Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@aterka jo chápu člověk nikdy neví co se stane..
strach, ale budeš mít všude a i v Plzni se může ledacos po… a že jsme o tom poslední dobou dost slýchala hlavně v Mulačovce se v srpnu stal pěkný průser a to zrovna mé kamarádce.. dodnes se z komplikací nedostala..
já tohle nikdy neřešila oba porody jsme měla naplánované a sekcí.. takže já vždy byla napohodu.. je to na tobě.. zkus si u každé porodnice zvážit svá pro a proti a uvidíš kde tě nejvíce ve všem vyhoví..
jinak ve Stodě pokud se ví, že by mohl nastat nějaký problém volí sekci.. mě u druhé dcery do poslední chvíle Prim Mach sliboval, že to půjde přirozeně..po odhadu váhy a po poslední vyšetření řekl..ani náhodou..neprotestovala jsem..ačkoliv jsem rodit přirozeně chtěla..důvěřovala jsem mu.. a udělala určitě dobře..
jinak lékaři jsou tam super.. nyní je tam nový mladý lékař Junk, kapacita a Mudr. /Pešková je též suprová.. ta by měla mít už hotovou i atestaci.. což se u maldé lékařky cenní..tak zlom vaz..
@aterka píše:
@AniNevim Když ono právě záleží na mnoha věcech, na jaký narazíš lidi, jaký porod máš, zda je komplikovaný, jak jsi na tom ty psychicky, jestli třeba rodička personál neobtěžuje svými obavami, emocemi apod… Možná jsi jen narazila na dobré lidi a někdo jiný o dva dny později může napsat úplně opačný názor. Nebo se to tam celkově zlepšilo? Locháč je od nás tedy nejdále, cca hodinu cesty. Není tam problém s přeplněností?
Děkuju za zkušenost
Vidim, ze to vnimas uplne stejne jako ja, nebo aspon mas podobny pohled na dulezite faktory.
Pri prvnim porodu pro me bylo dulezite, aby me v pripade komplikaci neoddelili od miminka a take, aby byl mozny cely porod s partnerem (coz je ve Stode v pripade plne hekarny s otaznikem). Take jsem zacala rodit o 3 tydny driv, tak jsem uz pak nevahala. Bylo to v srpnu 2011. Recepce: cekani v cekarne 3 hodiny s kontrakcemi po 5 minutach, nikdo nenabidl ani pohodlnejsi zidli… Porodni sal: prijem - dle recenzi na netu skvela PA, ja jsem si oddechla, ona protocila ocima, kdyz videla, ze me nechali 3 hodiny rodit v cekarne, prosla si muj porodni plan a pak podpasovka - po 2 hodinach se vymenily smeny. Abych to popsala velmi v kostce, tak behem porodu se mnou nikdo nemluvil a partnerovi jen davali jednoduche pokyny. Trochu se to zlepsilo az po 4 hodinach, kdy na smenu prisla studentka, co me podrzela za ruku fyzicky, a i psychicky. Porodni plan nikoho nezajimal - vse bylo udelano jinak, i kdyz porod probihal bez komplikaci, ale zrejme se nechteli namahat na nocni… Na sestinedeli jestli byla za celou dobu jedna prijemna sestra, tak je to moc. Byla jsem tam 5 dni a jedina osoba, co se mnou mluvila jak s clovekem, byla laktacni poradkyne, co chodila jen dopoledne na chvilku za nove porodivsimi. Jo, abych nekrivdila, tak se nasel jeste jeden mlady pediatr, co nevnimal matky jako kusy, co jedou po pase. Vsechny na pokoji (az na jednu protekcni) jsme mely stejne vlahe dojmy…
Takze jsem cela ta leta vedela, ze Lochotin nepripada v uvahu pro dalsi porod. No a pak jsem zacala slychat dojmy kamaradek z porodu v r.2014… Jedna, druha, treti… vsechny rodily podruhe na Lochotine a rikaly, ze je to nebe a dudy. No a tak jsem to s velkymi obavami riskla. Hodne jsem chtela do Stoda, ale pak jsem si hodila na papir: anesteziolog, neonatalogie, druhy operater… Z toho vysel jednoznacne Lochotin. Take psychika pracuje uplne jinak, kdyz vis, ze mas za zadkem vzdy pripraveny zachranny tym. No a co buh nechtel - opravdu jsem ho potrebovala, i kdyz v prubehu celeho tehotenstvi tomu nic nenasvedcovalo. A to mam spickoveho gynekologa. Proste se dite tesne pred vylodenim rozhodlo, ze se natoci spatne a… No, diky bohu za me rozhodnuti.
A to, ze jsem ani na prijmu, ani v porodnim pokoji, ani na sale, ani na pooperacnim, ani na sestinedeli nenarazila na jedinou, byt lehce neprijemnou osobu, ktera by chtela zlomit mou vuli. To uz je hodne co rict! Protoze ja jsem magnet na takove lidi. Kdyby na cele klinice mela byt jedna potvora, tak bych si ji urcite vyzrala ja ![]()
Ne, vazne, po tomto porodu mohu Lochotin jen doporucit! Uz se jim opravdu neda rikat „tovarna na deti“ ![]()
P. S. no a k tve poznamce o emocich: po prvnim porodu, i kdyz jsem byla nespokojena s jeho prubehem, jsem byla pri šití pochvalena za to, jak jsem poslusna rodicka, ze jsem spolupracovala dobre a hodne jim pomahala. Takze nejsem potizista, i kdyz to ve mne tehdy hodne vrelo (kdyz mi nechteli ani rict, co mi davaj do kapacky)..
Tak za mě jedině Stod!!! na Lochač by mě nikdo nedostal celkově do Plzně asi vůbec to bych snad radši rodila doma…letos tam rodili dvě holčiny a bude jim trvat hodně dlouho než se dají dohromady jedna tam málem i vykrvacela a jedný málem dítě i umřelo…a personal prej katastrofa…hold záleží kdo tam na koho natrefí…já jsem vděčná Vladce, že mi poradila a já tam šla…komplikace můžou nastat všude a řekla bych, že je uplně jedno kde to bude i Stod si s tím dokáže poradit protože jsou tam kapacity
ale na to je lepší právě nemyslet..já se rozhodovala hlavně kde je lepší péče abych byla v pohodě Locháč je prostě továrna na děti…ale tohle si musí každej rozhodnout sám ![]()
@vydrysek83 @AniNevim @Adenka84
Holky já jsem moc ráda, že píšete své zkušenosti. Je pravděpodobné, že budu rodit plánovaným císařem, to ještě ale musí dr. rozhodnout. Potíže mám s křečovýma žílama a mám nadváhu, tak nevím, jestli mi budou moct píchnout epidural. Kapacity ve Stodě, myslíš primaře?
Rekla bych ze dobří jsou tam všichni primář, Junk…a další a jsou tam i porodní asistentky k nezaplacení…
@vydrysek83 Kačenko
jsem ráda, že jsi byla spokojená.. @aterka no víš mám už se Stodskou porodnící nějakou zkušenost.. a zatím tedy jen tu dobrou.. já nejsme moc důvěřivý člověk..nerada se svěřuji do rukou nikoho koho neznám..a ve Stodě znám téměř všechny a to u mě prostě vedlo.. věděla jsme, že jsem v naprosto dobrých rukou..že pomůžou kdyby se něco přihodilo.. ve Stodě ti dají vybrat jaký způsob anesteziie chceš..tedy pokud budeš mít sekci plánovanou. u akutní by jsi na výběr už asi moc šance neměla.. pokud mohu radit jdi di spinálu.. je to pohodička miminko ihned vidíš a můžeš se sním i hned pomazlit.. já měla spinál 2× a super..dokonce při spinálu může být s tebou partner na sále..což je také paráda..
jo a ve Stodě se platí otec u porodu jak u sekce tak u přirozeného poplatek pouhých 400kč které ti nakonec VZP celý proplatí..
@aterka jo kočko, co se týče Prim Macha.. tak pro mě je to nej Mudr na světě.. elegán, citlivka, prostě neskutečně lidský človíček.. co umí utěšit, poradit a i rozesmát..
je to můj gyndař a pevně doufám, že ještě dlouho bude..ačkoliv je tu už pán v letech..tak je prostě super chlápek.. co má mnoholeté zkušenosti jak z čech tak ze zahraničí..mě neskutečně pomohl. každou pacientku bere jako originál, ke všem se krásně chová.. dokonce mě přišel o víkednu pozdravit..ačkoliv neměl zrovna službu..prostě jen tak přišel v civilu se zeptat jak se daří..ne každý lékař tohle pro své pacientky udělá
no jak už jsem psala je rozhodnutí jen a jen na tobě ![]()
@aterka ahoj, rozhodovala jsem se taky mezi Stodem a Plzní. Stod mám 12km daleko a Plzeň 35km. Zvítězil Lochotín. Pro mě bylo nejdůležitější, to zázemí pro miminko, protože jestli budou komplikace, tak ti ho stejně převezou na Lochotín. V tomhle je Stod prostě nevybavený. Další důležitý faktor byl, že tam je několik porodů za den a ti lékaři a PA se setkali už se vším a mají s tím zkušenosti. Já si nemohu na nic stěžovat. Syn byl špatně natočený a oni mi opravdu hodně pomohli. Na šestinedělí si taky nestěžovat, jsou tam docela mladé sestry. A souhlasím s @AniNevim hodně se to tam změnilo ![]()
@Adenka84 S tou anestezií, rodila jsem nakonec akutním císařem a spinálka nešla dr. napíchnout, takže jsem musela mít celkovou narkozu a bohužel se příliš nevydařila, byla jsem při vědomí během operace jsem vnímala, jak malou vytahuhjou, byla jsem při vědomí natolik, že jsem i křičela, což většinou jsou lidé paralyzování, že třeba vnímají, ale nemůžou se hýbat. Doted nevím, proč. Chyba mého těla, chyba anesteziologa, ten se mi pak přišel omluvit na pooperační. Nevím, proč mi nešla spinálka napíchnout, možná by nešla ani ted a celkové narkozy se bojím po předchozí zkušenosti. No moc na výběr mít nebudu.
Mudr. Macha znám. Vím, že se povídá o veliké profesionalitě dr. Šípa. Ten je tam ale jen jeden den. Pak znám dr. Schnurpfeilovou. Ostatní ne.
Aterka
@aterka měli by začít až nikdy v březnu.. jukni na stránky stodské nemocnice určitě tam o tom píšou
@Adenka84 já mám termín koncem března, achjo…už jsem byla rozhodnutá.
@aterka joj tak to mě moc mrzí opravdu moc.. a nezávidím ti tvou situaci..
skutečně velká škoda..i kdyby jsi rodila několik dní po TP..počítám, že se rekonstrukce o něco zpozdí jako tomu bylo na chirurgickém oddělení
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.