Vztekání dítěte a studená sprcha?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1357
17.4.11 01:20

Stedenou a nebo opravdu studenou? Ségra to občas použila na mladýho, ale byla to jen taková studenější vlažná a šlo o to ho jen šokovat a donutit ten mozeček vnímat něco jiného než svůj záchvat vsteku. Poprvé to udělala asi v jeho čtyřech letech ( oblešenej a i včetně bačkůrek) a pak už jen 2-3 a byl blid. Ale zase třeba bacha na trauma z vody, abys mu nepřivodila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
dada1511
17.4.11 07:10

Nepraktikovala,dalo se to zvládnout i bez toho,příjde mi to hrozně morbidní.Pokud by nebylo zbytí,tak bych to asi skusila,ale myslím,že nad tímto uvažovat u ročního dítěte je dost drsné,na to je čas v období vzdoru mezi 2-3 roky,kdy bude podstatně hůř.

• Citovat
  • Upravit
3627
17.4.11 10:42

Třeba vím, že na neteř by to rozhodně působilo, ona když chytne vzteka, tak nenaděláte s ní nic, ale ona se zas hrozně nerada koupe, takže to švagrová neriskovala, aby neměla ještě větší odpor ke koupání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jarmil.h
31.12.11 16:04

pozitivní zkušenost

Studená sprcha je zdravá, ne drsná. A pokud jde o výchovu, musí být hlavně důsledná. Milující. Dítě musí vědět, znát hranice co může a co nesmí. A v tom je nezastupitelná a někdy i bolestná funkce rodiče. Nikdo nechce dělat svému dítěti nic nepříjemného. Ale pokud to neuděláme, dítě bude dělat nepříjemnosti rodičům.
A někdy nejen rodičům. Pokud opravdu miluji své dítě, chci aby bylo dobře vychované, i když to někdy bolí u srdce.
Studenou sprchu jsme výchovně asi půl roku využívali. Syn se vždy zklidnil a měl velmi dobré zdraví. Později už to nebylo potřeba. Naučil se nevynucovat a lépe komunikovat. Také začal chodit do plavání a vybouřil se tam. :) Nyní je mu 22 let a je to opravdu správný chlap. Když se ho ptáme na jeho názor,na naši výchovu, tak to nevnímá nepříznivě. Rozhodně neutrpěl žádnou psychickou újmu. :D
Vždy ale měl dostatek lásky, péče a pozornosti.

• Citovat
  • Upravit
Bledulka54
21.2.12 12:07

Koktání

Ahoj, moje známá mi říkala, že někdo z její rodiny dával své dítě (4roky) při záchvatech vzteku pod studenou sprchu a prý po tom začal koktat, což mu zůstalo dodnes, nemyslíte, že je to pro nervovou soustavu děsný šok a může to zanechat u někoho následky tohoto typu? 8o

• Citovat
  • Upravit
1268
21.2.12 12:15

Ahoj, nečetla jsem celou diskuzi, jen reaguji na poslední příspěvek - ano, může se to stát. Jako děti nás ve školce asi v rámci „psychického otužování a přípravy na možný poplach“ jednou za rok nahnali jak stádo do kotelny, navíc myslím v plynových maskách, kde se pak zhaslo a asi 5 minut čekalo. Můj brácha se tam tenkrát strašně bál, učitelky ho tam stejně zatáhly, málem tam tenkrát zkolaboval a od té doby koktá. Bylo to dost špatný, po pubertě se to trochu upravilo, ale dodnes se sem tam zadrhne. Takže z náhlého šoku se rozhodně může stát i tohle!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
128
21.2.12 12:15

Mamka mi to udělala jednou, když mi byly asi 4 roky. A pamatuju si to dodnes. Žádný trauma z toho nemám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2041
21.2.12 12:23

taky mi to mamka jednou udělala, když jsem byla ve třetí třídě. Strašně mě to ponížilo a dodnes jí to nemůžu zapomenout. Malá měla asi tři roky, když už jsem byla opravdu v koncích a vzala jí studenout, začala říkat pořád dvě slova dokola, normálně jsem myslela, že jí přeskočilo. Pak se vyspala a bylo to ok. Ale už nikdy to neudělám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5429
21.2.12 12:28

Mě to tedy přijde hodně drsné.U dítěte malého,které to nechápe až jako týrání.Zkusila bych jen cáknout,nebo stříknout vodu do obličeje.
Pouze u případů,že dítko nepříčetně ječí,nebo ztrácí vědomí a pouze stříknutí vody do obličeje nepomáhá,bych zkusila vlažnou sprchu-popřípadě tedy i studenou,pokud vlažná nepomůže.
Ale jen tak chytit dítko,že se vzteká a strčit ho do vany a nalejt na něj ledovou vodu,mi tedy jako týrání opravdu přijde.
Ano předpokládám,že pak bude poslouchat a nebude se vztekat,ale za jakou cenu.Případné koktání,či jiné následky jsou strašné.

Příspěvek upraven 21.02.12 v 12:32

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2237
21.2.12 12:29

já jsem tohle asi 3-4× udělala nejstaršímu synovi (už mu je 25.let), kolem 3. roku to bylo dítě na „zabití“, nic nepomáhalo, po dobrém-po zlém, domlouvat, křičet, plácnutí proutkem, tak přišla na řadu sprcha a vzpamatoval se. Jinak mu to žádnou újmu nepřineslo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
941
21.2.12 12:30

Je vztekani a vztekani. Spis se priklanim k tomu takove to bezne vzteknuti rozehnat necim jinym. Zkusit dite rozesmat, zaujmout, obejmout, zmenit aktivitu, prenest ho jinam.

Ale jednou jsem to na syna pouzila. V 11 mesicich dostal prvni hysterak, nebyl schopny se postavit, jen se hroutil na zem, vubec me nevnimal a ve chvili, kdy se zacal dusit a zajikat jsem ho vzala do umyvadla a osplichala ho studenou vodou. Zajecel jeste vic, ale jakoby se probral a nez jsem ho ususila a prevlekla, tak byl v pohode.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Metamorphosis
21.2.12 12:46

Tak tady jedna zkušenost přímo z praxe - já se jako mimi vztekala prý neuvěřitelně a studená sprcha prý nepomáhala.. Babička pak mamce poradila, ať mě švihne lískovým proutkem.. Prý to zabralo zázračně, záchvaty vzteku přestaly.
Ovšem, co už babi a mamkou neviděly - z toho prutu, který pak ještě dlouho ležel na skříni jsem měla panickou hrůzu a po tom švihnutní se u mě vyvinulo astma. Takže záchvaty vzteku se potlačily a přešly v záchvaty dýchací.. Jestli tohle za to stálo :nevim:

• Citovat
  • Upravit
2041
21.2.12 12:50

Pravda je, že moje mamka taky říkala, vem na ni proutek a uvidíš, nikdy jsem to nezkusila a třeba je to fakt lepší, vyzkouším:-):-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Holma
21.2.12 12:59

Nikdy to na mě nikdo nezkoušel, já spíš byla bitá fyzicky. Známý, který je rozvedený má však dceru, které se toto děje (mimo další spousty věcí). maličká chce být u něja matka di to nepřeje, dává jí studené koupele, zamyká v garáži… Nekoktá, ale má velkou psychickou újmu. Když jí něco mámu připomene, celá se chudinka klepe… Snad to poslouží jako dkaz, že následky to nechat může. Ovšem asi né na všech dětech. Pokud je dítě malý gauner, tak si myslím, že to nepomůže.

• Citovat
  • Upravit
2075
21.2.12 13:02

Já mám dceru malou takže u ní to nehrozí. Sestra své dceři když měla záchvat vzteku stříkla pár kapek do obličeje a pomohlo. Také pomáhalo a dodnes pomáhá vykázat jí do koupelny, až se uklidní, může zpět :-)(v koupelně mají okno takže světlo tam je)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí