Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Mar__tanka1983 píše:
asi tak, ono se krásně mluví o tom, jak dcerušky ještě ve dvaceti budou držet doma pod zámkem kvůli škole, „divným“ kamarádům, nesprávným chlapům…
Když bude chtít (tím spíš holka, kluci mi přídou větší maminčiny prdelky), tak prostě půjde, možná před maturitou, možná úderem osmnáctých narozenin, ale není moc pák, které by dospělé dítě, které chce vylítnout z hnízda, udrželo doma.
A pak raději, ať jde s požehnáním než za hysterického křiku
Přesně! Naprosto sdílím! ![]()
Pochopily jste to některé špatně.
Pokud se teda půjde bydlet k našim na barak, přítel musí pustit byt a on bude platit polovinu hypotéky. Ja neplatim nic. Jenže my tam nechceme jít. Chci zůstat s nim na bytě. Budu mít blíž i školu a přátele. Nejsem ten typ, co se chodí někde bavit každy víkend… nebaví me to. Jsem raději doma u TV s dobrým jídlem a povidame si…
jenže když uz chci někam vyrazit, mají naši kecy.
Kdysi když mi bylo 13, řešily jsme spolu další problémy. Slo to přes psycholozku, která zjistila ze me psychicky týrá. Nechtěla jsem to řešit, čekala jsem až mi bude 16 a požádám soudy o emancipaci. Bohužel, potřebovala jsem důkazy… tak jsem si raději počkala až mi bude 18… a ted? 'Mám strach odejít, jelikoz se to matce nebude líbit.
Libit se ji to asi nebude ale pokud budes umet fungovat ve skole + vydelani si na sebe tak bez a ono se to casem vstreba, kdyz ne, tak aspon budes zit po svym
@Didina_didi Díky za dovysvětlení.
Když se odstěhuješ do bytu přítele, utáhneš to finančně z brigád?
Už jste se s přítelem domlouvali, co a v jaké výši bys měla platit Ty?
Ano, navrhnul mi, ze po dobu mého studia bude vše platit on.(kdyby to neutahnul, nenabizel by mi to) Pokud ale budu chtít nějaké své peníze navíc, mužů si najít brigádu třeba jen na víkendy
@Nikous12 Proti tomu nic nemám. Neměla bych ani nic proti tomu odejít bydlet na intr. Naopak, tohle beru jako cenné zkušenosti. Ale společnou domácnost s pertnerem vnímám jako něco naprosto odlišného.
@Didina_didi píše:
Pokud se teda půjde bydlet k našim na barak, přítel musí pustit byt a on bude platit polovinu hypotéky. Ja neplatim nic. Jenže my tam nechceme jít. Chci zůstat s nim na bytě. Budu mít blíž i školu a přátele. Nejsem ten typ, co se chodí někde bavit každy víkend… nebaví me to. Jsem raději doma u TV s dobrým jídlem a povidame si…
Kdysi když mi bylo 13, řešily jsme spolu další problémy. Slo to přes psycholozku, která zjistila ze me psychicky týrá. Nechtěla jsem to řešit, čekala jsem až mi bude 16 a požádám soudy o emancipaci. Bohužel, potřebovala jsem důkazy… tak jsem si raději počkala až mi bude 18… a ted? 'Mám strach odejít, jelikoz se to matce nebude líbit.
Nemůžu si pomoct, ale přijde mi, že pěkně kecáš a nasazuješ mamce psí hlavu. Pokud by psycholožka zjistila (nebo jen měla podezření) na týrání, má oznamovací povinnost. MUSÍ věc nahlásit na policii. Není to o tom, že ty bys mohla ve 13 letech říct, že to nechceš řešit a celá věc se na Tvůj popud zamete pod kobereček.
Asi budeš pěkné kvítko a rodiče pravděpodobně moc dobře ví, proč si Tě chtějí ohlídat. ![]()
No, co si myslíš ti neberu. Ale opravdu to tak bylo. Sama psycholožka mi taktéž řekla, že to musí oznámit policii. Ja to odmítla. Měla bych doma z toho peklo. Za kvítko se teda nepovažuju. Ja nikdy rodičům problémy nedělala jak ve skole, tak i v soukromém životě. Nikdy jsem domu nepřišla opilá nebo snad ještě hůř. Vzdy jsem byla odpovědná jak za sebe, tak i za vlastního mladšího bratra.
Jenže ted matka přehání. Nemůže me takto stále hlídat. Nelíbí se mi to. Taky mám právo si někam slušně zajít a mít snad soukromí.
@malinika píše:
Nemůžu si pomoct, ale přijde mi, že pěkně kecáš a nasazuješ mamce psí hlavu. Pokud by psycholožka zjistila (nebo jen měla podezření) na týrání, má oznamovací povinnost. MUSÍ věc nahlásit na policii. Není to o tom, že ty bys mohla ve 13 letech říct, že to nechceš řešit a celá věc se na Tvůj popud zamete pod kobereček.
Asi budeš pěkné kvítko a rodiče pravděpodobně moc dobře ví, proč si Tě chtějí ohlídat.
Myslím si úplně to samé. Ještě kecy o sebepoškozování a máme to komplet
tuhle diskuzi už nepobiram ![]()
@Didina_didi píše:
@Russet pritel ma 26 let a ma svůj byt, praci, tudíž stabilní a fixní plat
Dovolila bych ti to a dávala bych ti nějaké jakože výživné po dobu, kdy budeš studovat a to i o prázdninách a bez ohledu na to, jestli budeš při škole pracovat a nebo ne. Pokud bys do školy přestala chodit, tak bych ti peníze přestala dávat a pořádně bys mě tím tedy naštvala, ale to je asi tak všechno, co bych s tím mohla dělat. Nikdy bych nenechala své dítě, které řádně studuje, bez finanční podpory. To beru jako svou povinnost při přípravě dětí do života - vzdělání je základ.
@Didina_didi píše:
On bude tvým rodičům platit půl hypotéky? No, budeme tomu třeba říkat nájemné, protože to by musel být fakt hlupák, aby někomu splácel dům, kde mu nepatří ani cihla. Taky se můžete rozejít a tvůj přítel bude na ulici bez bytu. Nunuť ho do toho a jdi bydlet k němu. Tvoji rodiče sice už z jeho penězi počítají, že?
@malinika píše:
@radkkaNa to mám jiný názor. Dokud ji živím a mám vůči ní jako rodič nějaké povinnosti, tak to její věc není. To je stejné jako 18 leté dítě, které odmítá rodičům ukazovat svůj prospěch na SŠ. Také je to právně v pořádku, protože mu je 18, ale z lidského hlediska to v pořádku není.
Ale ona se chystá živit se sama, pak do toho už nikomu nic není.
@Didina_didi Tak jestli nekecáš a rodiče nejsou košer a přítel tě uživí, nemáš problém. Nikdo tě nemůže donutit bydlet, kde nechceš. Jsi zletilá a předpokládám, že i svéprávná. Hodně štěstí.
@malinika važ slova - nezažilas, nepochopíš.
Ona psycholožka např. mohla zjistit né přímo psychické týrání, ale třeba „chování se znaky psychického týrání“. Slovíčkaření, ale jak to chtít dokázat u soudu a pod.? Nechat se vláčet po doktorech, soudech, výsleších, doma mít peklo a co z toho? Když se to neprokáže, tak by jí doma sežrali zaživa, když se to prokáže, tak děcák? Já to zažila a udělala to stejně, do osmnácti přežít a pak vypálit.
@Didina_didi pokud máte plán co se týče financí, bydlení i školy, tak není o čem. Doma bych se moc nedohadovala, není vlastně o čem, můžeš doma říct to, co tady, že veškeré zajištění máte vymyšlené, že školu dodělat chceš a je to. Odchod možná bude poněkud dramatický (ale pokud máš matku semetriku, tak by byl i kdyby ses na hlavu postavila) a buď se z toho oklepe a dá pokoj a nebo ti to za ty nervy nestojí.
Já mám vlastní ne zrovna pokojné zkušenosti, takže ti držím palce ![]()