Strach z porodu - prvního

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1224
8.1.20 18:49

Ahoj sežeň si dulu nebo porodní asistentku. Čti si ty dobrý příběhy. Nemusíš mít nastrih ani jiný zákrok! To je pouze na tobě. Nemusíš rodit na tom lehátku. Je tam špatná poloha a kvůli tomu k nastrihum dochází! Kurz si udělej spíš hypnoporodní ať tě to srovná psychicky. Podívej se na doporučení světové zdravotnické organizace, pročti si třeba stránky Jemného zrození. Porod nemusí být jatka. Je to hodně o psychice. Ještě máš čas si sehnat dost informací! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1543
8.1.20 18:59
@Nowuka2 píše:
Epidural doporučuju, no, kámoška takhke rok a půl po porodu tahala nohu a doteď (7 let od porodu) ji nemá 100% :pankac: Za mě tudíž epi ani omylem :zed:.

No jo, ale v epiduralni anestezii se dneska dělá i většina cisarskych rezu (nebo ve spinalni, je v tom trochu rozdíl), je to pořád bezpečnější než celková anestezie. Ano, epidurál má svá rizika, ale proti cs na přání jich má fakt míň… :nevim:
Navíc pri vaginalnim porodu se dává jen analgezie, takže je to ještě o něčem jiném ;)
Pokud má paní velký strach z bolesti a paniku, tak moc možností nemá, je za půlkou těhotenství, to už není moc čas na psychoterapie atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1313
8.1.20 19:16
@Anonymní píše:
Mam panickou hruzu z porodu. Jsem ve 24 tydnu a nemuzu se toho zbavit. Celou dobu jsem byla optimisticka, ze nevim do ceho jdu, neni treba mit strach. Mela jsem strasne silne menstruacni bolesti s horeckami, zvracenim, bolesti az do kolen, nemohla jsem chodit (lekari mi na tento problem od 13 let doporucovali antikoncepci, kterou budu do smrti odmitat).. takze me nic nemuze prekvapit. Ale zacala jsem se hrozne bat po shlednuti videa nejakeho predporodniho kurzu, bojim se toho jak to bude probihat, klistyru, krve, jsem trosku hysterictejsi povahy a brecela jsem i kdyz jsem mela teploty a byla jsem v tehotenstvi nemocna (ne sebelitosti, ale ze strachu o dite), mam strach z toho personalu a jak se budou ke me chovat, nechce se mi do nemocnice, kdyz ve videu ukazali to kreslo, tak se mi zjezily chlupy na zadech. Nevim jestli chci aby tam byl partner, ktery tam chce byt. Nechci aby me nastrihavali. Celej ten proces mi zacal pripadat jako neco, co v zivote nemuzu zvladnout. Nechci to ani nikomu rikat, stydim se za svuj strach.

Nechci nechci nechci… to je same ja ja ja… uprimne - v tehotenstvi nejde uz jen o tebe, ale i o dite a pro dite je prirozeny porod a pruchod porodnimi cestami tim nejlepsim, co mu nastartuje zivot…
s postupujicicm tehotenstvim se budes na porod tesi a bude to chtit mit za sebou (posledni tydny byvaji desne) a az porod prijde, na nejake strachy si nevzpomenes, jelikoz to fakt boli a telo to diky hormonum zvladne… a snaz se divat na veci z druhe strany - klistyr je dobry, aby ses na sale nepos…, nastrih je dobry, abys nebyla roztrzena az na zada, apod., neboj se bolesti - dite ven musi a ty to musis prezit (me nestihly dat zadnou medikaci, klistyr, nic a pak me sili potrhani a take jsem vse prezila, ze salu odesla po svych a druhy den jsem na to s usmevem vzpominala), strach k porodu nepatri, nebudes pak spolupracovat a bude to tim horsi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5105
8.1.20 19:25
@Lekninka91 píše:
@Konys mně prvně píchli vodu a pak dali klystýr, takže jsem sjala v brutálních kontrakcích a hulákala u toho na celej špitál :lol: :lol: :lol:

Ježíš :roll: :mrgreen: To me nejdřív klistyr a pak pichli vodu.. :D Ale ja si uzila zavadeni toho epiduralu v tech kontrakcich bez pauz.. A ta anesteziolozka na me jeste zvysovala hlas at se nehybu.. Ale to proste neslo :lol: Pak to tam zavedla a rekla… Tak snad dobry :think: 8o Ta veta me probrala z tech kontrakci 8) :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
628
8.1.20 19:26
@Walburga píše:
Ahoj sežeň si dulu nebo porodní asistentku. Čti si ty dobrý příběhy. Nemusíš mít nastrih ani jiný zákrok! To je pouze na tobě. Nemusíš rodit na tom lehátku. Je tam špatná poloha a kvůli tomu k nastrihum dochází! Kurz si udělej spíš hypnoporodní ať tě to srovná psychicky. Podívej se na doporučení světové zdravotnické organizace, pročti si třeba stránky Jemného zrození. Porod nemusí být jatka. Je to hodně o psychice. Ještě máš čas si sehnat dost informací! :kytka:

Amen :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9374
8.1.20 20:05

Jen dodám, že mám zkušenost se dvěma porodnicemi a co vím, tak i v jiných nedělají nástřih automaticky hned, ale až když to tlačení trvá fakt dlouho. Ale v ten okamžik jsem nástřih nezaznamenala. Stejně tak krev, po porodu určitě tekla, ale přes zábal o tom skoro nevíš. Co se týká klysrýru, před prvním porodem mi ho udělali a stejně jsem se při tlačení pokadila, u druhého ho nestihli a nic ze mě nevyšlo. Ale prý to taky může porod popohnat. :think: Zakladatelko, nepůsobíš na mě, že bys měla vyloženě panický strach z porodu, spíš takovou obavu prvorodičky. Nebudu tě utěšovat, že to bude pohoda, protože to nikdo neví. Některá žena při kontrakcích myslí, že umírá, já jsem byla v pohodě, taková trochu silnější ms bolest. Vždycky může nastat nějaká komplikace a najednou to nejde podle plánu. Ale na takový scénář nemysli. Zkus se nachystat na to, že to ZVLÁDNEŠ v pohodě, místo svírání při bolestech se zkus uvolnit, jako bys chtěla miminku pomoci na cestu dolů. Kdysi jsem to tady vyčetla a při porodech na to vzpomínala a praktikovala. Porody byly rychlé a jsem přesvědčená, že kdybych se stáhla, bude to trvat delší dobu. Nemaluj si předem černé scénáře. Kdyby to bylo něco tak nesnesitelně hrozného, rodiny by byly plné jedináčků. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17.1.20 23:11

pracuj se svým strachem

Oslov soukromou PA nebo dulu a projdi s ni svoje obavy a představy, pokud ti bude prijemna a budes ji věřit tak si je vem k porodu. Pokud mas obavy tak už dopředu řekni partnerovi ze se muže stat ze převládne pocit ze ho u porodu nechceš a pošleš ho za dveře. Napis si porodni plan. Jdi na prohlidku salu do nemocnice a idealne předem konzultuj ty zasadni body. Drzim palce!! :srdce: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
17.1.20 23:38
@Anonymní píše:
Mam panickou hruzu z porodu. Jsem ve 24 tydnu a nemuzu se toho zbavit. Celou dobu jsem byla optimisticka, ze nevim do ceho jdu, neni treba mit strach. Mela jsem strasne silne menstruacni bolesti s horeckami, zvracenim, bolesti az do kolen, nemohla jsem chodit (lekari mi na tento problem od 13 let doporucovali antikoncepci, kterou budu do smrti odmitat).. takze me nic nemuze prekvapit. Ale zacala jsem se hrozne bat po shlednuti videa nejakeho predporodniho kurzu, bojim se toho jak to bude probihat, klistyru, krve, jsem trosku hysterictejsi povahy a brecela jsem i kdyz jsem mela teploty a byla jsem v tehotenstvi nemocna (ne sebelitosti, ale ze strachu o dite), mam strach z toho personalu a jak se budou ke me chovat, nechce se mi do nemocnice, kdyz ve videu ukazali to kreslo, tak se mi zjezily chlupy na zadech. Nevim jestli chci aby tam byl partner, ktery tam chce byt. Nechci aby me nastrihavali. Celej ten proces mi zacal pripadat jako neco, co v zivote nemuzu zvladnout. Nechci to ani nikomu rikat, stydim se za svuj strach.

Vyber si nějakou malou vstřícnou porodnici, zaplať si soukromou PA, která tam může vést porod. Na všechny poradny budeš chodit k ní, budeš ji mít u porodu, všechno ti vysvětlí, projde s tebou tvoje přání a bude se je snažit dodržet.
Klystýr mít nemusíš, nástřih taky ne.
Bez vlastní PA je porod velká ruská ruleta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.1.20 23:47

Neboj se :srdce: To dáš. Dala to spousta ženských, das to prece taky. Preji ti rychly porod bez komplikací. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
742
18.1.20 00:21

Mě se naopak po klystýru hrozně ulevilo :lol:.
Byl to mazec, to nepopírám, ale jsem dva měsíce po porodu a klidně bych rodila zase a to mám nástřih i uvnitř pac se mi malý zasekl rameny. Nástřihy jsem necítila vůbec a na šití mi spodek doktor umrtvil. Pár dní po porodu jsem myslela, že mi frndou projel kamion.Ale ten pocit a nával emocí když porodíš, dají ti miminko na břicho a ono na tebe kouká jak z jara, je k nezaplacení :srdce: :srdce: :srdce:
Ničeho se neboj :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4284
20.1.20 22:25

Každá maminka rodila poprvý. Každá se bála, aspoň trochu, některá víc, jiná míň, ale do neznámého jsme šly všechny. A beztak už to neovlivníš, dovnitř to šlo, ven to půjde taky. Je to jen kraťoučká epizoda v životě tvém i v životě tvého potomka. Nemysli na to tolik - není to konec světa. Mysli na ty dny, měsíce a roky, co budou poté. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
392
20.1.20 22:34

@krysoleta ale dovolí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
392
20.1.20 22:41
@Anonymní píše:

Neboj se! Bude to v pořádku. Ano, bolí to, ale je to snesitelná bolet, která trvá jen omezenou dobu… Navíc si mužeš nechat dát třeba rajský plyn… Prostě ber to tak, že ted už neni cesty zpět a že porod je něco tak přirozeného, jako že dýcháš… Až pujdeš na sál, nech si dát klystýr, odpadne ti strach z toho, že se tam poser… A až budeš rodit, poslouchej porodníky, budou ti řikat, co máš dělat… Neřeš nástřih nebo ne… Když ho nebudeš potřebovat, neudělaji ho, když jom udělaji, takže tím se vůbec netrap…Hlavně prostě tlač, jak ti budou řikat a bude to ok! A mysli v prvé řade na miminko. Ono bude při porodu potřebovat tvou pomoct, jde ven, na svět, kde ještě nikdy nebylo, a ty tam pro něj prostě musíš být, takže se pokus svoje strachy poslat do kytek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
304
20.1.20 22:53
@VVVZ píše:
Neboj se! Bude to v pořádku. Ano, bolí to, ale je to snesitelná bolet, která trvá jen omezenou dobu… Navíc si mužeš nechat dát třeba rajský plyn… Prostě ber to tak, že ted už neni cesty zpět a že porod je něco tak přirozeného, jako že dýcháš… Až pujdeš na sál, nech si dát klystýr, odpadne ti strach z toho, že se tam poser… A až budeš rodit, poslouchej porodníky, budou ti řikat, co máš dělat… Neřeš nástřih nebo ne… Když ho nebudeš potřebovat, neudělaji ho, když jom udělaji, takže tím se vůbec netrap…Hlavně prostě tlač, jak ti budou řikat a bude to ok! A mysli v prvé řade na miminko. Ono bude při porodu potřebovat tvou pomoct, jde ven, na svět, kde ještě nikdy nebylo, a ty tam pro něj prostě musíš být, takže se pokus svoje strachy poslat do kytek.

Ta poslední věta je krásně motivující, díky Ti za ní :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
392
20.1.20 22:59

@pinklady Není zač ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...