Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Pod sprchou jsem bývala, ne často, ale pamatuji si to dodnes. Na mě to byl výborný výchovný prostředek
Takže hodlám předávat do dalších generací, pochopitelně až pobere víc rozumu.
Ne za žádných okolností(jedině kdyby se dítě dusilo a to ho zachránilo) bych to neudělala.Přijd mi to jak metoda s blázince a nevěřím tomu že to muže přinést něco dobrého
Ahoj, nečetla jsem všechny příspěvky,
ale přiznám se, že studenou sprchu jsme zkusili a pomohlo to. ![]()
Starší syn měl po 1.narozeninách ty pravé vztekací záchvaty a nepomáhalo nic- domluva, vysvětlení, pevně obejmout, ignorace…nic
- až když už jsem opravdu nemohla- čapla jsem ho a tak jak byl oblečený a v bačkorách, jsem ho vstrčila do sprchy a pustila vodu.
Ani nebyla studená, spíš vlažná, ale ten šok způsobil úplný zázrak- byl klid. ![]()
Pak to proběhlo ještě jednou a pak stačil jen náznak vzteku- řekla jsem sprcha abyl klid.
A na nákupy jsem nosila v sáčku mokrou žínku- začal se vztekat, rychle jsem přetřela obličejík a byl klid.
Teď je mu 8.let a nevypadá, že by na něm 2 studené sprchy nechaly nějaký následek. ![]()
Tak já teda vyloženě nemyslím, že by to mělo nějak extra následek i když prostě k tomu nemám kladný postoj, dát dítě oblečené obd sprchu, protože moje známá tak dala a pak si nadávala do.. protože malá ji nachladla ![]()
Asi by se mě nechtělo potom dítě sušit, rychle převlékat, z okrého oblečení, kterého ho studí ![]()
Ale jinak my to taky trochu zavání tím blázincem, jak tu někdo psal ![]()
Ale prostě každý to vidí jinak, to je to samé jako zavírání do tmy..
Někdo prostě dává automaticky, někdo by nedal ani jednou
Tak u nas to udelal dvakrat pritel starsi dceri,nic nepomahalo a tohle pomohlo,ale ja osobne bych to neudelala
Dvakrát. Cca po čtvrt roce od druhého incidentu stačilo jen šplíchnout pár kapek do obličeje a mělo to stejný účinek. Ale byly to všechno doopravdy extrémní situace, to se nedá ani pořádně popsat. Nepoužila jsem už rok a ani nebylo třeba.
Jo, taky mě to stálo spoustu nervů, zpětně si stále vybavuju, jak jsem na sebe byla naštvaná, že je celý mokrý a musím ho převléct a tu rýmu jsem taky měla jako strašáka v hlavě. Ale pak přišla kámoška, která jeden takový záchvat vzteku u nás zažila a řekla něco jako, že je pořád lepší rýma, než udušené, nebo zabité dítě. On byl v tu dobu fakt na odstřel. ![]()
Hm, tak (bohužel) i já se přidávám do klubu - ale už nikdy. Je mi to proti srsti - ale pomohlo to.
Syn měl záchvaty vzteku a pláče, když už řval v kuse půl hodiny (a to nekecám) - ne brečel, ale normálně huáááá řval, tak jsem ho čapla. A pod vlažnou vodu šoupla. Pak jsem toho ale litovala… přišlo mi to… blbý, nebo jak. V té době jsem zoufalstvím brečela, nevěděla, co už s ním. Fuj, hrozný období. Byla to pro mě doba hledání metod. (Pevné obětí krachlo, to udělalo víc škody než užitku).
Co mi ale přijde horší, je zavírání do tmy. Ani ho nenechávám v jiné místnosti. Teď už jsem (OBČAS) zkušenější, obouchanější, už mě jen tak něco nedostane.
Na těch prvních dětech nasekáme chyb…
![]()
Já sama jsem to nevyzkoušela, ale tchýně to používala u mého přítele, nicméně z důvodu afektivních křečí či co…vztekal se tak až přestal dýchat.
Ano použila a stačilo jednou..Bylo to ale v momentě, kdy se dostávala mimo sebe - neragovala na žádné metody a ignorace se míjela účinkem..Neslyšela, neviděla a vypadala na amok..
Takže sprcha i v oblečení..To jí okamžitě dostalo zpět na planetu zemi a příště stačilo zatahat za ruku s tím ,že asi chce jít do koupelny a byl klid..
Pozn. měla jsem moc hodnou holčičku a nejsem žádný teroristka, ale když něco funguje tak to funguje a jelikož stačí jednou ,tak věřím tomu, že následky nejsou..
Ano, použila (asi 3×) a s úspěchem. Je to jediná věc, na kterou Maty fakt slyší. Když přijde na věc, jak se zmíním o sprše, během chvilky se uklidní.
Ale samozřejmě „sprchou“ neplýtvám. Pouze když chytne fakt brutální hysterák a jako poslední možnost. Pokud běžně zlobí, máme jiné metody ![]()
Nepraktikuju, ani na mě to nikdo nezkoušel. Dcera se vzteká dost, padá na zem, ale u nás stačí vykázání(odvlečení) do pokoje s tím, že má přijít až se uklidní. Ale neodsuzuju, pokud má někdo dítě, které se v afektu dusí, má sebedetrukční sklony, hrozí zranění … Třeba to zavírání do tmy, to mi přijde horší, dcera by se snad strachy zbláznila ![]()
Lizbeth píše:
Ano použila a stačilo jednou..Bylo to ale v momentě, kdy se dostávala mimo sebe - neragovala na žádné metody a ignorace se míjela účinkem..Neslyšela, neviděla a vypadala na amok..
Takže sprcha i v oblečení..To jí okamžitě dostalo zpět na planetu zemi a příště stačilo zatahat za ruku s tím ,že asi chce jít do koupelny a byl klid..Pozn. měla jsem moc hodnou holčičku a nejsem žádný teroristka, ale když něco funguje tak to funguje a jelikož stačí jednou ,tak věřím tomu, že následky nejsou..
U nás to bylo zrovna tak, tedy až na to, že „osprchoval“ malou manžel, já bych na to asi neměla. Nicméně je fakt, že to bylo velmi účinné a fungovalo to dlouho. Mezi manželovi praktiky také patřilo vyhazování sladkostí /zmrzlina, čokoláda, sušenky/ do koše - na to si pamatuje má dcera /10 let/ dost dobře a bere to s úsměvem. ![]()
Mám doma tedy velkého vzteklouna, ale na studenou sprchu ještě nedošlo a snad ani nedojde. Ale pamatuju se, že kamarádka občas cákla pár kapek studené vody vzteklounovi do obličeje a pomohlo to taky.
Nikdy bych tohle diteti neudelala a se priznam,jsme nervak.Jeste beru oblicej,hlavu,ale cele telo,no to nikdy.A ne malemu diteti,ktere nema rozum z toho,co mu udelam,tim myslim dite,ktere jeste nepochopi za co a proc to ma.
Ja jsem slysela zase hodne o proutku a to i detska dr. mi doporucovala,kdyz se nejstarsi vztekala dost.Taky jsem nikdy tohle nepraktikovala.