Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Já jsem nakonec rodila ve Stodu a tak můžu přispět svým názorem. Primář je opravdu ochotný a v pohodě, každý den se stavil zeptat se, jak se mám. Sestřičky na dětském oddělení jsou taky hrozně moc hodný (až na jednu, ale to by bylo až moc dokonalý), s malým mi pomáhaly, vzaly si ho v pohodě i na pár hodin v noci, když plakal a já byla totálně unavená. Ale přesto bych už do Stodu rodit nešla. Hodně moc se mi nelíbilo, že v době před porodem jsem neměla žádné soukromí. Ležela jsem v pokoji, vedle porodního sálu, kde dost nahlas několik hodin rodila jiná maminka. Ta chodila přes můj pokoj do sprchy, která je tam jediná, takže v době, kdy tam byla ona, nemohla jsem tam být já. To samé, když přišla jiná maminka na vyšetření, tak jsem nemohla do místnosti, kde byl záchod a sprcha a vyšetřovna v jednom. Asi kdyby se mi chtělo nutně, tak mě pustí jinam, ale bylo to nepříjemný. Dostala jsem klystýr a v té době naštěstí nikdo nemusel na vyšetření ani do sprchy. Pak jsem musela dost dlouho čekat právě na sprchu, než bude volná a nakonec jsem prodýchávala bolesti a jiná paní čekala na vyšetření, až bude vyšetřovna volná. Ten nedostatek soukromí mi dost vadil, ale to je asi u takových zastaralých zařízení normální, protože dříve byly všichni v jedné hekárně a tak to prostě v těch porodnicích vypadá dodnes. Jinak personál (až na výjimky) byl hodně dobrý, nakonec jsem rodila akutním císařským řezem v celkové narkoze a bylo o mě dobře postaráno.
@anna21 hmmm, tak tohle neni potesujici zprava. Bylo to v dobe porodu (pises „pred porodem“), kdyz uz jsi mela kontrakce? Takze je tam jedna sprcha a WC pro kolik pripadnych rodicek? Mela jsi nekoho s sebou u porodu? Takze na samotnem porodnim sale neni individualni sprcha a WC? Takze nemuzes skoro celou dobu travit ve sprse? A vana tam je?
Po porodu na Lochotine si to neumim predstavit.
Porad ale nevim, co jde „rozdychat“ snadneji - jestli nekolik hodin na sale a mensi nepohodli nebo tu silenost na sestinedeli, ktera u me trvala 5 dni.
@anna21 a jeste: kdy jsi tam rodila, prosim? Nemeli ejake omezeni kvuli nejake rekonstrukci nebo tak neco? Ja je neobhajuji, jen jsem uz byla rozhodnuta rodit tam a tys me celkem dost vykolejila. Neumim si predstavit, ze bych po klystyru to mela drzet, nez nekam dobehnu nebo nekomu na pozadani uvolnit sprchu.
@AniNevim paní tě popisovala jak to na hekárně chodí, když se sejdem více rodiček.. bohužel to tak skutečně je.. ale málokdy opravdu málokdy ses tane, že s esejde více rodiček na jdenou.. já tam třeba na hekárně ležela 3 dny úplně sama…hekárna je skutečně hned vedel porodních sálůů, a el tak to prostě většina satrších poordnic má zařízené… sprcha tam je jedna v místnosti kde je vyšetřovna.. já do ni mohla kdykoliv…jak už jsme psal byla sjem tam sama… vanu Stodská porodnice nemá…dle mého je to zybtečný luxus…teplá sprcha je při kontrakcích mnohem účinější než vana…
krystýr by tě nedali, kdyby jsi nemohla kdykoliv na WC toho se neboj.. když vyštřovali nikoho na vyšetřovně..tak mě poproslili ať chviličku nevystupuji do vyšetřovny..pokud chci močit ať jdu hned… a hned jak vyšetřili paní, tak mě otevřeli dveře a řekli, že už mohu kamkoliv…nebyla to dlouhá doba..snad ani ne 15 minut…
je to věc názoru a také toho co od porodnice čekáš.. pro nikoho to nepříjemné být může.. nikdo to bere zase jako normální proces…
já rostě nedám na Stodskou porodnici dopustit… možná ji vychvaluji až moc a stále se jí azstávám… ale mám s ní dobré zkušenosti… nikdy mě tam nic nevadilo… tak proto…
@Adenka84 diky za upresneni, asi to budu muset videt na vlastni oci… a manzel tam muze byt celou tu dobu?
@AniNevim pokud tam budeš sma myslím na hekárně tak může být s tebou od začátku do konce… pokud je vás tam více..jako, že to nebývá často, ale nikdy nevíš… tak pak posílají tatínky domů a volají je až když jdeš na sál.. pokud, by jste tam byli třeba rodičky dvě a lpěli na tom, že chceta partnery u sebe celou dobu.. může být jeden pár na hekárně druhý uaž na porodním sále.. ale jen tehdy pokud zrovna nerodí třetí osoba… je to o domluvě…
jinak skutečně doporučuji se tam jít podívat.. zjsitím ti termén další schůzky s Prim.. jinak není ani problém tak kdykoliv zajít s ejít podívat.. pokud se zrovan enrodí a už neopěrují.. doporuřuji tam zajít až odpoledne tak tě porodnicí také provedou…
maje tři kamarádky rodit ve Stodě neplánovali.. po její schlédnutí.. už jinam nechtějí…
No ty blaho, ze bych v tech nejvetsich bolestech tam byla sama a musela jeste koukat a poslouchat nekoho dalsiho? Tudiz je tam jen nejaky omezeny prostor, ktery budeme sdilet ve vice lidech a jen jedna sprcha pro 4 rodicky treba? Jakoze nejde vetsina doby stravit ve sprse. Jakoze na me bude koukat nekdo cizi krom personalu a ja tam budu uplne sama? Pro me to momentalne zni jako horor.
@Adenka84 ale urcite se tam podivat chci, protoze jak rikam, u me to pohodli na porodnim sale na Lochotine, kde si to dokazu vybavit jen trhane s velkymi vypadky, rozhodne nevyvazilo tu neprijemnost sester na sestinedeli.
@AniNevim píše:
@anna21 a jeste: kdy jsi tam rodila, prosim? Nemeli ejake omezeni kvuli nejake rekonstrukci nebo tak neco? Ja je neobhajuji, jen jsem uz byla rozhodnuta rodit tam a tys me celkem dost vykolejila. Neumim si predstavit, ze bych po klystyru to mela drzet, nez nekam dobehnu nebo nekomu na pozadani uvolnit sprchu.
Rodila jsem ve Stodu před 4měs. a rekonstrukci ani nic neměli. Chtěla jsem u sebe manžela, ale právě proto, že jsem nerodila sama, tak mi ho poslali domů a až pak paní odrodila a já jsem se začala otvírat, tak ho zavolali. A „před porodem“ u mě bylo to, že už jsem měla odteklou vodu a čekala jem na kontrakce a ty se pomalu rozjížděli. Klystýr by Ti určitě nedali, kdybys nemohla na záchod.
@AniNevim píše:
No ty blaho, ze bych v tech nejvetsich bolestech tam byla sama a musela jeste koukat a poslouchat nekoho dalsiho? Tudiz je tam jen nejaky omezeny prostor, ktery budeme sdilet ve vice lidech a jen jedna sprcha pro 4 rodicky treba? Jakoze nejde vetsina doby stravit ve sprse. Jakoze na me bude koukat nekdo cizi krom personalu a ja tam budu uplne sama? Pro me to momentalne zni jako horor.
Je tam prostě jedna vyšetřovna a na té je záchod, sprcha (vana ne) a vyšetřovací lehátko. Hned vedle je „hekárna“, kde jsou asi 4 postele a televize. A pak ještě vedle je porodní sál. Já jsem byla na té hekárně a paní vedle s manželem na porodním sále. Pak přišla další paní na vyšetření, tak byla ve vyšetřovně a já jsem v té době tam nemohla jít. Pak čekala cca půl hodiny se mnou na tom pokoji, protože se tam sprchovala ta paní z porodního sálu. Prostě je blbý, že se tam všichni takhle střídaly a neměla jsem žádné soukromí a klid. A paní měla asi zrovna dost štěstí, že rodila sama, já a ani moje kamarádka jsme to štěstí neměly. Je to taková loterie… jednou se narodí 3 miminka za den a někdy se 5 dní nenarodí žádné miminko. Za mě je to tak, že kdybych měla jistotu, že budu rodit sama, tak bych tam rodila klidně znovu. Ale kdybych měla jen malou šanci, že budu rodit zase s někým jiným, tak raději jedu jinam. Ale to se předvídat nedá ![]()
@AniNevim je to o náhodě.. to neovlivníš.. zda tam budš moc být sam či ne..
mě by tohle zase nějak nevadilo… spíš by mě vadilo, kdyby tam měl s námi na hekárně být jiý muž třeba její anžel a můj ne.. tak to by mě vadil.. ale zda tam budu hekat společně s dalšími dvěmi rodičkami..tak to je mě skutečně šumák…
postele na hekárně jsou jen 3 takže maximálně 3 rodičky..
no je to jen a jen na tobě jak se rozhodneš.. jako horor mě to nepřipadá.. proč? je to věc názoru..každý uvítá něco jiného… ale na co tě bude komfort a to, že s tebou bude stále manžel, když personál bude stát za prd.. nebude ět kontrolovat, nebude tě pomáhat a už vůbec ne podporovat??… navíc nevěřím, že yb sji celou dobu kdy se budeš připravovat na porod. (myslím kontrakce) strávila ve sprchovém koutě… já bych o to tedy nestála.. jo ulevit od bolestí..hlavně křížových..a le co vím tak nejlepší na rychle postupující poord je pohyb.. chození, hopsání na míči atd..
a co ty víš.. třeba budeš mít to štětsí jako já a budeš na hekárně sama…
Tak teď tedy taky nevím, jestli bude pro nás Stod to pravé..:D chci samostatný pokoj s vlastní sprchou a manžela u sebe celou dobu…
@Adenka84 Ahoj, sice ještě nejsem ani těhotná, ale říkala jsem si vždy, že až budu, jedině Stod
Můžu se tě zeptat, jak to je po porodu? Jestli je tam možnost být třeba 2 hodinky sama jen s dítětem a manželem, pokud proběhlo vše v pořádku?
@Grainne holky to je ejn na vás.. každopádně se tam jděte podívat a uvidíte.. třeba vás to přesvědčí až tam a nebo naopak…
pro ěm je tedy mnohem důležitější to, že za mnou bude moct kdokoliv kdykoliv a na jak dlouho po porodu na pokoj… a ne jako je to nikde jinde. 1 hod a dost.. aještě v době návštěv.. nikde dokonce nai ta hodina není… což mě přijde dost hloupý???
no máte ještě čas na to se rozhodnout kam rodit půjdete.. tak přeji hodně štětsí v rozhodování…nezávidím vám to.. jsme ráda, že v tomhle mám 100% jasmo.. ždáná jiná porodnice mě ani v tom nejhorším snu nepřesvědčí…
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.