Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@normandita píše:
Ahoj, dnes jsem byla na pohovoru v unihobby a moc jsem nepochopila to s těmi státními svátky, kdy má být zavřeno. Když na mě vyjde ten svátek, kdy má být zavřeno, tak mi bylo řečeno, že si musím vzít buď náhradní volno (nevím, kdy bych si ho měla nadělat, když se dělají 12 h směny, krátký/dlouhý týden), anebo jít do práce. Mohl by mi tak někdo vysvětlit, jak to vlastně je? Když je obchod zavřený, tak se v ten den v té práci dělám co? Inventury? Uklízím? Děkuji za odpověď. Doufám, že jsem to napsala, alespoň trochu srozumitelně.
Nesmí jen prodávat ![]()
Tak se budou dělat ty věci, které se nestíhají, když je otevřeno - uklízet, něco opravovat, rekonstruovat atd. ![]()
A nebyl předtím hlavní argument pro uzavření na svátky, že i prodavačky mají právo (?!) mít na svátek volno? To je tedy padlé na hlavu, když nakonec musí uklízet.
Je to opravdu jen trest pro lidi, co by si rádi nakoupili, a pro ty obchodníky. ![]()
@normandita píše:
Ahoj, dnes jsem byla na pohovoru v unihobby a moc jsem nepochopila to s těmi státními svátky, kdy má být zavřeno. Když na mě vyjde ten svátek, kdy má být zavřeno, tak mi bylo řečeno, že si musím vzít buď náhradní volno (nevím, kdy bych si ho měla nadělat, když se dělají 12 h směny, krátký/dlouhý týden), anebo jít do práce. Mohl by mi tak někdo vysvětlit, jak to vlastně je? Když je obchod zavřený, tak se v ten den v té práci dělám co? Inventury? Uklízím? Děkuji za odpověď. Doufám, že jsem to napsala, alespoň trochu srozumitelně.
jak jako nahradni volno?
svatek je snad tak i tak placenej, ne? ![]()
@Litta píše:
A nebyl předtím hlavní argument pro uzavření na svátky, že i prodavačky mají právo (?!) mít na svátek volno? To je tedy padlé na hlavu, když nakonec musí uklízet.Je to opravdu jen trest pro lidi, co by si rádi nakoupili, a pro ty obchodníky.
to je tak když se stát s e r e do věcí soukromníků..ve svých " firmách " mají bordel, tak proč to neudělat všem..aby stát nařizoval soukromníkovi kdy může a nesmí mít otevřeno..
d e m e n t n o s t. No prodavačky neprodávají, tak si odpočinou uklízením ![]()
@a12 píše:
jak jako nahradni volno?
svatek je snad tak i tak placenej, ne?
tak když máš volno tak ti ho snad nebudou platit ne? to jako když si vezmeš dovolenou ve státní svátek, tak počítáš že ti to proplatí jako kdyby si o něm pracovala? Náhradní volno se neproplácí vůbec. V práci nebude, tak proč by to měla mít zaplacené?
Ano, svátek je placený, ale pokud je člověk v práci. To náhradní volno si může vzít, pokud nechce jít v ten svátek do práce, když je obchod uzavřený a být doma.
@smurfka píše:
tak když máš volno tak ti ho snad nebudou platit ne? to jako když si vezmeš dovolenou ve státní svátek, tak počítáš že ti to proplatí jako kdyby si o něm pracovala? Náhradní volno se neproplácí vůbec. V práci nebude, tak proč by to měla mít zaplacené?
tak jako kdyz delas na 8 hodin kdekoli jinde a je svatek treba v patek, tak taky si doma a mas to placeny, ne?
nic si nadelavat nemusis ![]()
@a12 píše:šlo o to si nadpracovat hodiny v normální pracovní dny, aby si pak mohla vzít náhradní volno ve svátek…pak bude doma a bude to mít zaplacené jako by byla normálně v práci ( ale bez svátečních příplatků )…když nemáš nadpracované hodiny tak si nemůžeš vzít náhradní volno..( bud dovolenou, anebo neplacené volno )
tak jako kdyz delas na 8 hodin kdekoli jinde a je svatek treba v patek, tak taky si doma a mas to placeny, ne?nic si nadelavat nemusis
@a12 píše:
tak jako kdyz delas na 8 hodin kdekoli jinde a je svatek treba v patek, tak taky si doma a mas to placeny, ne?nic si nadelavat nemusis
No, ale když se jede na krátký dlouhý, tak chodíš do práce bez ohledu na svátky a tedy pokud tam být v ten den nechceš a směna ti tam vychází, tak si musíš vzít volno.
@smurfka není to úplně tak. Protože když si to volno nadděláš, tak dostaneš zaplacené ty hodiny, které jsi odpracovala, kdežto svátek bys měla mít zaplacený i bez odpracování. Manžel pracuje taktéž v takovém obchodě. Pokud na něj vyjde zavírací svátek, stane se prostě jen to, že mu v půlročním plánu chybí odpracovaných 11 hodin a musí si je pak někdy naddělat. Naopak pokud mu vyjde otvírací, má map 11 hodin k dobru a ty se mu hodí, protože tím, jak nemají 11, 5 hodinové směny, ale jen 11, tak jim stejně jednou za půl roku nějaké ty hodiny chybí. Hnus, ale je to tak. Oni si tedy mohou vybrat, jestli svátek proplatit, nebo do fondu.
To je nějaká novinka? Tchýně taky dělá v uni, a svátky (pokud jí vyjde směna a má být zavřeno) tak má normálně zaplacené a do práce uklízet opravdu nechodí ![]()
@Anonymní píše:
jak nemají 11, 5 hodinové směny, ale jen 11, tak jim stejně jednou za půl roku nějaké ty hodiny chybí.
V uni mají 11,5, chodí na 7,30 do 20,00. Dvě půlhodinové přestávky.