Stolování s hrnci na stole

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4062
25.6.15 09:31

U nás se to liší podle druhu jídla. Většinu teplých jídel nandavá ten, kdo vařil, a na stůl servíruje už na talíři. Ale třeba polévky často dávám na stůl v hrnci, ať si každý nabere, kolik chce. Včera jsem k večeři dělala jahodové knedlíky a taky šly na stůl v míse, ať si každý nandá sám. Studené večeře (pečivo se šunkou, sýrem…) taky nechystám, prostě se všechno vyskládá a stůl a každý si svůj krajíc obloží sám podle chuti. Prostě tak nějak podle toho, jak mi to zrovna přijde praktičtější.
U manžela v rodině je zvykem, že všechno zůstává v hrncích a pekáčích na sporáku a každý si s talířem dojde nabrat tam. Podle mě dost nesmyslný systém, protože kolem jídelního stolu mají málo místa a lidi se tam pak motají jeden přes druhého, cpou se s plnými talíři úzkými škvírami mezi židlemi a zdí… Ale tchán nemá rád hrnce na stole a tchýně zase všem nandavá obrovské porce, které nikdo nesní, takže to vyřešili takhle.

Příspěvek upraven 25.06.15 v 09:33

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Krasavicaa
25.6.15 09:32
@Agnees píše:
Ahoj holky,
zajímalo by mě jak doma stolujete, konkrétně u oběda. V mé rodině jsme zvyklí jíst tak, že se donese jídlo na stůl už na talíři. Nosí ho mamka nebo já a když chce někdo přidat, tak to zase uděláme my. Máme rádi hezky prostřený stůl.
V rodině mého manžela jsou zvyklí si na stůl naskládat hrnce a pekáče a každý si nabírá kolik chce. To má výhodu, že nikdo nemusí vstávat od stolu, ale zase je věčně zakydaný a špinavý ubrus.
My doma s manželem to děláme, tak, že jídlo nandávám já. Raději vstanu než abych měla binec na stole.
Nedávno jsem přemýšlela, jak to asi dělají v jiných rodinách a tak mě napadlo, že udělám průzkum. :) Jak to máte doma vy? :)

A proč řešíš jiný lidi? :roll: :mrgreen: Udělej si to jak ty chceš, a když jsi někde na návštěvě, tak to prostě resektuj. Není to tvůj bordel.

A k tématu : dáváme to jak kdy… Obojí :-) Ale mě spíš vyhovuje ten styl, že si každý nandá u stolu sám. A musím teda říct, že žádnej extra bordel po tom není. Takže asi záleží na každém kusu :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
619
25.6.15 09:32
@KackaDoup píše:
hele urcite je.ale i hrnce mohou by krasne… :mrgreen:

Ja nevim, ja stale vidim ty hrnce, co se v nich vari, takze proste nejsou tak ciste, jako kdyz se to prelije atd.

No, babicka ma cibulak-vsechno, co lze v servisu mit, ten dostanu za rok ke tricitce…a pak je tam jeste jeden uchavtny z brouseneho skla-tak jsem oznamila, ze je muj, ale az deti povyrostou :-)) Babi je stastna, ze to nekdo chce, a ja taky :-) Manzel uz z toho servisu ma u sebe v kacelari karafy na whiskey a konak a k tomu sklenicky, aaach <3

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
122
25.6.15 09:33

@lupto To jsem zažila u bývalého přítele, že jedl každý sám a kdy chtěl. Pro mě něco nepředstavitelného, aspoň u jídla by se měla rodina sejít. To už raději hrnec na stole, hlavně když se u něho všichni sejdou :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
merde
25.6.15 09:33

@Mar__tanka1983 :pankac: nase mama ho prodala, takze nezdedim, bohuzel. Ale treba si jedou takovy koupim a pak ho zdedi me deti :D

• Citovat
  • Upravit
619
25.6.15 09:36

@Agnees Joja to fakt nesnasim. U nas i vikendove snidane jsou spolecne-vytahame vse, manzel jede pro cerstve pecivo jemu a detem, odstavime ovoce na cerstvou stavu…a pak treba dve hodiny snidame spolecne, ted v lete na terase. Jasny, deti tak dlouho nevydrzi, ale vedi, ze si mohou jit hrat, placaji se okolo nas…parada :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
122
25.6.15 09:37

@Krasavicaa Už jsem to tady vysvětlovala, že to respektuju :) Prostě mě to napadlo. Je to diskuze na odlehčení. Myslím, že je tady spousta zbytečnějších :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
25.6.15 09:41

@Agnees tak u nás doma (jako u rodičů) máma nandavala na talíře, jenom při slavnostních příležitostech jsme na stole měli mísy s jídlem, ze kterých si každý odebíral sám. doma jako doma se mi o nějakém společném stolování může jenom zdát - dokud byly děti malé, tak jsem jídlo navíc na stole nenechávala, naopak jsem věčně poskakovala kolem nich - ex doma věčně nebýval, takže se stolování smrsklo spíš na krmení havětě :mrgreen: ex je ex a doma už se proto nevyskytuje vůbec a havěť nám vyrostla, takže si akorát v kuchyni nabagruje na talíř, co uzná za vhodné a uklidí se s jídlem do pokojíčku… jenom když hodně ječí, tak s otrávených ksichtem předstírají stolování, ale koho by bavilo koukat na otráveného puboše… a jakmile má výjimku od stolu on, rozletí se i ten zbytek, že jo… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
122
25.6.15 09:43
@lupto píše:
@Agnees Joja to fakt nesnasim. U nas i vikendove snidane jsou spolecne-vytahame vse, manzel jede pro cerstve pecivo jemu a detem, odstavime ovoce na cerstvou stavu…a pak treba dve hodiny snidame spolecne, ted v lete na terase. Jasny, deti tak dlouho nevydrzi, ale vedi, ze si mohou jit hrat, placaji se okolo nas…parada :-)

To je krásné :) My taky o víkendech snídáme spolu, až budou dětičky, tak to bude ještě lepší :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2249
25.6.15 09:46

My jsme vždycky dávali na talíř, měli jsme odjaživa malý stůl a hrozně rádi jsme všichni u jídla četli :oops: a to by se nám mezi ty noviny a knížky hrnec nevešel :-) Te´d ve vlastní domácnosti máme bohužel jenom pidi stůl, že jsem ráda, že se tam vůbec s dětmi vejdeme. Ale tchýně to občas, když se nás víc, tak dá talíře na stůl, pak přinese hrnec s polévkou a nalévá nám u stolu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7414
25.6.15 09:50

U moji babicky se nosily hrnce a misy na stul. Na ubrusu byla velka tezka sklenena deska pres cely stul, takze pripadne kydance se jednoduse utrely a nemusel se prat cely ubrus. Nandaval vetsinou jeden clovek (mamka nebo babicka), ostatni sedeli a rikali, kolik chteji.

U nasich to bylo jak kdy - nekdy hrnec na stole a nandavalo se z nej - opet jedna osoba pro vsechny, hrnec se pak odnesl. Nekdy se nosily rovnou talire od linky.

My ted doma nosime vetsinou na stul uz rovnou plne talire.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
KackaDoup
25.6.15 09:52
@lupto píše:
Ja nevim, ja stale vidim ty hrnce, co se v nich vari, takze proste nejsou tak ciste, jako kdyz se to prelije atd.No, babicka ma cibulak-vsechno, co lze v servisu mit, ten dostanu za rok ke tricitce…a pak je tam jeste jeden uchavtny z brouseneho skla-tak jsem oznamila, ze je muj, ale az deti povyrostou :-)) Babi je stastna, ze to nekdo chce, a ja taky :-) Manzel uz z toho servisu ma u sebe v kacelari karafy na whiskey a konak a k tomu sklenicky, aaach <3

rozumím, taky mam na vyber a miluji to, ze k ruznym prilezitostem to mohu menit…skleneny servis nadherny pouzivam na vanoce ;)

• Citovat
  • Upravit
4148
25.6.15 09:58

To by mne ani nenapadlo, že někde se dávají hrnce na stůl :) Ale každý dle svého gusta:) Líbí se mi, když se dá na stůl třeba polévka v krásné polévkové míse. ale nelíbí se mi tak, abych pak zbytečně umývala nádobí navíc, takže u nás se dává rovnou na talíře :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3157
25.6.15 10:07

@KackaDoup Taky nechápu 8o My sme teda asi dobytci první kategorie takže nemáme ubrus a po každém obědě stůl setřu at jsou hrnce na stole nebo ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26270
25.6.15 10:10

Holky a máte sváteční talíře? Používáte je jen na vánoce nebo i v průběhu roku? ;)

Používáme sváteční servis včetně svátečních příborů, ale většinou v mém okolí nic takového nemají…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Hra JAUVAJS!

• (3.8) + 10 recenzí

Dostihy a sázky

• (5) + 5 recenzí