Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Rodila jsem první císařem se spinální analgézií (KP). Druhé po třech letech vaginálně (hlavičkou). Bez nástřihu, nějaké vnitřní šití ale bylo.
Podle mého názoru je lepší přirozený porod. Císaře jsem měla v pohodě, za 24 hodin jsem vstala a chodila, dítě mi nosili, kojení v pohodě, ale přesto říkám: přirozený porod je lepší. O strachu promluv s doktorem, dá se to jistě řešit. Jsem příznivcem homeopatik, na stres, na hojení, na všechno, netuším, zda to do zabralo a jsou mi jedno kecy o placebu. Jakmile pocítíte strach z porodu, zobněte… nevím už co. Po porodu císařem toto, po vaginálním toto… Jizvu nemám vidět vůbec, jo, cvičila jsem asi od druhého týdne, lehoučce, jen stahování břicha, prostě jedno k druhému, bez komplikací. Přeju, ať vše zvládneš.
Já jsem první dítě rodila přirozeně, bohužel jsem měla dost velké poranění hráze (bylo to dost rychlé a doktor nástřih neudělal). Zpětně si vyčítám, že jsem nezkusila cvičit s aniballem, ženy ho tady hodnotí dost dobře, být tebou, zkusím ho… mně by to bývalo dost možná pomohlo. Druhý porod jsem měla sekcí, nechtěla jsem riskovat opětovné poranění a případné trvalé následky. Hojení mi probíhalo lépe po sekci, ale to je všechno vážně hrozně individuální. Při sexu problémy nějaké velké nemám, jen občas musím použít víc lubrikantu nebo mě tam něco zabolí, ale fakt nic hrozného, dá se to:-) Strach je normální, já bych zkusila vážně ten aniball, nacvičíš si to a budeš si jistější ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj holky,ospravedlnujem sa za anonym, ale vela ludi este nevie, ze som tehotna a vela zien z prace chodi na tento portal. Chcela by som otvorit pre mna culostivu temu bez odsudenia. Svoje babo v brusku milujem, velmi sme sa na neho tesili a dlhsie sme sa snazili, zial od kedy viem, ze budem rodit- mam z porodu strach. Nemam strach z bolesti, kontrakcii…ale neviem si predstavit ako tam dole prejde hlavicka a vobec cele telicko. Mam strach z tlacenia, nastrihu, naslednej hojivosti, eventualne sexualnej aktivity.
Preto by som sa chcela Vas skusenejsich opytat…mali ste nastrih? ak ano, ako ldho po porode ste sa dali dokpy tam dole? zahojilo sa to uplne- teda vyzera to tam tak, ako predtym? tie, ktore ste mali aj sekciu aj vaginalny porod, bola pre vas sekcia v niecom lepsia?
Nechcem zniet povrchne, lebo taka nie som, ale verte ci nie, mam panicky strach a potrebovala by som pomoct, poradit, povzbudit…tajne dufam, ze budem mat chalana, ktory bude KP a pojdem cisarom- no hryzie ma svedomie a viem, ze sekcia boli PO…
chapem, ze mimi som chcela a nejak von musi, ze…
Měla jsem akutního císaře a kdybych si mohla vybrat, tak znovu bych do císaře už nešla, bolest pro mě hrozná, porodní bolesti oproti tomu byly v pohodě. Sekce je dost velká operace a dobrovolně bych do něj nešla. Já jsem si prošla i klasickým porodem a tedy bez nástřihu, ale tam dole se to zahojilo podle mě stejně, ono záleží jak daleko ti dojde porod, kdyby to měl být akutní cisař, ale pokud plánovaný, tak myslím, že se tam dole nic nestane.:-)
Holky dakujem vam velmi pekne, ste strasne hodne…urcite skusim so strachom bojovat, kupit ten balonik a porozpravat sa s lekarom. Ja dufam, ze ked to inak nepojde, tak si to babatko zariadi samo a bude v zlej polohe, tak bude cisar..eventualne ak by cez to nesiel vlak, tak sa pokusim to vybavit, aj ked nechcem bzt sebecka a rozhodnut sama…je to tazke
fakt este ako mi maka vravela, ze dieta moje ani nevies co ta caka- tak mi moc nepomohla… tiez mala tazky porod, ale dufam, ze medicina je dnes uz inde a snazia sa, aby tych skod bolo co najmenej…
@simusiacik za našich maminek se rodilo jinak, hodně věcí je jinak. Byly těhotenská cvičení, plavání, maliník, lněné semínko, balonek, možnost mít u porodu partnera, dulu, vlastní PA? To všechno jsou velmi pozitivní věci.
Zakladatelko, chtěla bych tě podpořit a říct že porod nemusí být jen hrůza. Mam čerstvou zkušenost, rodila sem před 16 dny a teď mám doma krásnou holčičku, která za trochu té bolesti rozhodně stála
také sem měla strach z porodu obří stejně jako ty jsem přemýšlela o císaři jenže toho sem se bála taky. Tak sem si před porodem pořídila aniball a cvičila, ale moc mi to nešlo nacvičila sem max 27 cm a více už mi to nešlo týden před porodem už sem vůbec necvičila. Pila jsem 3× denně čaj z maliníku a snažila sem se uklidnit tím, že to prostě nějak ven musí, už sem se i pomalu smířila s tím že mě prostě nastrihnou a ještě na poslední kontrole u Dr. sem prosila o epidural bála sem se te bolesti. No a porod byl pak naprostá pohoda, kontrakce se daly vydržet asi jako když máš menstruacni bolesti na které já sem zvyklá
bylo to rychlé asi za 2 hoďky byla malá venku bez nástřihu a bez jakýchkoliv poranění na 3 zatlačení
a to malá měla 3090 gramů a obvod hlavy 33cm, takže porod nemusí být vždycky horor. Samozřejmě každý to má jinak, ale určitě se na to dá trochu připravit myslím že ten aniball mi hodně pomohl i když sem s ním nenacvicila kdoví kolik cm ale určitě to k něčemu bylo. Takže neboj to zvládneš ![]()
…jo, maliník, lněné semínko a cvičení.
Ale já cvičila - netradičně - s tenisákem v kondomu. Dostala jsem tento typ. Ne, nešlo to, nedostala jsem ho „tam“,
ale přesto jsem porodila bez nástřihu a relativně v pohodě.
@rychnov3 tak to je príma.
Tip vtipný, ale jaksi tenisák nezvyšuje svůj objem postupně ![]()