Spíš je mi jí prostě líto, připadá mi, že už neví co sama se sebou, všechno ji bolí (a asi touží po pozornosti blízkých, je sama). Takový člověk by podle mě už neměl bydlet sám v bytě, proto ty časté sanitky a zásahy. My to jakožto sousedi krátkou návštěvou nebo jednorázovou pomocí moc nevytrhneme. :nevim: Ona by asi chtěla být se svými blízkými a ti ji chtějí někam umístit a vzniká taková ta patová situace. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
10461
6.6.19 14:14

@Kriss Tina aha, tak to jo, to je ideal.Ve statnim takove vymozenosti nemeli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová