Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jezdit, jezdit, jezdit a jedině jezdit. Nic jiného nepomáhá. Jezdi si na nákupy nebo na výlety, začínej tam kde je menší provoz ať nejsi ve stresu. Ať s tebou jezdí zkušený kamarád nebo kamarádka, kteří by ti mohli radit. Taky si radši samonastuduj učebnici autoškoly ať máš větší jistotu. Takhle bych to udělala já. Já sice autoškolu absolvovala normálně, ale dodneš netuším jakým zázrakem. Řídit jsem se naučila až po autoškole, když jsem si pořídila auto a jezdila a jezdila.
Já mám řidičák od 17let, tedy dělala jsem zkoušky v necelých 18-ti, řídit jsem směla až od 18let
. Je mi 33 a do auta jsem sedla 2×, do BMW s automatem, kdy jsem si připadala jako královna a jezdila v něm skoro rok i do práce po magistrále. Podruhé povinně do Felicie s kamarádem, ale to byly nervy. Od té doby jsem neřidič, a ikdyž se manžel snaží mě naučit v našem pažoutovi, já prostě bez automatu nechci. Bojím se. Po centru Prahy bych nejezdila, to ani omylem, ale do nákupního centra je potřeba a není to daleko, jenže…mám strach právě, kdyby se něco stalo. Nikdy jsem nebourala,max.se někde opřela u parkování, ale ten strach tam je. Asi jako se bojím psů, kteří mi nikdy neublížili
. určitě by to chtělo kondiční jízdy, ale na ty teď není peněz a tak to oddaluji co to jde. Já ti neporadím, ale tvůj strach chápu, zvl.,když jsi tohle prožila.
Reňulín má pravdu, hlavně jezdit, musíš překonat ten strach, takže vyjížděj přesně na výlety někam mimo Prahu, kde není takový provoz..a rozhodně si nechtu hondu, je to větší bezpečné auto, když si koupíš něco malýho, budeš se bát ještě víc..
Ahoj. Mě osobně autoškola naučila základy. Vyjezdila jsem se sama - zezačátku taky stresy, ale jeden člověk se mnou párkrát jel mimo město, po okreskách, lesních cestách, couvání, rozjezdy do svahu. sama jsem pak začala jezdit denně pidikrátké známé trasy (fakt jen okolo bloku, ale dvakrát denně. Tím jsem si zautomatizovala řízení - pak už to šlo v poho. Držím pěsti.
Řidičák dává policie a je i přítomna u řidičských zkoušek, takže se mi zdá, že tu plácáš blbosti.
Pokud myslíš vážně, to že se chceš naučit řídit, abys mohla jezdit bezpečně nejene pro sebe, ale i pro ostatní řidiče, tak na to je dnes spousta kurzů i pro lidi s řidičákem. Jako první můžeš v nějaké z blízkých autoškol požádat o kondiční jízdy, jako další si můžeš k vánocům dát kurzy bezpečné jízdy:
http://www.kurzybezpecnejizdy.cz/…tomobil.html#web
I když se mnou nebudou mnozí souhlasit, doporučuji si pro začátek koupit jiný vůz. Nejde o velikost, ale o ten automat. S tím se prostě řídit pořádně nenaučíš. K tomu, aby se stal člověk dobrým řidičem, musí umět taky auto ovládat. Různé věci si s ním vyzkoušet, pochopit spojku, plyn, brzdu…ne nadarmo se říká, že automat je pro ty, co neumí jezdit. Já upřednostňuji manuál, automat by mi byl k ničemu, soudě dle toho, kee jezdím, ale už bych si ho klidně i po 12 letech řízení auta v manuálu koupila. Fakt bych ale nedoporučovala hned, jako auto na naučení.
No a pak, jak už tu bylo zmíněno - jezdit, jezdt, jezdit. Klidně dát něco nějakému kamarádkovi či kamarádce, aby s tebou něco najezdil. Z počátku bych zkoušela mimo Prahu.
Já jsem začala jezdit v létě asi tak po sto letech
Byli jsme na chalupě s minimálním provozem, tak se to dalo. Teď v Praze musí se mnou jet muž, sama se bojím. Ale začínám si zvykat. Největší problém mám s parkováním, do běžným pidimezer na parkovišti se netrefím ![]()
jestli nemáš s kým jezdit, tak si dej ty kondiční jízdy, instruktor za tebe bude hlídat provoz a ty se budeš moci soustředit na to, udržet auto na silnici, taky když máš na střeše „Autoškola“, tak si řidiči dávají víc pozor.
Já jezdím ve staré Felicii a jsem za to ráda, protože když se po magistrále plížím čtyřicítkou, tak se můžu tvářit, že to prostě rychleji nejede ![]()
ten stres a strach naprosto chápu, pro mě je zatím každá jízda zážitkem, ze kterého nespím tři dny před a tři dny po, a vždycky se divím, že mi nezkyslo mliko v prsou ![]()
@Damael zkusebni komisar byl velmi dobry znamy majitele autoskoly.nech si prosim tedy vypady proti me osobe, nikdy nelzu. navic tehdy to bylo volnejsi a nehlidalo se to tak.jen z me tridy dostali protekci, jen co vim, tri lide. o tom ale tato diskuse neni.
Jezdili jste v Praze kondicni jizdy a za kolik? Delal nekdo mimochodem autoskolu na podzim a zimu? dekuji ![]()
@Anonymní píše:
Jezdili jste v Praze kondicni jizdy a za kolik? Delal nekdo mimochodem autoskolu na podzim a zimu? dekuji
já dělala autoškolu v Plzni, ale byl to rychlokurz za 1,5 měsíce jsem měla řidičák a dělala jsem ho v zimě, sice to bylo náročné po škole 3× týdně teorie 6h ale paráda, ale být tebou tak si zaplatím kondiční jízdy, jinak jsem po získání řidičáku věděla jak se jezdí, ale že by to bylo nějak světoborný to né, spíš jsem jezdila a jezdila a tím fakt se nejvíc získá
Příspěvek upraven 28.09.13 v 12:14
@Anonymní píše:
Koupila jsem si ojetou Hondu RV s automatem s cilem cvicit se(je vyssi, takze pekne vidim shora,ale zbytecne mi tu stoji a platim povinne ruceni.
Doporucujete mi ojetou Hondu si nechat nebo se ji zbavit a poridit si pro zacatek jezdeni neco maleho?
Doporučuji Hondu prodat a koupit si nikoli něco malého, ale něco staršího, na čem se naučíš jezdit, co ti nebude pomáhat, takže díky tomu se sice trochu víc nedřeš, ale zároveň pochopíš, jak auto funguje během jízdy, jak se chová v různých podmínkách a nestane se ti, že za tebe bude vychytávat tvoje řidičské chyby, až se jednou nedejbože dostaneš na hranici jeho jízdních vlastností a auto ti „zláme vaz“.
Mám terénní silné auto, a právě pro ten pomyslný pocit bezpečí jsem si ho pořídila až dost pozdě, když už jsem měla něco odjeto a umím se k němu chovat. Konkrétně tato auta jsou trohcu zrádnější, třeba v dešti.
Takže být tebou, koupím si Favorita, se kterým se prostě nedokážeš moc rychle rozjet, takže jednak tě to donutí hodně dopředu předvídat, co lidé kolem tebe dělají a jednak na něm velice krásně ucítíš, jak se třeba auto chová v serpentinách, na sněhu, jak je to s brzděním.. - prostě na tomhle autě to skutečně poznáš, a budeš se muset naučit to zvládat sama, takže až si přesedneš do lepšího, tak to bude velké pohodlí, ale ty už „budeš vědět“ a budeš opatrná i tam, kde nové auto bude vypadat, že to v poho zvládá..
@Anonymní píše:
Jezdili jste v Praze kondicni jizdy a za kolik? Delal nekdo mimochodem autoskolu na podzim a zimu?
Já měla od firmy nějaké kurzy na mosteckém okruhu a bylo to skutečně velice poučné. A dnes, kdy už si po letech ježdění, kdy jsem pracovně najela za rok v průměru 60 tis. km, myslím, že řidit fakt umím, tak mě učí můj muž, který přeci jen k řízení přistupuje ještě jinak.
Damael, opravdu uz u rid. zkousek policiste nejsou. A v okoli jsem videla, ze komisari, co jezdi, a ucitele autoskol byvaji dobri kamaradi… takze zakladatelcinu prispevku verim… jinak to opravdu chce jezdit a jezdit, jina cesta neni.
Já dělala autoškolu v zimě, dokonce když i v Praze napadlo kolem Silvestra spousta sněhu. A taky s palcem v sádře:-)
Nejvíc jsem se taky naučila sama ježděním. Vytipuj si dobrého kamaráda, co umí jezdit a popros ho, ať se s tebou jezdí projet. To mi dalo hodně, jak mi radil prakticky, kde mám jak ubrat, přidat (dokopce), jak si najet zatáčku.
Kondiční jsem neměla.
@Anonymní píše:
@Damael zkusebni komisar byl velmi dobry znamy majitele autoskoly.nech si prosim tedy vypady proti me osobe, nikdy nelzu. navic tehdy to bylo volnejsi a nehlidalo se to tak.jen z me tridy dostali protekci, jen co vim, tri lide. o tom ale tato diskuse neni.
To nejsou výpady, ale napsat jsem to opravdu musela. To, co jsi popsala, je velice, velice nestandardní událost a je to na zavření autoškoly - i pro bezpečnost ostatních..
Kdybych tě napadala, určitě ti dál nebudu radit, ale v rukavičkách nejednám ani se svými dětmi, tak to, prosím, takto pochop a na druhou stranu - omlouvám se ti, že jsem tě podezřívala ze lži.
Nicméně za tím autem si opravu stojím - velký silný SUV by tě mohlo naopak semlít.
Ahoj, prosim zkusenejsi o radu.Mam RP, ale mela jsem 2 nezavinene tezke nehody-prvni pri vycviku hned na zacatku vinou instruktora (abych se kvuli nasledkum nesoudila, dala mi autoskola rychle ridicak a vypoklonkovali me, ackoliv jsem skoro ridit neumela-byla jsem mlada a blba, mela jsem trvat na tom, aby me NAUCILI RIDIT),druhou jako spolujezdec opet nezavinene po autoskole.Od te doby se bojim. Nijak ze bych se trasla, ale mam z rizeni stres.Rada bych to ale zvladla. Koupila jsem si ojetou Hondu RV s automatem s cilem cvicit se(je vyssi, takze pekne vidim shora
,ale zbytecne mi tu stoji a platim povinne ruceni. Pritel je mimo CR. Bracha mi slibil ucit me, ale vyvlekl se z toho, ze nema cas. Teprve ted jsem se tedy odhodlala ke kondicnim jizdam v autoskole. Nebyl cas, penize a taky jsem to podvedome (i vedome)odkladala. Problem je, ze nemam moc potrebu jezdit – vsude dojdu pesky, nakup mi vozi.Je ale fakt, ze UMET RIDIT SE HODI-a proc tu mit stojici auto.Kdyz to budu odkladat do vyssiho veku, uz se k tomu nevratim! Kondicnich jizd budu potrebovat evidentne hodne – pokusim se usmlouvat cenu. Jezdili jste v Praze kondicni jizdy a za kolik? Delal nekdo mimochodem autoskolu na podzim a zimu? Doporucujete mi ojetou Hondu si nechat nebo se ji zbavit a poridit si pro zacatek jezdeni neco maleho? Zajimaji me zkusenosti a nazory. Omlouvam se za anonym, mam tu zname a taky nemusi kazdy vedet jak jsem to mela s „rychloziskanim“ridicaku – nechci delat autoskole zpetne problemy-jak uz jsem vyse napsala, nemela jsem na to ve vlastnim zajmu pristoupit, je to ma blbost, vzdyt jsem jim zaplatila za to naucit me jezdit, ale byla jsem tehdy po nehode dost vysokovana, tak mi v podstate vyhovovalo, ze se to „vyresi“ vydanim ridicaku a ja se naucim a vyjezdim „pozdeji“.Jenze to „pozdeji“ uz se tahne nekolik let.Dik vsem srdecne
rejpalky prosim nepiste. Řidičky, prosím napište, prosím, prosím, smutně koukám