Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hele, @Edita2 a neni problem nekde jinde?
trochu to zni, ze vidis veci jen ze svoji perspektivy a chces mit dite na povel, jako pokud se ti vzteka pul hodiny na verejnosti, bud potrebuje pomoc (umi mluvit? vyvyji se, jak ma?) nebo neco delas blbe… ![]()
Ano udelala jsem hloupost ze ho nechci stale nosit na rukou. To je ma chyba. Sotva vyjde z auta chce hopi a pres to nejede vlak. Ani kompromisy nepomahaji ani motorka ci kocarek. Ono jasne poponesu ho ale nejsem schopna ho nest vic jak pul nhodiny na ruce bez toho aniz by mi nerochlo v zadech. Do satku ani nositka jit nechce. Tak jak na nej? Nejde byt cely zivot zavrena doma.
a dite na povrl mit nechci. Jsem tolerantni a trpeliva a pokud ma duvod ke vzteku neberu mu to. Ale vyrvavani moc v lasce nemam. Nechci aby z nej byl muj mladsi bracha co uz ted v 7 letech dela vsem naschvaly a jr vycurany jak mraky. Nikdy nedostal na zadek a vseci jen chodili a ze je chudacek. Myslim ze vseho by melo byt s mirou.
A mluví? V jakých situacích to dělá nejčastěji? Mě když se malá okolo roku a pul snažila dělat takovehle scény, tak jsem prolezla, kde jaké diskuze a clanky. Nakonec mi nejvíc pomáhá, vysvětlit dopředu, co se bude dít a proč a pokud nezabírá, tak slibim odměnu za něco, co zrovna potřebuju. Takže když nechce do obchodu a já tam zrovna musím, tak slibim, že z obchodu půjdeme na hriste, ale slib dodržím! I když jsou děti malé a nemluví, tak si velice dobře pamatuji a vědí.
Tohle je u mě fakt drasťárna, já bych fakt upřednostnila dát dítěti na zadek..Co udělá, když ho necháš se teda půl hodiny válet a zmizíš mu z dohledu?
Tohle je drsný období okolo toho druhýho až 3 roku, pro mě to zatim bylo asi to nejhorší..Jakože to dítě ví co chce, už je to človíček, ale nelze se s nim domluvit.
Moje zkušenost je zatnout zuby vydržet až to přejde a objeví se něco horšího ![]()
Prostě těžko radit, do 15ti to snad dělat nebude.
Vyčíhni si kdy to dělá, kdy se takhle chová, většinou je to hlad/únava. Zkusti ty situace kdy se to děje minimalizovat, nebo kdyby to šlo vyhnou se jim uplně. Snaž se si věci zjenodušovat a nezbláznit se.. ![]()
Ale spršku bych mu fakt nedávala.
@lear mám 2 děti se stejnou výchovou a první se nikdy na veřejnosti nevztekal, druhý je schopný provřískat celou procházku, kdy se válí po zemi (klidně i v obchodě, protože jsem mu nedovolila shodit krabici s vystavenýma sušenkama - vřískal ještě doma)… Prostě je každé dítě jiné.
@Edita2 a nepomůže domluva? Se starším už to kolem 2 let šlo - ponesu tě k tomu červenému autu, a pak půjdeš pěšky nebo v kočáru. A dodržet to i přes vztek a on to jednou pochopí. Pak odvést pozornost - pojď, kdo udělá větší krok, teď půjdeme jako baletky po špičkách… Něčím ho rozesmát, aby si neuvědomil, že se chtěl válet a vztekat ![]()
To je teď u nás taky kámen úrazu, nechce nosit, ale chce chodit sám a bez ruky, ale skáče pod auta… Ale s ním se ještě nedomluvím, nemluví a chápání je u něj trošku ještě problém, i když vysvětluju a čekám, že jednou se to zlomí. Vysvětlit dopředu situaci, aby se nedivil…
@Edita2 Moje mama to zkusila jednou na radu detske lekarky a zacala jsem z toho koktat. Obcas pri velkem stresu se zakoktam dodnes. Pamatuju si na ten " zazitek" dodnes. Takze za me kategoricke NE!
@Edita2 Obdobi vzdoru? Kolik ze mu je? Nas zazrak se vztekal od roka a pul do tri let a to fest. Vytrpela jsem si s nim fakt peklicko a rozhodne ne sama. Kdyz jsem si na to tema zalozila diakusi, zjistila jsem, ze je nas matek kuraznych deti a zejmena kluku dost a dost. Podle me tohle obdobi se musi jen prezit a nechat vyvztekat. Prejde to casem.
@Edita2 píše:
Ja sis zas vybavuju mamciny praktiky jako remen nebo varecha. Tou me nahanela jeste v 17 letech za pul hodinove spozdenifacek nespocet. Ale do 5 let netusim co semnoiu bylo ci nebylo. Nepamatuju si z te doby nic
Mozna je to i dobre, kdovi, na co by sis vzpomnela
Jestli on nema gulas v tom noseni, podle me nechape, ze chvilku ho poponest muzes, dele ne. Prestala bych nosit, uplne. Chces potulit? Ok, tamhle si sednem, pojd na me hupsnout. Jakmile se dotulite, pujde zas po svych, v kocarku, na motorce. Kontakt s ditetem nemusi byt nutne ve forme noseni. Protoze pokud to opravdu nechape, zaziva vlastne pokazde znova ten prvotni vztek, kdyz budes ve svych pravidlech dusledna, neverim, ze se bude do budoucna vztekat tak dlouho a v takovy mire ![]()
Na hysterickeé záchvaty je potřeba šok. Něco, co člověka překvapí. Studená sprcha je mega šok. Co zkusit nejdřív něco „jemnějšího“, ale přesto šokujícího? rána, písknutí, něco takového? Také pomáhá povzbuzování. Teda ty se, ale pěkně vztekáš, ukaž umíš to víc? Víc na hlas? Fakt to pomáhá;-)
Syn do třech let nemluvil, hysterické záchvaty byli na denním pořádku, někdy menší, jindy fest že ne zúčastnění mohli mít podezření na týrání. Ve čtyřech letech bylo jasno ADD s obsedantně compulsubni poruchou, slabší práva polovina mozku. Zpětně jsem ráda, že jsem na studenou sprchu neměla nikdy odvahu. Vím že dnes je trend buď nevychovávat nebo drilovat, ale nějak se ztrácí to naslouchání
Mluvit umi dobre.je strasne ukaceny. Pozornost odvest jsem zkousela ale asi nejsem dost zabavna… Kazdopadne mluvim vzdy o tom co a jak bude takto to praktikujeme od miminka… Je mozne ze v tom ma gulas
jako i jsem vysvetlovala ze na ruce ho neposenu ale kdyby chtel vezmu ho na zada ci an konika. Psala jsem vyse ma 2 roky a 2 mesice a ma to od roku ampul stupnuje se to. Masakr. Jsou dny kdy je vse super a dny kdy mam chut vyletet z kuze. Zmizet uplne nemuzu je schopen vbehnout pod auto a za dalsi mam strach aby ho nekdo nesebral. Je to krasny a chytry chlapecek, ale umi byt teda cert. Jinak unava to nebyla hlad mozna…nebot mi v posledni dobe moc neji…nema na to cas
dekuju vsem za nazory alespon zas udolam pomysleni na sprchu. Jen asi potrebuju vedet ze v tom nejsem sama a taky ze me dite neni nejhorsi na svete jak me kamaradky neustale pripominaji. To jsou porad reci ![]()
@Anonymní píše:
@Edita2 Moje mama to zkusila jednou na radu detske lekarky a zacala jsem z toho koktat. Obcas pri velkem stresu se zakoktam dodnes. Pamatuju si na ten " zazitek" dodnes. Takze za me kategoricke NE!
Naši taky praktikovali, taky na radu dětské lékařky. Jednou jsem se při tom (hlava pod studenou sprchou) počůrala a od té doby mě tlačilo na močení při jakémkoliv kontaktu těla se studenou vodou (bazén, studený déšť), jako dítě jsem pak chytala na koupáku hysteráky. Tak blbě jsem tu pitomou vodu měla zafixovanou. Ledovou „otužovací“ sprchu si nejsem schopna dát doteď. No, hlavně, že jsem se přestala vztekat ![]()
Nic ve zlém holky, ale na zadek dítěti dát nechcete (ač by to potřebovalo jako sůl) ale do ledové vody by jste ho strčili?
Kromě toho když má ten záchvat venku na ulici ve městě, kdy a jak tu sprchu chcete zařídit?
To se přeci musí řešit na místě ne? Není lepší mu tu jednu na zadek ubalit (klidně za rohem aby nikdo nekoukal). To si pamatovat bude a hlavně ví, že ruka je hned po ruce a až to bude chtít zopakovat ták si to rozmyslí.
Neříkám mlátit ho, ale jedna výchovná za tisíc slov.
Já jsem taky v dětství dostala na zadek ale vždy to bylo právem a žádné trauma z toho nemám.
Stejně mám jen pocit, že to dítě si vyžaduje jen víc pozornosti a je to asi divné, ale některé děti doufají, že budou potrestané. Prostě chtějí tu pevnou ruku co je usměrní a ne jen zacházení jak s kvítkem.
A pojďte do mne ![]()
@Beaumont píše:
Nic ve zlém holky, ale na zadek dítěti dát nechcete (ač by to potřebovalo jako sůl) ale do ledové vody by jste ho strčili?Kromě toho když má ten záchvat venku na ulici ve městě, kdy a jak tu sprchu chcete zařídit?
To se přeci musí řešit na místě ne? Není lepší mu tu jednu na zadek ubalit (klidně za rohem aby nikdo nekoukal). To si pamatovat bude a hlavně ví, že ruka je hned po ruce a až to bude chtít zopakovat ták si to rozmyslí.
Neříkám mlátit ho, ale jedna výchovná za tisíc slov.
Já jsem taky v dětství dostala na zadek ale vždy to bylo právem a žádné trauma z toho nemám.
Stejně mám jen pocit, že to dítě si vyžaduje jen víc pozornosti a je to asi divné, ale některé děti doufají, že budou potrestané. Prostě chtějí tu pevnou ruku co je usměrní a ne jen zacházení jak s kvítkem.
A pojďte do mne
O to nejde, studená mimo jiné usnadňuje dýchání, zadýchávající se vzteklé děti se doporučuje třeba i strkat ven, pokud je tam zima nebo prostě dát hlavu kdekoliv, kde je větší zima (mrazák). A čemu naproti tomu pomůže jedna na zadek nebo odejít?
naopak pokud dítě skončí v nemocnici (při nejlepším), tak ten fakt, že rodič odešel a neudělal nic by se taky mohl oprávněně klasifikovat jako zanedbání péče. Ale souhlasím s tím, že sprcha, natož v oblečení to nutně být asi nemusí.