Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@a12 píše:
Ja mela stastny detstvi, zadny pocitaci, prijit domu ze skoly hodit taskou letet ven, jezdit na kole, skakat gumu, hrat hloupou kucharkua dalsi hry ktery v ty dobe frceli.. o prazdninach do deseti hrali vybijenou atd. chytali zaby, v zime chodili bruslit na kal
bobavali jsme kde se dalo-ted se neda nikde
a spousta dalsich veci.. proste od rana do vecera litat venku
ale to si v dnesni dobe uz ani nejak neumim predstavit
Přesně, úplná nádhera, na zahradě si vytrhnout mrkev, otřít do trávy a sníst, fantastické cesty potokem proti proudu, kradení sousedových jahod, protože byly lepší, než naše - jejich děckám chutnaly, to nechápu
výpravy na maliny a na borůvky, s tátou na houby, hry na sochy, na barvy, celé dny venku. Taky nás hlídala celá ulice, když jsme dělali velké blbiny, kdo byl nejblíž, ten nám každému jednu střihnul. A divadlo s děckama z ulice, no nádhera. Ted jsou děti jenom zavřený doma anebo s rodiči, a přitom co bylo zábavy v partě. I ta práce - třeba chodit na klásky nebo sbírat kukuřici byla sranda. Jo dětství - ježdění na prámu po staré zatopené cihelně, kterou jsme měli zakázanou a těch facek potom. Bože, kdyby to šlo ještě vrátit!
@inkakřivák
rada na to vzpominam, zrovna nedavno jsme si s pritelem povidali o nasem detstvi:-)(v detstvi jsme se neznali takze kazdy o svych zazitcich) vcera jsme jeli okolo jednoho rozpadlyho baraku kterej tam stoji leta, tak jsem zrovna vzpominala jak jsme tam do nej jako deti lezly, samozrejme pres zakaz
a presne jak rikas, hlidala nas cela vesnice
ja uz ani ty lidi co ty bydlej vsechny neznam, deti vubec ![]()
@Inaris píše:
Taky svoje dětství považuji za harmonické. Naši mě hýčkali, všude vozili, peněz sice bylo málo, takže jsem nosila i obnošené oblečení, ale jezdívali jsme do Německa a po republice na dovolenou, výlety, výstavy atd.
A jsem asi výjimka, protože rodiče mě a moje kamarádky ještě někdy v 18ti vozili na diskotéky a v noci pro nás zase dojeli.
Doma bylo nějaké takové „teplo a bezpečí“.
Ne že by mě naši sem nesjeli za horší známku nebo…ani nevím za co. Moc toho nebylo.
Jediný zásek jsem prožila, když mi asi v mých 9 letech oznámili, že by se rozvedli. Dostala jsem záchvat, pamatuji si, že jsem nemohla dýchat, cítila jsem jakési vzduchoprázdno a ohrožení, tmu. Ale pak se naši (asi kvůli mně) domluvili a zůstali spolu ještě 20 let.
nas taky
muj tata nas tam hodil kamaradky pro nas prijel nebo naopak ![]()
Ja moc rada vzpomínám na vylety s nasima, na to, jak me tata braval na pracovni cesty, jezdili jsme daleko autem, pousteli si hudbu, zpívali a tata mi vzdy koupil nejakou dobrotu na pumpě
, na atmosferu na Vánoce a narozky a na to, jak jsme porad hrali nejake hry, hlavne pexeso, tata porad vymyslel nejake souteze a taky si jako stastne chvile vybavuju, jak me mama vozila na flétnu tim nasim mikro autem a poustela ceske country
porad jsme si doma i v aute zpivali a celkove si treba nevybavuju, ze by se naši treba hádali…na sve detsvi opravdu hodne rada vzpominam…
moc bych chtela, aby moje deti mely podobne zážitky..
Krasna diskuze. vybavuju si, jak babicka nam kupovala vazeny nugat a fialky- bonbonky a pro sebe mela nugat zabaleny ke kafi
na ten ji nikdo nesmel
jak jsme chodili na kukurici a opikali nanohni se sadlem a soli, jak jsme staveli bunkry, chodili do lesa a navlrkali na stebla travy maliny a boruvky a do mraveniste davali stebla oliznute travy a pak olizovali kyselinu mravenci
bozi!!! Kde je ta bezstarostnost ![]()
A jak jsme v aute i doma zpivali.jak me nasi neustale skvele motivovali
napr. Abych dostala telefon, musela jsem vyklidit mistnost s uhlim
nebo spolecne mejdany s prateli nasich- kytary, zpivani, veselosti do 3 do rana ![]()
Moje šťastné dětství utvářela neuvěřitelná fantazie a čtveráctví lidí, kteří mě obklopovali.
Táta, který vymýšlel hry během cesty do školky, který vstával ve 4 ráno, aby nám přinesl hřiby a ty pak zasadil u nás na zahradě, který mě strkal přes všechny ploty na kradačku, nechal nás vše samotné osahat a prozkoumat.
Moji prarodiče, milující se až do osmdesáti, věnující se nám, hrající naše hry.
Moje maminka, když byla zrovna v pořádku a mazlení, vyprávění si, svěřování tajností a snů.
První lásky, fantazie… ten luxus mít prostor na to, abych měla hlavu v pejru ![]()
Dny, kdy jsme byli od 6 ráno do 11 v noci v lese a nikdo nás neprudil.
Myslím, že spokojené dětství jsou takové ty pomalé okamžiky, kdy čas neexistuje, kdy má člověk čas se zaobírat svým já a svým světem, který se postupně rozšiřuje a další věci do sebe přijímá.
@a12 píše:
nas takymuj tata nas tam hodil kamaradky pro nas prijel nebo naopak
Muj tata taky tak, v jednu v noci vstal pres pyzamo si vzal kabat a jel nas se segrou vyzvednout
. Pravidelne ho zastavovali policajti, aby dejchnul (nepije). Dotedka si rikam co si museli myslet - chlap v prouzkovanem pyzamu a dve zmalovane osmnactky s nim v aute.
Já si svoje šťastné dětství spojuji s neustálím rytím. Byli jsme jak krtci. Nejdřív jsme ryli díry do písku /mám pocit, že mě máma na jaře na písek na dvůr posadila a někdy k podzimu donesla dovnitř/. Jako větší a mobilnější jsme ryli menší dírky do mechu na tarasu… tam bydleli trpaslíci. Domečky a celá městečka jsme ryli i v lese za vesnicí. No a v neposlední řadě jsme furt ryli nějaké díry do sněhu. Možná to ani nebude taková pravda, ale z mého úhlu pohledu bylo totiž v dětství sněhu strašně hodně a bylo prostě pořád potřeba nějakou tu díru, tunel, průchod a bunkr vyrýt…
![]()
Jo a taky jsme pořád seděli na nějakém stromě. Hned bych si tak na nějaký strom docela ráda vylezla a posadila se a jen tak koukala.
A nejlepší by bylo na tom stromě plkat donekonečna s partou kamarádů a kamarádek. Jen nevím, jestli bych po tomhle vzpomínání na mládí neskončila v sanitce a v blázinci… ![]()
Taky si myslím, že jsem měla šťastné dětství, žádné výjimečně hezké okamžiky si nevybavuju, bylo to celé hezké
. Prostě pohoda a klid. Svému synovi se snažíme dopřát totéž, lásku a klidné zázemí ![]()
Já měla velmi šťastné dětství, až na pupínky po obličeji i šťastné dospívání.
Mám štěstí, že jsem ze 3 sourozenců nejmladší, tedy nejoblíbenější, moje sestra by třeba vzpomínala jinak.
Ale obecně jsme se měli dobře všichni. Rodiče spolu a milující, na děti byl čas, chodilo se na výlety… Velmi ráda vzpomínám třeba i na nedělní obědy.
Děti ještě nemám, ale přeji si, aby vyrůstaly také bez stresu, co s nimi bude, aby neměly pocit, že žijí v nějaké nouzi, a aby cítily domácí pohodu, lásku a důvěru. ![]()
@Šťopík píše:
Ja moc rada vzpomínám na vylety s nasima, na to, jak me tata braval na pracovni cesty, jezdili jsme daleko autem, pousteli si hudbu, zpívali a tata mi vzdy koupil nejakou dobrotu na pumpě, na atmosferu na Vánoce a narozky a na to, jak jsme porad hrali nejake hry, hlavne pexeso, tata porad vymyslel nejake souteze a taky si jako stastne chvile vybavuju, jak me mama vozila na flétnu tim nasim mikro autem a poustela ceske country
porad jsme si doma i v aute zpivali a celkove si treba nevybavuju, ze by se naši treba hádali…na sve detsvi opravdu hodne rada vzpominam…
moc bych chtela, aby moje deti mely podobne zážitky..
Mám také podobné zážitky. A dokonce se to snažíme udržovat dodnes - když mě táta veze domů od nich, schválně pustí country, což by si s mámou nedovolil.
Nebo když jedeme přes benzinku, kupuje mi M&M's, jako když jsme jezdívali mýt auto.