Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
stát se to může - je třeba vyhodnotit jak je dítě psychicky silné, aby to ustálo. Já to svým dětem udělala dvakrát. Měly období, kdy se šíííleně vztekaly, válely se po zemi, hystericky řvaly. Několikrát jsem je upozornila, že to udělám, nevěřily a pokračovaly dál. Stačilo je osprchovat a pak ještě jednou (samozřejmě jsem je ve vodě nenechala dlouho, jen krátce a pak pomohla převléct a pak už je jen stačilo upozornit, že to udělám znovu a už daly pokoj a zklidnily se samotné.
Dodávám, že to bylo v době, kdy jim bylo zhruba 5 let.
Aishenka píše:
Já mám dceru malou takže u ní to nehrozí. Sestra své dceři když měla záchvat vzteku stříkla pár kapek do obličeje a pomohlo. Také pomáhalo a dodnes pomáhá vykázat jí do koupelny, až se uklidní, může zpět(v koupelně mají okno takže světlo tam je)
Teda to je drsny
Pripomina mi to pribeh jedne maminky, co jsem tu cetla, jeji ditko nasilim zadrzovalo stolici, tak ho posadila na zachod na redukci, zavrela dvere a on tak dlouho rval, az se pos…
Ale ted nic proti sestre… jen takove vykazani na chodbu, do koupelny, mi prijde jako nesmysl. Detsky prostor je pokojicek, kdyz uz neni k udrzeni, prijde mi vhodnejsi vykazovat do techto mist.
Já mám zatím holky hodné, ale rozhodně neodsuzuji maminky, které toto zkusily a ani bych si to netroufla odsoudit, protože se dokážu vžít do rodičů, kterým se tak strašně vztekají děti , až ztrácejí dech a kteří vyzkoušeli vše a nic nefungovalo a jediná sprcha nebo cáknutí studenou vodou zafungovalo. Za mě prostě, NIKDY NEŘÍKEJ NIKDY, když jsi to nikdy nezažil.
My mame vzdycky problem po koupani, maly nechce z vany, voda uz je studena nebo vana uz prazdna a on ne a ne vylezt a nechat se osusit. Jsou mu skoro 3. Jednou mi zacal delat takove sceny, ze jsem vzala sprchu a splichla jsem ho studenou vodou. Bylo mi to pak hrozne lito, zacal plakat, ale vylezl bez problemu. Pak rikal mami promin a objimal me. Bobek maly. Dneska, kdyz nechce z vany hrozim mu sprchou, tak jak uz tu bylo zmineno
ale nevim, jestli je to spravne hrozit ..??
![]()
Ahojky, jsem jako au pair v USA a malej klučina (2roky) mi začal dělat šíleně neskutečnou histerickou scénu. trvala asi 45 miut s tím že pak přstával i dýchat a já měla strach. ale stále nepřestával. tak jsem ho vzala pod studenou sprchu asi na 2 vteřiny. On přstal a já byla spokojená že se neudusil. Jenže HM si myslí že to je týdání. Tak je nebo není? můžu se bránit nebo jsem to vážně pokonila? Už sem o tom hodně četla a každej tvrdí něco jinýho
@masarkaxl píše:
Ahojky, jsem jako au pair v USA a malej klučina (2roky) mi začal dělat šíleně neskutečnou histerickou scénu. trvala asi 45 miut s tím že pak přstával i dýchat a já měla strach. ale stále nepřestával. tak jsem ho vzala pod studenou sprchu asi na 2 vteřiny. On přstal a já byla spokojená že se neudusil. Jenže HM si myslí že to je týdání. Tak je nebo není? můžu se bránit nebo jsem to vážně pokonila? Už sem o tom hodně četla a každej tvrdí něco jinýho
ze svých zkušeností vím, že děti v USA jsou často rozmazlené! takže to co je normální u nás, u nich být nemusí…za mě ses zachovala jako každá normálně myslící bytost…přece ho nenecháš udusit se, pokud to bylo fakt tak hrozné ![]()
@masarkaxl píše:
To byla pitomost. Jednak tohle se proste uz nedela, a navic uz vubec ne na cizich detech.
Jsou mu dva roky, ma obdobi prvniho vzdoru.
Neboj on se neudusi. Co tahkle ho rozptylit, dat mu neco? Jako sorry, ale strkat ho pod studenou vodu, kdyz jsou mu 2 roky a nema rozum… ja bych te okamzite vyhodila jako aupair.
Prober to s HM, a at ti rekne, jak to mas priste resit, pokud priste bude.
Takle se to nedělá? a jak když nejde zabavit a ani s ním nic dělat? a že má první vzdory? jako fakt? nepovídejte.. jako bych to nevěděla.. ale dělat takovejhle isterickej záchvat kuli tomu že nemůže být venku je strašné. Já to brala jako první pomoc jelikož jsem si už vážně nevěděla rady co s ním dělat jinýho když už jsem vše vyzkoušela.. a s ní už jsem to řešila jen mě zajímal názor. já osobně to jako týrání nevidím
@masarkaxl píše:
Takle se to nedělá? a jak když nejde zabavit a ani s ním nic dělat? a že má první vzdory? jako fakt? nepovídejte.. jako bych to nevěděla.. ale dělat takovejhle isterickej záchvat kuli tomu že nemůže být venku je strašné. Já to brala jako první pomoc jelikož jsem si už vážně nevěděla rady co s ním dělat jinýho když už jsem vše vyzkoušela.. a s ní už jsem to řešila jen mě zajímal názor. já osobně to jako týrání nevidím
první pomoc je dítěti fouknout do obličeje nebo zlehka cáknout studenou vodu na obličej. To ho dostane z raptu, to je doporučení lékaře. Při afektivním záchvatu se dítě nikdy neudusí, to bys jako chůva měla vědět. Strkat dítě pod studenou sprchu a říkat tomu první pomoc je úlně mimózní a ano je to traumatizující. Vyhodila bych tě na minutu a ještě bych byla naštvaná, že jsi mě neinfomovala o tom, že dítě období vzdoru hůř zvládá. Měla jsi být domluvená jak tyto situace zvládat a řešit s rodiči popřípadě si vyžádat další profi podporu. V tvé situaci je to neobhajitelné.
@masarkaxl píše:
První pomoc, jo? Tak možná pro tebe
A jelikož to není tvoje dítě, tak je to dost mimo mísu,,,
být tebou tak sypu omluvy z rukávu, protože pokud tě vyhodí, tak už místo neseženeš. To budou reference, a to rozhodně neobhájíš.
@dendule4 Nikdy se žádné dítě při záchvatu vzteku neudusilo
,to jim pud sebezáchovy nedovolí. ![]()
Mě máma taky hodila i v oblečení pod studenou sprchu když jsem byla asi ve školkovém věku..pamatuju si to sice do dneška jaký jsem z toho měla šok, ale taky si pamatuju, že to zabralo a jakýkoliv další hysterický záchvat už jsem si radši rozmyslela při vzpomínce na ledovou sprchu ![]()
No já sem jiného názoru znala sem chlapečka a ten měl takové hysteráky že modral nepomohlo nic jenom sprcha ze začátku pomáhala voda jen do obličeje a když skončil párkrát ve sprše tak pak už to bylo v klidu utly sme hysteráky v začátku jen pohržkou. Někdy nic jiného nezbývá příště zkus fouknout do pusy, obličeje nebo pocákat obličej.
Já jsem „monstermatka“, taky jsem strčila jednu holky pod studenou sprchu komplet oblečenou… už nebylo zbytí - a pomohlo to… strašně dlouho jsem se tomu bránila, modrala mi vzteky, kopala vyzkoušela jsem vše, pevný objetí, odcházení, nevšímání, rozptylování… a? pomohlo… už se to nikdy neopakovalo, do teďka stačí říct při vynucování a řvaní, že bude sprcha a je klid… spíš si myslim, že jí šokoovalo to, že jsem to skutečně udělala… protože studená voda jim nevadí, každý den je otužujeme a studenou sprchu maj po koupání ![]()
Ale cizímu dítěti bych to nikdy neudělala!!! A to samé, kdyby to někdo udělal mojim!!! Takže se nedivim, že z toho máš problémy, taky bych ti je dělala ![]()
@stazinka09 píše:
první pomoc je dítěti fouknout do obličeje nebo zlehka cáknout studenou vodu na obličej. To ho dostane z raptu, to je doporučení lékaře. Při afektivním záchvatu se dítě nikdy neudusí, to bys jako chůva měla vědět. Strkat dítě pod studenou sprchu a říkat tomu první pomoc je úlně mimózní a ano je to traumatizující. Vyhodila bych tě na minutu a ještě bych byla naštvaná, že jsi mě neinfomovala o tom, že dítě období vzdoru hůř zvládá. Měla jsi být domluvená jak tyto situace zvládat a řešit s rodiči popřípadě si vyžádat další profi podporu. V tvé situaci je to neobhajitelné.
souhlasim