Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@káťa píše:
no ale milovat se můžou a rodina být můžou i bez tohoproto se ptám, zda to něco zlepší - jako proč by to měl člověk chtít???
Ono záleží na úhlu pohledu. Pro někoho prostě nesezdaný pár není rodina se vším všudy. Ani v očích zákona není nesezdaný pár rovnocenný manželství. Nikdo nikoho nepřesvědčuje o tom, že se musí brát. Tady jde prostě o pocit, ideálně shodný názor obou partnerů na instituci manželství. Někdo má pocit, že „bez papíru“ je to lepší, nebo stejné; někdo bere ten stupeň „s papírem“ jako vyšší level. Není lepší nebo horší názor a s manželstvím se ve vztahu nic zlepšovat nebude, to je přece nesmysl. Jde jen o nějaký pomyslný krok výš pro lidi, pro které instituce manželství není jen papír, ale vyjádření něčeho víc.
@Larr píše:Říkala jsem chlap nebo mužskej. Přítel mi taky neseděl
Není, ať tak či onak, přítel z pusy nevypustím.
@hanka.br. píše:
@Zenyatta Často používám „můj pán“ (ale to mám z Drákuly)
@Zenyatta píše:
@hanka.br. A taky občas řeknu můj spolubydlící. A když mě sejří, tak ho označuju slovy „ten, co ho v nejbližší době vyměním za obraz krajinky v zimním hávu“, to je narážka na film Slavnosti sněženek
Mně někdy řekne sousedko
(kdysi jsem jí fakt byla).
@Larr píše:
Nic prožívat nechci,
mám jen pocit, že takhle si mě muž vezme se vším všudy.
Jasně. Upřímně mě taky potěšilo, když mě požádal o ruku. Že opravdu ví, že chce žít se mnou
Kromě odpočtu daně na vyživovanou manželku mě fakt nenapadá jiná výhoda manželství… ![]()
@ana11 píše:
Ono záleží na úhlu pohledu. Pro někoho prostě nesezdaný pár není rodina se vším všudy. Ani v očích zákona není nesezdaný pár rovnocenný manželství. Nikdo nikoho nepřesvědčuje o tom, že se musí brát. Tady jde prostě o pocit, ideálně shodný názor obou partnerů na instituci manželství. Někdo má pocit, že „bez papíru“ je to lepší, nebo stejné; někdo bere ten stupeň „s papírem“ jako vyšší level. Není lepší nebo horší názor a s manželstvím se ve vztahu nic zlepšovat nebude, to je přece nesmysl. Jde jen o nějaký pomyslný krok výš pro lidi, pro které instituce manželství není jen papír, ale vyjádření něčeho víc.
Takže jde jen o vnitřní pocit, že někdo bere manželství jako vyšší level??? Já to myslela jinak - jako co to dá těm konkrétním lidem??? těm sezdaným??? Kromě finančního zabezpečení toho chudšího z nich v případě smrti protějšku, tam to beru a vychází mi to jako jediný objektivní důvod ke svatbě.
O. K., beru názor, že si chtěli užít ten jeden krásný den - i když je to hodně drahá sranda, tak budiž, ale ohánět se pořád tím, co si myslí druzí a co svatba znamenala kdysi???
@káťa píše:
Dobrá, ale dokáže tu někdo z příznivců svateb odpovědět na otázku : KTERÁ KONKRÉTNÍ VĚC VE VZTAHU LIDÍ SE SVATBOU ZLEPŠÍ???
A nemám na mysli to, co tu psaly příznivkyně svateb, že je to, aby ostatní viděli - mám na mysli co konkrétního na vztahu to prostě zlepší??? Na to mi ještě nikdy nikdo nedokázal odpovědět
Třeba náš případ - jsme spolu 8 let, máme společně koupený dům (tudíž závazek mimo svatbu je), máme 2 děti (pro nás to největší pojítko), JSME rodina, milujeme se naprosto oddaně, jsme tak šťastní, že víc to snad ani nejde
ALE - řekli jsme si, že když jsme už tak zdárně pořešili tohle všechno, tak bychom to měli korunovat svatbou, přišlo to spontánně a tak HLAVNĚ u obou
A jako vše doteď, i tu si uděláme po svém - ne pro okolí, ne pro tetičky a strýce, ne abychom demonstrovali, že JSME SVOJI - ale hezky jen pro nás dva, tak jak se nám to líbí - na pláži v exotice
A co se zlepší? Mělo by se něco zlepšit
Nevím, můžu pak písnout
Ale podle mně nemají lidé očekávat, že se po svatbě něco zlepší, ale mají si jí udělat, když vědí, že to klape, že chtějí. Svatbou přeci nemá něco začínat, ale pokračovat to, co je dobře rozjeté ![]()
Ale pokud se někdo vdávat/ženit nechce, tak na tom nevidím vůbec nic špatného. Naopak, znám spoustu párů, které žijí na psí knížku a jsou šťastní nejvíc ![]()
@neila souhlas. Myslim ze netreba se v tom tolik nípat. JN to citim stejne a je to pro mne stejne přirozené jako si jit napr vyčistit rano zuby ![]()
@káťa píše:
Dobrá, ale dokáže tu někdo z příznivců svateb odpovědět na otázku : KTERÁ KONKRÉTNÍ VĚC VE VZTAHU LIDÍ SE SVATBOU ZLEPŠÍ???
A nemám na mysli to, co tu psaly příznivkyně svateb, že je to, aby ostatní viděli - mám na mysli co konkrétního na vztahu to prostě zlepší??? Na to mi ještě nikdy nikdo nedokázal odpovědět
Věc finanční - odpočet na manželku
a to jsou prý „svobodné“ matky vyčůrané ![]()
@kozisek píše:
Věc finanční - odpočet na manželkua to jsou prý „svobodné“ matky vyčůrané
finance tam hrají roli dost, ale snatek byl vždycky mimo jiné o finančním zajištění rodiny. Příklad, když se muž nerozvede nebo rozvede, ale tebe si nevezme a má děti z prvního manželství, budete spolu bydlet v jeho domě, do kterého ty investuješ na opravu velké peníze a potom najednou přijde smrt partnera nebo rozchod, těžko se budeš domáhat čehokoliv, odejdeš s holým zadkem…
vždycky byly svatby o penězích a teď se spousta lidí o sebe dokáže postarat bez svatby, tak se třeba neberou a je to ok, ale pokud spolu něco dlouhodobě budujete, tak je dobrý, když jsou ty investice právně ošetřeny a nejjednodušší je manželství
@káťa píše:
V tím musím souhlasit a je to veliký argument pro
pracuju v centru pro ženy a tam tyhle problémy nesezdaných párů často řešíme… většinou se toho moc dělat nedá, obzvlášť v případě náhlého úmrtí…
Není, ať tak či onak, přítel z pusy nevypustím
.