Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, nepročítám celé… vdávat se, pokud nejsou děti moc nechápu… pro ty, kdo mají děti - české ženy se dobrovolně vzdávají příjmení dítěte ve prospěch manžela, ačkoliv celá staletí to bylo, o tom, že si chlap ženskou vzal a celá rodina měla stejný příjmení, ted mají děti příjmení po otci a chlapi tudíž nemají potřebu si matky svých dětí brát… kámoška řekla tomu svýmu, že se brát nemusí, ale že se dítě z mnoha praktických důvodů bude jmenovat po ní a jsou manželé… rychle ji požádal…
@Maria37 přesně tak, od začátku dějin měly děti narozené jako mimomanželské příjmení matky. Taky nechápu, proč se ženy toho práva vzdávají ![]()
@Jaji77 píše:
@Maria37 přesně tak, od začátku dějin měly děti narozené jako mimomanželské příjmení matky. Taky nechápu, proč se ženy toho práva vzdávají
jj to by holky koukaly, jak rychle a sami chlapy přehodnotí svoje postoje ke svatbě… já být chlap a dítě se jmenuje stejně jako já, tak taky svatbu neřeším
![]()
U nás je to tedy naopak, já si nechci vzít muže. A ano - s příjmením dětí jsem udělala chybu - to je nyní to jediné, co mě ke svatbě asi přesvědčí ![]()
@Sluka píše:
U nás je to tedy naopak, já si nechci vzít muže. A ano - s příjmením dětí jsem udělala chybu - to je nyní to jediné, co mě ke svatbě asi přesvědčí
a dyt to je fuk, ne? Prijmeni mam teda uz dve
, ale to jeho stejne nepouzivam, predstavuju se jen svym puvodnim, i kdyz jdu nekam s detma, ktere maji prijmeni po nem.
@Sluka tak to jsme na tom podobne, ja se take nechci vdavat. Pro me je to naprosta zbytecnost a přežitek. Mala se ale bude jmenovat po mě. Partner s tim souhlasi, tatinek přece bude i když budou mit naše děti mé příjmení..
S manželem jsme spolu 7 let dite mame 5ti lete a syn se jmenoval po me. Vzali jsme se před 2 lety a pak dostal i syn jeho příjmení ![]()
Za svobodna bych mu jeho příjmení nedala. Přijde mi logicky ze nemanželské dite ma jméno matky.
Podle me svatba není přežitek vzala jsem si může rada netoužila sem po tom spis on a je to super. a svatební den byl pro nás všechny krásný synek nám nesl prstýnky a moc jsme si to uzili a brali se protoze jsme chtěli ne ze mame dite a musíme…
Dneska je to nějaké úplně obrácené. Asi je to tím, že většina žen chce dítě za každou cenu. Mě by tedy rozhodně vrtalo hlavou proč dítě ano a svatbu ne. Není to otázka peněz, svatbu můžete mít jen se dvěma svědky. Je to moc hezké, když si Vás chce partner vzít, protože Vás miluje a chce s Vámi spojit život. Ne kvůli tomu, že by měl, ale že chce. Kdyby si mě partner nechtěl vzít, asi bych měla pocit, že semnou tak nějak do budoucna nepočítá. Ale každá to máme jinak.
@Lana222 píše:
S manželem jsme spolu 7 let dite mame 5ti lete a syn se jmenoval po me. Vzali jsme se před 2 lety a pak dostal i syn jeho příjmení
Za svobodna bych mu jeho příjmení nedala. Přijde mi logicky ze nemanželské dite ma jméno matky.
Podle me svatba není přežitek vzala jsem si může rada netoužila sem po tom spis on a je to super. a svatební den byl pro nás všechny krásný synek nám nesl prstýnky a moc jsme si to uzili a brali se protoze jsme chtěli ne ze mame dite a musíme…
je to praktické… když muž nebo žena ovdoví (a stát se to může, stačí blbá autonehoda) má aspon nárok na vdovský a sirotčí důchod, což hodně pomůže v začátku, člověk není odkázaný na finanční pomoc rodiny atd.
To je přesně ono, každá to máme jinak a okolí by mělo respektovat obě možnosti. Vadi mi jak se nás každý ptá, kdy bude svatba a když řekneme že nebude, tak nechápavě kroutí hlavou.. Jsem rada, že muj partner ma stejny nazor na svatbu a to nám naprosto stačí ke štěstí a spokojenemu životu
Jen mě překvapuje, že i v dnešní době se opravdu mladé holky hrnou do vdávání.. nechapu duvod..
pak to tak vypada s tou rozvodovosti ![]()
Ještě, že se do statistik rozvodovosti nepočítají rozpadlé vztahy na psí knížku. To by bylo teprve číslo
Můžu se zeptat proč se nechcete vdávat? Moc mě to zajímá, protože neznám žádnou ženu, která by to nechtěla
Děkuji ![]()
@Fatalistka píše:
@baru88Ještě, že se do statistik rozvodovosti nepočítají rozpadlé vztahy na psí knížku. To by bylo teprve čísloMůžu se zeptat proč se nechcete vdávat? Moc mě to zajímá, protože neznám žádnou ženu, která by to nechtěla
Děkuji
já třeba taky nejsem moc zastánkyně svateb… důvod ani nevím
![]()
ale chápu to kvůli dětem atd.
podle statistik se nesezdané páry rozchází častěji než manželské - není to totiž tolik komplikované… kdysi jsem někde viděla statistiku, ale nevím kde…
@Fatalistka možna to mame v rodině, moje maminka si tatu taky nikdy nevzala
né, to je myšleno spíše z legrace, ale pravda to je.. Nevidim na svatbe nic duležiteho a vlastně ani jako nějaký speciální zažitek to nevnímám. Raději si s drahou polovičkou zajedem na dovču nebo zainvestujem do bydlení, za ty peníze co by padly na svatbu
ale ani finance nejsou zadnym zavaznym duvodem proc se nebrat. Me uprimne svatba a představa toho nekomu slibit neco, co skoro nikdo nikdy do smrti proste nedodrzi, přijde spiš děsiva než krasna.. a člověk prostě nikdy neví, co bude třeba za par let.. a predstava rozvodu a soudnich tahanic mě taky nelaka.. proste jsem takovy hnusny realista
a romanticka představa svatby pro mě prostě není.. a ještě dodam, že „prakticky“ duvod, ktery někdo zmiňoval vyše - vdovsky či sirotči duchod, mě važně rozsekal
jen takova menši poznamka, kvuli sirotčiho nemusite byt manžele, stači aby ten co umře byl v RL, ehm..
duvod jak stehno fakt. Pardon ![]()
@baru88 píše:
@Fatalistka možna to mame v rodině, moje maminka si tatu taky nikdy nevzalané, to je myšleno spíše z legrace, ale pravda to je.. Nevidim na svatbe nic duležiteho a vlastně ani jako nějaký speciální zažitek to nevnímám. Raději si s drahou polovičkou zajedem na dovču nebo zainvestujem do bydlení, za ty peníze co by padly na svatbu
ale ani finance nejsou zadnym zavaznym duvodem proc se nebrat. Me uprimne svatba a představa toho nekomu slibit neco, co skoro nikdo nikdy do smrti proste nedodrzi, přijde spiš děsiva než krasna.. a člověk prostě nikdy neví, co bude třeba za par let.. a predstava rozvodu a soudnich tahanic mě taky nelaka.. proste jsem takovy hnusny realista
a romanticka představa svatby pro mě prostě není.. a ještě dodam, že „prakticky“ duvod, ktery někdo zmiňoval vyše - vdovsky či sirotči duchod, mě važně rozsekal
jen takova menši poznamka, kvuli sirotčiho nemusite byt manžele, stači aby ten co umře byl v RL, ehm..
duvod jak stehno fakt. Pardon
no kámoška ten důvod jako stehno zažila hned po porodu, neměla nárok na mateřskou, protože byla předtím v zahraničí a nějak jí to neznali, kdyby nebyla vdaná, musela by odejít z městského bytu, který byl napsaný na manžela a měla by jako svobodná vdova příjem okolo 5000, to by jí nepokrylo ani nájem… pokud máš dobrý finanční příjmy, tak je svatba o ničem… svatba byla vždycky o majetku a penězích ![]()
@Maria37 to je mi moc lito, je to smutne, ale nemuzeme se spolehat na vdovsky duchod.. neznam termin svobodna vdova.. ja to osobne zazila z druhe stranky, mamina na me pobirala sirotci, neni to zadna horentni suma a da se to zvladnout i bez toho.. my nedosahujeme ani prumernych prijmu, kdyz jsem ted doma, ale myslim že si žijem hezky, hlavně, že jsme spokojeni.. a ze pisete ze svatba je jen o penezich a majetku (což je asi fakt, když tedy vynechame ty nepoučitelne romantičky
), tak pro me je to jen další duvod proč se nevdavat
lpeni na majetku a nasledne dohadovani o nej při rozvodu není nic pro mě
kor kdyz rozvod nebo v mem pripade rozchod je pravdepodobnější než to že spolu dva zustanou do smrti..