Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@LadyPet Máš pravdu, že jedna taková stačí, každou výměnu směny jsem doufala, že tam nebude a bude tam ta hodná a měla jsem z toho depky.
@anna21 jasne, ono je to take otazka lidi. Ten „stary primar“ mohl byt jeho byvaly nadrizeny nebo kolega, se kterym si nesedli
V tomto ohledu jsem velice obezretna vuci takovym referencim.
Do PM je kam? Plzen-mesto? Nebo je to zkratka nejake porodnice?
Na Lochotine sice vsechna vysetreni udelaji, ale to, ze ti vsechno reknou, je bajka. Jo, pokud jsi protekcni (jednu takovou jsme na pokoji meli), tak ano… tam je informovanost uplne jinde. Jinak abych jen nehanila. Ja jsem „chytila do sparu“ jednoho detskeho doktora a vyzpovidala ho absolutne na vse, co me zajimalo, i ohledne malyho. Slibil mi a podival se jeste jednou do jeho papiru a pak se dostavil, aby vse vysvetlil. Doktor byl mlady, ale bylo jasne znat, jak pokrokove ma mysleni a jak velky zajem o svou praci ma. Odkazoval i na nove studie apod. Jenze… opet je to o odvaze maminky, stesti na cloveka apod. S dalsi detskou doktorkou jsem mela velmi spatnou osobni zkusenost. V domneni, ze ji neslysim nebo neporozumim, septala posmevacni narazky na me dotazy ohledne maleho jine mamince
, holka (opravdu holcina) vubec nepocitala s tim, ze mi to ta maminka rekne. Takovou neprofesionalitu jsem snad nikdy predtim nezazila. Pritom muj dotaz nebyl prihlouply ani tak. Nechci rozepisovat, ale soudim opravdu objektivne. V podstate jsem se jen velice mirne ohradila. Mirne proto, ze jsem radeji delala nechapavou, nez abych ji primo narkla ohledne diskriminacniho chovani.
@anna21 píše:
@LadyPet Máš pravdu, že jedna taková stačí, každou výměnu směny jsem doufala, že tam nebude a bude tam ta hodná a měla jsem z toho depky.
to bylo na me
… napis mi, prosim, do SZ, kde jsi dal rodila a co bys radeji volila.
@AniNevim To je masakr
Já jsem pořád bezdětná a vnímám to samozřejmě jinak, až si to zkusím na vlastní kůži, tak se pohled určitě změní.
Ale teď si říkám, že půjdu do porodnice, kterou si dobrovolně vyberu - budu tam něco jako zákazník, který odrodí svoje dítě. Jako matka mám právo rozhodovat o svém dítěti.. Takže mi přijde absurdní takový to, že musíš/ nesmíš, teď dítě u sebe budeš mít/ teď ho u sebe nebudeš mít, může u tebe být manžel/ musí odejít atd. Pak to zacházení s maminama, jako kdyby byly něco míň, přestože je to třeba ve svým životě dáma na úrovni, ke které lidé přistupují s úctou, v porodnici jsou sestry ředitelé vesmíru a chovají se k ní jako k neschopákovi.. Když si žena vybere porod doma, funguje, jak to cítí a chce a není problém. Jedná se o pár dní v porodnici a tolik žen má na tu dobu příšerný vzpomínky, přesto to jsou první okamžiky s dítětem a měli by být nejkrásnější.. No jsem zvědavá, jak to jednou dopadne u mě teda ![]()
@LadyPet vnimas to stejne jako ja. Vubec jsem netusila, ze to se mnou tolik zamava. Dostavala jsem se z toho v podstate rok a pul. A to podotykam, ze nejsem zadny labilni jedinec a kdyby to byla za „nehormonalna“ v zamestnani, tak bych si s takovymi pipkami poradila „jednim vrzem“ a stale slusne. Ale ja jsem nasledne porad a dokola v hlave probirala, co vse mohlo byt jinak, jak syn mohl na tom byt lepe, kdyby mne neprehlizely a informovaly adekvatne. I muz to zpetne uznal. Jen v tu chvili nebyl ode me instruovany a ze sveho pohledu videl vse jako „OK“. Nevim, jak to vysvetlit. Treba u porodu mi rekla, ze bych mela jeste zkusit tlacit, ze uz videla hlavicku. Manzel mi nasledne rekl, ze ta hlavicka tam od te doby byla videt porad. Ja vetu „uz jsem videla hlavicku“ vnimam jako, ze videla a uz nevidi, ne ze tam mezi nohama dusim hlavu. Syn mel Apgar 9-9-9 a ja si dlouho dobu po porodu vycitala, ze kdyby ta krava mi to rekla normalne nebo aspon manzel tlumocil do lidstiny, ze bych se sebrala vsemi silami a zatlacila poradne, abych ho tam „nedusila“. Co ja vim, treba bychom potom nemuseli s brekem nas obou cvicit dlouhe mesice vojtovku. Vis jak? Ja vim, ze nevis, ze si to jeste neumis predtsavit. Uz ted brecim pri vzpominkach. Ano, hlavne ze chteli do papiru psat titul, ale zachazeli se mnou, jako kdybych spadla z Marsu a byla socialni pripad a neumela cist. Malymu budou v srpnu 3 a i ted jsem se rozbrecela pri psani tohoto prispevku. Uz je to opravdu dlouha doba a zrejme to ve mne porad je.
@AniNevim To je mi moc líto, cítila jsem z toho příspěvku tu bezmoc nad tím, jak to probíhalo, až mě zamrazilo
Nejhůř vnímám to, že máš pocit, že můžeš za ty zdravotní problémy malého, že by to mohlo být všechno jinak, kdyby… Člověk si to pořád přemítá v hlavě a ne a ne se s tím srovnat, i když ví, že už je naštěstí všechno v pořádku. Ale ty jsi si tam „dolů“ fakt nemohla vidět, myslím si, že celý porod a následně to další je o komunikaci a když pak personál vnímá vše jako rutinu a nechápe každou rodičku jako jedince, ke kterému musí přistupovat s vědomím, že je pro ní vše nové, pak to dopadá, jak to dopadá. Že pro ně je x věcí samozřejmost přece neznamená, že tomu je tak i u ostatních! Postupně připravuju partnera na porod a vše okolo, čtu mu hrůzostrašný deníčky a vtloukám mu do hlavy, aby mě nenechal a působil s respektem, právě proto, že sama nevím, zda se ze mě nestane v den D jen ustrašená a bezbranná holka..
@LadyPet tak to delas dobre. Hlavne musi byt pripraven on. Jemu zustane vic smyslu ![]()
Ted me napadla dalsi osemetna vec ohledne Stoda. Vybavene neonatalogie maji nejblize ve FN a Ceskych Budejovicich. Proto kdyz nedejbuh mimino po porodu bude vyzadovat zvlastni peci, tak jej odvezou na neonatalogii a rodicka zustane v porodnici sama. To byl muj hlavni duvod pro volbu Lochotina u prvniho porodu. Vedela jsem stejne jako ty, ze chci bonding, mimino u sebe atd. Ze bych odlouceni nesnesla. I to odneseni na solarko bylo strasne na psychiku.
@AniNevim No sice ho připravuju, ale on má vždycky plnou pusu řečí, jak by tohle a tamto a když přijde na věc, tak stojí a čučí a nic ![]()
No představa, že ho/jí odvezou do jiný porodnice, jen si to představím a je mi špatně.. Ony asi nějaký domluvy před samotným porodem jsou k ničemu, že?
@LadyPet nevim, jak myslis ty domluvy ![]()
Myslela jsem to tak, ze neco neprobehne hladce, porod se zkomplikuje, dite bude potrebovat mimoradnou neonatalogickou peci a tak ho odvezou
Protoze v pripade, ze se komplikace ocekavaji, tak si myslim, ze predem odesilaji do techto porodnic. Napr. maminka s cukrovkou nebo nejakym netusim jakym nalezem… kdy se ocekava komplikovany porod.
Ahoj holky, já taky rodila ve Stodě v roce 2011 a jinam bych teda nešla
tak jak to tam mají mě teda vůbec nevadilo, já byla spokojená. Byla jsem na hekárně ještě s jednou maminkou a super pokec
Měla jsem porod vyvolávaný a to, že tam manžel nebyl celou dobu se mnou mě nevadilo, já radši prožívám jakoumkoliv bolest sama, nesnesu lítost v očích jiných osob. Nakonec jsem rodila akutním císařem, ale personál uplně suprovej. Já na nikoho nepříjemného nenarazila
přeji vám správné rozhodnutí ![]()
@Loslinos diky za zkusenost… Mne vazne nejak nejde o prozivani bolesti, ale chci u sebe „tlumocnika mych pozadavku“, ktery napriklad razne rekne „Oxytocin ne!“
@AniNevim Tak si napiš porodní plán, toho se musí držet. Jdi se tam podívat a domluv se s primářem ![]()
@Loslinos jasne, nic jineho nezbyde. Ale po zkusenosti ve FN porodni plan povazuji za canc papiru, cas na vyplneni ktereho jsem mohla vyuzit uplne jinak ![]()
Ahojte všichni… celou dobu jsem byla rozhodnutá rodit ve Stodě. Byla jsem se tam jednou podívat a personál byl velmi ochotný a milý, vše mi tam popsali a ukázali, že jsem řekla, že je to jasné…
Bohužel jsem nyní ve 34tt a mám malou pořád KP, asi už dva měsíce, že už skoro nedoufám, že by změnila polohu a tak asi už tuším, že mě bude čekat císař. Bojím se hrozně ve Stodě podstoupit císaře, každý mě straší, že na operaci by tam nešel atd. Ti z vás, které měly císaře ve Stodě, jaké to bylo?
Jaký doktor toho císaře provádí? Jen ten z gynekologie? Lochotín je manufaktura, kde se rodí jak na běžícím páse a ne právě na každou rodičku mají čas jako v tom Stodě. Je jasné, že někdy v jeden den rodí 3 a někdy se tam během tří dnů nenarodí miminko žádné, ale i přes staré vybavení byl přístup skvělý.
Jen té operace tam se bojím…
![]()
Díky vše za odpo
@AniNevim Domluvy.. říká se tomu asi porodní plán tedy
Jinak to s tou neonatologií chápu ![]()
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.