Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Edita2 Prosím tě, žít takto každý den bez odpočinku, děláš jak kdybys měla momstrum. Máš živé dítě, to má/měla spusta z nás, je v kočáru na plenách, je malý, ano neznám ho, ale prý přežít každý den bez pomoci a odpočinku. Vychovábejte si každý své dítě po svém, mlaťte je, dávejte ( nebylo tm o vlažné sprše slovo, ale o studené)je pod sprchu, od malinka je ponižujte, což tedy sprchování oblečeného dítěte studenou vodou je, a využívejte proti nim svou převahu. Úplně klidně. Skutečně vaše věc, vaše dítě, váš boj. Ono to možná zabere v tu stávající chvíli. Nicméně pokud napíšete své výchovné metody do veřejné diskuze, prostě musíte počítat s tím, že se veřejně ozvou lidé, kteří vám na to napíší své.
Mám štěně, a ani to netrestám, když dělá něco špatně, ani toho blbýho psa nestrestám, ale snažím se vychovávat systémem odměn, ale dítě, to klidně ztrestáme. Ano, nejsme zastáncem volné výchovy, IMHO dítě potřebuje pevné mantinely, aby mohlo se mohlo zdravě sebevědomě vyvíjet. Plácnutí po zadku ještě přes plenu je prostě jiný level. Taky jsme v zoufalství nejvyšším plácla, nikdy ne ve vzteku, a vždycky po několikerém upozornění, efekt okamžitý to má, děti nevěřícně zírají, než začnou brečet a přestanou s nežádoucí aktivitou. Výsledek do budoucna? ![]()
@terinka4444 pro vasi informaci dite jsem neosprchovala ale budiz myslete si co chcete. Ja se tu jen skusne zeptala. Co se tyce placnuti po zadku ja byla bita jak zitl varechou i paskem. Necitim na sobe ujmu. Jsem vdecna rodicum za to ze me vychovali a ze se mi diky bohu nic nestalo a orezila jsem detstvi. Nebyt mych rodicu a jejich vychovy asi tu ani nejsem. Kdysi se deti mlatily a to doslova a jsou znnich normalni dospeli? Ano! Ted ma clovek fakt hruzu vychovavat. Kdyz domlouvam prijde nekdo ze mam placnout. Kdyz placnu prijde ze nemam mlatit dite. Kdysi se do vychovy nikdo nikomu nepletl ted jsou vsichni chytri. Jinak nevychovane deti na hristi take stoji za to. Nenecham svemunditeti od cizich ublizovat a matky to ignoruji nebo dokonce pochvali ze malemu ditku vyrvali auto z ruk ikdyz ho melo prvni
jako sorry ale myslim ze pokud clovek jednou placne a ne nejak ze by dite melo otlacenou ruku na zadku tak je to dle me stale v poradku. Jsem zvedava co vyroste z tech deti co se jim vse povoluje a jen se jim domlouva
ja sve dite placla po plene a nestydim se za to. Nenecham ho prejet kdyz mu clovek nekolikrat vysvetluje ze na cestu se nechodi protoze tam jezdi auta a on se na me smeje a dela to kazdy den, asi domluva jen nestaci
radeji at jednou dostane na zadek nez abych o dite prisla…tot muj nazor ![]()
Pouzivej takovou vychovnou metodu, kterra vyhovuje tobe a tvemu ditku…Kazde dite je jine a na kazde plati neco jineho…
Mam dost ziveho chlapecka a dokazu si to predstavit..Dcera mela svoje obdobi mela zachvaty hodinove… (kdo to nezna nepochopi)
Malej dostal zachvat 2X…Bylo mi milejsi ho tam soupnot pod sprchu nez neco vyvede sobe nebo svemu okoli vzhledem k tomu ze odpoutani pozornosti se minulo ucinkem…Mimochodem ta sprcha netece uplne ledova aspon nam doma se pod ni dokazu osprchovat kdyz bych musela.
Pokud je potreba tak dostane i na zadek…
Mne by zajimalo kde jsou ty matky co sve dite neplacnou apod…Mam pocit ze akorat za klavesnici…
![]()
@Edita2 já nikde nenapsala, že ty to děláš, to udělala zakladatelka, už nám admini vrátili její příspěvek a doslova je tam ledovou sprchou…jestli tohle je výchovný prvek, tak potěš koště.
To že my jsme byli mláceni jako řešeto a jsme normální, to je fakt argumet jak noha. A nikde nikdo nepsal, že nemáme vychovávat, jen se dá vychovávat jinak, než fyzickýma trestama. Nic víc nic míň. A mlátit dítě pod heslem výchova jako řešeto je prostě selhání rodiče. A nemluvím o plácnutí přes plenu nebo o plácnutí obecně, to si zase někdo vztáhnul na sebe naprosto zbytečnou věc. Mluvíme o vyšších levelech trestání jako ledová sprcha, nebo tebou popsané bita vařechou nebo páskem jako žito. Ano, i mně mlj táta sešvihal páskem tak, že jsme měla modrou zadel a nesměla na tělocvik, protože jsme měla přes zadek fialové podlitiny, a to mi dal pár ran, jen měl prostě sílu, byl to chlap jak hrom. Dodnes si to pamatuju a je to skoro 30 let. A to prosím jsem nechtěla umýt nádobí, měla jsem narozeniny a u nás byla tradice, že ten den nikdo z rodiny nemusel nic dělat, a otec měl potřebu mě donutit, dodnes to vidím, moje děti tohle nikdy nazažijí, nikdy…to je mlácení dětí páskem jako žito, to není plácnout přes plínu. Taky ze mě vyrostl slušný dospělý, byl by vyrostl i bez pásku a vařečky. Je to tvůj boj. Jen se nevztekej na ty, kterým to přijde krutě přes čáru.
@Walburga píše:
A gratulace k jasnovidectví![]()
![]()
Neselhala jsem, protože jsem si selhání nepřipustila, tak mi neříkej co se nestalo, díky
Asi jsem se tě hodně dotkla poznámkou o tom, že nemáš děcka a moralizuješ, což je očividně pravda. Potrefená husa…
Nimie…Walburga
Já si posledně říkala, když tady probíhala diskuze,,Jestli je má výchova tvrdá" tak Nimie strašně chytračila, jak by vychovávala ona, jak vše je špatně…,,jasnovidka" vymýšlela a cucala si z prstu jednu konspirační teorii za druhou
a vona ve skutečnosti nemá ani vlastní děti, tak to už je mi jasný, že byla…tak chytrá.
![]()
Ne neudělala.. Já toto chápu jenom v případě zalknutí při vzteku- zaskočení vzduchu, ale jako výchovný nějaký ne.. Docela mě to přijde, jak někde ve výchovném táboře..
Myslm, že je to už krajní hranice toho, když už rodič neví, kudy kam, tak taková poslední akce..
@kotýsek …
Edit: Původně jsem ti odepsala trochu delší příspěvek. Ale pak jsem si projížděla ještě jednou tu diskuzi ve snaze najít něco, čím jsem tě mohla tak moc pohoršit, a došlo mi, že se s tebou vůbec nemá cenu o tomhle bavit, když si svým zdejším příspěvkem úspěšně potvrdila, že jsi četla tak dva z mých příspěvků a ani jsi mi neodpověděla a nenamáhala jsi se přečíst to aspoň trošku v kontextu. Opravdu kvalitní podklad pro tak arogantní zhodnocení mé osoby. Nesouhlasit s něčím je samozřejmě tvé právo, ale nekaž vodu, když piješ víno ![]()
@Nimie
když, už něco -někoho hodnotím, tak na základě toho, že jsem četla obě diskuze. ![]()
@kotýsek píše:
@Nimie
když, už něco -někoho hodnotím, tak na základě toho, že jsem četla obě diskuze.
Takovému tvrzení se jen těžko věří vzhledem k tvé zdejší reakci (a to nepočítám tvé příspěvky v té diskuzi samotné). A o jakých „obou“ diskuzích mluvíš, když řeč je o jedné taky moc netuším.
Tak verim ze kazdy mame doma sveho vztekaciho dablika. A kazdy je min co vic. A nepocitaje nektere z nas mame vztekani uz prrnamentne rok v kuse kde to vztekani je uz i je mu nebezpecne. -od mlaceni se hlavou o zed, zrudnuti cekat co bude zda s znovu nadeche…A neprijde mi ze bych selhala to se na m nezlobte!!Kazda mama se jci nikde nedostala zadny navod jak vychovavat ci zvladat ten tlak od tech mrnat. Kazda to dela podle sebe a verim ze z laskou.!!Pani sem prisla dat dotaz a vy ji takhle ukamenujete. Nerikam ze s tim souhlasim muz to udelal jednou ze ho dal do vany a chtel sprchovat ale nemel ledovou…ale jen se dotkl sprchy malsj hned prestal a mel s toho legraci ze jde delat caky caky. Myslim ze trochu klidneho uvazovano nez napisete svuj nazor by neuskodil.Na netu je kazda bojovnice ale ruku na srdce..Nikdy Vam neujeli nervy??At tak co onak.. Jsme mami a sem tam potrebujeme poradit a znat nazor od jine mamy..
![]()
@Tynka 142 víš, ono většina maminek si myslí, že její dítě je vztekloun, a le ne každá ho skutečně má doma.. pokud tvé dítě přeplo na radost z cáky cáky, opravdu se nejednalo o vztakcí amok… a sprchování dítěte ledovou vodou je opravdu totální selhání.
Jde o to ze treba a nepreji si aby to nekdo udelal malemu.. zapnes u nej vodu ma to zafixle formou gry takze by to snad nemelo na nej "spatne " fungovat.Ale ze kdyz nedostane piti (je schopny vypit za den 5l.coz nesmi)tak sebou slehme na podlahu a zacne vriskat kricet kopat nohama a nejlepe jit a mlatit celem o zed.
Moje dite je zive a jak mile neni po jeho mam scenu.. ignoruji a odchazi. Vedsinou prestane a jde se podivat kam sem sla..
@Tynka 142 No myslím, že jednou „sklidníš“ dítě ledovou sprchou a už nebude nikdy žádné „cáky, cáky“, ale jen vřískot při každé snaze ho normálně vykoupat a dostat do sprchy.
Považuji to za osobní selhání rodičů. Dokonce za týrání dítěte. Jeho totální ponížení a použití nepřiměřené síly ze strany rodičů /dobrovolně tam asi nepude, že…/ A vůbec rady typu, strč ho do sprchy, nechápu!!! Jak to někdo může dítěti udělat?
Jako já chápu, že den s malým vzteklounem je o nervy… Ale co tím vyřešíš? NIC!
Asi máš doma taky vzteklounka… Ale tyhle středověké metody výchovy bych ignorovala!
Proč má malý takovou spotřebu vody? Je nějak nemocný?
Ne neni jen prodelala febrilni krece a uz jednou se stalo ze se vztekal mel vsobe virozu a tenvztek to dotahl k reakci.ne jen jakmile vidi piti chce. Podle dr spis zvyk a zalevani. bojujeme denne aby neco snedl ![]()
@Tynka 142 v tom případě máš štětsí na dítě, co s tebou cvičí a ne na pravého vzteka… když vezmeš dítě v totálním afektu a odneseš ho dovany, v životě nedokáže pořepnout na haha cáky cáky, chápeš ten rozdíl? dítě v afektu můžeš mlátit krumpáčema bude mu to jedno…