Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj holky,
vzhledem k vysokému TK mi dr. odebral krev na štítnou žlázu. TSH mi vyšlo 13,605 uU/ml (norma je 0,5-4,5) a FT4 mám 10,04 pmol/l (norma je 11,5 -22,7). Jsem objednaná za 14 dnů na endo. Já jen teď nevím, jestli mám tedy zvýšenou, nebo sníženou funkci ŠŽ. Nedokážete podle těchto výsledků poradit?
Díky moc předem ![]()
Jééé, tak to teda nemám radost
Ale je pravda, že když jsem na netu četla příznaky, tak fakt na mě ta snížená funkce sedí
hlavě únava, zimomřivost.. Teď jsem i přibrala, a to se nepřežíram… jsem celkově taková podrážděná a to mě fakt štve. Nikdy jsem neměla problém s váhou (byla jsem tak akorát) a teď mám strach, abych nebyla jako koule
Srovná se pak po léčbě váha?
ano, znizena funkcia, celkom dost. vaha ide hore pravdepodobne kvoli zadrziavaniu vody, po nasadeni liecby by sa malo vsetko upravit.
![]()
No nechci strasit, ale…
Pravdepodobne dostanes Euthyrox nebo Letrox. Oni zrychluji metabolismus a tomu primo umerne stoupa chut k jidlu. To jsem vycetla na netu.
Mela jsem asi 15 let Euthyrox. Ted jsem zmenila doktora, ktery mi rekl, ze Letrox by mel byt trochu lepsi. Tak ze to zkusime. Shodou okolnosti jsem v te dobe otehotnela, takze nevim jestli by to neco s mymi chutemi a vahou udelalo nebo ne…
j.pampeliska píše:
No nechci strasit, ale…Pravdepodobne dostanes Euthyrox nebo Letrox. Oni zrychluji metabolismus a tomu primo umerne stoupa chut k jidlu. To jsem vycetla na netu.
Mela jsem asi 15 let Euthyrox. Ted jsem zmenila doktora, ktery mi rekl, ze Letrox by mel byt trochu lepsi. Tak ze to zkusime. Shodou okolnosti jsem v te dobe otehotnela, takze nevim jestli by to neco s mymi chutemi a vahou udelalo nebo ne…
mne sa pokazila stitka v tehu, beriem tyroxin a ziadnu zvysenu chut do jedla som nezaznamenala ![]()
znizena funkcia znamena, ze telo ma nedostatok jodu, ktory je mu umelo dodavany, cize by to malo byt to iste ako u cloveka so zdravou stitkou, ktora si dokaze tento hormon vytvarat sama.
je pravda, ze metabolizmus sa zrychli, to znamena, ze aj travenie a spalovanie je rychlejsie.
poznam vela bab so znizenou funkciou a vacsina po nasadeni liekov schudla, nepribrala ziadna.
Tak ja beru Euthyrox od prosince, zadnou vetsi chut k jidlu nepozoruju a tloustnuti uz vubec ne. Ja mela za to, ze to prave zpusobuje nedostatek hormonu, jak se to srovna, metabolismus se upravi ![]()
Beru Euthyrox už 12 let, s váhou ani chutí k jídlu problémy nemám a nikdy jsem neměla.
Jinak ale, pokud vím, nemusí být jedinou variantou „zvýšená nebo snížená funkce ŠZ“ - tyhle hodnoty mohou také svědčit třeba o autoimunní thyreoiditis (tuto diagnózu mám já - nicméně nejsem doktor a podle dvou čísel se nedá usuzovat).
Každopádně držím palce a přeji hlavně zdravíčko ![]()
Holky, díky moc za všechny příspěvky
Docela jste mě uklidnily, že už snad nebudu dál kynout
Tedy doufám…
Trápí mě hlavě otoky kolem očí (hlavně po ránu - to jsem fakt kočka)
Já ty otoky přičítala k alergii (trávy, pyly), ale jak to tak vypadá, tak to má na svědomí právě ta ŠŽ. A co ta únava? Zlepší se to pak? A měla jste taky některá depky? Jsem protivná sama sobě (vím to, že jsem náladová, ale nejde s tim nic dělat) ![]()
Monitschka píše:
Holky, díky moc za všechny příspěvkyDocela jste mě uklidnily, že už snad nebudu dál kynout
Tedy doufám…
Trápí mě hlavě otoky kolem očí (hlavně po ránu - to jsem fakt kočka)
Já ty otoky přičítala k alergii (trávy, pyly), ale jak to tak vypadá, tak to má na svědomí právě ta ŠŽ. A co ta únava? Zlepší se to pak? A měla jste taky některá depky? Jsem protivná sama sobě (vím to, že jsem náladová, ale nejde s tim nic dělat)
Az ti nasadi lecbu, tak to odezni. Mas nedostatek jednoho hormonu, bude lip ![]()
BohunkaP píše:
Beru Euthyrox už 12 let, s váhou ani chutí k jídlu problémy nemám a nikdy jsem neměla.Jinak ale, pokud vím, nemusí být jedinou variantou „zvýšená nebo snížená funkce ŠZ“ - tyhle hodnoty mohou také svědčit třeba o autoimunní thyreoiditis (tuto diagnózu mám já - nicméně nejsem doktor a podle dvou čísel se nedá usuzovat).
Každopádně držím palce a přeji hlavně zdravíčko
Taky to mam autoimunitne, takze dozivotne…podle toho, co jsem cetla, je ale hyperthyreoza jeste „zabavnejsi“
To uz radsi hypo…
Bohunko nejsem doktor, ale myslím, že autoimunitní zánět je jednou z nejčastějších příčin snížené funkce štítné žlázy. Pro ten svědčí další laboratorní ukazatele. Zakladatelka určitě sníženou funkci ŠŽ má a jak už tu někdo psal, nejspíš vyfásne Letrox nebo Eutyrox.
Zakladatelko neboj, nemyslím že po Letroxu přibereš.. taky jsem nepřibrala. Jinak já jsem žádné příznaky nikdy neměla (snad až na zimomřivost), přišlo se na to náhodou z krevních testů.
A stejně jako Asha si myslím, že hypertyreóza je větší problém než hypo… prostě budeš holt brát prášky a občas chodit na krev.. nic děsnýho ![]()
díky, už jsem klidnější
Už se těším, až se odvodnim a nebudu muset mít tři vrstvy oblečení i v +30 st. ve stínu ![]()
A díky všem za reakce ![]()