Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj holky, koukala jsem, ze je zde diskuze o Stellart klinice, do ktere jdu pristi tyden na imunologicke vysetreni.
Musim tedy napsat, ze mam s touto klinikou a panem dr. Schmitzem velmi dobre zkusenosti. Podstoupila jsem tam 1×IUI a cele to probehlo naprosto hladce, pan doktor i ostatni personal je prijemny, vsechno vysvetli a hlavne tomu rozumi a vi co dela. Kdybych zila v Cechach tak Stellart je ma a meho manzela jasna volba, ale bohuzel ziji mimo, tak toto zarizeni vyuzivame k vysetrenim, ktera jsou nam tady nedostupna. A i ted kdyz sme chteli imunologicke vysetreni, hned nas pan doktor objednal.
@Mimaya
Pokud reagujete na mé sdělení, že jsem platila 1000 Kč za registraci, pak si pořádně přečtěte, co jsem psala. Registrovala jsem se u něj jako u gynekologa, který má smlouvu s mou pojišťovnou. Vybírat takový poplatek je mimo meze zákona. Bohužel lidé mají hodně bídné povědomí o svých právech a předpokládají, že lékař ví všechno, a tím pádem si také všechno může dovolit. Ano, lékař si může všechno dovolit, protože pokud člověk chce, aby mu pomohl, nebude mu odporovat. Ale to je věc jiná. Je zde důležité nesplést si pojem a průjem a nehledat argumenty pro to, proč můj lékař je ten nej, protože pokud na něco nahlížíte zcela nekriticky, pak máte na očích patrně růžové brýle. Abych řekla pravdu, proti samotnému Dr. Schmitzovi nic moc nemám. Neposlal mě tedy na hormonální profil, ok, může se stát, že zapomene, nebo já nevím co. Pan doktor (nebo nerozumí-li problematice on, tak někdo jiný) by se měl zaměřit také na kvalifikaci pracovníků. Kvalifikací zde nemíním formálná vzdělání, ale celkové dovednosti a znalosti pro výkon porofese. To, že se veřejně nemluví o neplodnosti pacientů, by mělo být ve 21. století součástí základního právního povědomí. Slečny na recepci toto neví. A to je to, co jsem třeba já kritizovala. Je hezké, že je slečna na recepci milá a usměvavá, ale k čemu mi to jako pacientovi je? To budu raději chodit k lékaři, kde je třeba odměřená sestra, ale má určitou úroveň inteligence a seriózní jednání. ![]()
Znám Stellart jen z doslechu od kamarádek, které tam chodí. Jedna mi řekla totéž, co už tu někdo psal- nevhodné poznámky o tom, jak je krásná holka a když se svlékla a roztáhla nohy, tak obdivný výkřik doktora- och bože, ta je ale hezká!!! To by na mě bylo silné kafe, aby lékař slintal, jak mám hezkou pulinu.
A druhá kámoška se skoro po roce ve Stellartu pořád motá na místě. Dělají dokola folikulometrie, zkoušejí Clostík a metformin, přitom jí Dr. stále neudělal základní hormonální profil ![]()
Mimaya- 1000 Kč na nadstandardní služby?? To že mě objednají na určitou hodinu je nadstandard?? To proboha nemyslíš vážně?? Spolupráce s embryologem je také naprostým standardem všude, nejen ve Stellartu. Resp. já nepotřebuju, aby embryolog svůj postup při mém prvním pokusu probíral dopředu se mnou, když nevím, jak tělo bude reagovat (já tomu přece nerozumím, můžou mi navykládat, co chtějí, ale já o tom vím houby), ale aby doktoři dali hlavy dohromady spolu a udělali to, co je pro mě nejlepší. Takže v Pronatalu jsem jim řekla, že mohou použít všecky metody, které pak zaplatím a které povedou k co nejlepšímu výsledku- že to zkrátka dávám do rukou embryologa. No a povedlo se! Nebyly zapotřebí žádné spešl metody, bylo hodně spontánně oplozených vajíček, takže jsem platila jen prodlouženou kultivaci, protože bylo z čeho vybírat!
A dále- program Stellart baby mi připomíná akční pobytové balíčky na Slevomatu- sice máš pobyt za půlku, ale do balíčku k tomu ti strčí předražené věci, které bys normálně nechtěla (pivní lázeň za 1000,–, bazén jen sólo pro dva za 1000,–…). Tady to je totéž. V tom jejich programu je samotné IVF dražší než bez něj. Takže třeba já bych nic neušetřila, když jsem nepotřebovala krom PK žádnou metodu, spermio jsme měli udělané, a někdo může i prodělat. Ano, mohou na to nalákat holky kolem čtyříctky, které už nemají nárok na IVF na pojišťovnu nebo holky žijící v cizině, které tady nejsou pojištěné. Ale jako CAR bez smluv s pojišťovnou takovýhle krok udělat museli- jim jde o přežití.
To, že tam je „příjemný personál a rodinné prostředí“ je sice pěkný bonus, ale není to to podstatné, co od takového zařízení očekávám, chci výsledky!
Po půlroce v Pronatalu jsem těhotná, to je pro mě podstatný výsledek ![]()
Ale jinak- znám i holčinu, která ve Stellartu po neúspěšných inseminacích při prvním IVF otěhotněla, takže profík pan Dr. Schmitz určitě je a v konečném důsledku bude mít díky obrovským zkušenostem stejný průměr otěhotnělých jako jiná centra! ![]()
@Agrimonia
No to si děláš srandu! „a když se svlékla a roztáhla nohy, tak obdivný výkřik doktora- och bože, ta je ale hezká!!! To by na mě bylo silné kafe, aby lékař slintal, jak mám hezkou pulinu.“ To bych utekla, jak nejrychleji bych mohla!
Také znám holčinu ode mě z Mostu, které Dr. Schmitz neudělal hormonální profil. Myslím, že to je ten nejdůležitější začátek…v Pronatalu ji ihned zjistili trombofilní mutace, šla na IVF v dubnu a už má na světě dvě krásná miminka. Takže Pronatal UMÍ ![]()
Jasně, že to je nejdůležitější začátek. Možná na to kašle záměrně a spoléhá na to, že jsou lidi blbí a budou mu platit a platit za bůhví jaké metody…
Moc tuhle debatu nechápu, to je nějaké promo na Pronatal? Já tady zase můžu napsat plno negativ, které mám zprostředkovaně.
„Po půlroce v Pronatalu jsem těhotná, to je pro mě podstatný výsledek“
No já jsem otěhotněla při prvním IVF ve Stellatru ve 37 letech, to je pro mě výsledek… on totiž Schmitz má možná své mouchy (já si teda nemám na co stěžovat, taže jen co jsem slyšela) ale umí stimulaci, to je dost podstatné a v pronatalu to mimochodem doktory učil.
Tak já musím říct, že jsem ve Stellartu byla moc spokojená a na první pokus jsem tam otěhotněla a teď mám doma 5ti měsíční dvojačátka. Před tím jsme chodili rok a půl do Pronatalu Tp. 2× Ivf a jednou Ket a nikdy se to nepovedlo… nemyslím si, že by po odborné stránce byli vyloženě špatní, ale já byla znechucená z jejich přístupu, měla jsem pocit, že jim jde hlavně o peníze. Přijdete na transfer, máte být hodně napité a pak tam sedíte 3 hodiny, protože tam mají 8 ženských, což den před tím nevěděli. Dost věcí se tam řeší na recepci a to není moc příjemné. Vždy jsem tam dlouho čekala než jsem přišla na řadu a to jsem vždy byla objednaná na určitý čas. Občas do toho vlezla nějaká ta němka co platí hotově a to je důležitější. Doktor Lojka, to ani nebudu komentovat. Doktorka Rešlová, zavoláme vám do týdne výsledky jesli máte zvýšenou hladinu prolaktinu a nic, zavolali po 2 týdnech, že si mám rychle přijet pro recept. A tak bych mohla pokračovat dál a dál… Pan doktor Schmitz moc milý, ochotný, byli jsme moc spokojení. Opu, transfer mi dělali v Iscaru, což taky beru jako velké plus, ale svěřila bych se mu i kdybychom to nebrali na pojišťovnu. Jinak to jestli jste alergické na sperma partnera, nejlepší vyšetření dělají v Praze v Podolí. Tam nám to zjistili a brala jsem delší dobu Prednison. Genetický profil jako páru, nám onehdá dělali v Pronatalu, protože měl manžel špatné sperma. Nevím jestli by to dělali kdyby bylo všechno u nás obou v pořádku.
Milé dámy, četla jsem pozorně každý řádek, nechci se nikoho dotknout, jenom jsem reagovala na některé nepřesnosti ohledně registrace - tedy poplatků - vím s jistotou, že se tam platí 800,–. Když někdo platil víc měl by si to nechat zdůvodnit. Souhlasím také s tím, že registrační poplatek je veliký, ale jsou soukromá klinika a když dopředu upozorní na výši poplatků a pacient s nimi souhlasí, tak by je tady na fóru za to neměl propírat.
Dále, lékař nemůže všechno - není Bůh - tudíž je omylný člověk, ale souhlasím s tím, že by se měl zdržovat osobních komentářů, pokud má pacientku na vyšetřovacím stole (koze) - má být věcný a citlivý.
No a nakonec, nadstandard je když si můžu zavolat a nemusím čekat a to jsem si všimla, že to mají i u obvoďáka a také se za to platí.
Takže milé dámy - nekritizuji, jenom dle mých zkušeností jsem vyslovila názor a tak činím i teď. Každá dáma, která absolvuje IVF cyklus má jen jeden cíl - otěhotnět a nic víc (no - i lidský přístup - a to ve Stellartu mají). Děkuji.
Vaše Mimaya
Nevím, proč se člověk nemůže podělit o své zkušenosti. Myslela jsem, že od toho takové diskuse jsou…
Jinak že mi řekli, že budu platit 1000 Kč předem??? Cha cha cha. Kde jste to vzala? V předchozím, dosti obsáhlém příspěvku jsem popsala, jak to bylo. A to, jak to bylo, bylo velmi, ale opravdu velmi neseriózní!
@Ananta To, že Schmitz „to“ učil doktory z Pronatalu, máte odkud? Není to také zprostředkovaná informace, jak sama označujete příspěvek jiné diskutující? Nebo Vám to řekl sám pan doktor Schmitz? Nebo si ty pochvalné příspěvky píše dokonce on sám nebo někdo z jeho týmu?
Já si myslím, že je dobře, že je prostor pro sdílení zkušeností. Když se někomu něco nelíbí o viditělně zidealizovaném doktorovi, tak by člověk okolo sebe neměl kopat a zpochybňovat výroky ostatních. Prostě každý má jinou zkušenost (třeba se doktor jinak vyspal…) a nechápu, proč některým dělá probém tuto zkušenost a názor druhých respektovat.
Doktor Schmitz v Pronatalu pracoval a to, že je to tam učil mám zprostředkovaně. Každopádně na rozdíl od pronatalu jsem neslyšela nikdy že by zkazil stimulaci nebo něco podobně zásadního, dalo se mu zavolat ve dne v noci, přijet za ním téměř kdykoliv, objednání okamžité, informace po telefonu taktéž, jeho milá úžasná empatická žena - doktorka se chovala taky moc hezky až s osobním zájmem, prostě Stellart je úplně jinde než Pronatal v tomto směru. Sestry na repci milé, ale nezkušené s tím souhlasím. Tisícovku nikdo platit nemusí, nikdo nedrží nikoho pod krkem, dnes si můžete svobodně vybrat kam půjdete.
Za mě: Je mi zle, špatně a absurdně jen z toho vyslovení „Pronatal“ mám svůj názor, zakládající se na osobní zkušenosti a osobním porovnání. Znovu opakuji, pan „doktor“ Lojka byl v dobu, kdy jsem navštívila ten příšerný institut natolik kvalifikovaný, že mi poskytl víc než silně mylné informace (pojišťovna, stimulace, hyperstimulák, PK…sestra ho předemnou dokonce upozorňovala na určité posloupnosti IVF!!!)…V tu dobu mi Dr. Schmitz byl schopen udělat stimulaci s úspěšným koncem. Takže tím, potvrzuji Ananty informaci kdo koho co učil…
Pro PINU: a můžu se zeptat, proč k panu doktorovi chodíte, když jste tak moc nespokojená? V dnešní době si přeci můžete vybrat, pan doktor určitě není jediný gynekolog v Tp. Nebo?
Původně jsem se nechtěla zapojovat, ale teď už musím… Abych nebyla nařknuta ze zaujatosti, tak upozorňuji, že za vřískle děkuji MUDr. Lojkovi z Pronatalu a do Stellartu chodím na „běžnou“ gynekologii.
MUDr. Schmitz je „zakladatel“ Pronatalu v Teplicích, což je věc známá a neoddiskutovatelná, jezdilo se za ním z velké dálky, protože na stimulace je to odborník na slovo vzatý, moje kamarádka je jedna z jeho prvních pacientek. Navíc se naprosto dokonale dovede vžít do psychického stavu neplodného páru, protože on sám má syna z umělého oplodnění. Spoléhala jsem na něj, ale pár měsíců před mou registrací v Pronatalu tam skončil, načež jsem pro změnu já byla jedna z prvních pacientek MUDr. Lojky, který v té době nastoupil.
Mé osobní zkušenosti jsou následující:
Pronatal - prostředí nic moc, soukromí žádné, před rekonstrukcí byla odběrová místnost pro muže hned vedle „čekárny“, což byly židle na chodbě, takže každý viděl, kdo do odběrové místnosti vchází a po jaké době vychází. Dodnes se divím, že chudáci chlapi ze sebe něco vydolovali… Do čekárny se v té době vešlo cca 10 lidí na židle, ostatní museli na stojáka. Vzhledem ke stísněným prostorám přes dveře ordinace nebyl a není problém slyšet, co se řeší uvnitř, včetně rozhovorů na recepci a rozhovorů lékařů s pacienty po mobilním telefonu, dokonce jsem já sama vyslechla rozhovor lékaře s mou známou, která mi následně potvrdila, že to byla opravdu ona. Pokřik sestry: kde je ta paní, co krvácí, a slova lékaře: paní XXX nesu vám špatné zprávy, přičemž paní se hned v té čekárně před námi rozplakala, nejsou podle mě taky úplně košér, ale stane se. V přízemí pouze jeden malý UTZ mezi dvěma ordinacemi, takže člověk musel kolikrát počkat, až na něj přijde řada. Ve 4. patře je UTZ velký a luxusní, ale pouze pro „výjimečné“ případy. I když byl člověk objednaný na určitou hodinu, málokdy se dostal na řadu na čas, někdy jsem čekala i několik desítek minut.
MUDr. Lojka je svéráz, spoustě lidí určitě nesedne, ale já ho můžu jen chválit, jeho přístup mi nijak nevadil a věnoval se mi na 110%! Naopak MUDr. Rešlová mi nechala doběhnout stimulaci, při které se mi při megadávkách „líhl“ jen jeden folikul. S tím, co vím teď, už bych pokus nechala stopnout, takhle jsem pod dohledem lékařky prošustrovala jeden pojišťovnou hrazený pokus. Ale na druhou stranu je paní doktorka hrozně příjemná, vlívá člověku optimismus do žil a diagnostikovala u mě problémy, které do té doby nikdo neodhalil.
Stellart - do Stellartu jsem se registrovala poté, co jsem zjistila, že MUDr. Schmitz je zpět a bere pacientky i na běžnou gynekologii. Mé rozhodnutí bylo účelové, kdyby Pronatal selhal, tak abych měla záložní řešení u někoho, kdo zná můj zdravotní stav. O poplatku za nadstandard (platila jsem 800 Kč) jsem předem věděla a nemám s ním problém, a vím, za co jsem ho zaplatila. Krásné prostředí, v případě potřeby naprostá anonymita, velice milé a maximálně ochotné sestry. A že jsou v oblasti léčby neplodnosti nezkušené?! No to byl MUDr. Lojka taky, když nastoupil do Pronatalu. Nikdo se nerodíme se zářezy v šedé kůře mozkové.
Cokoliv potřebuji, vyřeším po telefonu nebo mailem, když se objednám, přicházím na řadu přesně na čas, a to gynekologické lehátko v ordinaci je naprosto luxusní! Zatím se mi nestalo, že bych vyslechla něco, co nebylo určené pro mé uši, ale stát se to může, stejně jako v Pronatalu, člověk je tvor chybující.
MUDr. Schmitze, co se vztahu k ženám týká, předchází jeho pověst, ale jsem zastáncem názoru, že ten druhý si ke mně dovolí jen to, co mu dovolím já sama. MUDr. Schmitz se ke mně nikdy nechoval nijak nevhodně, s kamarádkou laškoval, ale ji to pobavilo. Zajímalo by mě, jestli dotčené ženy, které MUDr. „urazil“, s ním předtím laškovaly a vtípkům se chichotaly, příp. mu následně naznačily, že se chová nevhodně. Jako lékař by se tak chovat neměl, ale je to jen chlap, a kde není žalobce, není soudce.
Další věc, která mu slouží ke cti, že mě neodmítl, když jsem ho požádala o konzultaci výsledků z Pronatalu, byť to byla konkurence a rady mimo rámec běžné gynekologie.
Tolik moje zkušenost. Každé zařízení má svoje, nikdo není dokonalý, já byla a jsem spokojená v obou.
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.